Tips om gezond af te vallen

Een blog met tips om af te vallen verwacht je misschien niet zo snel op Proud2Bme. Toch willen we ook hier aandacht aan besteden omdat eetstoornissen nu eenmaal niet enkel gaan over ondergewicht en aankomen. Er zijn genoeg bezoekers van de website die kampen met overgewicht en de realiteit is nu eenmaal dat ook dat niet gezond is voor een lichaam. Als je kampt met overgewicht dan kan het goed zijn om wat af te vallen, mits je dat op een gezonde manier doet.

Overigens is het hierbij wel belangrijk dat je wat betreft je eetstoornis redelijk stabiel bent. Als je veel last hebt van eetstoornisgedachten, dan is het van belang om je als eerste te richten op het creëren van een gezond eetpatroon en een gezonde relatie met eten. Pas daarna is het goed om te kijken naar eventueel op een gezonde manier wat gewicht verliezen. Gaan afvallen terwijl je nog veel last hebt van je eetstoornis kan namelijk meer kwaad dan goed doen. 

Bron

Ben je eenmaal zo ver dat je qua eetstoornis stabiel bent en je het aankunt om voor je gezondheid wat af te vallen, dan is het belangrijk dat je dit op een verantwoorde wijze doet. In deze blog deel ik daarom graag een aantal tips met je waarin ik uitleg hoe je dit het beste aan kunt pakken. Het zijn vooral tips omtrent eten, maar natuurlijk is het ook belangrijk om actief te zijn en op een gezonde manier te sporten. Het is daarnaast aan te raden om dit alles onder begeleiding van een diëtiste of therapeut te doen. Op die manier kun je samen in de gaten houden dat het afvallen verantwoord is en op gezonde wijze gebeurt. Heb je geen overgewicht en zouden dit soort tips voor jou misschien triggerend kunnen werken, dan kun je deze blog beter niet lezen.

1. Blijf alles eten
Als je af wil vallen, is het verleidelijk om dingen in je eetpatroon te skippen. Geen koekjes, chips, nootjes of chocolade meer en geen hagelslag op brood. Toch is dat niet de manier als je het afvallen vol wil houden en op lange termijn resultaat wil zien. Blijf de dingen eten die je lekker vindt en ga jezelf geen dingen ontzeggen. Door iets niet meer te mogen heb je juist kans dat je later last krijgt van eetbuien en hierdoor kom je eerder aan dan dat je afvalt. Als je gewoon normaal en gezond eet, kun je prima af en toe een koekje eten, als je niet te veel eet.

2. Let op de porties
Dit sluit eigenlijk aan op het vorige punt. In principe kun je dus alles eten, maar let wel een beetje op de porties. Een koekje of wat chips eten is geen probleem, maar een pak koek of een zak chips eten is nu eenmaal niet heel goed en kun je niet gebruiken als je op een gezonde manier af wil vallen. Dit geldt ook voor de porties bij gewone maaltijden. Je hoeft niet per se drie keer op te scheppen bij de avondmaaltijd, een goed gevuld bord is ook voldoende. Probeer bewust te zijn van wat je eet en ook op een rustig tempo te eten, hierdoor zul je sneller voelen of je verzadigd bent en heb je ook minder snel de neiging om maar gewoon gedachteloos door te eten.

3. Breng zelf je eten mee
Als je veel onderweg bent, kan het zijn dat je vaak ook je eten onderweg koopt. Misschien koop je snel een ontbijtje op het station, een lunch in de kantine en tussendoor haal je ook nog ergens iets lekkers vandaan. Dat is niet erg als je een keertje haast hebt, zin hebt in iets anders dan anders of lekker lui bent en even makkelijk wil doen, maar als je dit echt vaak doet, kost het sowieso veel geld én eet je waarschijnlijk ook wat minder gezond.

Als je vanuit huis je eigen lunch meeneemt, kun je immers gewoon je boterhammen smeren en normaal beleggen terwijl je buitenshuis al sneller een wat luxe broodje met een lekker sapje koopt. Ook sta je misschien met een knorrende maag bij het ontbijtschap en neem je sneller een croissant in plaats van het normale ontbijt dat je anders zou nemen.

Bron

4. Eet vezelrijke producten
Vezels zijn sowieso goed voor je, maar geven ook een verzadigd gevoel. Door vezelrijk te eten, zorg je ervoor dat je je verzadigd voelt en niet de hele dag door trek hebt en de neiging krijgt om te gaan snaaien. Eet bijvoorbeeld volkorenproducten en voldoende fruit, dit stimuleert bovendien de darmen.

5. Let op drinken
Het is lekker om de hele dag door allemaal sapjes te drinken, maar hierdoor krijg je ongemerkt wel veel energie binnen terwijl het eigenlijk niet zoveel doet voor je lichaam. Het geeft je geen verzadigd gevoel en in de meeste drankjes zitten ook niet bepaald veel goede voedingsstoffen waar je lichaam iets mee kan. Je kunt prima af en toe een lekker sapje drinken, daar is niets mis mee, maar het is goed om dit met mate te doen en bijvoorbeeld standaard een flesje water bij je te hebben.

6. Blijf variëren
Om het gezond afvallen vol te kunnen houden, is het belangrijk dat het eten leuk blijft en geen ”last” wordt wat heel stom is en je van jezelf alleen maar moet doen. Probeer daarom variatie in je eetpatroon te houden door zo nu en dan nieuwe recepten te proberen en andere tussendoortjes uit te testen. Dat je graag wil afvallen, betekent niet dat je nog maar heel weinig kunt of mag eten. Je mag alles eten, als je maar een beetje let op de porties en sommige dingen gewoon met mate eet. Houd het leuk en haalbaar voor jezelf.

7. Maak een boodschappenlijstje
Bedenk aan het begin van de week wat je de hele week gaat eten en doe zoveel mogelijk van de boodschappen al aan het begin van de week. Op die manier staat al vast wat je gaat eten en ga je niet op de dag zelf zitten piekeren over wat je nu weer moet gaan koken. Als je bijvoorbeeld een lange dag hebt gehad, dan is het verleidelijk om in de supermarkt snel een pizza te halen, maar als je al een lijstje klaar hebt én de boodschappen al in de koelkast liggen, dan is de drempel om je gezonde maaltijd klaar te maken een stuk lager.

Bron

8. Goed ontbijten
Het is waarschijnlijk wel bekend dat het ontbijt eigenlijk de belangrijkste maaltijd van de dag is. Toch is het nog altijd verleidelijk om dit over te slaan als je wil afvallen omdat veel mensen ‘s morgens geen trek hebben of geen zin hebben om vroeg op te staan. Probeer toch goed te ontbijten, hiermee komt je stofwisseling op gang en voel je je bovendien energiek en fit.

9. Voorkom dat je honger krijgt
Zodra je honger krijgt, bestaat de kans dat je misschien van alles gaat eten waar je je achteraf schuldig over gaat voelen of wat je niet zou hebben gegeten als je je gewoon verzadigd had gevoeld. Probeer te voorkomen dat je op een punt komt waarbij je honger krijgt. Dit doe je door gewoon voldoende te eten en jezelf niet uit te hongeren, dat is niet de manier om af te vallen. Ieder lichaam heeft energie nodig, ook als je overgewicht hebt en daarom graag wat af wil vallen. Merk je toch dat je honger hebt, eet dan direct iets en bedenk jezelf dat je de volgende dag misschien wat meer moet eten om te voorkomen dat je weer honger krijgt. Honger is niet een teken dat je goed bezig bent.

10. Zorg voor jezelf
Op een gezonde manier afvallen gaat niet enkel over een verandering in je eetpatroon maar ook over goed voor jezelf zorgen. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld dat het belangrijk is dat je voldoende slaapt. Als je erg vermoeid bent heb je sneller honger en ben je geneigd ongezond te eten. Ook stress is van invloed op je eetpatroon. Als je goed in je vel zit, dan is het gemakkelijker om gezond te eten en goed voor jezelf te zorgen en daarnaast zorgt gezond eten er vaak ook weer voor dat je je lekkerder gaat voelen. Het mes snijdt hierbij dus aan twee kanten.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt gehad. Het zijn vooral tips waarmee je goed voor jezelf en je lichaam kunt zorgen. De rode draad is dat je zeker niet te weinig moet gaan eten en erop moet letten dat je geen last krijgt van eetstoornisgedachten. Richt je op het aanhouden van een gezond eetpatroon en sta jezelf toe om normaal te eten, zonder allerlei dingen te gaan skippen. Ga bovendien niet ineens ontzettend vaak op de weegschaal staan maar beperk dit tot één keer in de week of twee weken. Het gaat niet enkel om het getal, het gaat er ook en vooral om dat je goed voor je lichaam zorgt. 

Lees ook eens: op een gezonde manier afvallen

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

19 reacties op “Tips om gezond af te vallen”

  1. Goede tips! Sporten kan naast gezonder eten natuurlijk ook helpen, dan wel een sport uitzoeken die je oprecht leuk denkt te vinden. 🙂 Vaak krijg je op tv bijvoorbeeld te zien bij programma’s die over afvallen gaan dat iedereen maar naar de sportschool of bootcamp gaat, maar misschien vind je voetbal of badminton of hardlopen of schaatsen wel veel leuker! Dan ga je het echt met plezier doen ipv dat je het als een ‘moeten’ gaat zien. 🙂

  2. Bedank voor deze blog.
    Ik twijfel alleen heel erg of ik al genoeg van die eetstoornis kwijt ben om af te gaan vallen. Ik ben verwezen naar de obesitas poli. Misschien dat ik daar geholpen kan worden.

  3. Ondanks dat ik zelf niet hoef af te vallen, vind ik het wel heel goed dat hier ook aandacht aan besteed wordt! (Heb hem zelf niet helemaal gelezen, maar ik denk zeker dat deze blog voor veel mensen juist heel helpend kan zijn!)

  4. Fijn dat ook dit tegenwoordig op de site kan staan. Het gaat natuurlijk om een gezond (en gelukkig) gewicht bereiken, vanuit welk startpunt dan ook.
    Ik denk wel dat een vorm van begeleiding aan te raden is, zij het een therapeut of dietiste. Op deze manier sta ke er niet alleen voor en een ander herkent misschien eerder een ES-gedrag dan dat je het zelf wilt zien.

  5. Wat een goede blog weer!
    Net als Ronja twijfel ik ook of ik er klaar voor ben…

    Misschien is het goed om nog een stukje over gezond *wegen* toe te voegen? Weer gaan wegen is voor mij een groot obstakel, ben bang dat het dan mis gaat…

  6. Ik vind het ook een goeie blog en fijn dat hier ook aandacht voor is.
    Wat ik ook als tip mee wil geven is maak voor jezelf een risicolijstje, dit kan bijvoorbeeld bepaald gedrag of gedachtes zijn, waardoor je merkt dat eetstoornis trekt en dan kun je bijvoorbeeld een pauze inlassen. Mij heeft dit heel erg geholpen om op een gezonde manier af te vallen.

  7. heel goed als aanvulling! Een goede tip hierbij is ook elke dag wat lichaamsbeweging en als je sport daar bij ook voldoende eten en drinken zodat het metabolisme in stand blijft. denk ik.

  8. Bedankt voor deze blog!
    Ik heb zelf ook overgewicht gekregen door mijn medicatie dus afvallen gaat ook niet echt jammer genoeg.

  9. Leuke blog!

    Ook sporten of wandelen is goed voor als je wat kilo’s kwijt wil. Ik eet nu gewoon goed en gezond maar beweeg ook veel in de week. Ook voel je je altijd veel prettiger als je bent wezen sporten of hardlopen. Het lekkere weer komt er weer aan!

  10. Ik merkte dat ik meteen op deze blog klikte: toch nieuwsgierig naar hoe af te vallen, al weet ik natuurlijk al lang hoe dat moet. Heb al tijden een gezond gewicht (en al jaren eetstoornisvrij), maar ben bang dat als ik af ga vallen het me toch weer een vertrouwd gevoel en een kick geeft.

  11. “Honger is niet een teken dat je goed bezig bent”
    Ai. Confronterend, maar goed om me te realiseren!

    Fijne blog, bedankt!

  12. Eigenlijk doe ik alles al behalve 9! Ik heb dan ook geen overgewicht, maar merk wel dat ik wat meer kilootjes mee zeul (:
    Misschien ook een blog over wanneer je er klaar voor bent?

  13. Fijne blog!! Ik kamp zelf met overgewicht door mijn eetstoornis. Ik weet van mezelf dat ik me niet kan richten op afvallen omdat dat de eetstoornis erg triggert. Loop wel bij een diëtist en we zijn bezig met eensgezind eetpatroon en houden het gewicht in de gaten ook om geen angst te creëren voor de weegschaal. Stapje voor stapje ga ik er op deze manier ook komen!!

  14. Ik heb tussen de eetmomenten geen honger, maar zin in eten. Dat vind ik lastig. Vaak ook ongezond eten.

  15. Trouwens, ben ik weer haha: kan er niet een eetlijst komen voor gezond afvallen?

  16. Ahhh wat fijn zeg dat hier ook nadacht aan wordt besteed! Ik ben idd iemand met overgewicht die juist moet afvallen. En een basislijst is voor mij dan echt teveel.

    @Nadine Ik heb er ooit zelfs een topic over geopend of er geen eetlijst is voor mensen die moeten afvallen.

    http://forum.proud2bme.nl/viewtopic.php?f=55&t=33840

  17. Mooi blog!
    Zelf hoef ik niet aftevallen, desondanks vond ik hem heel interessant en werkt hij voor mij ook om gewoon stabiel te blijven en bang te zijn dat ik zo doorschieten in eten. C:

  18. Aanvullende tips lijkt mij zeker om het onder begeleiding te doen bij een diëtiste of iemand die verstand heeft van eetstoornissen zodat er een oogje in het zeil gehouden kan worden.
    Daarnaast lijkt het mij ook heel belangrijk om het je directe omgeving te vertellen zodat je de ervaringen kan delen en ook zij met je mee kunnen denken of je gezond bezig bent of dat je te veel controlerend/te streng/te gezond/etc. bezig bent.

  19. Bedankt Sandra voor de fijne blog.
    Goed verwoord. Mijn dokter heeft dit al heel vaak tegen me gezegd. Maar van jou neem ik het aan. Ik begrijp het beter, omdat het uitgebreid is uitgelegd.

    Veel liefs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *