Verjaardagen zijn leuk, althans dat is het beeld dat de meeste mensen ervan hebben. Je bent vrolijk, krijgt cadeautjes, eet lekkere dingen en alle aandacht is voor jou. Iets wat veel mensen leuk vinden. Wanneer je last hebt van een laag zelfbeeld of een eetstoornis kan een verjaardag echter veel spanning opleveren, juist omdat deze ‘’leuke” dingen allemaal voor jou zijn.
Natuurlijk is het leuk dat mensen laten zien dat ze je iets leuks willen geven, de visite het gezellig vindt om langs te komen en je vriendinnen een grappig cadeau voor je verzonnen hebben. Maar ondertussen twijfel je misschien wel heel erg of je dit wel verdient. Misschien voel jij je wel helemaal niet vrolijk en ben je juist bang voor dat ‘’lekkere” stuk taart en alle aandacht.
Op je eigen verjaardag, maar ook op die van een ander moet je vrolijk zijn. In ieder geval, dat denken we vaak. Maar is dat eigenlijk ook zo? Moet je perse de grappigste, leukste en vrolijkste zijn op het feest. Of mag je ook wat van jezelf laten zien en achter dat masker vandaan kruipen?
Een masker dragen is loodzwaar, ook als het ”maar” voor één dag is. Probeer jezelf te zijn. Hoe minder je het masker draagt, hoe meer je open staat voor die èchte lach en die èchte gezelligheid en de mensen om je heen je misschien op kunnen vrolijken.
Al die familie om je heen die speciaal voor jou zijn gekomen, kan best wat spanning geven. Het is intensief om al die mensen om je heen te hebben en het iedereen naar de zin te maken. Er zijn vaak ook ooms of tantes die uit beleefdheid komen en niet eens weet hoe oud je nou helemaal geworden bent. Toch wil je iedereen de aandacht te geven die ze verdienden en dat is met veel visite ronduit onmogelijk.
Eis niet van jezelf dat je met iedereen een goed gesprek moet hebben gehad. Ik hoor mensen ook wel eens zeggen: ‘’Nou, jammer dat we elkaar niet echt gesproken hebben, volgende keer weer.” Iets wat helemaal niet gek is, als je met veel mensen bent. Je bent geen duizendpoot, dus probeer dat ook niet van jezelf te verlangen.
Niet iedereen zal het naar zijn zin hebben. Misschien gebeurt dat ook wel hoor, maar verwacht niet dat iedereen de avond van zijn leven heeft. ‘’Gewoon gezellig” is ook prima. Jij hebt het niet onder controle hoe andere mensen zich voelen. Je kunt extra je best gaan doen voor die vriendin die een beetje ongelukkig kijkt, maar misschien heeft ze wel gewoon een rotdag en heeft zij geen masker op. Laat iedereen lekker zijn zoals hij is en sta ook stil bij hoe jij het hebt die avond.
Dan komt de taart op tafel. Jij mag blazen en weet dat je daarna een stuk zult nemen. Misschien heb je de dagen daarvoor al gecompenseerd of heb je juist een eetbui gehad waardoor je die taart als een zoveelste extra ziet. Het uitblazen van de kaarsjes is dan niet hetgeen waar jij je druk om maakt, maar je eigen verjaardagstaart afslaan wil je ook niet.
Probeer vooral te relativeren. Die taart kun je prima hebben. Van een dagje wat extra tussendoortjes of grotere tussendoortjes kom je niet meteen aan. Lees daar gerust wat meer over in DIT artikel. Probeer een eetlijst te volgen en deze de volgende dag ook gewoon vol te houden. Achteraf of vooraf compenseren zorgt ervoor dat je lichaam uit balans gaat. Blijf realistisch en luister niet naar die eetstoornis! Kies voor jezelf en laat je verjaardag niet verpesten door die stomme gedachten! Je bent sterker!
Spreek je angst ook uit. Als jij opziet tegen de verjaardag en tegen het andere eten, bespreek dit dan. Misschien kun je het met je therapeut overleggen, je ouders, je beste vriendin of je partner. Samen kun je misschien het èèn en ander relativeren maar uit vooral je emoties ook. Het kan ook helpen om op te schrijven of af te spreken wat je zult eten. Wanneer je afspreekt dat je taart gaat nemen en een schaaltje chips, geeft dat soms gewoon al rust omdat je weet dat je het moet doen. Veroordeel jezelf niet dat je dan teveel of te weinig hebt gegeten. Als je heb gedaan wat afgesproken was, heb je het goed gedaan.
Misschien vind jij het juist wel lastig om al die lekkere dingen voorbij te zien komen. Je kunt er maar moeilijk afblijven en krijgt van alle spanning en de mensen om je heen enorme eetdrang. Ook dan is het goed om van te voren te praten over je verjaardag en alles wat je er eng aan vindt.
Veroordeel jezelf niet dat jij nog niet op een ‘’normale” manier met het eten op zo’n dag om kunt gaan. Het is nog moeilijk voor je. Je kunt het wel als motivatie zien om volgend jaar al een stukje beter met het eten om te gaan.
Het kan spannend zijn dat al die mensen voor jou komen en jou vragend aankijken terwijl je het cadeautje uitpakt met de gedachte ‘’Vind ze het leuk?” Uit beleefdheid zeg je misschien wel ja, wat veel mensen doen en snel leg je het neer. Misschien voel je je wel ongemakkelijk, omdat je het helemaal geen leuk cadeautje vindt of je eigenlijk vindt dat jij al die mooie spulletjes en lieve kaartjes niet verdient.
‘’Ik weet nog dat ik van mijn ouders een heel mooi cadeau kreeg en er ‘s avonds met tranende ogen naar heb zitten kijken met de gedachte ‘’Dit verdien ik niet.” Ik voelde me schuldig, bezwaard en ondankbaar tegelijk. Mijn ouders hebben geld aan mij besteed, terwijl ik dat helemaal niet verdien.
Als ik hier nu aan terugdenk doet het mij nog steeds wel pijn. Ik dacht dat ik het niet verdiende, voelde mij rot omdat anderen iets liefs voor mij deden. Gelukkig heb ik in therapie geleerd dat iemand die geeft ook dingen mag krijgen. Ik was het waard, mensen hielden van mij om dat ik ben wie ik ben. Omdat ze blij zijn met mij.”
‘’Alweer een jaar voorbij en weer niks gepresteerd.” Een gedachte die veel van jullie denk ik wel herkennen. Zonde, want een jaar is nooit voor niks geweest. Natuurlijk, je hebt misschien je diploma niet gehaald, zit in therapie of moet opnieuw in behandeling, maar jij kunt er niets aan doen. Geef jezelf niet de schuld van alle problemen, maar kijk naar wat er wel goed is gegaan en vooral wat er leuk was dit jaar. Er zijn altijd lichtpuntjes te vinden!
Neem tussendoor af en toe even tijd voor jezelf. Ga bijvoorbeeld eventjes toastjes smeren in de keuken en drink even iets. Stel jezelf ook even de vraag hoe jij je voelt. Haal eens diep adem en bedenk voor jezelf wat je nu graag zou willen. Wil je naast je oom gaat zitten die al uren over zijn honden praat of wil je bij je vriendinnen zitten en even wat rustiger aan doen? Het is jouw verjaardag, dus doe waar jij je goed bij voelt.
Trek je tijdens en ook na je verjaardag even terug. Misschien voelt het goed om even op bed te gaan liggen, een wandeling te maken of te schrijven. Zie jezelf als een computer. Je hebt een hoop informatie en indrukken omgedaan en zoals het een computeren betaamd, moeten deze prikkels allemaal verwerkt worden. Neem de tijd, het hoort er bij.
Genieten van je verjaardag is leuk, maar niets moet.
Gefeliciteerd!
Geef een reactie