Er gebeurt iets, iemand zegt iets, je denkt iets en ineens schiet je weer in het negatieve denken. Alles gaat fout. Door de ene negatieve gedachte kom je weer bij de volgende negatieve gedachte. Het gaat van kwaad tot erger. Eerst vond je het gewoon stom van jezelf en aan het eind van de dag zie je jezelf als een mislukking en zie je het niet meer goed komen met jezelf.
Het zou natuurlijk fijn zijn als je juist door die negatieve gedachte, opmerking of gebeurtenis niet de hele dag in dat rotgevoel bleef hangen, maar juist een positieve opmerking kon plaatsen, iets liefs tegen jezelf kon zeggen en het niet je hele dag zou laten beïnvloeden. Maar als je gewend bent negatief te denken, vergt dat enige training.
Negatief denken is misschien ook wel gewoon veel te gemakkelijk. Op de een of andere manier voelen we ons er vertrouwd mee. Net zoals dat we vaak negatief praten over onszelf. Hoe meer we dat doen, hoe meer onze hersenen er aan gewend raken en hoe moeilijker het wordt ineens iets anders te gaan doen. Zie het als je lichaamshouding.
Krom zitten is vaak gemakkelijk, maar je krijgt er uiteindelijk een hele stijve nek van. Van je fysiotherapeut krijg je advies om alert te worden op je houding en wanneer je het opmerkt, rechtop te gaan zitten, om nek- of rugpijn te voorkomen. In het begin vergeet je het steeds en kom je er pas achter wanneer je kramp krijgt in je nek, maar na een aantal dagen of weken opletten, zit je vanzelf steeds vaker rechtop, in plaats van ingezakt met een kromme rug.
Zo is het ook met een negatieve spiraal doorbreken. In het begin ben je gewend in die negatieve spiraal weg te zakken als er iets negatiefs aan de hand is. Het lijkt een soort cirkel die maar rond blijft draaien en hoe graag je ook wilt, je komt er niet uit. Toch kun je deze spiraal doorbreken en het cirkeltje uitstappen. Hieronder hebben we een aantal tips voor je.
G-schema
Ik weet nog goed dat wanneer iemand bijvoorbeeld een opmerking over me had gemaakt, ik daar de hele dag mee bezig was. En soms heb ik nog wel die neiging. De hele dag liep ik te bedenken wat die ander van me zou denken, wat ik fout had gedaan en â’had ik maar…”. Ook als het ging om iets wat gebeurd was of iets sombers waar ik maar over bleef piekeren lukte het me niet om daaruit te komen.
Een G-schema kan helpen om je gedachtes wat te ordenen, maar deze vooral te relativeren en een andere kant op te sturen. Soms laten we ons maar meevoeren in gedachtes, terwijl we er heel goed wat aan kunnen veranderen. Zo’n schema vind je hier en kun je zelf invullen of overnemen in een schrift of dagboek.
Doe
Soms is het helpend om gewoon iets te gaan doen dat totaal tegen je negatieve gevoel in gaat. Juist wel even de deur uit, juist wel boodschappen doen of langs een vriendin. Dingen ondernemen en de deur uit gaan, kan je helpen om op andere gedachtes te komen, je af te leiden en dus misschien wel âper ongeluk’ uit die negatieve spiraal te komen.
Ballon
De een vindt het onzin en de ander vindt het juist wel prettig. Maar het kan helpen om terugkerende gedachtes letterlijk of figuurlijk aan een ballonnetje te hangen. Spreek jouw negatieve gedachte uit en schrijf hem (in gedachten) op een kaartje dat je aan het touwtje van een ballon knoopt. Sluit je ogen en laat de ballon met die gedachte eraan los. Kijk hoe hij de lucht in gaat.
Het klinkt allemaal enorm zweverig, maar ik gebruik deze oefening regelmatig. Als ik ergens over blijf piekeren en maar in mijn negatieve cirkeltje rond blijf draaien, kan het enorm helpen deze â’aan een ballonnetje te hangen”. Steeds wanneer ik er weer aan denk zeg ik tegen mezelf: Nee, die gedachte hangt aan een ballonnetje.
Hardop
Vaak terugkerende en hardnekkige gedachtes zijn het allermoeilijkst. Het kan helpen om deze gewoon hardop uit te spreken tegen iemand. Te zeggen wat voor â’gezeur” je in je kop hebt, of te vertellen waar je mee zit. Door het uit te spreken, blijf je er niet in je uppie mee rondlopen en dat verlicht vaak een hoop zorgen en stress.
Oefen
Ja, enorm veel oefenen. Want je kunt niet zomaar denken: Vanaf vandaag stap ik uit mijn cirkeltje. Ja, dat kun je wel denken en is zeker wel een helpende gedachte. Maar je kunt het niet zomaar vanaf vandaag alleen maar goed gaan doen. Heb dus geduld met jezelf en blijf oefenen. Eerst door te signaleren en later door er tegenin te gaan, uit te stappen door bovenstaande tips. Lees ook dit stuk over een dagelijkse positieve oefening die je elke dag zelf kunt doen.
Doorbreek die negatieve spiraal, want soms laten we ons gewoon veel te veel meeslepen en zien we door de donkere bomen het licht in het bos niet meer. Blijf positief. Iedere dag weer.
Geef een reactie