In principe hebben alle mensen behoefte aan sociaal contact en juist wanneer je niet lekker in je vel zit en het moeilijk hebt, kan het heel fijn zijn om mensen om je heen te hebben die je steunen. Iemand om mee te praten, een schouder om op te leunen en iemand die je kunt bellen op het moment dat je je heel slecht voelt en lieve woorden nodig hebt of als je gewoon iemand nodig hebt die even naar je wil luisteren. Op deze momenten heb je de mensen om je heen misschien wel het hardste nodig en dit is soms ook tegelijkertijd het moment dat het moeilijk is voor jou om zelf contacten te onderhouden en te investeren in vriendschappen.
Dat is natuurlijk niet zo raar, want in je hoofd ben je met iets heel anders bezig. Misschien heb je je handen vol aan jezelf en lukt het je niet om ook nog te denken aan wat anderen nodig hebben. Dit is iets menselijks en het overkomt ons allemaal weleens. Toen wij hoorden dat mijn moeder uitzaaiingen had en niet lang meer zou leven, stortte onze wereld in en lag mijn aandacht alleen bij mijn moeder. Steun van mijn familie en mijn partner kon ik toelaten en ik kon er op mijn manier ook wel voor hen zijn, maar alles om mij heen was niet meer belangrijk. Mijn zus kon nog wel op momenten vrienden opzoeken en daar steun uit halen, maar ik duwde alles en iedereen weg. Ik wilde alleen maar bij mijn moeder zijn, voor haar zorgen en haar geen moment uit het oog verliezen.
Ook nadat zij overleden was heb ik weinig vrienden gezien. Ik had er op dat moment geen behoefte aan. Ik denk dat dat ook wel kwam omdat toch niemand het echt begreep en ik genoeg had aan mijn eigen gevoel. Op dat soort momenten laat ik denk ik weinig van mijzelf zien en deel ik deze dingen alleen met de mensen die het dichtste bij mij staan, zoals mijn partner van toen, mijn zus en vader. Mijn vrienden leken dit wel te begrijpen en ik kreeg veel lieve berichtjes. Ik voelde echt dat mijn vrienden er voor mij waren en dat ze mij enorm steunde. Weliswaar op afstand, maar die creëerde ik zelf. In de periode daarna, ongeveer een aantal weken nadat ik mijn moeder was verloren, had ik mijn vrienden meer dan ooit nodig. En ze waren er voor mij! Althans, de meeste dan. Hoe pijnlijk het ook is.. op dit soort momenten kom je er wel echt achter wie je echte vrienden zijn. Dit zijn voor mij de mensen die accepteerde hoe ik met mijn verdriet om ging en die klaar stonden op het moment dat ik het nodig had. Die luisterde, hoe vaak ik het er ook over wilde hebben.
Dit is overigens een moment in mijn leven geweest waarin het afhouden van mijn vrienden en het zelf niet investeren in de vriendschappen tijdelijk was. De meeste mensen begrijpen wel dat op dit soort momenten in het leven ervoor zorgen dat je misschien niet altijd aandacht hebt voor anderen en niet altijd je vriendschappen op de beste manier onderhoudt. Wanneer het een langere periode duurt waarin het niet goed met je gaat en het je niet lukt om vriendschappen te onderhouden, heb je misschien wat aan de onderstaande tips. Het is niet altijd makkelijk, maar je hebt mensen om je heen nodig en ze kunnen belangrijk zijn voor jouw herstel. Vriendschappen zijn waardevol en daar moeten we in investeren. Hoe moeilijk dat op sommige momenten ook is.
1. Wees selectief
Wees selectief als het gaat om de contacten met mensen die je wil onderhouden. Als iemand jou geen energie geeft en je leven niet beter maakt, is het zonde om hier je tijd en energie in te steken. Zeker omdat je dit maar beperkt hebt. Investeer je tijd en aandacht in de mensen die veel voor je betekenen. Dit kunnen ook nieuwe mensen zijn. Het is nou eenmaal zo dat sommige vrienden er voor een bepaalde tijd zijn en dat je uit elkaar kan groeien. Bij een aantal vriendschappen heb ik ooit gedacht dat het voor altijd zou zijn en sommige spreek of zie ik niet of nauwelijks meer. Dat soort dingen gebeuren en dat betekent niet dat het niks waard is geweest. Soms groei je ook gewoon uit elkaar en ga je allebei een andere kant op in het leven. Vaak zijn intieme vriendschappen waarvan je er minder hebt veel meer waard dan allerlei ‘oppervlakkige’ vriendschappen.
2. Verras je vriend / vriendin
Soms is het lastig om met anderen bezig te zijn als je je handen al vol hebt aan jezelf. Dat betekent niet dat je niet aan de ander denkt, maar soms is het lastig om op te kunnen brengen om aan hem/haar te vragen hoe het gaat. Om de ander toch te laten weten dat je blij bent met hem/haar of om toch de vriendschap te versterken, kun je haar ook verrassen. Denk bijvoorbeeld aan een brief die je kunt schrijven, iets lekkers dat je kunt bakken, iets knutselen, etc. Het is direct een goede afleiding en daarmee kun je een ander blij maken en het idee geven dat hij/zij ook belangrijk is en dat je hem/haar waardeert. Je kunt zo je band versterken.
3. Bewust ermee bezig zijn
Ondanks dat je veel bezig bent met jezelf en hoe het gaat, is het ook belangrijk de rest van de wereld niet uit het oog te verliezen. Soms zijn mensen geneigd om al het andere te vergeten wanneer ze gefocust zijn op één ding en dat is niet altijd goed. Het kan juist heel goed helpen om te kijken naar de andere dingen die er nog zijn zoals je werk, vriendschappen, de relatie met je partner, etc. Wanneer je veel aan je hoofd hebt, kan het helpen om juist bewust momenten in de plannen om aan je vriendschappen te werken. Je kunt het zien als eerste stap van hulp en steun vragen. Je doet het niet alleen voor de ander, maar ook een beetje voor jezelf. Wanneer je fijne relaties hebt met anderen, kun je je alleen daar door al meer gesteund voelen. Plan bijvoorbeeld elke dag 10 minuten in waarop je een vriend of vriendin even belt of een berichtje stuurt of plan van te voren een aantal afspraken in waarop je elkaar ziet en iets leuks gaat doet.
4. Neem sociale dingen op in dagroutine
Er zijn ook mogelijkheden om sociale dingen als contact met je vrienden op te nemen in je dagroutine. Als je het druk hebt, worstelt met jezelf of andere problemen hebt, betekent dat niet dat je je vrienden en overige contacten niet kunt zien. Bekijk waar jij in je week planning bijvoorbeeld momenten kunt plannen waarin je sociale dingen kunt verwerken in de dingen die je moet of wil doen. Als je graag een stuk wandelt, kun je bijvoorbeeld ook voorstellen aan iemand om dit samen te doen. Als je het liefste alleen maar voor de tv ligt omdat er niks uit je handen komt en niet weet wat je met jezelf aanmoet, kan je ook vragen of er een vriendin langs komt om samen een film te kijken. Ook als je daar op dat moment misschien niet zoveel zin in hebt, kan het uiteindelijk meevallen en zelfs gezellig of fijn zijn. Ik heb tijdens mij studie periode bijvoorbeeld ook veel gestudeerd met klasgenootjes en dit was heel gezellig omdat we elkaar dan toch zagen en het was vaak ook effectief.
5. Je eigen grenzen bewaken
Het is altijd belangrijk om je eigen grenzen te kennen en te bewaken maar zeker wanneer het niet goed met je gaat. Meisjes en vrouwen met een eetstoornis zijn bijvoorbeeld snel geneigd anderen met een eetstoornis te willen helpen. Dit is heel lief, maar het is hierin extra belangrijk om te letten op je eigen grenzen. Het kan namelijk ook zo zijn dat verhalen en problemen van anderen jou persoonlijk aangrijpen, triggeren en jouw eigen problemen alleen maar erger maken. Let op je eigen grenzen en geef aan wat je wel en niet kan en wil.
6. Praat en stel je open
Dit is iets wat ik vroeger heel moeilijk vond en nog steeds soms wel, maar ik weet dat je open stellen en intieme gesprekken voeren met mensen om je heen relaties enorm kunnen versterken. Oppervlakkige relaties kunnen dan intiemer en intenser worden wanneer je meer van elkaar weet. Je zal ook dingen bij elkaar herkennen, ook als je niet hetzelfde hebt meegemaakt. Ik heb sinds een tijdje een vriendin die zich kwetsbaar op durft te stellen. Ook erkent als ze dingen niet weet en als ik haar kan helpen. Iemand die haar eigen fouten inziet en enorm veel leert. Ik bewonder haar enorm en vind haar geweldig. Waarom? Omdat ze zichzelf durft te zijn en dat maakt haar zo mooi! In korte tijd hebben we al heel wat intieme en kwetsbare gesprekken gehad en ik kan zelf nog enorm veel van haar leren. Praten is soms eng, maar het helpt!
Al met al is ons sociaal netwerk heel belangrijk op allerlei manieren en is het de moeite waard om hier in te investeren. Het tegenovergestelde is helaas wat veel mensen doen als het niet goed gaat. Isoleren, het zich afzonderen van de buitenwereld en een muur om je heen bouwen. Dit gaat je op den duur minder opleveren en hierdoor kun je contacten verliezen. Andere mensen hebben namelijk op hun beurt ook hun eigen leven, maken ook dingen mee die lang niet altijd makkelijk zijn en hebben ook steun en aandacht nodig.
Wat doe jij om je vriendschappen te onderhouden?
Geef een reactie