Veel mensen die kampen met eetproblemen, hebben ook te maken met eetbuien. Ik heb heel veel jaren boulimia gehad waarbij er periodes waarin ik dagelijks meerdere eetbuien had. Deze eetbuien kun je omschrijven als grote hoeveelheden eten die ik in vrij korte tijd at. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een aantal zakken chips, daarbij nog een paar pakken koek, m&m’s of snoep. Dit at ik dan vaak binnen één of twee uur op. Ook een buitenstaander zou dit beschouwen als een grote hoeveelheid eten. Deze eetbuien worden dan ook objectieve eetbuien genoemd.
Er zijn echter ook genoeg mensen die last hebben van eetbuien, maar niet in de mate zoals ik hierboven beschreef. Je kunt immers ook een pak koek opeten en daarbij het gevoel hebben dat je de totale controle kwijt bent en je daarna onwijs schuldig voelen. Misschien vertel je later dan wel aan iemand dat je een onwijze eetbui heb gehad. Een ander kan dan mogelijk aangeven dat dat wel meevalt, aangezien je ‘’maar” een pak koek op hebt. Dit doen mensen wel vaker als ze bijvoorbeeld een avondje voor de tv hangen of het gewoon heel lekker vinden en er zin hebben. Toch voelt het voor jou misschien niet als gewoon een keertje iets meer gegeten dan normaal, voor jou voelt dit als een eetbui. Dit worden subjectieve eetbuien genoemd.
Deze eetbuien zijn subjectief omdat ze voor degene die deze eetbuien heeft als echte eetbuien kunnen worden ervaren maar dit, als je kijkt naar de objectieve criteria, niet zijn. Dit neemt natuurlijk echter niet weg dat zo’n subjectieve eetbui ontzettend rot kan voelen. Hoewel ik meestal objectieve eetbuien heb gehad, herken ik ook zeker dat ik me heel erg schuldig voelde als ik wat meer koekjes op had dan normaal. Ik had dan het gevoel dat ik alles verpest had en dit voelde ook voor mij aan als een eetbui, ook al was dat het misschien niet.
In deze blog gaat het dan ook niet per se om hoe deze eetbuien nu precies heten of aan welke criteria ze moeten voldoen, het gaat vooral om het gevoel dat het oproept en de gevolgen ervan. Als je een boterham extra hebt gegeten omdat je nog erg veel trek had en je je daar achteraf erg schuldig over voelt, kan iedereen immers zeggen dat het maar een boterham is en dat je echt niet teveel hebt gegeten, maar jij zit uiteindelijk met dat nare gevoel.
Subjectieve eetbuien kunnen verschillende oorzaken hebben. Soms is te zien dat mensen met ondergewicht die langzaam starten met weer wat meer eten en stapjes zetten richting herstel, last krijgt van subjectieve eetbuien. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld een eetlijst volgt en merkt dat je ontzettend veel honger krijgt waardoor je eigenlijk meer eet dan op je lijst staat. Dit kan een ontzettend groot schuldgevoel met zich meebrengen. Of je eet misschien een keer een hele zak m&m’s terwijl er ”maar” een schaaltje op je lijst stond. Het was simpelweg zo lekker dat je het niet kon weerstaan. Dit komt vaak voor als je lange tijd erg slecht voor je lichaam hebt gezorgd en jezelf veel hebt ontzegd.
Op het moment dat je dan stap voor stap weer begint met eten, krijgt je lichaam als het ware de behoefte om alles in te gaan halen waardoor je je soms niet in kunt houden. Dit kan heel eng aanvoelen als je gewend bent altijd alles onder controle te houden. In veel gevallen leert de ervaring echter ook dat deze fase vanzelf weer over gaat. Hiermee bedoel ik overigens niet dat het dus niet erg is, het is alsnog ontzettend naar, dat weet ik heel goed. Het is hierbij vooral heel belangrijk om goed te blijven eten en jezelf niets te ontzeggen. Het is ook zeker niet erg om af en toe wat extra te eten, je lichaam geeft in dit geval zelfs signalen af dat het blijkbaar nodig is.
Subjectieve eetbuien komen ook voor bij mensen mensen met andere eetstoornissen, zoals boulimia, binge eating disorder en eetstoornis NAO. Hoewel het lijkt alsof het bij de eerste twee enkel om objectieve eetbuien gaat, kun je ook met boulimia of BED last hebben van subjectieve eetbuien (naast de objectieve eetbuien). Veelal is te zien dat ook hierbij een gevoel van controleverlies wordt ervaren. De eetbui voelt dan eigenlijk exact hetzelfde als een objectieve eetbui, ondanks dat het qua hoeveelheid daar niet aan voldoet. Het kan hierbij zo zijn dat iemand bijvoorbeeld tussendoor wat meer snaait, maar ook een normale maaltijd kan voelen als een eetbui.
De gevolgen zijn in bijna alle gevallen hetzelfde als bij objectieve eetbuien. Ik weet van mezelf hoe ik in paniek kon raken na een eetbui en deze dan op elke mogelijke manier wilde compenseren. Hierdoor kwam ik in een negatieve spiraal terecht waardoor het eigenlijk steeds slechter met me ging. Je eten compenseren is dan ook iets wat je altijd moet proberen te voorkomen, wat voor eetbuien je ook hebt. Toch kan een eetbui veel stress oproepen en dan is het belangrijk jezelf te bedenken wat je op zo’n moment kan helpen. Met name voldoende blijven eten en jezelf niets ontzeggen zijn hierbij de belangrijkste dingen. Hiermee voorkom je namelijk dat je op een later moment honger krijgt en nieuwe eetbuien uitlokt.
Subjectieve eetbuien zijn echter niet altijd te voorkomen. Soms kunnen simpele maaltijden immers voelen als een eetbui. Wel is het goed om bij jezelf na te gaan wat voor jou al haalbaar is qua eten en wat niet. Wil je tussendoor bijvoorbeeld een keer warme chocolademelk drinken als uitdaging dan is dit onwijs goed van je, maar leg de lat niet te hoog. Voorkom dat je doorschiet in eetbuien en je nadien ontzettend slecht voelt en weer gaat compenseren. Kijk naar uitdagingen die op dat moment haalbaar zijn voor de fase waar je in zit. Ben je bang om door te schieten? Dan kan het helpen om samen met anderen te eten, de kans dat je dan doorslaat is een stuk minder groot.
Wat helpt jou tegen subjectieve eetbuien?
Geef een reactie