Pas eten als je honger hebt

Toen ik moest herstellen van mijn eetstoornis kreeg ik een eetlijst mee. Hierop stond een schema aan wat ik op een dag aan maaltijden en tussendoortjes moest eten. Ik weet nog goed dat ik, toen ik deze eetlijst voor het eerst zag, schrok van de hoeveelheid eetmomenten op een dag. “Tegen die tijd heb ik toch nog helemaal geen honger?!

Waarom zou je eten als je geen honger hebt? Iets wat ik niet begreep toen ik nog een eetstoornis had. Je lichaam vraagt er niet om, dus waarom zou ik het dan geven? Ik begreep niet waarom ik om 10 uur alweer een tussendoortje moest eten als ik om 8 uur nog had ontbeten. Waarom zou ik een toetje nemen terwijl ik net m’n avondeten heb gegeten? Het voelde zo verkeerd, alsof ik meer at dan ik nodig had. Ik wist zeker dat ik op deze manier verschrikkelijk dik zou worden.


Vandaag de dag begin ik tegen die tijd wel trek te krijgen, maar ik kwam van zo’n laag gewicht en minimaal dieet vandaan dat mijn maag het niet gewend was. Ook mijn stofwisseling was niet meer zo snel al vroeger. Ik zat gewoon sneller vol. Toch is het ook nu nog steeds wel eens zo dat ik begin aan mijn lunch of avondeten zonder dat ik daadwerkelijk al heel veel trek heb. Ik zit niet vast aan een strak gepland eetschema, maar ik heb wel een bepaalde structuur in wat ik eet op een dag. Eigenlijk probeer ik te voorkomen dat ik daadwerkelijk honger krijg en dat doe ik niet zonder reden.

Ik probeer te denken aan de laatste keer dat ik echt honger had. Soms gebeurt het dat ik door de drukte van de dag er niet aan toe kom om op tijd te eten. Dan ben ik mijn dag gehaast begonnen en heb ik niet voldoende eten ergens mee naar toe genomen. Ik kan behoorlijk chagrijnig worden als ik honger heb. Ik praat veel minder, krijg het koud en voel ik me trillerig, futloos en slap. Niet een heel prettig gevoel. Zo’n gevoel komt heel snel op gang en overvalt me vaak een beetje.

Wanneer je maag leeg is gaat je bloedsuikerspiegel heel snel om laag. Dit is een signaal voor je lichaam dat het voedsel binnen moet krijgen en dan het liefst voedsel waar veel calorieën in zitten zodat je snel weer op de been bent. Dit is waarom je zo veel trek hebt in koek, snoep en vettig voedsel op het moment dat je een tijd niet hebt gegeten. Koolhydraten zijn voor je lichaam het makkelijkst om om te zetten in bruikbare energie en dat is waar je lichaam nu behoefte aan heeft.

Nu zijn koolhydraten op zich helemaal niet slecht voor je gezondheid, sterker nog, je lichaam heeft die brandstoffen hard nodig. Wanneer je honger hebt, schreeuwt je lichaam om brandstof, eten dus. Omdat je lichaam het gevoel heeft een tekort te moeten inhalen, heb je vaak de behoefte om meer te eten dan je daadwerkelijk nodig hebt. Af en toe is dit natuurlijk geen probleem, maar wanneer je heel regelmatig te veel en te ongezond eet, kan dit wel nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid.

Je kan je voorstellen dat dit al helemaal lastig is wanneer je een eetstoornis hebt. Ik wilde mijn eten uitstellen tot het moment dat ik echt honger had. Op dat moment hunkerde mijn lichaam zo naar eten dat het haast onweerstaanbaar was om geen eetbui te hebben.Yes, vrij spel!” dacht mijn eetstoornis. “Nu kan ik lekker mijn gang gaan.” Keer op keer probeerde ik het weer opnieuw op deze manier, maar elke keer won mijn eetstoornis.

Hoewel het volgen van mijn eetschema eerst als een behoorlijke strijd voelde, boodt het me later juist erg veel houvast. Natuurlijk wil je uiteindelijk leren om op gevoel te eten, maar dat betekent niet dat je moet wachten totdat je honger hebt. Wat het wel betekent is dat je je lichaam en energiebehoefte kent en op basis daarvan met regelmaat en gevarieerd eet. Wanneer je nog niet zo goed op gevoel kan eten, omdat je of je lichaam of het eten niet vertrouwd, kan zo’n eetlijst heel handig zijn.

Een basiseetlijst, zoals je die voorgeschreven krijgt van je diëtist, psycholoog of zoals omschreven op onze website is niet een lijst met eetmomenten die zomaar uit de lucht komt vallen. Het is een gemiddelde van wat een mens per dag nodig heeft om te kunnen functioneren en niet aan te komen of af te vallen in gewicht (mits je op een gezond gewicht bent). De ene persoon zal wat meer nodig hebben en de ander misschien wat minder, maar dat is iets waar je met verloop van tijd vanzelf achter komt. In dat geval kan de eetlijst worden aangepast, maar je kan er op vertrouwen dat de basis eetlijst niks geks met je lichaam gaat doen en dat je die regelmaat goed kan gebruiken.

Door om de 2 á 3 uur iets te eten zorg je ervoor dat je energieniveau op pijl blijft. Misschien dat je af en toe eens trek krijgt, dat is niet erg, maar echt honger zou je niet moeten hebben. Zelfs wanneer je nog geen trek hebt doe je er goed aan om de tijden van de eetmomenten vast te houden. Dat je geen trek hebt betekent niet dat je lichaam die energie niet nodig heeft of gaat verbruiken, je bent enkel je honger voor.


Bron foto

Tot op het laatste moment wachten met eten is een slechte gewoonte. Schommelingen in je suikerspiegel brengen je lichaam uit balans en rotzooien met je energielevel, hongergevoel en stofwisseling. Hoe regelmatiger je eet, hoe beter je kan functioneren, hoe prettiger je je voelt en hoe makkelijker je eventuele eetbuien kan voorkomen! Geef die eetstoornis niet de kans. Wacht niet tot het laatste moment met eten. Blijf niet zitten met een moe en futloos gevoel, je hebt een gevecht te winnen, een gevecht tegen de eetstoornis. Zorg dat je voldoende tussendoortjes in huis hebt en mee op zak neemt. Wees de honger voor en je eetstoornis te slim af. Je bent jezelf niet als je honger hebt 😉

Eet jij met genoeg regelmaat?

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

9 reacties op “Pas eten als je honger hebt”

  1. super bedankt Irene voor deze blog! Komt op het juiste moment. Heel behulpzaam 🙂

  2. Super fijn Irene dat je goed heb omschreven over hongergevoel. Ik loop zelf vaak tegen van wanneer eten met name tussendoortjes.

  3. Ja hoor, maar er zit ook wel eens een uur of 5 tussen. Dat is helemaal geen probleem, heb er totaal geen last van, geen honger o.i.d, maar ik eet dan ook genoeg bij de hoofdmaaltijden (en heb geen last meer van ondergewicht of zo).

  4. Dit komt op een heel goed moment…. de afgelopen dagen heb ik ‘s avonds zoveel trek… ik vroeg me al af of het komt doordat ik mezelf de afgelopen tijd weer veel ontzegd heb, of door mijn cyclus, of doordat het hele leven me even niks uitmaakt. Maar nu denk ik dat het vooral komt doordat ik overdag te streng ben voor mezelf. Gek genoeg is dit niet de eerste keer dat ik het me realiseer, maar ik vergeet dat op de een of andere manier op een gegeven moment weer! Morgen ga ik proberen overdag weer beter te eten…

  5. Erg bedankt voor deze blog! Ik worstel hier ook mee, maar wat je geschreven hebt is heel motiverend om toch weer een regelmatiger eetpatroon op te pakken

  6. Heel goeie blog! Ik merk bij mezelf ook dat ik de laatste tijd te weinig eet overdag waardoor ik in de avond ineens heel veel trek krijg. Ik merkte dit niet, omdat ik bij toeval niet echt minder at, alleen minder koolhydraten, waardoor ik duizelig werd en ineens heel erge trek kon krijgen in zoete dingen. Nu ik daar op Let gaat het gelukkig weer wat beter. Bedankt Irene! Deze blog zou ik echt moeten opslaan op de een of andere manier en vaker doorlezen om dit niet te vergeten.

  7. Goed geschreven! Ik heb de afgelopen maanden erg veel last gehad van eetbuien (zonder compensatie, dat dan weer wel..) en dat kwam inderdaad echt doordat ik mijn hongergevoel uitstelde. Ik ben deze week begonnen met regelmatig eten, niet meer focussen op afvallen door weinig te eten en gewoon eten op vaste tijden. Ik merk nu al (na een paar dagen!) dat mijn lichaam daar enorm goed op reageert! Ik ben er zelfs door afgevallen… (ik zit tegen rand overgewicht aan, dus afvallen kan geen kwaad ;))
    Thanks voor deze blog! 🙂

  8. Goede blog, ik merk soms ook dat ik me naar ga voelen als ik te lang niks eet en ook dat het soms als je bijvoorbeeld laat ontbijt lastig is om de rest van de dag je hele lijst met lunch en tussendoortjes et cetera te volgen.
    Bedankt voor deze blog

  9. Heel goed en herkenbaar!

    Ik vind het nog steeds moeilijk om te eten als ik geen honger heb, daarom ben ik blij dat ik bij een eetstoornis-psycholoog zit die me de hele tijd doet herinneren aan mijn lange-termijn doelen. Ja het voelt NU goed om niet te eten, maar daardoor kan ik LATER niet op wintersport, niet reizen, geen kinderen krijgen etc.

    Het is goed om doelen voor je zelf te stellen! En inderdaad lekkere tussendoortjes 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *