“Wil je vandaag samen met mij boodschappen doen?” “Ik zit ergens mee en wil er graag even met je over praten, heb je even tijd?” “Zullen we vanavond samen eten?” Het zijn hele normale vragen, maar tegelijkertijd ook vragen die velen moeilijk vinden om te stellen. Wanneer je een eetstoornis hebt ben je geneigd om alles alleen te moeten doen. Ik heb dit zelf veroorzaakt, dus moet ik het ook zelf oplossen! Maar is dat ook echt zo?
Ieder mens heeft steun nodig! Mensen zijn sociale wezens en hebben er belang bij om anderen om zich heen te hebben in hun leven. Het zorgt voor veiligheid, vertrouwen en geluk. Je omgeving is daarnaast een bron van steun. Vragen om die steun is vaak iets heel spannends, zeker als je vind dat je geen steun verdiend, alles zelf moet oplossen of anderen niet tot last wilt zijn. Die gedachten/ ideeën kunnen zo sterk zijn, waardoor steun vragen een enorme drempel wordt.
Toch is steun erg belangrijk in je herstel van een eetstoornis. De eetstoornis zorgt ervoor dat je je afsluit van je omgeving, anderen niet tot last wilt zijn, niemand in je wereldje mag meekijken en zich er vooral niet mee mogen bemoeien. Tegelijkertijd voelt dat erg eenzaam, verdrietig en mis je misschien de leuke, spontane dingen die je voorheen wel deed. Door anderen in je wereldje te betrekken kun je je eigen kracht meer gaan ervaren. Herstellen is iets dat je zelf doet, maar wat je niet alleen hoeft te doen!
Hoe weet ik nou wat steun voor mij is?
Om te weten te komen wat jou tot steun kan zijn is het belangrijk om eerst te bekijken wat je precies moeilijk vind. Dit kan op meerdere gebieden zijn, zoals eten, praten over je gevoel, sociale activiteiten ondernemen enz. Zijn er mensen in je omgeving die je vertrouwt en wel graag steun van zou willen ontvangen? Misschien helpt het om een keer samen iets leuks te gaan doen en dan te bespreken waar je hulp bij kunt gebruiken of je kunt een brief schrijven als de drempel nog te hoog is om het rechtstreeks te vragen. Voor iedereen kan steun weer anders zijn en wat op het ene moment wel helpt, kan op een ander moment totaal niet helpend zijn. Dit is een zoektocht die jij samen met de mensen om je heen kunt aangaan!
Naast de steun van mensen zijn er nog vele andere vormen van steun die je in kunt zetten. Manieren waarbij praten niet noodzakelijk is, maar waardoor je toch je kracht kunt vinden. Bijvoorbeeld bij dieren, door een bepaald symbool te zoeken waar jij je kracht in ziet, muziek dat je een prettig gevoel geeft, bepaalde quotes, foto’s van leuke momenten die je terug kan kijken. En zo zijn er vast nog veel dingen te bedenken.
Wat betekent steun voor jou?
Misschien ben je al stappen aan het zetten met het vragen van steun of ben je nog in strijd om jezelf toe te staan om steun te vragen.
Praat erover mee tijdens de Proud2meet in Eindhoven op vrijdag 21 februari, vanaf 14.00u!
Locatie Proud2meet
De Grijze Generaal, Winston Churchillaan 75, Eindhoven. De Proud2meet in Eindhoven zal ook deze keer weer plaatsvinden op locatie de Grijze Generaal. Dit is een ambulante locatie van de GGzE, tegenover winkel centrum Woensel. Mocht je te vroeg zijn, is dit ook een leuk centrumpje om je met elkaar of alleen nog even te vermaken.
Wil je naar de Proud2Meet in leiden vrijdag a.s. kijk dan HIER.
Hopelijk zien we jullie dan en gaan we er weer een gezellige middag van maken!
Geef een reactie