Nieuw schooljaar met je eetstoornis

Als je straks weer naar school moet of inmiddels al weer vol aan de bak bent, kan dat best even wennen zijn. Helaas kun je een eetstoornis niet thuis laten, als je die hebt. Die gaat overal mee naar toe. Zo is dat ook met een angststoornis, depressie of andere problemen. Die schakel je niet even uit als je er geen zin in hebt. Toch zijn er een aantal dingen die je tijdens je studie en schoolcarrière kunt doen om zo min mogelijk last te hebben van jouw problemen.

Waar zijn de hulplijnen?

Als je psychische problemen hebt, kan het fijn zijn om te weten bij wie je terecht kunt voor wat extra steun, tips of advies. Op veel universiteiten, HBO’s, MBO’s en middelbare scholen zijn daar speciaal mensen voor aangewezen. Zo is er vaak een vertrouwenspersoon beschikbaar, een school- of studentenpsycholoog en kun je ook bij je mentor terecht voor andere problemen dan je cijfers. Het is goed om hier naar te informeren als je het nieuwe schooljaar of je nieuwe studie begint.

Het kan goed zijn om alvast een gesprek te plannen met een van deze mensen, zodat je hen op de hoogte stelt van je situatie en deze persoon weet waar jij mee zit. De drempel om dan een keer op hem of haar af te stappen als je in een dip zit of er problemen zijn, is dan veel lager. Je kunt op deze manier ook onderzoeken wie jij fijn vindt om mee te praten.

Foto: Pixabay CC0

Stel prioriteiten

Op een school of universiteit is vaak van alles te doen en te beleven. Koffie na school in de stad, studentenverenigingen, een extra cursus, stage in het buitenland of themaweek op school. Daarnaast is school behalve informatief natuurlijk ook gewoon een heel sociaal gebeuren. Dat kost allebei veel energie. Het is daarom belangrijk om zelf prioriteiten te stellen en te kijken wat voor jou haalbaar is. Soms is het goed om deel te nemen aan iets gezelligs of extra’s, maar op andere momenten is het juist goed om tegen jezelf te zeggen dat je niet ‘all over the place’ hoeft te zijn en je eigen pad mag wandelen.

Authenticiteit

Na de vorige tip komen we dan ook meteen bij deze uit. Jezelf zijn. Een onderwerp wat gemakkelijker klinkt dan dat je er daadwerkelijk naar leeft, maar wat ontzettend belangrijk is. Het is namelijk heel erg belangrijk om naar jezelf te kijken en jouw eigen plan te trekken. Laat je niet teveel beïnvloeden door klasgenoten, studiegenoten of ‘hoe het hoort’. Jij hebt jouw eigen reis ze ondergaan en die loopt op jouw manier en hoe het voor jou goed werkt. Vergelijk jezelf dus niet teveel en herhaal regelmatig dat hoe jij het doet, het ook goed is.

Blijf bezig met jezelf te leren kennen, probeer niet te doen zoals anderen. Wees jezelf, want daar heb je het meeste aan. Het is niet goed om een ander na te doen, het maakt je moe en vergroot je psychische problemen. Jij bent jij en dat is goed, zelfs ook al gaan de dingen daardoor soms anders of ben je anders dan anderen. Dat is niet zo belangrijk als je nu in je schoolcarrière ervaart.

Je komt er wel

Ben je blijven zitten, heb je lage cijfers gehaald of doe je een studie onder je niveau, blijf er in geloven dat je er uiteindelijk wel komt. Misschien duurt het wat langer voor je de studie afrondt die je eigenlijk wilt doen of ga je ander werk doen voordat je je droombaan vindt. Dat is echt niet gek. Er is meer in het leven dan studie en werk, dus hang er niet je volledige geluk aan op. Doe wat je kunt, maar probeer vooral ook naar de rest van je leven te kijken en daarvan te genieten. Daar kun je een hoop in leren over het leven in zijn algemeenheid.

Accepteer en bewaak je grenzen

Het is belangrijk om jouw grenzen te bewaken. zoals ik al eerder beschreef, is prioriteiten stellen heel belangrijk. Maar daarnaast is het nog belangrijker om te weten waar je de grens moet trekken. Wat zijn symptomen waaraan jij zelf kunt merken dat het niet zo goed gaat? Wat heb je dan nodig? Wat helpt jou om je goed te blijven voelen? Probeer te ontdekken waar jouw grenzen liggen en accepteer dat jij doet wat je kunt en je soms even op ‘pauze’ moet klikken. Dat geeft niets en hebben meer mensen in jouw klas.

Normaal bestaat niet

Omdat je een diagnose zoals een eetstoornis, depressie, autisme of ADHD hebt, voel jij je misschien raar. Toch ben je dat niet. Ook de mensen zonder diagnose hebben hun ‘rare’ kanten. We hebben allemaal wat, alleen weet je dat niet van iedereen. Het lijkt soms perfect te gaan bij anderen, maar ook zij hebben hun zorgen, problemen of hebben soms hulp nodig. Misschien op andere vlakken of in andere periodes in hun leven, maar je bent niet raar. Je bent net zoals hen. Normaal bestaat niet.

Andere tips voor het nieuwe schooljaar, kun je hier nog lezen. Ik hoop in ieder geval dat je er een fijn jaar van kunt maken. Let op jezelf, zorg goed voor jezelf en ontspan ook een beetje tussendoor. School is belangrijk, maar niet van levensbelang.

 Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2016.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

6 reacties op “Nieuw schooljaar met je eetstoornis”

  1. Wat een mooie blog! Voor mij precies op het juiste moment 🙂

  2. Goede tips zeg!

  3. Fijne blog en precies op tijd! Morgen weer beginnen met school!

  4. Ben weer een week bezig op school, maar kan nu al niet meer volledig aanwezig zijn. Het is veel te vermoeiend. Dat frustreert me heel erg, omdat het vorig jaar ook zo begon. Uiteindelijk ben ik toen een jaar thuis gebleven om te herstellen, maar moest ik wel dit jaar overdoen. Nu doe ik het jaar over en trek ik het weer niet qua energie… Het voelt zo als falen. Dat ik niet genoeg mijn best doe en het mijn eigen schuld is.

  5. Het is een en al concurrentie en competitie en een is hier mee begonnen en meerderen volgden. Vooral als je de enige bent dan hang je er maar wat bij. Ze probeerden mij een zwart imago te geven om mij hierdoor uit te schakelen zodat zij beter waren. Het ging om geld en macht kleding eten merken en mode meisjes en voetbal en lachen. je hele identiteit gaat er mee naar de klote want dit ben je niet.had ik maar nullen gehaald dan was ik er van af gedaan want ik zei thuis niets. Ik had het nooit over school en ze moesten je de verhalen er gewoon uittrekken want je zei niets. Ze wilden een sexbom van mij maken of zo”n imago hebben ze mij gegeven en de een deed dat en de ander begon er ook mee. Ik stond hier alleen in, alleen tegen allen in een groep. het leken allemaal wel trawanten van elkaar waar je het maar nooit van wist. Ik heb hier door het vertrouwen in anderen verloren en ook in diegene die het goed met je voor heeft soms wat sneu is voor diegene die goede bedoelingen heeft. het lijkt wel alsof het wantrouwen in anderen is ingebakken en ben hier door geisoleerd en teruggetrokken gaan leven. Sommigen voelen iets aan of voelen de omgeving aan en spelen die zelfde rol als tegenstander maar dan als copycat en als leidinggevende. Het lijkt wel een tegen allen. Ik denk dit kunnen nooit de besten zijn. Ze doen het niet tegen superieuren dan meestal tegen mensen die onder hun staan en waar zij de leiding over hebben. naar onderen trappen en van boven slikken om maar iets gedaan te krijgen in hun voordeel. Wat maar in hun kraam te pas komt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *