Stappen naar meer zelfvertrouwen

Hoe zorg je voor meer zelfvertrouwen? Het hebben van zelfvertrouwen is erg belangrijk voor je eigenwaarde, maar er meer van krijgen kan lastig zijn. De mate waarin wij in onzelf geloven, heeft effect op alle vlakken van je leven. Denk aan werk, relaties, hobby’s en lichaamsbeeld. Misschien helpen deze tips je om meer zelfvertrouwen te krijgen..

Doe alsof
Dit klinkt waarschijnlijk erg raar, maar doe alsof je (veel) zelfvertrouwen hebt. Ook al voel je, je niet zo, als je doet alsof zal je echt zelfvertrouwen opbouwen. Als je zelfvertrouwen uitstraalt in je gedrag, woorden en lichaamstaal dan zullen je hart en geest dit oppikken. Het gedrag wordt uiteindelijk gewoonte en zo bouw je zelfvertrouwen op. 

Bron foto

Self-talk
Als je zelfvertrouwen op wilt bouwen, dan moet je zeker stilstaan bij hoe je over jezelf praat en denkt. We kunnen meedogenloos zijn over onzelf en kritiek op alles hebben wat we doen, denken en voelen. Deze self-talk is ontzettend schadelijk voor je eigenwaarde. De sleutel van meer zelfvertrouwen is om de self talk positief te krijgen en houden. Vertel die ergste criticus (jezelf) dat ze is ontslagen! ###

Richt je op je fans
Je omgeving kan je enorm positief beïnvloeden en dit kan je veel kracht geven. Je vrienden, familie, collega’s en partner koesteren en waarderen je kwaliteiten. Dit heeft een ontzettend grote rol in het ontwikkelen van een positiever zelfbeeld. Hoe meer eigenwaarde je hebt, hoe meer mensen je aan zal trekken om je geluk mee te delen. Omring je met mensen die om je geven en die je waarderen om wie je bent. Hopelijk ga jij dit dan ook doen.

Maak je een lijst van je overwinningen
Als je een lijstje maakt van de uitdagingen die je hebt overwonnen, dan zal je daar meer zelfvertrouwen van krijgen. Probeer stil te staan bij de positieve dingen en de mooie prestaties die je hebt geleverd. Elk succes is een stap naar meer zelfvertrouwen. Misschien dat je denkt dat je niet zoveel hebt bereikt, maar met een lijstje zal je zien dat ook jij dingen hebt bereikt om trots op te zijn.

Sterke punten
Sta stil bij je sterke kanten. Je zal meer zelfvertrouwen krijgen als je stil staat bij de dingen die je goed kan. Niemand kan alles goed en er zullen altijd dingen zijn die je wel en die je niet goed kan. Speel in op je sterke punten en gebruik dat in je dagelijks leven. 

Bron foto

Probeer nieuwe dingen
Dingen proberen buiten je comforzone is enorm gunstig bij het opbouwen van zelfvertrouwen. De activiteiten die je dagelijks doet kunnen een beetje een sleur worden en nieuwe dingen zorgen voor verandering. Nieuwe dingen proberen verhogen zijn goed voor je creativiteit en verhogen je trotse gevoel als je iets nieuws hebt geprobeerd. 

Leer van je ‘mislukkingen’
Vaak kijken mensen naar hun mislukkingen met een hard oordeel en zien ze het als fout of tekortkoming. Natuurlijk zal je spijt hebben van sommige dingen, maar je leert van iedere ‘mislukking’ iets voor de toekomst. Zoals Winston Churchill heeft gezegd: Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.

Weet wat je waard bent
Hoeveel je houdt van het leven is meestal een directe reflectie op hoeveel je houdt van jezelf. Veel (vooral) dames verwarren zelfvertrouwen met arrogantie. Natuurlijk is het niet de bedoeling om je beter te voelen dan anderen, maar zelfvertrouwen is zeker geen arrogantie. Geloven in jezelf en je kwaliteiten is enorm belangrijk en dat verdien je ook! 

Zelfvertrouwen opbouwen is een proces wat langere tijd zal duren. Als je een goede periode hebt dan zal je meer eigenwaarde hebben dan als je een slechtere periode hebt. Het is dus ook belangrijk om het opgebouwde zelfvertrouwen vast te houden. Ook in mindere periodes mag je zelfverzekerd zijn. 

Hoe werk jij aan je zelfvertrouwen?

LC

Geschreven door LC

Reacties

10 reacties op “Stappen naar meer zelfvertrouwen”

  1. Ik vind zelfvertrouwen echt iets van de westerse wereld, over hoe je zou moeten zijn,
    maar zoals je nu bent ben je ok, anders was je wel anders geweest.

  2. Zelfvertrouwen helpt je, het is niet iets ‘westers’. Het is alleen dat in de westerse wereld onze zelfvertrouwen sneller naar beneden gehaald wordt door alles om ons heen.
    Zo kan jij je beter in je vel voelen en het heeft veel meer pluspunten! 🙂
    Misschien denk je dat je met zelfvertrouwen helemaal anders moet zijn, maar het is alleen maar dat je dus vertrouwen in jezelf hebt. Dat betekent niet dat het totaal je karakter verandert.

  3. Doen alsof werkt bij mij iig niet. Daar prikken mensen zo doorheen.

    Ik werk aan mijn zelfvertrouwen door aan het einde van de dag 3 positieve momenten op te noemen. Dat kan zijn iets wat ik goed heb gedaan, maar ook iets waar ik gewoon blij mee kan zijn.

  4. Mijn hemel ‘doen alsof’ dat is echt de slechtste tip ooit! Je anders voordoen dan je bent?! Pfff… vind dit echt slecht hoor

  5. Bij mij heeft het doen alsof mij uiteindelijk wel goed geholpen!! al gaat er wat tijd overheen.

  6. Bij mij heeft doen alsof ook geholpen, maar niet zoals mensen op mijn school doen, namelijk ‘stoer’ doen. Dat is iets anders

  7. het zijn wel goede tips, maar ik vind het jammer dat het zo moet zijn….kennelijk, het zegt me iets over de concurentiestrijd die typisch van het westen is, dat bedoel ik met het westen, maar ja bijna heel de wereld hanteert inmiddels bijna het westerse systeem, vrije markteconomie, concureren, wie is het best, heeft het meest charisma, het meeste zelfvertrouwen…..als je dat hebt, heb je meer kans op geld en dus leven….dat vind ik een beetje ziekelijk, maar we nemen het aan voor ‘normaal’, terwijl het er om gaat dat we er samen wat van maken, gewoon, doe jij dat, dan doe ik dit en dan wordt het een leuke en goede dag, kunnen we eten, drinken, leven….daarin hoeft geen angst te zijn vind ik of je daarin goed genoeg bent of zelfvertrouwen genoeg hebt, het moet je gegeven worden of gegund door de mensen om je heen ook, zodat het vanzelfsprekend is of wordt….en je niet in de puberteit vooral in de ‘goot’ beland door onzekerheid ed…
    en de volwassenen maken er vaak ook nog eens een potje van door elkaar de poten onder de stoelen weg te zagen. Breng het misschien beetje extreem…
    maar ik heb er onder geleden, terwijl ik best veel zelfvertrouwen had bij aanvang, vind het jammer dat we in zo’n wereld leven en ons daar zo druk over maken of moeten maken….kennelijk, zo ook ik.
    dus wel goede tips…maar…haha:)

  8. Handige lijst!

    Doen alsof klinkt heel raar, maar dat is het wel. k porbeer het ook..en soms
    gaat het vanzelf, en dan achteraf denk ik zo na bij mezelf van.. huh was ik
    dat?! hihi.. echt wel leuk om te merken dat het doe alsof gedrag ook degelijk
    invloed heeft en niet alleen maar fake is 😉

    Ik heb zelf veel geleerd vn mn opleiding. Opdrachten moeten maken dat je
    voor jezelf moest opkomen in je werk, en ook feedback vragen aan mensen
    heeft mij wel geholpen. Positieve en negatieve feedback. En als je dan later
    hoort dat er zoveel vooruitgang is, is dat gewoon super om te horen en geeft
    het je weer een stukje zelfvertrouwen.. 🙂

  9. Ik denk dat dit ‘doen alsof’ niet teveel gelezen moet worden als ‘je anders voordoen dan je bent’.
    Je kan bijvoorbeeld gaan zitten piekeren over of je vrienden het wel leuk vinden als jij ergens mee naartoe gaat, maar je kan ook denken ‘Wat als ik me daar nu geen zorgen om maakte? als ik zeker was van mezelf? Dan ging ik gewoon mee en had ik lol, en vertrouwde ik erop dat mensen mij leuk genoeg vinden zoals ik ben’.
    Dan zijn je onzekerheden misschien niet meteen weg, maar door je positief te gedragen in plaats van negatief merk je dat dingen eigenlijk best meevallen en zo bouw je meer zelfvertrouwen op.

    Het klinkt misschien een beetje gek, maar er is hier ook echt empirisch onderzoek naar gedaan, en ik moet zeggen dat het mij ook geholpen heeft!
    Goed artikel verder!

  10. Eens met maumy.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *