Winkelen is natuurlijk super leuk. Tenminste, als je er van houdt. Sommige mensen houden niet van shoppen omdat ze gewoon niet zo ‘into’ mode zijn, of ze hebben geen zin om winkels af te struinen. Echter zijn er ook hele andere redenen die meiden geven om geen zin te hebben in winkelen.
Spiegels in pashokjes zijn handig, maar confronterend. En als je het mij vraagt, is het licht in zo’n pashok ook uitermate irritant. Je ziet met die TL-verlichting ieder puistje zitten en soms kom je zelfs tot de ontdekking dat je niet alleen je wenkbrauwen maar ook je bovenlip eigenlijk eens zou moeten harsen. Gelukkig maak ik me tegenwoordig niet meer zo druk om die spiegels. Niet ik ben lelijk, die spiegel is lelijk!
Wanneer je last hebt van een eetstoornis kan het heel moeilijk zijn om jezelf in de spiegel aan te kijken en je lichaam te zien. Toch is het wel handig dat je eerst kijkt hoe je nieuwe broek staat en of de maat goed is voor je hem koopt en zeker als je geen kast met miskopen op de kop wilt tikken. ###
Sommige meiden met een eetstoornis kijken juist heel vaak in de spiegel, anderen juist bijna nooit. Maar op de één of andere manier moet je toch dat pashokje in en krijg je te maken met die spiegel. Dus wat doe je?
Bij veel winkels kun je de kleding binnen 7 of 30 dagen terugbrengen. Dan kun je het dus gewoon kopen en thuis lekker passen. Je kunt natuurlijk zorgen dat je vooral naar de kleding kijkt in plaats van naar je lijf. Of je kijkt helemaal niet naar de spiegel en je voelt hoe het zit. Relativeer de dingen die je eetstoornis je wijs maakt. Want zeg nou zelf, je benen zien er van bovenaf bekeken altijd dikker uit dan ze zijn. En de poppen in de etalage hebben echt geen realisitische maten, dus ja het staat inderdaad altijd anders dan op die pop.
Als je dit zo leest, denk je dan ook niet; ”Waar ben ik mee bezig? Winkelen is helemaal niet meer iets leuks.” Eigenlijk zonde dat je door die eetstoornis nu ook al niet echt meer lekker kunt genieten van een middagje shoppen.
Dus maak het voor jezelf weer leuk en haalbaar. Als jij momenteel nog niet in de spiegel kunt kijken, doe jezelf dat dan ook niet aan. En als je geneigd bent er juist te veel naar te kijken, spreek dan af dat je binnen ongeveer 10 minuten klaar moet zijn met passen. Je kunt ook buiten het pashokje beslissen of je het neemt of niet. Zoek naar een manier waarop jij toch kunt genieten van winkelen. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat je dit ook als motivatie laat werken. Het is een doel om weer fijn te kunnen winkelen als je over een tijdje van je eetstoornis af bent.
Als je een aantal stappen verder bent of misschien je gezonde gewicht al bereikt hebt, ben je vaak wel toe aan een nieuwe gaderobe. Nieuwe kleding kopen betekent ook dat je plaats moet maken in je kast. De kleine maatjes (of juist de grote maten) zijn niet meer nodig en mogen dus weg. Dit kan nog wel eens een moeilijke stap zijn, want je sluit daarmee toch een stuk van je verleden af. De eetstoornis is voorbij. Misschien heb je hem al losgelaten of ben je daarmee bezig. Je kledingkast opruimen en afscheid nemen van de kleding die niet meer past, kan dan een mooi symbool zijn om een nare periode af te sluiten.
Vaak is het beter om je oude kleding niet weg te geven aan iemand die je kent, omdat je dan misschien geconfronteerd wordt met het feit dat zij die kleding wel past. Het is verstandiger en nog heel waardevol ook, om de kleding weg te brengen naar een kledingverzamelingspunt. De kleding gaat dan vaak naar arme landen of wordt gerecyceld en zo doe je er dan toch nog iets goeds mee.
Het kan best veel met je doen als je de kleding weg gaat doen. Soms helpt het om het samen met een vriendin te doen of met een van je ouders. Zij kunnen je soms net even overhalen om je ”eetstoorniskleding” echt weg te doen. Iets achterhouden is vaak een lastig risico, omdat je misschien weer in die broek wilt passen. Het kan dan een trigger zijn, dus bescherm jezelf; weg er mee!
Je hebt het verdient om wat nieuwe kleding te kopen en het zal je met je gezondere lijf alleen maar mooier staan dan die oude kleding!
Hoe ga jij hier mee om? Winkel je nog wel eens?
Foto1: flickr.com/photos/nromagna/
Foto2: flickr.com/photos/tresbienshop/
Foto3: flickr.com/photos/agnihot/
Geef een reactie