Wennen aan je lijf en een eetstoornis

 

Als je bent aangekomen of juist afgevallen en je hebt nu een gezond gewicht, dan kan het knap lastig zijn om dat nieuwe lijf te accepteren. Het is ook knap lastig om te wennen aan je lijf wanneer je van kind naar vrouw gaat. Die verandering maakt de één bewuster mee dan de ander. Of misschien heb je die verandering niet meegmaakt doordat je een eetstoornis had. Wennen aan je lijf; we krijgen er allemaal wel een keer mee te maken. En simpel is anders. 

Of je nu aangekomen bent vanaf ondergewicht, bent afgevallen vanaf overgewicht of geschommeld hebt, het is behoorlijk wennen om een lijf te hebben dat niet meer beïnvloed wordt door je eetstoornis. Een lijf dan niet dun gehouden wordt door weinig eten, een lijf dat geen vocht vasthoudt door de ongezonde voeding, braken of laxeren, een lijf dat geen opgeblazen maag heeft door de eetbuien of een lijf zonder schommelend gewicht. Alleen al wennen aan de stabiliteit vond ik eng. Dat ik de komende jaren ongeveer dit gewicht zou hebben, daar was ik al 8 jaar niet aan gewend en dat voelde beangstigend maar tegelijkertijd ook prettig.

Ik heb nooit bewust, maar toch wel een signaal afgegeven met mijn gewicht. Als het slecht ging, woog ik minder dan wanneer het goed ging. En mijn vriend, ouders en vriendinnen hebben dit echt wel aan mij gezien. Ik moest wennen geen signaal meer af te geven via mijn eetstoornis, maar zelf te gaan zeggen ”Ik voel me niet goed.” Die vrouwelijke vormen waren dan ook erg beangstigend. Die vrouwelijkheid stond in mijn ogen voor sterk zijn, verantwoordelijkheid nemen, geen zorgen ontvangen en alles alleen moeten doen. Dat was natuurlijk helemaal niet zo, maar voordat ik dat besefte heb ik wel een aantal uurtjes volgekletst bij mijn therapeut. 

Samen met hem kwam ik er achter dat ik wel gewoon verdrietig mocht zijn, gevoelig mocht zijn en mocht zeggen ”Ik weet het niet”. Terwijl ik altijd sterk het gevoel had dat dit alleen met ondergewicht mocht, op de één of andere manier. Door die permissie te geven aan mezelf, vond ik een gezond gewicht minder eng en kon ik het bereiken. Wat mij ook heeft geholpen in die periode was plaatjes zoeken van vrouwen met rondingen en een gezond gewicht. Hierdoor kwam ik bij Healthspo.

M’n lichaam was niet alleen een lichaam waarmee ik blij moest zijn dat het gezond was. Mijn lichaam had ik afgestraft, pijn gedaan, uitgehongerd. Misschien herken je dat wel… je hebt je lijf heel wat aangedaan. Ook als je juist eetbuien hebt gehad, of overmatig compenseerde. Je lijf heeft heel wat te verduren gehad. Je moet gaan leren het goed te gaan verzorgen, er lief voor te zijn, het te waarderen en geen gevecht meer aan te gaan met je gewicht. 

Ik heb erg lang moeten wennen aan mijn lijf. Soms ben ik er nog wel mee bezig, maar gelukkig lang niet meer zo erg als tijdens het herstel van mijn eetstoornis. Als vrouw die een eetstoornis heeft gehad, blijft het een punt om alert op te zijn. Net zoals dat ik op moet letten dat wanneer ik mij dik voel, zoals ik schreef ik het blog ”Dik voelen en een eetstoornis”, ik tijd moet nemen voor mezelf en stil moet staan bij mijn gevoelens. Zo moet ik dus ook af en toe eens spiegelen en zeggen: ”Je bent mooi. Het is goed.”

”Toen ik mijn gezonde BMI had bereikt voelde ik mij enorm dik. Het voelde fout en ik dacht dat ik het niet vol zou houden. Ik praatte erover in therapie en ontdekte dat ik mijn uiterlijk niet alleen niet mooi vond, maar dat het vooral over mijn innerlijk en de oorzaken van mijn eetstoornis ging dat ik mezelf lelijk vond. Dat dikke gevoel ging niet over mijn lijf, maar over wat ik van mezelf vond. Heel langzaam ging ik zien dat mijn lijf niet dik was, maar mijn problemen dik waren. Hoe meer ik daar aan werkte, hoe slanker ik werd, althans hoe slanker ik mezelf kon zien.” Door Laura

Ik weet nog goed dat toen ik aangekomen was en een gewicht had wat ik nog nooit gewogen had, maar wat wel gezonder voor mij was, ik mijn lijf verafschuwde. Ik was zo ontzettend blij dat ik mijn doel wat betreft gewicht bereikt had en mijn lijf weer gezond was, maar de eetstoornis was nog niet verslagen! De strijd leek juist net te beginnen. Ineens voelde ik mij een Michelin-mannetje, met rolletjes, vet en een veel te zachte buik. Alles wat ik mijzelf juist jaren verboden had. 

Die vormen herkende ik niet meer, die waren niet van mij. Die vormen voelde ongecontroleerd en in mijn hoofd blies ik dit gevoel nog eens extra op. ”Ik was een enorme olifant en de rollen vet lubberden aan mijn lijf.” Aankomen bij ondergewicht is niet gemakkelijk, maar door jezelf voor te blijven houden waarom deze eetstoornis je leven uitgeschopt moet worden, gaat het je lukken!

”Door alle eetbuien was ik veel aangekomen, maar door het compenseren was ik ook steeds iets weer afgevallen. Jaren lang was ik een echte jojo. In therapie heb ik gezond leren eten. Ik viel een aantal kilo’s af, maar werd geen slanke den. Stiekem wilde ik door mijn eetstoornis meer afvallen, maar dan zou ik van de ene eetstoornis in de andere gaan en dat wilde ik niet. Ik wilde vrij om leren gaan met eten. 

Toen mijn gewicht gezonder werd, voelde ik mij echter nog een hele tijd af en toe dik. Ik was misschien niet meer dik, maar ik was zo gewend aan het gevoel dat ik aan mijn lijf had gegeven. Mijn eetstoornis liet mijn lijf dik aanvoelen, terwijl ik helemaal geen overgewicht meer had. Ik heb dit uiteindelijk maar tijd gegeven en langzaam aan kan ik nu zien dat ik slanker ben dan toen. Ik zie steeds meer hoe mijn lijf er echt uitziet. Ik voel dat mijn lijf gezonder wordt en dat voelt fijn. Ik hou geen vocht vast en heb geen opgezette maag meer. Ik heb tijd nodig om hier aan te wennen, maar het komt goed.” Door Debora

Wennen aan vormen die voller zijn geworden, of wennen aan je lijf dat flink wat is afgevallen, maar waarbij de huid nog een beetje soepel aanvoelt, is eng. Maar misschien kun je ook trots zijn op dit lijf. Dat het er nog is, na alles wat jij hebt meegemaakt en dat het nog functioneert, na alles wat je het hebt aangedaan. Je lijf accepteren is nu de volgende stap en gaat je zoveel meer opleveren dan maar in gevecht blijven met je lichaam. 

 

Tip: Bodylotion
Een tijd lang heb ik mij wekelijks een aantal keer moeten insmeren met bodylotion. Soms met mijn gevoel uit, maar soms ook heel bewust. Zo leer je je lichaam weer kennen en voelt het meer als van jezelf. Contact met je eigen lichaam is erg belangrijk en vooral ook nadat je gewicht veranderd is. Als je het nog erg eng vind, begin dan eerst met het insmeren van je handen, dan je armen en zo steeds wat meer…

Wennen aan je lijf is een strijd, maar een gezond lijf dat jij kunt accepteren en liefhebben is zoveel waard! 

Kun jij een beetje wennen aan je lijf? 

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

26 reacties op “Wennen aan je lijf en een eetstoornis”

  1. wow, dat is even toepasselijk! Ik zit sinds 2,5 jaar ook weer op een gezond gewicht, en het idee dat je lichaam zo blijft is best raar idd! Bedankt!

  2. Ja inderdaad greenbutterfly, ik heb precies hetzelfde … Zo moeilijk, in zo’n 3-4 jaar tijd niet meer zo’n hoog gewicht gehad.

  3. Mooi geschreven!
    En ik denk dat ik er ook zeker wat mee kan =)

  4. Mooi geschreven

  5. Ik vind juist bodylotion smeren verschrikkelijk, doordat ik dan zo geconfronteerd word met mijn lijf. En het dunner, kleiner, minder vet, bottiger wil.

  6. Mijn lijf is de liefste, omdat hij altijd is blijven doen wat het kon ondanks alles wat ik deed om het te ontkennen en mishandelen.

    Voor mij trouwens geen body lotion, maar Weleda olie!

  7. Au, herkenbaar…

  8. Ik heb nu sinds een tijdje ook een gezond gewicht, en ik vind het heel raar. Ik ben de afgelopen tijd heel veel aangekomen, en heb nog nooit zo veel gewogen als ik nu weeg. Voel me echt een olifant ook al wéét ik dat het niet kan kloppen.
    Na meer dan 3 jaar ondergewicht moet ik gewoon weer wennen aan hoe ik er nu uit zie. Dat een beetje vet op je buik gewoon hoort, net als vrouwelijke vormen. Maar in mijn hoofd is het jammer genoeg nog niet zo ver, en wil ik het het liefst weg hebben. (maar gelukkig heb ik mijn eetstoornis goeg genoeg onder controle om daar niet aan toe te geven)

  9. maar mijn lichaam klopt gewoon niet.
    ik heb ondergewicht maar toch zie ik er dik uit, ik kan mezelf echt niet accepteren zoals ik ben.
    ):

  10. Dat zie alleen jij zo meis… en dat denken heel veel meiden met Anorexia. Ook jouw lichaam ziet er met gezond gewicht gewoon goed uit, heb vertrouwen…

  11. Herkenbaar.
    Telkens als ik bijkom, verafschuw ik mijn lichaam (heb nog ondergewicht)
    En ik weet nu al dat ik op mijn gezond gewicht écht het gevoel ga hebben dat ik een dikkerdje ben.

  12. Ik heb nu nog ondergewicht en als ik mijn gezonde gewicht heb, zal ik dat nooit kunnen accepteren. Mijn gezonde gewicht is net zo hoog als dat van mijn moeder, terwijl zij langer is dan ik en zij volwassen is en ik nog maar 14!!!

  13. ik moet ook weer enorm wennen…soms wil het liefst opgeven, omdat ik het nu al amper kan accepteren en nog steeds wel verder moet aankomen.
    vreemd hoe ik op dit moment zo weinig moeite heb met gezond eten, maar dat die moeite zich verschuift naar mn gewicht…klinkt raar, want die link is er gewoon..

  14. Goed artikel, ik denk dat dit iets is wat veel mensen zich niet beseffen. Maar ik heb van ondergewicht naar overgewicht geschommeld, en ik had op dat moment totaal geen idee wat mijn identiteit was en hoe ik me moest kleden! Het leek net alsof ik hier altijd in achter liep en mijn lichaam en ik heel ver van elkaar af stonden.

    Daarom is een stabiel gewicht bereiken denk ik ook zo belangrijk om een beetje te werken aan je persoonlijke problemen.

  15. Hee meiden, ik weet dat het moeilijk is ik heb zelf ook een eetstoornis gehad het is bijna helemaal weg, maar ik wil zo graag gezond zijn en ik geniet van mn ‘curves’ ik krijg meer aandacht van mannen, dan toen ik zo dun was (: ik heb zoveel spijt dat ik 2 jaar bezig ben geweest met alleen maar afvallen dun zijn etc, alles werd minder mooi als ik er nu over denk, mn haar werd dof/dunner me tanden werden geel ik had het altijd koud dus had lelijke blauwe lippen/handen nu is alles gewoon zo als het hoort.

    Probeer het te accepteren hoe moeilijk het ook is je hebt maar 1 lichaam, wees er dus zuinig op. Try to fight

  16. Ik vind insmeren met bodylotion echt niet prettig en dan vooral m’n buik niet die sla ik meestal over. Misschien niet meer doen?

  17. Als het nog te moeilijk is misschien nog even niet doen.
    Maar de rest van je lijf wel bijvoorbeeld.
    Regelmatig blijven doen kan je helpen je lijf wat meer te accepteren 🙂

  18. Oh dit had ik echt nodig

  19. mooi geschreven,
    ik kan nog steeds niet wennen aan mijn lijf, ik ben nu een tijdje op een gezond gewicht gekomen, en ik kan de aanblik in de spiegel niet aan. Ik moet er vaak van huilen.
    Ik merk wel alle voordelen, maar mijn spiegelbeeld en dat gewoel dat alles dik is, dat is zo zwaar.
    Ik hoop daar ook eens voorbij te raken en normaal naar mezelf te kunnen kijken in de spiegel

  20. Het lukt me steeds beter, goed artikel!

  21. je lijf insmeren met bodylotion is wel een manier om idd je lichaam te leren kennen. Zelf heb ik mijn lichaam helemaal geaccepteerd en vind het heel prettig om om deze manier gewoon je lichaam lekker te verwennen, ook de delen die je nie mooi vind. Als je eenmaal je lichaam hebt geaccepteerd geeft het je zo’n vrij gevoel!

  22. Ik heb een beetje ondergewicht, maar lang niet zoveel als een paar jaar geleden. Nu voel ik dat dit lichaam bij mij hoort. Ik barst van de energie, lach weer, sport, eet. En ik voel me goed bij mijn lichaam, ik schaam me niet meer. Ik ben er trots op.

  23. Ik ben met niets eten op mijn minimale gezonde gewicht gekomen waardoor ik het nu heel moeilijk vind om het te accepteren. Soms vraag ik me echt af: WAAR komt dat vet vandaan, als ik bijna niets heb gegeten?
    Het maakt het ook extra moeilijk om mijn huidige gewicht te accepteren en triggert me alleen maar nog meer om terug te gaan naar m’n veilige ongezonde gewicht.

  24. zo herkenbaar! ik ben momenteel ook aan het herstellen, en zit nu al een aantal maandjes op mijn gezonde gewicht. Ten eerste nog steeds heel wantrouwend of mijn gewicht niet verder gaat stijgen, en ten tweede heel ongelukkig met mijn lichaam. De laatste paar weekjes merk ik echter wel dat er af en toe momentjes zijn dat ik in de spiegel kijk en mijn verafschuwing steeds een beetje minder word. Hopelijk kan ik het op een dag helemaal accepteren, want inderdaad mijn lichaam heeft veel doorstaan, en kan mij nog heel veel plezier gaan geven.
    Ik gebruik bodyolie, en smeer mij elke ochtend en avond in. In het begin vond ik het verschrikkelijk, maar ik denk dat dit mij wel helpt mijn lichaam te accepteren. Je moet je lichaam niet wegstoppen, op die manier geef je jezelf een teken dat het er niet mag zijn. Je moet van je lichaam gaan houden, zodat je ook weer van je lijf kunt houden.
    Bedankt voor dit mooie stukje!!

  25. Ik ben nu ook aan het aankomen, maar ik heb geen eetstorins maar moet om andere redenen aankomen, maar voor de meisjes met een eetstorins: ik zou het snappen als je weer een gezond gewicht hebt je echt aan je lichaam moet winnen, ik heb day nu ook ik moet minstens 43 wegen volr gezond gewicht en weeg nu 39,6 dus ben er bijna! En ik zie ook weer mn lichaam anders worden maar alsnog is jhet zoooo moeilijk om je zelf niet dik te vinden het is het proberen en doen waatd! Je gaat je zi veel blijer voelen !! Ookal heb ik geen ervaring met een eetstorins mijn nicht heeft het nu 🙁 maar omdat ik nu ook moet aankomen om andere redenen zou ik het wel snappen dat het echt een shit ding is en omogelijk lijkt om tevreden te zijn met je body, ij heb ook een typ voor meisjes die ook later met gezond gewichy of die ook moetej aan komen en die ook wel spierej willen hebben en beetje strak wil zijn: eet veel eiwitten!! Dat helpt voor spieropbouw maar voor spieropbouw MOET je natuurlijk vet hebben 😉

  26. Mijn zus is ook weer aan het lijnen geslagen!Ze moet hulp gaan zoeken!Maar als een ander aankomt,lacht ze die uit,en komt ze zelf aan,dan jankt ze!zo zwak en zielig is dat!In mijn familie komt meer anorexia voor,dus ze heeft het van geen vreemde!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *