Een eetstoornis heeft alles met jouw stemming en gevoel te maken. Misschien denk jij juist van niet of je weet juist maar al te goed wat voor invloed jouw problemen met eten hebben op jouw humeur. Een eetstoornis doet meer kwaad dan goed, zelfs ook al heb jij het idee dat het je ook veel positiefs biedt. Misschien heb je wel problemen met je stemming, omdat je vaak somber bent of stemmingswisselingen hebt en daar je eetstoornis bij inzet. Het kan ook andersom zijn; dat je eetstoornis ervoor zorgt dat jouw stemming slechter wordt.
Van eetbuien, te weinig eten, onregelmatig eten, extreem compenseren of ondergewicht kan je stemming behoorlijk dalen. Je raakt vermoeid, hebt veel aan je hoofd omdat je zoveel met eten bezig bent of hebt lichamelijke en geestelijke klachten door gebrek aan kilo’s, vitamines en energie die je binnenkrijgt via voeding. Jouw strenge lijnen, onregelmatige eten of de eetbuien hebben op die manier een flinke invloed op hoe jij je voelt.
Toch lijk je je ook beter te gaan voelen door zo met eten bezig te zijn. Problemen die spelen komen minder op de voorgrond te liggen en lastige gevoelens kun je weg eten, vergeten of onderdrukken door af te vallen en met eten bezig te zijn. Je creëert een wereldje waarbij je niet omgaat met problemen, maar deze ontwijkt en weg stopt. Dit kan jouw stemming voor heel even beter maken.
Als je afgevallen bent en op de weegschaal staat, kun je een trots of sterk gevoel krijgen. Het geeft je een kick. Dit kan ook zo zijn wanneer je een eetbui hebt. Je troost jezelf, vergeet even wat je verdrietig maakte of pijn deed. Het lijkt voor heel even je leven fijner te maken en de problemen op te lossen.
Gedachtes als â’Als ik afval, ga ik me vast beter voelen.” Of â’Als ik een eetbui heb, gaat dit gevoel weg”, komen bewust of onbewust in je hoofd voorbij. Het beïnvloedt jouw stemming en zorgt ervoor dat je je voor heel even wat beter voelt. Heel even lijkt alles goed te komen, heb je de oplossing gevonden en voel je niet de pijn waarmee je niet weet om te gaan. De eetstoornis heeft een goede invloed op je stemming. In ieder geval, dat lijkt zo.
Misschien heb je stemmingswisselingen, ben je heel erg gevoelig of depressief en is juist daarom jouw gerotzooi met eten ontstaan. Je bent er, bewust of onbewust, mee begonnen om gevoelens minder heftig te maken. Door gewicht te verliezen, te denken aan eten of eetbuien te hebben, lijken gevoelens keer op keer minder rot. Maar toch komen ze steeds weer terug.
Het rotzooien met eten lijkt een oplossing om om te gaan met je stemming. Ondertussen verergert het je stemming alleen maar. Hoe jij je voelt heeft dus heel veel met je eetstoornis te maken; twee kanten op. Dit maakt het loslaten van je eetstoornis daarom vaak ook zo lastig. Je wilt je wel beter voelen, maar als je niet meer kunt lijnen of geen eetbuien meer kunt hebben, wat moet je dan?
Het overwinnen van een eetstoornis is geen makkie, het is een heel gevecht. Maar het is wel iets wat ook jij kunt. Je eetstoornis loslaten is een proces dat stap voor stap gaat. Je eetstoornis is niet ineens weg. Gedurende je herstel kun je leren om met je gevoelens om te gaan. Je leert je gevoelens toelaten, wat echt wel even spannend is. Maar daarna leer je ook weer uit dat dal omhoog te klimmen. Zonder te klooien met eten. En daar leer je ontzettend veel van.
Een aantal dingen die je kunnen helpen om een fijnere stemming te hebben zijn:
- Structuur: Dagritme en regelmaat in je leef- en eetpatroon.
- Je hart luchten: Laat je emoties niet oplopen, maar schrijf en praat er regelmatig over.
- Hulp zoeken: Kun je niet goed om met je stemming omgaan, zoek dan professionele hulp.
- Benoemen van emoties: Als je niet bij je gevoel stilstaat, weet je misschien niet wat je voelt. Benoem dan of je je boos, bang, blij of bedroefd voelt.
- Constructief omgaan met emoties: Duik niet weg achter je eetstoornis, maar laat emoties toe en leer er mee omgaan op een gezonde, constructieve manier.
Wat voor invloed heeft jouw stemming op je eetstoornis en andersom?
Geef een reactie