Op school komen veel indrukken op je af. Ik weet nog goed dat ik altijd op was, wanneer ik thuis kwam. Zeker in de pubertijd toen ik erg onzeker was vond ik school enorm spannend. Niet alleen omdat je er goede cijfers moest halen, maar ook omdat je er moest opletten, leuk moest zijn, vrienden moest hebben en ook nog moest eten in de aula! Er waren zoveel dingen waar ik mijn best voor moest doen.
Ik was niet leuk, ik was niet grappig, ik was niet knap en ik kon niet opletten. Op de basisschool kwam ik er nog mee weg als ik uit het raam zat te staren, vliegtuigjes zat te vouwen of slakken in de planten zette en keek hoe deze de takjes kaal vraten. Maar op de middelbare was het even een ander verhaal. ###
Ik heb er nooit echt kunnen wennen en vond het zenuwslopend! Iedere dag de twijfels over wat ik aan moest trekken, iedere dag de prestatiedrang en het masker!
### Jezelf zijn is al een hele opgave en ik denk dat dit ook iets is wat bij de pubertijd hoort. Zie het niet alleen als een spannende tijd, maar ook als een leuke tijd waarin je gekke dingen doet, omdat je misschien nog niet helemaal weet wie je precies bent.
Ik weet nog dat ik skatebroeken droeg. Als ik er nu aan terug denk weet ik dat ik toen heel stoer deed. Ik was niet stoer, maar ik heb het wel uitgeprobeerd. Sommige meisjes zijn wel stoer, alleen ik bleek er achteraf niet zo eentje te zijn. Probeer op dat soort dingen met een glimlach terug te kijken. Net zoals de andere gekke dingen die je misschien zult doen uit onzekerheid. Veroordeel jezelf in ieder geval niet. Je zit in een proces waarin je jezelf leert kennen. Daarbij horen dit soort dingen.
De spanning die je ervaart op school kun je op verschillende manieren oplopen. Misschien maak jij je heel druk om een toets, wie je vriendinnen zijn of dat je moet eten in de pauze. Er moet dus ook een maniertje zijn om die spanning die je oploopt, kwijt te raken. Hieronder volgen daarom een aantal praktische tips!
Maak een zorgenlijstje
Dit is een lijstje waarop je in steekwoorden al je zorgen zet. Het lijstje kan je helpen je gedachten een beetje te ordenen. Soms voel je je gespannen en speelt er zoveel dat je eigenlijk niet eens meer weet waarover het gaat. Door op een lijstje de onderwerpen waarom jij ”stressed out” bent te schrijven krijg je weer een beetje overzicht. Het neemt de stress niet geheel weg, maar zorgt wel voor iets meer orde in je koppie.
Muziek
Luister op de heenweg en terugweg van school geen sombere muziek. Deze muziek verzwaard je stemming vaak. Luister een luchtig liedje dat ruimte geeft om de dag eens lekker te overdenken. O, en luister dit niet tè hard, anders hoor je geen auto’s aankomen!
Pauzeer de focus
Ben jij iemand die bang is om iets te missen van de les, iets te vergeten en constant probeert alles in de gaten te houden? Dan kan het helpen af en toe bewust even te kiezen om niet op te letten. Doe dit natuurlijk niet tijdens een belangrijke les, maar in de pauze hoef je echt niet elk gesprekje op te pikken. Kijk dan eens even naar buiten en bedenk je waar je bent, wat je straks gaat doen en of je je oke voelt.
Spreek je uit
Even tegen een vriendin zeggen dat je gestresst bent, kan voor heel wat opluchting zorgen. Je spreekt dan uit waar je mee zit. Misschien is die vriendin ook wel zenuwachtig voor de toets of vindt zij die leraar ook een enge vent. Samen kun je er dan over praten. Het is dan niet meer alleen jouw geheime probleem, maar en probleem wat meer mensen delen.
Masseer je schouders
Als je vaak zenuwachtig bent, span je vaak bepaalde spieren extra aan. Daardoor kun je last krijgen van je nek en daardoor ook hoofdpijn krijgen. Let daarom op je houding. Neem je een ontspannen houding aan, dan voel je je ook vaak minder gespannen, simpelweg omdat je lichaam minder aangespannen is.
Daarnaast is het leuk en gezellig om elkaars nek in de pauze eens lekker los te masseren. Je kunt dit ook bij jezelf doen, maar als je een vriendin vertelt dat je door de spanning vast zit in je nek, kun je elkaar daar mooi even vanaf helpen en heb je meteen een mooie opening om te praten over je stress.
Adem
Trek je even terug naar het toilet of naar een andere rustigere ruimte dan een vol klaslokaal of de aula, tenzij je de klas rustig genoeg vindt om deze oefening uit te voeren. Ga rechtop zitten met je voeten op de grond en let een een paar minuten lang alleen op je ademhaling. Als je aan iets anders denkt, ga dan rustig terug naar je ademhaling. Ga niet anders ademen, maar adem gewoon zo snel en zo hoog of zo laag als de ademhaling gaat. Het is zoals het is. Hiermee kun je even ”terug komen bij jezelf”.
Pep-talk jezelf
Probeer lief te zijn voor jezelf en jezelf een beetje aan te moedigen. We zijn vaak geneigd onzelf alleen maar te veroordelen en af te kraken, terwijl ze onszel moeten aanmoedigen! Zeg daarom eens tegen jezelf dat het goed gaat komen vandaag. Dat je ook eens rustig aan mag doen en dat je die onvoldoende wel weer ophaalt. Probeer jezelf ook gedurende de dag toe te spreken. Herhaling van negatieve dingen werkt blijkbaar ook om jou de put in te praten, dan werkt positieve herhaling sowieso nog veel beter!
Wat doe jij om te ontstessen tijdens werk/school?
Geef een reactie