Studentenvereniging: Lid of geen lid?

Het is bijna weer zo ver. De introductietijd voor aankomend studenten komt er aan of is al bezig! Daarbij komt ook meteen de keuze, wel of niet bij een studentenvereniging?

Toen ik op mijn achttiende in Utrecht ging studeren en de introductietijd liep, was de druk om bij een studentenvereniging te gaan hoog. Elke vereniging presenteerde me in een fantastisch gemaakt filmpje de voordelen van zo’n vereniging. Het is goed voor op je CV, je leert er mensen kennen, ze geven je een basis in je nieuwe stad en je kunt er vaak de leukste hobby’s uitoefenen. En het belangrijkste, wie wil er nu niet een hele club vol met nieuwe vrienden?!

Ik koos één zonder ontgroening, dat zeiden ze tenminste. Tijdens het driedaagse kamp werd ik behoorlijk getest, maar daarna was het zover: Ik hoorde erbij! Al snel ervaarde ik alle voordelen: ik speelde er toneel, kreeg een jaarclub, had drie keer in de week een vaste borrelplek en werd door mijn vrienden ook nog eens aangemoedigd wat aan mijn studie te doen. Ideaal dus!

Maar de medaille heeft een keerzijde. Menig vereniging heeft corporale trekjes, je bent met de groep aan regels gebonden. Dit kan leuk zijn, maar de vraag is: ‘Kun je bij een studentenvereniging wel jezelf zijn?

Net als in elke groep is ook hier grote sociale druk. Je kunt niet zomaar ‘nee’ zeggen en de verplichtingen of verwachtingen van vooral eerstejaars zijn hoog. Je kunt bij een jaarclub of dispuut, waar je vaak vrienden voor ‘t leven aan over houdt. Maar er worden ook studenten afgewezen, omdat ze simpelweg niet goed, leuk of mooi genoeg zijn voor zo’n club, cordiaal of dispuut. Zo’n afwijzing kan, in combinatie met een al bestaande onzekerheid, funest zijn. Daarbij, een eetstoornis meenemen naar de vereniging is al helemaal moeilijk. Er wordt toch verwacht dat je een paar biertjes mee drinkt.

Bij mij heeft het allemaal goed uitgepakt. Ik koos een niet al te grote vereniging, heb de kans gehad mijn eigen musical te regisseren, heb vrienden gemaakt en heel veel lol gehad. En niet het onbelangrijkst, tijdens mijn eetstoornis stonden mijn verenigingsvrienden voor me klaar en steunden ze me waar kon.

Hoe denk jij over een studentenvereniging?

Meer lezen: Welmoed Barendsen, schrijfster van ‘Lijntje’, vertelt in haar boek ‘Sjaars’ over de belevenissen van eerstejaars Femke.

Door: Kim

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

20 reacties op “Studentenvereniging: Lid of geen lid?”

  1. Wat leuk om hier een blog over te lezen. Ik moet nog een jaartje middelbare school, maar ben heel benieuwd hoe het straks wordt!

  2. Ik ben lid! En ik vind het heel erg leuk. (:

    En, geloof het of niet, maar het is mogelijk om lid te zijn zonder alcohol te drinken. Het is ongebruikelijk, maar het kan. Bij ons in elk geval. Laat je daar dus niet door afschrikken! (:

  3. Ik vraag me af waar je lid kan worden zonder dat je alcohol drinkt? Dat is namelijk iets wat mij tegenhoud om lid te worden!

  4. Er is bijna geen vereniging in Arnhem

  5. Ik ben ook lid. Bij een vrij grote vereniging met ook wel wat corporale trekjes ja. Maar het is super leuk en ik drink trouwens ook vrijwel nooit en dat wordt gewoon geaccepteerd.
    Ik heb echt geen spijt, heb heel veel leuke vrienden gevonden en een super dispuut die me ook steunen in mijn eetstoornis. De kennismakingstijd (ook wel: ontgroening) was even doorbijten maar uiteindelijk 100% waard!

  6. @ Mona: gewoon vragen aan mensen die lid zijn bij die vereniging, dan! Het is echt zonde als je daarom geen lid wordt, want je kunt er ontzettend veel uithalen. 🙂
    Het scheelt misschien iets dat mijn vereniging niet zo heel corporaal is, trouwens.

  7. Ik ben ook lid, en heb er geen moment spijt van gehad. Heeft me veel vrienden opgeleverd, en heel veel leuke herinneringen! Ik zit ook bij een vrij grote vereniging en erg corporaal. De ontgroening is inderdaad even doorbijten, maar je moet je vooral blijven voorhouden dat het niet persoonlijk is en maar een spelletje, alles wat ze zeggen is toch niet gemeend en gewoon 1 groot spel.

    Bij mijn vereniging kan je ook lid worden/zijn zonder alcohol te drinken, er mag tijdens de ontgroening helemaal geen alcohol gedronken worden.(en dat geldt voor alle studentenverenigingen, niet alleen alcohol maar ook niet teveel water bijv.)
    Wij kregen diksap :’)

  8. Ik studeer in België, waar het systeem iets anders is, maar zowel daar als in Nederland wordt je nooit (tenzij je in een dispuut wil of echt een hele strenge studentenvereniging kiest) verplicht om alcohol te drinken. Verder bepaal je zelf hoe ver je wilt gaan en de meesten mensen hebben alleen maar respect als je opkomt voor je keuzes 😉

  9. Wow, ik ben helemaal verbaasd! Maar fijn om te weten, aangezien alle open borrelavonden er weer aankomen, dan kan ik toch een kijkje gaan nemen 🙂

  10. Ik vind het maar niks… Het geeft mij altijd een ´ik-ben-beter-dan-anderen-gevoel-WANT-IK-zit-bij-een-vereniging. Maar ik ben ook mega bevooroordeeld wat dit betreft hoor 😉 als mensen het leuk vinden moeten ze het vooral doen maar ik wil er nog niet dood gevonden worden.

  11. Durf niet, ik weet zeker dat ik afgewezen wordt, ik ben niet leuk 😛

  12. Helemaal eens met Jantje! Heb zelf ook een tijdje bij een vereniging gezeten en vond het erg benauwend; al dat groepsgedrag en die verplichtingen. Uit mijn ervaring waren de meeste mensen in een groep heel stoer en zelfverzekerd, maar alleen stelde het niets voor. Ik hou daar dus echt niet van, al dat fake gedoe en erbij moeten horen. Er zullen vast wel positieve kanten aanzitten (netwerken etc.) maar de nadelen wogen voor mij echt zwaarder.

  13. Ben het volkomen met je eens M!

  14. Volgende week is het InterSib in Breda en ik ga ook even een kijkje nemen bij alle verschillende verenigingen. Misschien ga ik hier echt bij het dispuut, of anders bij een studentenvereniging waarbij er geen ontgroening etc. is.
    Volgens mij is het ook wel waardevol bij een vereniging te gaan omdat je daar weer mensen, waardevolle contacten voor later misschien, leert kennen en je ook veel leuke dingen te doen hebt!

  15. Ik heb het altijd heel tegenstrijdig ervaren…
    Aan de ene kant idd de grote groep vrienden, de kans om erbij te horen, mogelijkheden je te ontplooien, etc.
    Aan de andere kant is er over het algemeen weinig ruimte voor individualiteit en al helemaal niet voor problemen, zeker in het eerste jaar niet. En dat is ff wennen voor iemand die net een jaar opgenomen is geweest (is al ff geleden)…
    Ik vond het lastig mezelf te blijven en ik denk dat je ook voor jezelf heel goed moet uitmaken in hoeverre je je niet zou hoeven schamen voor je problemen.
    Als ik het over zou mogen doen, zou ik het weer doen, maar zou ik vooral dicht bij mezelf blijven en niet te veel in detail treden over eetstoornis en andere problemen.

  16. Persoonlijk vind ik dat er in je eerste jaar zeker wel ruimte is voor problemen! Je vormt al snel een band met je jaar, wat bij de een wat soepeler gaat dan bij de ander. Voor mij gaf het problemen, omdat ik mezelf erdoor heel erg leerde kennen: ineens kreeg ik het idee dat iedereen in m’n jaar elkaar leuker vond dan mij, dat iedereen knapper was enz., dat kwam heel hard aan. Ik wilde zelfs stoppen en heb m’n gevoelens toen met de meiden gedeeld. Ik kreeg van de meesten van hen de beste en liefste reacties die ik had kunnen wensen: hun eigen ervaringen en gevoelens met het vormen van een groep, redenen waarom ik leuk was en moest blijven, persoonlijke verhalen over problemen in het verleden.. Ik heb daardoor al in de eerste maanden een hele persoonlijke kant van veel van die meiden leren kennen, dat was erg fijn.

  17. Oeps 3x dubbel.. mag verwijderd worden 🙂

  18. Ik ben ook lid bij een grote verenging, in een grote studenten stad. Nu na een aantal jaar actief lid te zijn kan ik alleen maar terug kijken op alle positiviteit en plezier die ik hieruit heb gehaald en nog steeds doe! Het was de beste keuze om te gaan studeren en lid te worden. Voor mij maakt het geen bal uit of je nu wel of niet lid wordt bij een grote of kleine vereniging maar voor mij heeft het een groot sociaal netwerk opgeleverd waar ik nu de steun uit kan halen die ik nodig heb voor mijn eetstoornis. In het begin is zo’n jaarclub oppervlakkige vrienschap, logisch je kunt niet in 2 weken tijd 18 meiden goed leren kennen, dit komt met de jaren! Je bouwt een band op, met de één meer als met de andere maar dat doe je met ander vriendschappen toch ook?
    Die ontgroening, tja dat was even doorbijten, maar zoals ook al eerder is gezegd, het is en blijft een spelletje en na die periode sta je lachend een dranken (alcoholisch of niet 😉 te drinken met je begeleiding van toen! Er zijn tegenwoordig strenge regels die vanuit de universiteiten worden opgelegd waaraan verenigingen zich moeten houden tijdens een ontgroening. Zoals geen alcohol, geen drank, minimaal 6 uur slaap per nacht etc etc.Verenigingen worden hierop streng gecontroleerd!

    Ik zou zeggen, bepaal voor jezelf of het bij je past en wat je graag wilt in je studententijd, er is tegenwoordig ZO veel keuze in verenigingen dat er bijna altijd wel iets passends te vinden is. Laat je niet leiden door de geruchten via de Media oid want ik spreek uit ervaring vanuit mijn eigen vereniging; HET KLOPT NOOIT! Wij weren media bewust, dus wanneer er berichten in kranten/magazines staan komen die niet van ons als vereniging maar is het vaak puur giswerk of een roddel die groter gemaakt is.

    Stuur me gerust een berichtje als je vragen hebt! 🙂 Ik wil mijn ervaringen best delen.

  19. alcohol en drank is hetzelfde;-) ik bedoelde, geen alcohol en je mag niet roken hihi. uiteraard krijg je wel voldoende water etc :D.

  20. Ik citeer: ”Maar er worden ook studenten afgewezen, omdat ze simpelweg niet goed, leuk of mooi genoeg zijn voor zo’n club, cordiaal of dispuut”.

    Niet mooi genoeg zijn, toch een lullige reden? Tenminste, als ze dat letterlijk zo brengen..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *