Als je depressief bent, kan dat erg lastig zijn in je dagelijks leven. Het is niet alleen rot omdat jij je zo slecht voelt, maar het is vooral vervelend dat je je nergens toe kunt zetten en dingen daardoor niet lopen zoals je zou willen. Je loopt er iedere dag weer opnieuw tegenaan dat je je somber voelt, nergens zin in hebt of je aandacht niet bij het werk kunt houden. Depressie is lastig. Zeker wanneer je een baan hebt of een studie volgt.
De negatieve gedachtes die je hebt kunnen alleen al bij het opstaan ‘smorgens een grote rol spelen. Je ziet als een berg op tegen de dag en zou eigenlijk het liefst in je bed blijven liggen. Nou hebben we dat allemaal wel eens, maar wanneer je een depressie hebt, is dit gevoel er veel vaker en heb je er misschien wel dagelijks mee te maken.
Maar ook gedurende de rest van de dag kan dat gevoel aanhouden. Je hebt geen zin in de dingen die juist normaal zo leuk zouden zijn of beleeft er nog maar weinig plezier aan. Een depressie maakt je niet altijd even vrolijk, dus ook contact met anderen kan verslechteren. Misschien pieker je wel ontzettend veel, waardoor je niet aan opletten in de les toe komt of misschien begrijpen je collega’s je niet echt.
Hoe dan ook, een depressie is niet alleen lastig voor jouw eigen stemming. Het is lastig op je werk, in contact met anderen of wanneer je studeert. Ik heb daarom vijf tips op een rij gezet om beter om te leren gaan met jouw depressie op de werk-of studievloer.
1. Doe niet te hard je best
Dat klinkt als een hele rare tip, maar toch is het belangrijk om niet teveel te doen alsof het allemaal wel goed met je gaat. Iedereen heeft mindere periodes in zijn of haar leven en jij hebt dat nu. Dat mag en dat hoef je niet constant te verbloemen. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je je werk of studie voldoende blijft doen, maar een masker dragen met ‘’Ik voel me fantastisch” is een zware klus en breekt je uiteindelijk op. Je mag best aan een aantal collega’s, je studiebegeleider of klasgenootjes laten weten dat het niet zo lekker gaat. Dat lucht vaak op, omdat je je masker een beetje kunt laten zakken.
2. Dit gaat over
Een depressie, zeker wanneer je een zware depressie hebt of het al langere tijd duurt, geeft je het gevoel dat het nooit meer over gaat. De gedachte dat het nooit beter wordt is niet gek, maar wel heel erg lastig. Weet dat dit over gaat en blijf dat tegen jezelf zeggen. Nu is dat misschien nog niet zo, maar wel in de toekomst. Blijf dus hoop houden. Het gaat een keertje over, ook als dat een tijd zal duren. Als je in je hele leven 82 jaar oud zult worden, valt deze lange tijd weer mee. Hoe zwaar het momenteel ook is, het wordt beter.
3. Zorg goed voor jezelf
Als je weet dat jouw stemming niet zo positief is, is het belangrijk om toch zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. Dat kan in de vorm van een goede lunch meenemen naar je werk, voldoende drinken, jezelf leuk aankleden of opmaken, naar de dokter gaan en je problemen bespreken of iets leuks aan schoolspullen aanschaffen. Praktisch gezien kun je er op die manier in ieder geval voor zorgen dat je doet wat fijn voor je is. Dat je stemming dan niet goed is, wordt dan minder zwaar.
4. Vraag steun en hulp
Als je al langere tijd erg negatief denkt en somber bent, is het goed om dit eens met je huisarts of (als je die al hebt) behandelaar te bespreken. Misschien kunnen jullie er aandacht aan besteden met cognitieve therapie en is medicatie een goede ondersteuning om hier uit te komen. Er is veel mogelijk als het gaat om depressie. Zo kan structuur helpen of kun je lichttherapie gaan volgen. Het kan ook goed zijn om je eigen anti-depressieplan op te stellen, om te zorgen dat je minder depressief bent of hier niet meer zomaar in terugvalt.
Weet in ieder geval dat je er niet alleen voor staat. Bespreek je problemen met je studentenpsycholoog, vertrouwenspersoon, je docent, je leidinggevende of je baas. Het is niet gek als je even een flinke rotperiode hebt in je leven. Je bent nu eenmaal een mens. Mogelijk kan er rekening gehouden worden met jouw situatie op dit moment door bijvoorbeeld bepaalde opdrachten even over te slaan, dingen later in te halen of af en toe op gesprek te komen. Als jij aangeeft dat dat jou zou helpen om toch te kunnen blijven werken of studeren, is er veel mogelijk. Stel zelf mogelijkheden voor, zodat je laat zien dat je hierin ook initiatief toont.
5. Stel een plan op
Zoals ik hier boven al beschreef, kan het fijn zijn om een eigen anti-depressieplan op te stellen voor jezelf. Hierin kun je zelfs je werk of huiswerk verwerken. Zo’n plan kan jou helpen een depressieve periode in je leven door te komen, zonder onderuit te gaan. Het kan je helpen om het allemaal wat gemakkelijker vol te houden en helpt je om ondanks je somberheid toch goed voor jezelf te zorgen.
Depressie is een vervelend probleem. Blijf er niet te lang mee rondlopen en gebruik deze tips om je dagen wat dragelijker te maken. Dit gaat over. Niet nu, maar wel als je er aan blijft werken.
Lees ook: Werken en studeren met een eetstoornis.
Geef een reactie