Regelmatig krijg ik de vraag: â’Hoe ontstaat een eetstoornis?” voor mijn voeten geworpen. Mensen vullen zelf al vaak in dat het komt door de media en het slankheidsideaal. Dat iemand heel graag dun wil zijn en daarom gaat lijnen. Of dat iemand âgewoon geen zelfbeheersing heeft’ en eetbuien krijgt. â’Ze voelen zich dik, terwijl ze dat niet zijn” is iets wat ik mensen wel eens hoor zeggen.
Maar hoe zit het dan met die oorzaak? Hoe komt het dat iemand een eetstoornis krijgt? Die vragen worden vaak te oppervlakkig beantwoord en daarom lijkt het me goed om hier wat meer op in te gaan. Misschien heb je zelf een eetstoornis of zou je juist willen weten hoe het komt dat iemand anders een eetstoornis heeft gekregen. Het is lastig uit te leggen hoe een eetstoornis werkt, maar dat er meer schuil gaat dan de wens om mager te worden, is zeker.
Ik heb tijdens therapie in verschillende groepen gezeten en ook door mijn werk heb ik veel meiden met eetstoornissen leren kennen. Ik heb vooral gemerkt hoe verschillend alle eetstoornissen zijn. Iedereen heeft een eetstoornis op zijn eigen manier. Zelfs al hebben twee meisjes anorexia, beiden brengen dit heel anders tot uitvoering en ook de oorzaak kan iets heel anders zijn. Wat ik vooral heb gemerkt is dat er bij bijna niemand slechts één enkele oorzaak ten gronde ligt aan de problemen die er zijn met eten. Ook is het vaak zo dat de oorzaak van de eetstoornis niet of nauwelijks met gewicht of eten te maken heeft. Het gaat vaak om hele andere dingen die zich uiteindelijk uiten in verstoord eergedrag.
Ik denk dat je daarbij ook wel kunt zeggen dat de oorzaak van een alcoholverslaving ook niet om bier gaat en zo gaat de oorzaak van een eetstoornis uiteindelijk ook helemaal niet over eten. Wel is het zo dat een eetstoornis bijna altijd begint met een lijnpoging. De één herhaalt deze poging of slaat meteen door, de ander raakt erdoor in de war of krijgt last van eetbuien door te streng lijnen.
Echter is alleen doorslaan in lijnen of eetbuien krijgen door honger niet meteen een eetstoornis. Een eetstoornis heeft meer kenmerken en heeft een oorzaak die minder aan de oppervlakte ligt. Helaas, want het zou natuurlijk onwijs fijn zijn als het probleem met â’gewoon weer normaal gaan eten” verholpen zou zijn.
De oorzaak van een eetstoornis hoeft tevens ook niet per se een trauma te zijn. Vaak wordt hier aan gedacht als iemand een eetstoornis heeft. Een eetstoornis heeft namelijk vaak als functie gevoelens te onderdrukken. Je richt je overmatig op eten, beweging, compenseren en je lichaamsbeeld om maar niet bezig te zijn met dingen waar je bang voor bent of herinneringen uit het verleden.
Het kan zo zijn dat iemand een trauma heeft en daardoor de eetstoornis is gaan ontwikkelen, maar het kan ook zijn dat daar helemaal geen sprake van is en er toch wel degelijk problemen zijn die leidde tot het ontwikkelen van de eetstoornis. Soms is het hebben van een psychische stoornis een van de oorzaken, zoals een depressie, ADHD, Autisme of persoonlijkheidsproblematiek.
Het krijgen van een eetstoornis heeft voor iedereen een andere oorzaak. Het kunnen grote problemen zijn, of kleine problemen bij elkaar die samen voor een groot probleem zorgen. Soms komt iemand er ook pas tijdens therapie achter waarom hij of zij dit obsessieve gedag vertoont tegenover eten.
In ieder geval is het zo dat een eetstoornis dus verschillende oorzaken kan hebben. Je krijgt het niet zomaar van een lijnpoging of enkele eetbui. Het schoonheidsideaal kan een bepaalde druk opleggen, maar is niet de enige oorzaak van Anorexia, Boulimia, NAO of BED. De oorzaak van een eetstoornis is vaak het onzichtbare stukje dat schuil gaat achter het zichtbare of juist ook onzichtbare gedrag en uiterlijk van iemand met een eetstoornis.
Een eetstoornis heeft daarbij ook nog een erfelijk stukje in zich. Hier naar wordt al langere tijd veel onderzoek gedaan met DNA en tweelingonderzoek.
In therapie kan op veel verschillende manieren gekeken worden hoe je beter met een eetstoornis om kunt gaan. Als je zelf een eetstoornis hebt, kan het zijn dat je tijdens of voor therapie al weet wat de oorzaak is. Als je hier achter bent, kun je stap voor stap gaan kijken hoe je met de problemen achter de eetstoornis om kunt gaan, in plaats van deze problemen weg te stoppen door eetgestoord gedrag te vertonen.
Is voor jou duidelijk wat de oorzaak van je eetstoornis is?
Foto’s: Weheartit
Geef een reactie