Slecht slapen en een eetstoornis

Het is 2.46 uur en ik lig nog steeds wakker. Ik lig ALWEER wakker. Als ik nog een nacht zo moet doorbrengen word ik gek. Ik wil slapen. Laat me slapen. Ik ben KAPOT. Ik kan alleen maar piekeren. Mijn hoofd is als een machine zonder uit- knop. Hoeveel heb ik gegeten vandaag? Is het genoeg, te weinig, teveel?

Ik heb anders gegeten dan normaal, waardoor ik in de war raak. Ik weet niet hoeveel het is, wat nou als het meer is? Maar meer is goed, want ik moet aankomen. Maar ik wil niet aankomen. Nee, dat wil ik wel. Want ik wil gezond zijn. Ik wil leven. Maar waarom moet ik hier NU over nadenken? Ik wil slapen!

Herkenbaar scenario? Lig jij ook regelmatig naar het plafond te staren ‘s nachts? Slecht slapen is ontzettend frustrerend en kan je echt tot waanzin drijven. Een eetstoornis is een deur naar onrust, gepieker en angst. Ik denk dat er een verband bestaat tussen niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgen en onrust. Want toen ik gezonder ging eten werd ik ook rustiger en ging ik minder piekeren. Dat klinkt als een simpele oplossing voor slecht slapen, maar er waren momenten waarop de Himalaya beklimmen nog haalbaarder leek dan mijn eetlijst. Vandaar 11 andere tips om beter te slapen! ###

1. Drink tenminste 4 uur voor je gaat slapen geen koffie, thee of alcohol. Ook de nicotine in je sigaretten kan je ‘s nachts wakker houden. Drink liever kamillethee (of andere kruidenthee) of warme (chocolade)melk.

2. Kijk geen TV of speel geen computerspelletjes voor het slapen gaan: heftige kleuren, geluiden en bewegingen brengen je zenuwstelsel niet tot rust. Lees liever een boek of schrijf in een dagboek.

3. Zorg voor een ‘avondritueel’. Een serie ontspannende handelingen die je elke avond voor het slapengaan uitvoert. Bijvoorbeeld: een warme douche, daarna een kruik maken en een kopje thee, op de bank zitten met een boek/dagboek, dan naar bed met en een rustig muziekje in slaap vallen. Zorg dat je in je ritueel de dag echt afsluit, bijvoorbeeld door in een dagboek te schrijven.

4. Kruip op vaste tijden je bed in. Soms voel je zelf niet helemaal meer aan of je moet bent of nog niet. Wanneer je traint om bijvoorbeeld iedere dag tussen 23.30u en 09.00u in bed te liggen, zal je lichaam vanzelf tussen die tijden in ”slaapstand” gaan. Misschien kun je in het begin niet meteen tussen die tijden slapen, maar je ligt in ieder geval in de ”slaapstand”. Lees een boekje, maak een lijstje of schrijf lekker van je af. Door dit ritme aan te brengen, leer je je lichaam aan om te gaan slapen tijdens deze uren.

5. Eet niet te veel & niet te weinig voor je gaat slapen. Zowel een overvolle als een lege maag verstoren je nachtrust. Midden in de nacht wakker worden met honger is geen pretje. Ik vond het dan heel moeilijk om eruit te gaan om toch iets te eten. Want hoorde dat eten dan bij de vorige dag of bij de nieuwe dag? Om onrust te voorkomen kun je misschien van te voren iets bedenken wat je ‘s nachts kan nemen als je wakker wordt en ‘veilig’ voelt. Bijvoorbeeld warme melk met een evergreen of wat fruit. Door het vast te stellen wordt de angst om een eetbui te krijgen ook minder groot.

6. Pas de zogenaamde ‘Reverse Psychology’ (omgekeerde psychologie) toe. In plaats van dat je in bed tegen jezelf zegt: “Ik moet slapen!”, zeg je (vriendelijk!): “Ik heb zo’n spannende dag gehad, slapen zal wel lastig zijn. Ik verwacht niet dat ik snel in slaap zal vallen.”

7. Kijk niet op de klok. Het is verleidelijk om te kijken hoeveel tijd er al verstreken is, maar doe het absoluut niet! Draai je wekker om en weersta de behoefte om op je mobieltje te kijken.

8. Zorg dat je slaapkamer donker genoeg is en dat er altijd een (klein) raampje openstaat voor voldoende zuurstof. Draai je bed eens (een kwartslag) om. Geen idee waarom het werkt, maar je kamerindeling heeft invloed op hoe je slaapt.

9. Maak gebruik van natuurlijke middeltjes. Er zijn bepaalde geuren en oliën die een ontspannende werking hebben, zoals Lavendel. Een paar kleine druppeltjes lavendel op je kussen is vaak voldoende. Neem bijvoorbeeld de lavendel olie van TeaTree bij de Tuinen. Kijk welke geuren bij jou passen, maar vermijd zoete en scherpe geuren. Valeriaan en Melatonine zijn natuurlijke rustgevers die je bij de drogist kunt halen. Ook een kopje Goede Nachtrust-Thee kan je wat makkelijker laten inslapen. Zonnature verkoopt deze thee. Het verschilt van andere thee, omdat er geen theeïne in zit. Dit kan je namelijk lang wakker houden. 

Vitamine B12 tekort schijnt ook bij te dragen aan een verstoorde nachtrust. Zorg dus dat je voldoende vitamines binnenkrijgt. 

10. Pas ontspanningstechnieken toe, zoals mindfulness, meditatie of yoga. 

11. Een luisterboek of gesproken verhaal kan je ook helpen om weg te dromen. Lees daar meer over in dit blog ”Beter slapen met een luisterboek”. Heb je geen luisterboeken, dan kan het geluid van de radio, van een talkshow op tv (en de tv op timer) soms ook helpen bij het in slaap te vallen. Kijk wat jou helpt en bij jou past.

12. Spreek met jezelf af ‘s avonds niet meer te piekeren. Pieker op 1 vast moment op de dag. Reserveer een bepaalde tijd om te mogen piekeren. Ga je ‘s avonds laat tóch piekeren, denk dan: “nee, nu stop ik met piekeren, morgen om xx uur mag ik weer piekeren. Piekeren heeft nu geen nut en verandert niets aan mijn situatie.”

Wat voor slaaptype ben jij? Doe de test op GoedGevoel.be.

Heb jij nog goede slaaptips?

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

16 reacties op “Slecht slapen en een eetstoornis”

  1. Alsof ik dit geschreven heb! Echt ontzettend herkenbaar. En alle tips zijn handig, maar o zo moeilijk om ook echt te doen..

  2. hm, mijn huisarts heeft met net andersom geadviseerd aan tip 4: ik moet er van haar uitkomen als het na 20 min niet lukte om in slaap te vallen.

  3. Ik schrijf altijd voordat ik ga slapen een klein stukje in mijn dagboek en verder luister ik muziek om in slaap te vallen. Dat, met de slaapmedicatie die ik heb, zorgt ervoor dat ik in ieder geval in slaap val.

  4. Ik ben op een gegeven moment een fantasiewereld gaan bedenken waar ik in gedachten heen kon gaan als ik niet kon slapen. Het hielp mij om mijn gedachten te sturen naar iets leukers…

  5. In chocola zit ook cafeene dus of chocolademelk zo goed is betwijfel ik

  6. Niet op de klok kijken werkt echt geweldig! Ik zet mijn wekker de andere kant op en mijn telefoon aan de andere kant van de kamer en ik slaap echt als een roosje! Vroeger lag ik altijd te rekenen hoe lang (of hoe weinig) ik nog kon slapen en dat was heel frustrerend.

  7. Die reversed psychology pas ik ook toe ja. En werkt supergoed.

    Ipv ‘ik moet slapen’ zeg ik tegen mezelf: ‘ik moet wakker blijven’ en hou ik mijn ogen open. Geheid dat ze na een paar minuten dichtvallen. Want het is moeilijk hoor, je ogen bewust open houden.

  8. Ik kan zelf niet niet (haha) slapen doordat ik pieker, alleen door het feit dat mijn lichaam mij niet in slaap kan houden, omdat het erg ondervoed is. Zo zeiden ze dat tegen me in het ziekenhuis.

    x

  9. ooooooh, herkenbaar. Ik heb melatonine maar dat helpt helaas niet zo goed meer :'(

  10. Zoo herkenbaar, zeker die inleiding!
    Ik ben nog wat op zoek naar wat lukt voor mij, hier staat alvast wat handigs, ook in de reacties
    x

  11. Mijn tip: Maak warme (magere) melk warm in een steelpannetje en voeg een snufje kaneel toe.
    Van warme melk is bewezen dat je beter slaapt, maar zonder iets erin vind ik niet zo lekker. Ook vind ik een brokje chocolade erin niet zo’n goed alternatief. Maar met kaneel is een heerlijk oplossing en je hebt toch weer zuivelproducten binnen. XX

  12. @Evy: Ik ga het nu meteen proberen, haha. Dankjewel voor de tip!

  13. De tips hier zijn goed. Die test is echt raar. Alles wat ik juist niet heb ingevuld (het is meerkeuze) komt bij mij eruit. Zo zou ik een uitstekende slaper zijn, die overal kan slapen (ik heb ingevuld dat ik alleen goed in mijn eigen bed kan slapen), dat ik door wekkers heen zou slapen (ingevuld dat ik bij het eerste piepje rechtop zit)
    hahaha, faaaaaal!
    Dat van die warme melk wil ik eens proberen voordat ik ga slapen, schijnt echt goed te werken nml.

  14. Er klopt bij mij helemaal niks van die test. Ik slaap best goed, en toch zegt die test dat ik een gespannen slaper ben.. Het enigste probleem bij mij is dat ik geen zin hem om te slapen…

  15. bij mij klopt die wel! ik ben een gespannen slaper^^
    ik merk datmijndfullnes of yoga bij mij het bestehelpt iig mijn lichaam word er rustig van,verder helpt muziek luisteren van me afschrijven heel goed..

  16. Ik slaap op het moment ook weer superslecht! Vannacht ook weer geen oog dichtgedaan. tip 6 is wel een goeie. Dat ga ik eens proberen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *