Regelmatig lees ik op het forum berichten waarin mensen vol walging beschrijven dat ze een eetbui hebben gehad. Toch blijkt het in de meeste gevallen niet om ‘een echte’ eetbui te gaan. Het gaat dan om een subjectieve eetbui: het is in jouw ogen een eetbui, maar dat is het in wezen niet. Maar wat is dan wel een eetbui?
Er is sprake van een eetbui wanneer je in korte tijd, denk aan een half uurtje, een abnormaal grote hoeveelheid calorieen opeet. Met een abnormaal grote hoeveelheid wordt niet bedoeld een pak koekjes of een hele zak chips, een reep chocolade of 5 crackers en een boterham. Met een abnormaal grote hoeveelheid wordt bedoeld: een pak koekjes én een zak chips én een reep chocolade én 5 crackers én een boterham. Bij een eetbui eet je veelal door totdat je niet meer kan omdat je overvol zit en misselijk bent.
Bij eetbuien wordt gekozen voor calorierijk voedsel. Wanneer je last hebt van eetbuien heb je meestal bepaald eetbuivoedsel waar je vaker voor kiest. Ikzelf wilde altijd van alles iets eten: chips, chocolade, koek, drop en ijs. Deze keuze voor eetbuivoedsel kan ook enigszins beïnvloed worden door het jaargetijde. Rond Sinterklaas at ik bijvoorbeeld heel veel pepernoten tijdens eetbuien.
Een eetbui komt voort uit een naar en negatief gevoel. Een gevoel dat regelmatig terugkeert en waar je niet mee om kunt gaan. Het is niet ‘gewoon’ een beetje verdriet. Het is een nare spanning die zich in je lichaam opbouwt, waardoor er een extreme drang naar eten ontstaat. Deze drang is zo sterk dat je het gevoel hebt deze niet te kunnen weerstaan. Het is vergelijkbaar met de drang die een drugsverslaafde voelt wanneer deze koste wat het kost drugs moet scoren. Je hebt er alles voor over om aan eten te komen, al moet je er midden in de nacht voor naar een benzinepomp, al moet je ervoor stelen.
Wanneer je het eetbuivoedsel eenmaal in huis hebt kan je dit niet weerstaan. Het moet en zal opgegeten worden. De enige manier om de eetbui vroegtijdig te stoppen is door het eten door de wc te spoelen of in de prullenbak te gooien en er bijvoorbeeld afwasmiddel over te gieten. Wanneer je dit laatste niet doet ben je in staat om het eten na en half uurtje alsnog uit de prullenbak te pakken om het op te eten.
Na een eetbui voel je je vaak walgelijk, vies en dik. Je hebt spijt van al hetgeen je hebt gegeten en zou dit het liefst op alle mogelijke manieren compenseren. Door dit compenseren zorg je ervoor dat de drang naar een nieuwe eetbui wordt getriggerd en zo houd je jezelf gevangen in een negatieve cirkel.
Wanneer iemand in jouw omgeving, bijvoorbeeld je moeder of een vriendin, reageert op jouw eetbuien met ‘Oh ja, ik heb ook weleens een eetbui’, dan kan dit erg frustrerend zijn, omdat jij weet dat waar zij over praten geen echte eetbuien zijn, maar subjectieve eetbuien. Het is dan goed om hen rustig bovenstaande uit te leggen.
Heb jij last van eetbuien, lees dan eens deze blog met 10 tips tegen eetbuien.
Geef een reactie