Wat is Slow Living?

We leven in een drukke maatschappij waarin er offline en online continue wat van ons wordt gevraagd en verwacht en waarin ‘’het druk hebben” iets is om trots op te zijn. We vinden het normaal om zoveel mogelijk te doen op een dag en onze Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat en blog ook nog eens bij te houden en zijn niet snel meer tevreden. Het is dan ook niet gek dat er een beweging is ontstaan die het tegenovergestelde doet. The Slow Movement en de Minimalisten steken een stokje voor het leven als kippen zonder kop.

Slow Living is een lifestyle waarin het een keer niet om veel en meer gaat. Maar om nu en juist minder. Een lifestyle waarbij in plaats van meer, minder van je wordt verwacht. Waar we jarenlang mensen leerden multitasken, wordt er bij Slow Living juist aangemoedigd te mono-tasken. Eén taak, maar dan met volle aandacht. Een hele opgave voor een multitasker zoals ik.

Al eerder deed ik de cursus Minimaliseren in 5 weken van Jelle Derckx. De opdrachten die ik gedurende die weken maakte, lieten mij stilstaan bij waar ik naartoe wil, wat ik echt nodig heb en waar ik me op wil richten in mijn dagelijkse leven. Matrealistisch minimalisme is nog meer aanwezig in mijn leven sinds ik ben verhuisd naar een heel klein huisje. Een hele uitdaging om dan al je spullen daarin te stoppen. Dat lukte dan ook niet en daarom heb ik verhuisdozen vol naar vrienden, het grof vuil en de recycling gebracht.

Minder is in veel gevallen meer. Vooral omdat spullen en heel erg veel ondernemen soms helemaal niet meer oplevert wat je wilt dat het oplevert. De spullen geven je slechts een kort gevoel van geluk en de activiteiten die je doet of de dingen die je maakt, worden in zo’n korte tijd gedaan dat je nog maar amper van het proces kunt genieten.

Met één druk op de knop heb je koffie, thee of zelfs de perfecte cappuccino. En als de koffie dan bijgevuld moet worden, kan dat met drie korte handelingen. Boodschappen doen we in één winkel of we bestellen het gewoon online, zodat we de hele bezigheid kunnen overslaan. En wanneer ben jij voor het laatst bij de groenteboer of op de markt geweest? Winkelen, dat doen we heel erg vaak, omdat de trends zo snel weer voorbij gaan en de goedkope ‘wegwerpmode’ niet lang meegaat. Of we bestellen het online, op een eenzame avond waarop we eigenlijk helemaal niet van plan waren om kleding te kopen.

We vullen gaten, leegte en bevredigen snel en kort onze behoeften. Geluksmomentjes zijn overal te vinden. In iedere etalage, elke maand in een nieuwe collectie van de goedkoopste mode-gigant of in de aanbiedingen bij de welbekende drogist. Je bent blij met je nieuwe items. Gelukkig zelfs. (?) Maar het duurt maar heel even.

Wil je niet stilstaan bij je gevoel, dan klik je met één vinger je meest favoriete Social Media app open. Even kort lachen en je voelt je weer gelukkig. Uitgekeken? Dan vernieuw je even en is er weer van alles te ‘beleven’. Klaar? Dan heb je vast nog wel een andere app op je telefoon, die je kan afleiden van de dingen die je eigenlijk zou moeten doen of voelen. En anders zet je toch even een Youtubevideo of zes aan? Is dat niet genoeg om de pijn te verdringen of je huiswerk uit te stellen, dan is er altijd nog Netflix!

We hebben het gevoel sociaal, gezond en positief bezig te zijn, maar doen veel via internet. We missen echt contact, echt genieten, echte diepgang. En daarom zijn we constant op zoek naar meer, meer en meer. Om ons toch even gelukkig te voelen. 

Het leven zit vol afleidingen. Veel meer dan tien jaar geleden, als ik naar mijn eigen leven kijk. De wereld is voller, drukker, sneller en groter dan ooit. Er is nooit een eind, het gaat altijd maar door. Waar stopt het? Waar vinden we langdurige bevrediging van onze behoeften? Waar vinden we tevredenheid en duurzaam geluk?

Slow Living lijkt deels antwoorden te geven op deze vragen. Het gaat dieper, terwijl je juist minder hebt en doet. Minder spullen, minder afleiding en minder activiteiten. Maar juist meer waarde van de spullen die je wel hebt, meer aandacht voor wat je doet en meer toegevoegde waarde van de dingen die je onderneemt. Het levert meer op, terwijl je minder doet, omdat het meer duurzaam is.

Langzaam leven, dat klinkt voor veel mensen misschien als lui, saai en slecht. Het woord ‘langzaam’ vinden we negatief, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Iemand die heel snel zijn tentamen maakt, heeft hem echt niet altijd beter gemaakt dan iemand die er rustig voor is gaan zitten, alles nog eens doorneemt en als een van de laatste haar tentamen inlevert. Integendeel. Het is vaak zo dat wanneer je dingen met meer aandacht doet, ze ook beter resultaat opleveren.

Op gebied van werk en school, maar ook in je dagelijks leven kan Slow Living je veel opleveren. Het kan ervoor zorgen dat je je minder vaak per ongeluk stoot, minder dingen om laat vallen, minder kwijt raakt en een rustiger lichaam hebt. Het kan je helpen om betere aankopen te doen, waarvan je langer plezier hebt. Slow Living kan je helpen gezondere, weloverwogen keuzes te maken op allerlei gebieden in je leven. Op het gebied van eten, drinken, slapen, vriendschappen, ontspanning, inspanning, werk, relaties of gezondheid. Het zet je stil, geeft je de ruimte en rust om keuzes te maken die goed voor je zijn.

Slow Living is een tandje minder hard rennen, maar alsnog doen wat je moet doen. Maar ook besluiten wat nu echt ‘moet’ en wat je nu eigenlijk ‘wilt’. Het gaat in op wat anderen van je denken en leert je dat los te laten. Het gaat in op waar jij behoefte aan hebt, zelfs al is dat een dagje niks doen. Ik denk ook dat het daarin een groot stuk acceptatie op kan leveren van wat jij wel en niet kunt en je kan helpen om te zien waar je grenzen liggen en deze te bewaken.

Deze lifestyle kan je helpen om meer te genieten van het proces, dan enkel van de uitkomst. Want juist bezig zijn, werken aan een doel of iets meemaken is belangrijk. Op korte, -in het nu-, en op lange termijn is dat veel belangrijker dan wat je precies knutselt, uitvoert of onderneemt. Het gaat om wat je er van leert, of je er van geniet, ontspant of wat dan ook. Het gaat om het proces, niet om het bezit of om wat anderen ervan vinden.

Langzamer leven betekent dat je meer dingen doet die je helpen stil te staan. Dit kunnen activiteiten zijn in de natuur, sport, wandelen, uitwaaien op het strand of vissen. Maar het kan ook zijn dat je graag schrijft in een dagboek of Morning Pages doet. Yoga, mindfulness, mediteren of Pilates passen ook heel mooi binnen deze levensstijl. Of filosofische gesprekken zonder duidelijk doel, schilderen zonder dat je hebt bedacht wat je wilde maken, dansen in je pyjama op een vrije zondag of een stukje om fietsen, om te kijken waar het je brengt.

Een voorbeeld waarin ik Slow Living erg kan waarderen in kleine dingen, is de manier van koffie zetten die ik van Sim heb geleerd. Hij zet koffie door eerst de bonen te malen met de maler (met de hand). Daarna maakt hij koffie op een camping gasbrander, eventueel aan het strand of in een park. We gaan dan speciaal daarheen om dat te doen. Een picknickkleed, een warme trui, de gasbrander, lucifers en de percolator geven een echt ‘zelfgemaakt’ gevoel. Soms kloppen we ook zelf wat melk op en zo zijn we in totaal zeker een half uur bezig voor een kop koffie. Veel langer dan één druk op een knop met RTL boulevard op de achtergrond. Toch smaakt deze koffie dan veel lekkerder en de hele activiteit zorgt voor een fijne sfeer en creëert ruimte voor mooie gesprekken. Dat heb je met een espressoapparaat niet.

Grotere dingen die ik zelf doe en die bij een lifestyle zoals Slow Living passen, zijn mijn Morning Pages of een ochtend waarop ik start met mindfulness en yoga en daarna op de fiets naar de markt vertrek. Ik heb dan veel meer aandacht voor de dingen die ik doe, doordat ik de dag op deze manier begin. Of heb ‘morgens al geschreven hoe ik de dag in wil gaan en wat ik los wil laten, waardoor ik me veel rustiger voel. Ik kan mezelf ook nuttig maken door de was te doen, meer te gaan werken, urenlang voor de spiegel te staan of te sporten om een wasbordje te kweken. Maar dit is voor mij nuttiger dan dat.

Slow Living kost tijd, maar het is de investering waard. Je moet misschien soms een afspraak minder maken, een activiteit minder uitvoeren, niet zo vaak gaan shoppen, minder kant-en-klaar eten kopen of ‘nee’ zeggen als iemand iets van je vraagt. Misschien is Slow Living voor jou dat je minder gaat werken, je de ochtend begint met schrijven, minder hobby’s beoefent of niet meer naar alle verjaardagen en feestjes van familie, vrienden of collega’s gaat. Minder, maar daardoor veel meer. Op jouw manier minder ingaan op alles wat de wereld van je vraagt.

Heb jij ook een druk hoofd, ben je chaotisch of ben je snel gespannen en wil je ook meer rust, meer aandacht, meer focus en meer tijd, dan is Slow Living zeker iets dat bij jou past. Hoe je ermee bezig gaat? Dat kan op heel veel verschillende manieren. Je kunt vast wel iets met de voorbeelden die ik hierboven beschrijf. Het hoeft niet meteen volledig, geef het langzaam vorm in je leven. Je kunt niet ineens een hele extreme, strenge minimalistische, bewuste, tevreden wereldbewoner worden. Maar je kunt je er wel op richten en je voornemen de dingen wat meer met liefde en aandacht te doen. Oefening baart kunst.

Wat vind jij van Slow Living?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

15 reacties op “Wat is Slow Living?”

  1. Vertragen is zo lastig als de omgeving ook constant druk uitgeoefent… En je gaat zelf ook zo denken. Als ik nadenk over dat je een half uur over een kop koffie doet word ik helemaal geïrriteerd.al. , ik heb altijd haast.

    Je kan trouwens altjjd meteen aan het thema/de titel van de blogs zien wie van Proud hem geschreven heeft;)

  2. Ik vind het interessant! Maar ik vraag me af of het echt haalbaar is in een wereld als deze.. Bij veel werkgevers wordt er bijvoorbeeld al van je verwacht dat je zo’n beetje altijd online bent..

    Vind het altijd een lastig vraagstuk 😉

    Zonder alle tegens lijkt het me heel fijn dus, maar als ik de context waarin ik leef bekijk.. tsja dan wordt het gewoon een ander verhaal.

  3. Ik vind het wel een heel mooi iets tot op een zekere hoogte! In de ochtend neem ik altijd ruim de tijd om rustig op te staan zodat je de dag ook rustig ingaat (nu moet ik zeggen dat het de laatste tijd niet echt lukt omdat ik om 6 uur al naar mijn werk moet en heb wel een goede nachtrust nodig) maar deze week kan ik dat wel weer doen en vooral in het weekend neem ik een paar tandjes terug en doe ik wat moet en wat ik écht wil doen! Het leven is geen marathon, je moet zoveel mogelijk genieten van de momenten in het nu. Ik denk dat je zeker die rust momenten kunt inlassen in je eigen lifestyle. Een beetje meer leven inplaats van de crowd volgen!

  4. Ik snap het idee maar waarom moet het dan weer in een soort van lifestyle vorm gegoten worden met een (hippe) benaming als ‘slow living’? De dingen die ik lees hier lijken me vooral neerkomen op bewuste keuzes en onthaasten. Ik doe zelf helemaal niet aan social media, dat zie ik niet als slow living maar doe ik gewoon omdat ik het lekker rustig vind zo 🙂

  5. Ik vind het fijn. Altijd maar meer, beter, sneller, daar werd ik maar gestrest van. Sowieso hoef ik geen (internet op m’n) smartphone of tablet of social media, want vaak als ik die dingen gebruik, heb ik achteraf spijt en voel ik me leeg/ongelukkig. Ik hoef geen nieuw jurkje als ik er nog twee heb die voldoen, waardoor ik meer tijd heb om te gaan wandelen, of iets anders leuks te doen. Dingen zelf maken kost vaak meer tijd, maar geeft meestal ook meer voldoening. Etc.

  6. Wauw wat zou ik ook graag zo willen/kunnen leven !
    Twee verzoekjes voor nieuwe blogs als vervolg hierop :
    – Praktische tips om slow living in je leven te verwerken
    – Hoe te ‘slow living’ wanneer je onder continue druk staat omdat je (bijvoorbeeld) studeert en daar altijd zoveel moet. Want dat is mijn huidige situatie maar ik zou heel graag anders willen leven maar ik weet niet hoe.
    Dankjewel voor deze fijne blog ! Ik denk dat ik hier nog wel meerdere keren naar toe terug ga hihi

  7. heeeeeel fijne blog!! Omdat ik er veel in herken, in leven van leegte vullen naar leegte vullen en dat het maar eventjes werkt. De daadwerkelijke leegte er laten zijn is lastiger maar brengt mij dichter bij de kern.

  8. Fijne blog. Ik probeer dit steeds meer toe te passen en merk dat het me echt goed doet.

  9. Ik snap het gedachtengoed en het is zeker goed om in het leven bewust je dingen te doen. Maar vind het soms qua gedachtengang een beetje doorslaan. Social media is niet alleen negatief. Ik onderhoud er bijvoorbeeld wel nog extra contact door met vrienden.
    En de een is wel tevreden met haar kledingstuk vd H&M en iemand koopt liever duurzaam. Dat is dan zo.
    Je ziet de laatste 2 jaar veel verandering in de manier waarop blogs worden geschreven. Ik vind het echt wel goed dat jullie bij duurzame zaken stilstaan, maar soms komt het bijna over of het niet meer goed is als je iets koopt bij de primark etc.
    Dat zal ook een persoonlijk punt zijn voor mij, maar wilde het toch even zeggen

  10. Wat een fantastisch goed stuk! Nu nog leren om het wat meer in praktijk te doen… want ja, de maatschappij raast door;-)

    @Lot probeer het niet te zwart wit te zien. Sociale media is ook niet altijd negatief maar probeer de balans tussen beide te vinden, het snelle leven met alles wat daarbij hoort maar ook de rust en aandacht voor bepaalde activiteiten. Zij vertellen alleen hoe zij het zien. Hun visie hoeft nog niet ook jou visie te worden. Maar ik snap zeker dat het soms kan voelen alsof anderen het dan niet goed doen. Iedereen mag zijn eigen keuzes maken.

  11. Door mijn problemen ben ik veel meer stil gaan staan bij de kleine dingen waar ik bv dankbaar voor ben. Ook ben ik door therapie veel meer gaan voelen waar mijn grenzen liggen. Dat vind ik ook waardevol.

  12. Zeer inspirerende blog. Maar voor mij lijkt het ook haast niet haalbaar. Ik ben verpleegkundige en in mijn werk in het ziekenhuis zorg ik per dienst voor 8 patienten, tegelijk. Dan moet ik wel met 100 dingen tegelijk bezig zijn. Thuis ben ik moeder en probeer ik soms ook echt even tijd in te bouwen om even écht voor mijn gezin te zijn. Spelletje spelen….en ondertussen in mijn hoofd; ‘pff straks nog de was, eten koken, hond uitlaten, strijken, etc etc’. Tijd voor mezelf is er nauwelijks en als ik iets voor mezelf doe, voel ik me schuldig tegen over kind-man-hond.
    Ik sta voor de keuze van baan te wisselen, een droom-baan, maar er zal minder tijd zijn voor mn gezin omdat ik er bij studeren moet. Durf hierin niet voor mezelf te kiezen, voel me dan schuldig……

  13. Dank je wel voor jouw blogs!
    Doordat ik vaak weinig energie heb, moet ik het wel rustiger aan doen
    en voelt het soms eenzaam als ik zie wat andere mensen kunnen verzetten.
    Jouw woorden geven troost en doen mij beseffen dat het ook prima is
    als je leven wat eenvoudiger is.

  14. Anonieme A en anderen,
    het is mogelijk. maar wel moeilijk. Je onthoudt je van veel dingen die normaal lijken, op de hoogte zijn, een avond tv kijken, altijd bereikbaar zijn..

    nu school, studie, stage, huishouden, huis verkopen en kleine dingen tegelijk. Ik doe maar een ding per keer, met volle aandacht. En dat werkt, je houdt je hoofd beter bij elkaar en komt af en toe in een flow. Wanneer dat lukt, en dat is steeds vaker na oefening, krijg je energie van taken, of ze nu leuk zijn of niet, want je ziet vooruitgang. ik ben van half zeven tot ten uur wakker en heb met geluk een uurtje per dag dat ik niets hoef, en een uur koffie/lunchpauze. Nog nooit zo veel gedaan en zo goed gevoeld. alleen wel meer discipline trainen.

    succes.

  15. Leuk geschreven stuk!

    We zijn er al mee bezig. Kom er nu pas achter dat het nu Slow living heet 😉
    Het is een proces.
    We gaan uit ons huurhuis en zelf een tiny house bouwen van recycle materiaal.
    Nu al veel spul naar de kringloop gebracht en spul aan het verkopen. Het is spannend maar voeld supergoed!!
    Zou graag willen dat meer mensen dit gingen doen. Zodat er weer tijd is voor fijn samenzijn en diep contact ; )

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *