Online hulpprogramma Featback

Wellicht heb je dit bericht al eens langs zien komen op Proud2Bme, maar we zijn nog steeds op zoek naar deelnemers voor het onderzoek naar online zelfhulpprogramma Featback! Inmiddels hebben 370 personen zich aangemeld en loopt het onderzoek als een trein. Er zijn nog ongeveer 40 plekken vrij, dus als je je nog niet hebt opgegeven maar wel last hebt van eetproblemen, lees dan vooral het onderstaande even goed door. Want in dat geval hoop ik dat Featback iets voor jou kan betekenen!”

‘Ik ben Jiska, één van de onderzoekers bij Centrum Eetstoornissen Ursula. Het gebruik van internet is voor de meeste mensen niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ook in de zorg gaat het internet een steeds belangrijkere rol spelen. Het internet biedt vele voordelen in vergelijking met face-to-face contact: het internet is anoniem, laagdrempelig en je kunt hulp zoeken waar en wanneer het jouw uitkomt!

Mijn onderzoek richt zich op het gebruik van internet ter preventie, behandeling of (na)zorg van eetproblemen. Ik vind het heel belangrijk dat hier onderzoek naar wordt gedaan, omdat eetproblemen vaak gepaard gaan met schaamte en omdat de drempel om hulp te zoeken of in behandeling te gaan vaak groot is. Laagdrempelige en anonieme hulp via internet is veelbelovend en het lijkt mij een goede manier om meer mensen met eetproblemente bereiken en te ondersteunen.

Ik doe op dit moment onderzoek naar de effectiviteit van een online ondersteuningsprogramma, genaamd Featback, in samenwerking met de Universiteit Leiden. We hopen dat Featback mensen helpt om een gezond eetpatroon te ontwikkelen en vast te houden, en het ontwikkelen van, of terugvallen in, een eetprobleem of eetstoornis tegen te gaan. Tevens hoop ik dat we met dit onderzoek en medewerking van jullie, een steentje bij kunnen dragen aan de toepassing, uitbreiding en inbedding van e-interventies voor mensen met een eetprobleem of eetstoornis.’

Wat houdt het online ondersteuningsprogramma, genaamd ‘Featback’ precies in?

  • Featback biedt voorlichting door middel van informatie over eetstoornissen.
  • Featback biedt de mogelijkheid tot het bijhouden van je gedachten, gevoelens en gedragingen en het ontvangen van feedback daarop. De feedback is bedoeld om je inzicht te geven in je eetgedrag en bijbehorende gevoelens en zorgen, en om je te helpen bij het ontwikkelen en vasthouden van een gezond en regelmatig eetpatroon. Daarnaast ondersteunt de feedback je bij het onderzoeken van de mogelijk achterliggende problemen en word je gestimuleerd om hier op een gezondere manier mee om te gaan. Featback is geen afvalprogramma, geen online therapie en geen crisisdienst.
  • Extra ondersteuning van een psycholoog door middel van e-mail-, chat-, of Skype-contact.

Deelnemen aan het onderzoek naar Featback?
Op dit moment onderzoek ik de effectiviteit van Featback en ben ik op zoek naar deelnemers.

Dus: Heb je eetproblemen of een eetstoornis?

– Ben je bijvoorbeeld veel bezig met eten, je gewicht en je figuur, en pieker je daar over? Eet je te weinig, te veel, of heb je last van ongecontroleerde eetbuien? Probeer je je eten, gewicht en/of emoties te controleren door bijvoorbeeld calorieën te tellen of te lijnen? Of compenseer je eten of calorie-inname met zelfopgewekt braken, extreem sporten, of het gebruik van laxeermiddelen?

– En ben je bereid om naar jezelf en je eetproblemen te kijken om daar vervolgens mee aan de slag te gaan?

– Dan is meedoen aan dit onderzoek misschien iets voor jou! Meedoen is anoniem en gratis. Het is geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Meedoen kan vanaf 16 jaar.

Hoe kun je je opgeven?
Ga naar www.featback.nl voor meer informatie over Featback en het onderzoek. Opgeven kan via e-mailadres zelfhulp@centrumeetstoornissen.nl.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

26 reacties op “Online hulpprogramma Featback”

  1. Doe nu een paar weken mee. De featback nav de invullijsten zijn vrij algemeen. Ik heb dan nog 1 keer per week een chatmoment met een hulpverlener. Duurt maar 20 minuten dus is erg kort…
    Tot nu toe nog niet echt verandering gemerkt.

  2. Heb het progamma net afgerond, ik zat in groep 1 en vulde dus alleen de vragenlijst in. Het heeft bij mij helaas niet geholpen dus heb maandag mijn eerste afspraak met een psycholoog. Ontzettend eng maar wel nodig ben ik bang!

  3. Ik start bijna binnen 2 maanden ongeveer.
    Denk ik.

  4. Ik heb het gedaan. Mocht 3 keer per week een chat met psycholoog. Ik heb het wel ervaren als fijn omdat er iemand is die naar je luisterd maar het heeft niet echt geholpen. Zeker de monitoringsvragen zijn heel algemeen en ook de featback daarop! Maar op zich vind ik het zeker wel een aanrader om mee te doen!

  5. ik zat in groep 1. Voor mij heeft het niet geholpen.
    Maar door die vragenlijsten in te vullen, ben ik wel wat meer gaan stilstaan bij hoe hard mijn eetstoornis me nog beïnvloed.
    Dus ergens wel positief

  6. Na enig twijfel toch maar ingeschreven.

  7. Ik zat in de groep met 3x per week contact via mail, chat of skype. Het heeft mij erg geholpen in het helder krijgen van de triggers die een eetbui veroorzaken en hoe vervolgens met die triggers om te gaan. Ik ben niet van mijn eetbuien af maar heb wel het gevoel dat ik er controle over aan het krijgen ben. Ik ben erg positief over de persoonlijke ondersteuning.

  8. Ik ben nog bezig met mijn therapie voor mijn persoonlijkheidsstoornis, misschien dat ik me daarna aanmeld voor de online hulp voor mij eetstoornis.
    Het lijkt me wel fijn om vanuit huis mijn eetstoornis een beetje beter onder controle te krijgen, ik ben nu wel een beetje klaar met iedere keer reizen voor mijn therapiegroep.

    Ik hoop dat er in Mei nog steeds plekken vrij zijn.

  9. Hmm, ik vind de feetback die ik steeds kreeg op de vragenlijsten erg algemeen. Heb er niet echt iets aan gehad.Vind het wel goed dat er onderzoek naar gedaan wordt.

  10. ik doe nu een paar weken mee. ik ervaar het als heel positief. de mails die ik terugkrijg zijn motiverend en geven me stof tot nadenken. voor mij persoonlijk werkt het beter dan een 1 op 1 gesprek met een psycholoog, omdat ik door de afstand eerlijker durf te zijn.

  11. ik ben vanaf het begin op de wachtlijst groep terecht gekomen, heb dus helemaal niks aan het online programma zelf maargoed. heb nu twee vragenlijsten in moeten vullen en over een paar maanden nog eentje, ben benieuwd wat vooor resultaten dit programma uiteindelijk zal hebben! zelf heb ik hier persoonlijk helemaal niks aan, geen ondersteuning natuurlijk, dus niks.

  12. @–: Het klopt dat wanneer je in de wachtlijstgroep terecht komt, je eerst 5 maanden op een wachtlijst wordt geplaatst en Featback in deze periode nog niet krijgt aangeboden. Maar, vergeet niet dat je hierna Featback met ondersteuning van een psycholoog (één keer per week) krijgt aangeboden, hang in there!

  13. Ik weet niet als mijn bericht goed gegaan is.
    Maar ik probeer straks nog even een berichtje te versturen via de laptop.
    Dit wil ik ook graag uitproberen en tekijken als ik nu verder kan.

  14. ik heb mij voor aangemeld en sta nu tewachten als ik daarmee kan starten.
    Dus mijn email is goed gegaan en nu maar afwachten tot ik iets meer weet erover.
    De berichten wat ik boven mij zie en lees ben ik best wel nieuwschierig hoe het gaat.
    Mensen bedankt voor jullie positieve berichten teschrijven dat ik toch een stap durf tezetten om nu al stappen tezetten na zo iets.
    groetjes dollie

  15. ik doe niet mee aan het onderzoek maar vul al wel tijden featback elke week in. Ik heb er zelf niet zo heel veel aan merk ik. De reactie na de vragenlijst is erg algemeen en ik heb al meerdere keren dezelfde tekst gehad.
    Maar ik denk zeker dat het mensen ook wel kan helpen.

  16. Ik zit nu zelf in de groep die 1x per week een vragenlijst over eetgedrag/gedachtes invult en merk dat ik daar niet heel veel aan heb.
    De bewustwording van wat ik denk en dat ik niet zo heel goed voor mezelf zorg is wel goed denk ik. Maar die paar minuutjes per week + een (op zichzelf motiverend) tekstje over dingen die ik allang weet, zijn niet genoeg om mijn eet- of gedachtepatroon ook daadwerkelijk te veranderen.

    Kan me voorstellen dat het icm online contact met een hulpverlener wel zou kunnen helpen!

  17. Ik vroeg me ff wat af. Ik had tot januari contact elke week 3x maar krijg nu nog elke week die monitoringsvragen. Waarom is dat?

  18. Sorry, ik denk echt niet dat dit helpt

  19. @GodsChild: Je kunt je na de 8 weken Featback als je dat wilt afmelden voor de monitoringslijsten door mij een e-mail te sturen op zelfhulp@centrumeetstoornissen.nl, dan schrijf ik je uit!

  20. Helaas; ik ben te jong. Nog een tijd afwachten dus haha.

  21. @Jiska oke top! dankjewel!

  22. Zelf doe ik ook mee. Zit in groep 1. Voor mij is het wel waardevol, omdat het ik het al heel fijn vind dat ik me gehoord voel!

  23. ik zat in de wachtlijstgroep maar nu mag ik er gebruik van maken. Ze mailen alleen niet terug..

  24. Ik heb al meegedaan!
    Ik vond het wel erg nuttig.
    Ik had wekelijks ééñ contact moment en voelde me echt seriues genomen. Ik kreeg wel kritische vragen toegeworpen en het heeft me echt aan het denken gezet.
    De wekelijkse vragenlisjten en featback die ik daar op kreeg hadden voor mij echter niet zoveel toegevoegde waarde.

  25. @Lamp: Meestal kun je na het invullen van de vragenlijst op de maandag erna starten met Featback. Echter, afgelopen maandag was ik niet aanwezig. Mocht je aankomende maandag niets horen, stuur me dan vooral een mailtje! Ik zou het uiteraard zonde vinden als er iets mis zou gaan en wil je graag bedanken voor het wachten en je Featback aanbieden.

  26. Wat jammer dat je op 15 jarige leeftijd niet mee kan doen.. Verder wel goed bedacht enzo!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *