Terugblik: Het depressiegala

Afgelopen maandagavond was ik naar het Eerste Nederlandse Depressiegala in Amsterdam. Ik was van tevoren wel een beetje zenuwachtig over de dresscode, maar het leek me bij een gala met zo’n onderwerp niet nodig om daadwerkelijk een galajurk aan te trekken. Ik koos dus voor een eenvoudig netjes jurkje en stapte rond 19:00 uur in de auto op weg naar Amsterdam. Het Depressiegala startte om 20:00 uur en werd gehouden in Theater Amsterdam. Ik dacht dat dit zich in het centrum bevond, maar het lag een flink eind buiten het centrum. Het was in ieder geval een mooi en modern theater en het was er flink druk. Zo’n 900 mensen hadden zich verzameld in de foyer en theaterzaal.

Rond 20:15 uur startte het gala onder leiding van Psychiater Bram Bakker. Hij opende serieus én humoristisch en kondigde de Minister van Volksgezondheid aan: Edith Schippers. Zij gaf een interessante speech over depressiviteit én kwam met het nieuws dat de zelfmoord preventie website 113online.nl dit jaar maar liefst 3,4 miljoen euro aan subsidie zou ontvangen. Het is begrijpelijk dat hier zoveel geld in wordt gestoken, aangezien er afgelopen jaar zo’n 5 mensen per dag zelfmoord pleegden. Ook kondigde zij aan dat er meer geld gestoken zou worden in onderzoek naar depressiviteit bij jongeren en er zou een landelijk campagne worden georganiseerd. Allemaal goed nieuws dus.

Het gala werd verder gepresenteerd door Anita Witzier, die zelf ervaring met dit onderwerp had door haar deelname aan het programma Anita wordt Opgenomen. Zij begeleidde ook de boekoverhandiging van het die maand gepubliceerde boek Werken als een Gek van Marieke Sweens, een soort autobiografische handleiding voor werken met een psychische aandoening. Hierna volgde een optreden van Mike Boddé. Hij schreef het boek PIL en zong enkele grappige nummers over depressiviteit.

Hierna werd Martine Sandifort aangekondigd. Ik wist eigenlijk helemaal niet wie dit was. Ze bleek van het programma Dokter Corrie te zijn en bekend van onder andere Koefnoen. Ook zij had persoonlijk ervaring met een depressie en vertelde hierover.

Hierna volgde een optreden van Maarten Engeltjes, een sopraanzanger. Dit optreden sprak me wat minder aan. Gelukkig volgde hierop een totaal ander optreden, namelijk dat van Javier Guzman. Ook hij heeft flink wat ervaring met depressiviteit en zette een geweldig leuk, tikkeltje grof, maar grappig optreden neer.

Na Javier kwam er een optreden van June Noa. Zij was lange tijd gestopt met optreden als gevolg van haar depressie. Ze was inmiddels gestopt met antidepressiva en dit was haar eerste optreden weer na lange tijd. Je kon goed zien dat het heel spannend voor haar was en dat er veel emoties meespeelden. Ze zette echter een prachtig optreden neer en kreeg een staande ovatie. In onderstaande video zie je June links in beeld.

Het programma liep inmiddels flink uit, dus in plaats van dat we om 21:00 uur pauze hadden, vond de pauze om ongeveer 22:00 uur plaats. Het leek voor niemand een probleem, aangezien het programma erg interessant was. De drankjes in de pauze waren gratis, maar dat mag natuurlijk ook wel bij een toegangsprijs van 50 euro. Gelukkig gaat een groot deel van dit bedrag naar het goede doel.

Na de pauze volgde een prachtig optreden van Wende Snijders. Zij zong een nummer speciaal opgedragen aan de recent overleden Joost Zwagerman, Voor Alles altijd bang geweest. Hieronder in de video kun je het nummer beluisteren vanaf minuut 1:40.

Hierna vond een interessante discussie plaats over depressiviteit onder leiding van Wouke van Scherrenburg. De avond eindigde met een erg goed en grappig cabaret optreden van Marjolijn van Kooten. 

Karin Bloemen sloot de avond af met twee nummers én gezamenlijk met alle aanwezige gasten met het nummer You’ve got a friend. Het was een bijzondere en geslaagde avond en zeker een aanrader om volgend jaar ook naar toe te gaan!

♥ Winnen
Proud2Bme geeft twee van de boeken “Werken als een Gek” weg en twee boeken van Bram Bakker: Blijf Beter. Wil je één van deze boeken winnen, reageer dan even onder deze blog én stuur een mailtje met je adres naar win@proud2Bme.nl.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

8 reacties op “Terugblik: Het depressiegala”

  1. Ik was ook aanwezig bij het gala en lijkt mij een mooi aandenken om het boek van Marieke ”Werken als een gek” te mogen winnen. Ik worstel zelf ook met het wel of niet vertellen van psychische problemen bij je werkgever. Duim duim!

  2. Bijzonder gala zo te lezen. Mooi dat geprobeerd wordt het taboe te doorbreken.
    Ik zou graag één van de boeken winnen omdat ik worstel met een- op dit moment- prenatale depressie. Helaas ook bekend met ‘gewone’ depressie. Beetje raar omgeschreven, maar kom even niet op de goede woorden.

  3. Ik had er graag bij aanwezig geweest, helaas heb ik de aankondiging hiervan gemist. Ik heb zelf regelmatig te maken met depressie dat begonnen is als jong volwassene.Gelukkig heb ik dat nu redelijk onder controle. Op dit moment gaat een zeer dierbaar persoon (ook een jong volwassene) door een zware depressie, zo zwaar dat zij zich heeft afgesloten van elk contact. Ik zou haar graag een hart onder de riem steken door haar dit boek toe te sturen en wil het dus niet voor mezelf winnen maar voor haar.In de hoop dat zij er kracht uit kan halen om nog eens op zoek te gaan naar de juiste hulp die haar weer een beetje op de been krijgt.
    Ik had mevrouw Schippers overigens graag wat vragen gesteld, de belangrijkste is waarom zij een tv-programma goed keuren (geef mij nu je angst) met bepaalde therapien erin die vervolgens NIET beschikbaar bleken voor mijn dierbare. Zij kreeg hier hoop dat ook haar angsten aangepakt konden worden en die hoop werd de grond in geslagen…….waardoor zij in deze zware depressie terecht kwam.

  4. Ik zou graag willen winnen!
    Behalve dat ik depressief ben, het interessant vind en lezen leuk vind heb ik niet echt een goede reden.

  5. Het boek werken als een gek van Marieke Sweens zou ik heel graag willen winnen.
    Ik vind het goed dat er meer openheid is/komt wat betreft psychische aandoeningen.
    Door er over te praten merk je dat veel mensen met psychische problemen te maken hebben, bij zichzelf en/of bij mensen uit hun directe omgeving zoals familieleden.
    Wanneer je het niet meer angstvallig geheim hoeft te houden uit angst voor stigma’s, lucht dat erg op.

  6. Bijzonder gala, had er graag bij geweest! Volgend jaar ben ik er (hopelijk) bij. Graag doe ik mee met de winactie, onwijs leuk en interessant!
    Xx

  7. Ik wil het boek ‘werken als een gek’ heel graag winnen. Na een intensieve behandeling kan ik zeggen dat ik bezig ben het laatste stukje van mijn psychische klachten te overwinnen. Inmiddels ben ik ook weer aan het werk bij een nieuwe werkgever. Super leuke baan en het gaat goed. Dat neemt niet weg dat ik nog wel kwetsbaarheden heb die opspelen. Ik zou het soms wel fijn vinden als ik kon aangeven mij mijn werkgever dat ik wat angstig ben/gespannen ben etc. Denk dat alleen het aangeven al veel op zou luchten. En wat te denken van therapie afspraken? Nu gooi ik het meestal maar op fysio…
    Ik schaam me niet voor mijn verleden met psychische problemen. Ik had mijn eetstoornis uiteraard liever niet gehad maar het is gebeurd. Punt. En ik heb heel veel geleerd van de behandelingen. Dat vind ik heel waardevol en kostbaar. Ik weet dat ik niet labiel ben oid. Dat ik onwijs veel heb overwonnen en stappen heb gezet en dat dat een groot goed is. Maar deelt een werkgever dit inzicht ook??? Ik heb het er nog niet op durven wagen. Graag zou ik het boek winnen om dit lezen over dit soort vragen.

  8. Heel veel complimenten voor Anita, een vakvrouw
    die dit programma waarin mensen zich zo kwetsbaar opstellen,
    op een integere manier heeft gepresenteerd!
    Zij is altijd zichzelf en professioneel zonder zichzelf belangrijk te maken en onderscheidt zich daarmee in de tv wereld.
    Eric

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *