Beschadigd: zelfbeschadiging op tv

Uit recent onderzoek blijkt dat één op de vier Nederlandse en Vlaamse jongeren tussen de 12 en 19 jaar zichzelf wel eens opzettelijk beschadigt. In Nederland gaat dit om ruim vierhonderdduizend jongeren. Vanaf donderdag 12 februari start de NCRV met de nieuwe vierdelige serie Beschadigd, waarin mensen gevolgd worden die zichzelf beschadigen. Programmamaker Jessica Villerius volgt jongeren én volwassenen die dagelijks vechten tegen de dwang of behoefte om zichzelf te snijden, branden of op een andere manier te verwonden. Ze doorbreken de schaamte en het taboe door er openlijk over te praten, hun littekens en hun verdriet te laten zien.

Bron

In de serie Beschadigd staan mensen centraal die zichzelf beschadigen en er is aandacht voor ouders en ziekenhuizen. Het gaat om meisjes én jongens maar ook om volwassenen. In tegenstelling tot de beeldvorming gaat het niet altijd om mensen met een borderline stoornis. In veel gevallen is er sprake van een combinatie van factoren zoals depressie, eetstoornis, angststoornis, trauma of PTSS.

In de eerste aflevering vertelt Cindy (33) over haar ervaring op de Eerste Hulp: ‘Ik ben meerdere malen gewoon weggestuurd, dan zeiden ze: ‘we helpen hier mensen die het echt nodig hebben.’ Ik ben meerdere malen zonder verdoving gehecht. Wat artsen niet begrijpen, is dat we dit op het moment van aanbrengen inderdaad niet voelen: het gebeurt soms in een roes. Maar wanneer er gehecht moet worden, dan zijn we bij ons volle verstand en doet het net zo veel zeer als bij ieder ander.’

Let op: Ben je gevoelig voor beelden van littekens, kijk dan niet.

TRAILER

PROMO AFLEVERING 1

Programmamaker Jessica Villerius ontdekte dat ziekenhuizen slecht zijn ingesteld op deze problematiek. ‘Mensen die met veel pijn en schaamte naar de Eerste Hulp gaan krijgen daar te horen dat ze maar even moeten wachten want ze hebben het immers zelf gedaan. In het ergste geval krijg je 47 hechtingen aangebracht zonder verdoving. Dat nodigt niet uit om er later opnieuw hulp te zoeken.’

Beschadigd, vanaf donderdag 12 februari om 22.05 uur op NPO 3.

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

38 reacties op “Beschadigd: zelfbeschadiging op tv”

  1. Interessant, maar het lijkt me wel heel confronterend om naar te kijken. De laatste keer dat ik het heel ernstig heb gedaan (een maand geleden) durfde ik weer niet naar de eerste hulp om het te laten hechten, en elke dag zie ik de littekens op mijn arm…

  2. zelfs hulpverleners binnen de ggz schromen niet om bij automutilatie de client hierin te veroordelen!!!

  3. Heftig ja. ik ga het wel kijken. En 1 op de 4 jongeren, dat zijn er gewoon 6/7 in een middelbare school klas. Ik zet daar toch mijn vraagtekens bij hoor..

  4. Ik vind het wel een beetje naar om die littekens te filmen, dat zegt niks oer het probleem of de persoon. Beetje ramptouristig.

  5. Ik vind de documentaires van Jessica Villerius altijd heel goed en integer gemaakt, maar deze beelden zijn wel erg heftig. Uit interesse ga ik het misschien wel kijken.

  6. Een op de vier? Daar heb ik inderdaad ook m’n vraagtekens bij.. Maar ik ga zeker kijken, interessant!

  7. Dank je wel, ga ik kijken.

  8. Al ben ik pas 21, ik heb de littekens nog van 9 jaar geleden. Altijd als ik er naar kijk denk ik weer aan die sombere tijd.. Heb er veel spijt van en ben nog steeds bijna elke dag bezig met ze te bedekken als ik werken moet.

  9. Wou dat ik de pijn weg kon halen omdat ik weet hoe jet is nog morgen onder mes moet.

    Begrijpen doe je het ook anders deed ik het niet.

  10. Zal te triggerend zijn ben ik bang, maar wil het wel graag zien..

  11. Helaas wist ik al lange tijd dat op deze manier wordt gehandeld in ziekenhuizen maar ook bij huisartsen, om die reden heb ik me nooit laten hechten. Nu loop ik met 1.5cm dikke littekens rond. Mensen staren me aan en dat is niet fijn. Sommige spreken me erop aan en zeggen nooit zulke dikke littekens te hebben gezien. Zelfs operatielittekens zijn niet zo dik zeggen ze dan. Iedereen doet alsof ik er trots op moet zijn! Ik wil het heel graag zien, maar ben bang. Niet dat het gaat triggeren maar eerder dat ik boos wordt op de maatschappij. Niemand nam het serieus, zelfs mijn therapeuten namen dit niet echt serieus, maar vertelde simpelweg dat ik maar gewoon normaal moet doen en alle lichamelijke klachten die dit kunnen meebrengen.

  12. Ik denk echt meteen… nee dat wil ik niet zien.. triggerend.. wil er niet aan denken. Ik ben nieuwsgierig wat de serie inhoudt maar denk dat ik het niet ga doen.

  13. Op de kliniek waar ik zat hechtten ze met nietjes, waar je ook weer littekens van kreeg…

  14. Ik ga hier naar kijken, ik hoop dat de docu het stigma wat van automutilatie af haalt.
    Ik beschadig mezelf gelukkig al jaren niet meer, maar in het verleden ben ik wel tegen artsen aangelopen die opmerkingen maakten van hier heb ik helemaal geen tijd voor, eigen schuld. Pijnlijk vooral omdat het voor jezelf ook niet leuk is en ik moest elke keer weer alle moet bij elkaar rapen om naar een arts te gaan om het te laten hechten. Maar er zijn ook artsen erg begrip vol die echt intresse tonen en vragen of ze verder wat kunnen doen zoals bijvoorbeeld crisis dienst inschakelen, dus het is niet alleen maar kommer en kwel kwa artsen

  15. Ik ga zeker weten kijken.
    Ik beschadig me zo’n 17 jaar op vele verschillende manieren.
    Ik hoop dat deze serie laat zien aan de maatschappij maar ook zeker aan hulpverlening in de ggz maar ook ziekenhuizen en huisartsen. Dat je niet zelf kiest om je zelf te beschadigen maar dat hwt je overkomt door wat andere jou hebben aangedaan.

  16. Helaas heb ik ook ernstige littekens maar het zh waar ik me bijna elke keer hen laten hechten waren juist heel lief en zorgzaam! (Stuk of 20x geweest in een jaar tijd)

  17. Misschien vinden sommige mensen dit wel een mooi programma.
    Ikzelf vind het altijd enorm triggerend. Omdat ik mijn eigen dingen dan “niet erg genoeg ” vind…
    Dus ik ga denk ik niet kijken

  18. Ikzelf heb er geen verstand van maar ik denk dat niemand zich voor de lol zich beschadigd. Het is dan ook verschrikkelijk dat degene die dan zoveel steun nodig hebben zo worden opgevangen. En ik vindt het gewoon strafbaar dat mensen zonder verdoving gehecht moeten worden.

  19. Ik vind dat getal van 1 op de 4 best heftig, dat zou betekenen dat er in mijn vriendengroep drie mensen zouden zijn die zichzelf beschadigen (bij wijze van spreken).
    Ik vind dat best een heel eng idee

  20. Ik heb zelf geen negatieve ervaringen op de Eerste Hulp, integendeel: ze waren bij mij altijd gewoon professioneel en aardig en ik kreeg ook verdoving. Ik heb nooit een veroordeling gehoord of onbegrip.

  21. Toen ik ooit hoorden dat het 1/10 was vond ik het al veel…
    Ik kan me niet voorstellen dat het écht 1/4 is. Dat zou betekenen dat het er in een klas van 32 leerlingen 8 zouden zijn…
    Waar haalt men die gegevens vandaan?
    En wat wordt er meegerekend als zelfbeschadiging?

  22. 1 op de 4? waar komt dat vandaan dan zitten er in mijn klas ongeveer 8.. dat kan ik me echt niet voorstellen! dat kan toch niet? als het wel zo is schrik ik hier wel heel erg van… jammer genoeg beschadig ik mezelf ook.. maar gelukkig is het (nog) niet zo ver gekomen dat ik het moest laten hechten.. ik hoop ook niet dat het ooit zo ver gaat komen.. Ik vind het echt heel erg dat hulpverleners er zo vreselijk naar op reageren.
    En ja.. die littekens die krijg je nooit meer weg

  23. 1 op 4 lijkt me echt sterk. Wel doen teveel jongeren er aan. Heb het ook jaren gedaan en nu 5 jaar snij-vrij. Maar die drang naar die verslaving blijft soms de kop op steken.

  24. 1 op de 4, slik, dat is zo erg veel…pijnlijk veel…
    ik heb zelf ook een am verleden, gelukkig ben ik nooit naar de eerste hulp gemoeten om te hechten, en gelukkig ben ik er al jaren vanaf (hoewel de drang soms nog de kop opsteekt maar ik ben sterk genoeg om er niet meer aan toe te geven),maar ik heb wel nog littekens van 13 jaar geleden…
    ik hoop dat ik het programma kan kijken op uitzending gemist (ben Belg), en ik hoop dat het programma het taboe op am wat wegneemt, want het doet me pijn, zoveel mensen te zien worstelen met am en de onbegrepenheid, omdat ik weet hoe het voelt uit mijn verleden, en ik het hun zo gun om de am niet meer nodig te hebben…

  25. Ik schrok van mezelf en ik schaam me.

    Het eerste wat ik voelde tijdens het lezen van dit artikel en het zien van de promo is jaloezie. Dat zij nog wel automutileren en ik niet. Dat zij ergere littekens hebben en ik het dus niet erg genoeg heb. Dat ik misschien na al die jaren toch nieuwe moet om te ‘bewijzen’ / van buiten moet laten zien dat mijn problemen net zo erg zijn.

    Het tweede was jaloezie dat ze dit gaan uitzenden. En een rotgevoel dat zoveel mensen dit hebben, alleen al in Nederland. En niet omdat ik het zo rot vind dat zoveel mensen er last van hebben, maar rot dat dat betekend dat het minder privé . exclusief is. En als dit wordt uitgezonden zullen nog meer mensen er van weten.
    Ik schaam me dat dat mijn eerste gedachtes zijn. Ik wordt meteen jaloers en beschermend over b.v. automutilatie. Het is van ‘mij’… Dat kan niet echt natuurlijk, maar dat wil ik wel. Anderen mogen het niet doen… Iemand hier ook ervaring mee?

  26. @katy, ik herken wel het stukje dat het bij anderen erger is en het bij mij dan ook zo moet zijn omdat ik bang ben dat mensen mij niet serieus nemen.

    maar eigenlijk heb ik dit hetzelfde bij mijn eetstoornis. Ligt denk ik ook meer aan mij dat ik mezelf moeilijk serieus neem door mijn thuissituatie en als je het dan een paar keer mee maakt lijkt het je eigen gevoel te bevestigen.

    Heb zelf nooit last gehad bij de dokter dat ze vervelend deden gelukkig.

  27. Trouwens dat 1 op de 4 geloof ik ook niet zo.. of nemen ze dan echt alles mee? Dat als je je als kind bijvoorbeeld 1 keer hebt geknepen dat ook al telt?

  28. Volgens mij is 1 op de 4 al eerder besproken in RTL late night. Toen zijn ze wat dieper in gegaan op een onderzoek waar dit uit bleek. Helaas hebben ze dat hier niet zo duidelijk uitgelegd.

    Verder snap ik Katy, maar aan de andere kant denk ik ook dat het heel goed is dat dit wat opener wordt, dat het taboe verbroken wordt. Vaak wordt zelfbeschadiging gezien als aandacht vragen, stoer doen, een ‘tienermeisjesprobleem’. Ik denk dat deze serie zal laten zien dat zelfbeschadiging op alle leeftijden, bij alle mensen, voor kan komen.

  29. 1/4 zet ook ik mn vraagtekens bij. Dat zijn in mijn klas meer dan 5 leerlingen… Verder lijkt het me wel interessant iig, of het echt raakt zal ik nog wel zien 😉

  30. 1/4 heeft zich wel EENS met opzet beschadigd. dus iemand die het maar 1 keer deed hoort daar ook al bij. dus ik denk dat het wel klopt hoor.

    helaas heb ik het ook een lange tijd gedaan en zal ik n ooit meer met korte mouwen en een shortje kunnen rondlopen. dus heb ik er om die reden wel enorme spij van, maar aan de andere kant, als ik het niet gedaan zou hebben zou de spanning alleen maar hoger en hoger geworden zijn en had ik misschien iets veel erger gedaan… als ik het zo bekijk heeft het me misschien wel gered.
    ik hoop dat ik ooi bij mijn ouders durf rondlopen zonder lange mouwen, maar ben nog steeds bang voor hun reactie, ze weten het wel, maar hebben de littekens nog nooit gezien.

  31. zullen de afleveringen ook online komen?

  32. Ja, de afleveringen zullen ook online komen en terug te kijken zijn.

  33. 1/4 zou wel kunnen denk ik, er is meer dan alleen snijden wat er onder valt. En dus niet alleen degene met lange mouwen in de klas die het doet, er zijn ook andere vormen zoals slaan of anders (wil niet dieper op ingaan omdat ik bang ben om anderen te triggeren).

    Zelf heb ik bijvoorbeeld nooit gesneden, maar wel veel andere dingen die voor de buitenwereld niet als automutilatie werden herkent als je niet zag hoe het er kwam.
    Ik denk dat dus die 1/4 mogelijk is, of het ook zo is weet ik natuurlijk niet.

  34. @Katy
    Ik herken mezelf eigenlijk heel erg in je woorden. Ik heb het alleen vooral bij mijn eetstoornis. Voor de buitenwereld is het nu niet zichtbaar dat ik een eetstoornis heb, waardoor ik zelf moet aangeven dat het niet goed met me gaat en dat lukt me niet. Eetbuien ervaar ik zelf als zwaarder dan het niet-eten. Omdat ik nu zelf moet aangeven hoe het echt me me gaat en dat niet kan, ga ik te vaak over mijn eigen grenzen en laat ik anderen ook over me heen lopen. Als ik dan iemand zie die langzaam achteruit gaat en een eetstoornis ontwikkelt of al een eetstoornis heeft maar geen hulp en dan met name het stukje van het niet-eten/anorexia, word ik jaloers, omdat ik zelf weer verlang naar die tijd (al weet ik ergens ook wel dat ik eigenlijk vooral mezelf wil leren accepteren en ‘gelukkig’ wil zijn).
    Ik denk dat het bij mij dus vooral te maken heeft met dat ik me door niemand meer begrepen voel, na allerlei opmerking als: “Maar je ziet er nu toch goed uit?” “Oh wat ben ik blij dat je geen lopend skelet meer bent!” Dat zijn vaak opmerkingen die je erg kunnen kwetsen en verdrietig maken, want je wordt beoordeeld op hoe je eruit ziet en daar wordt een conclusie uit getrokken. Plus het feit dat ik als ‘lopend skelet’ nog steeds een mens was, dezelfde persoon die ik nu diep van binnen nog steeds ben, maar dat dat toen ook niet werd gezien.

    Weet je voor jezelf waarom je wilt dat automutilatie iets is dat alleen van jou is? Ik denk dat er veel achter schuil gaat, achter die gedachten. En het is niet gek, jij bent niet vreemd omdat je die gedachten hebt. Er zijn zeker weten meer mensen die zo denken. 😉

  35. Ik vond het een erg nep programma, Alle personen waren het standaard type wat men verwacht bij mensen die snijden
    Ik vind dat er ook wel “normale” mensen in kunnen komen waar aan je kwa uiterlijk niks kunt zien dat is namelijk ook wat het meeste voorkomt.

  36. @Leyla – Echt dikke onzin, er is helemaal niets neps aan het programma, en daarnaast – de personen in de praatgroep – had je van hen ook allemaal verwacht dat ze zichzelf beschadigden, of van de mensen in de promo?

  37. Ik snap Leyla wel, ik denk als je zegt dat die mensen zichzelf beschadigen dat veel mensen niet verbaasd zouden zijn. Er zijn ook veel mensen waarbij je het totaal niet zou verwachten, misschien wel een zakenvrouw in pak of die gast die in die superhippe bar werkt ofzo.

    Dat wil niet meteen zeggen dat het programma nep is.. Die mensen beschadigen zichzelf net zo goed en het is super dapper dat ze er over willen delen.

  38. Er komen nog meer personen in beeld, neem een voorbeeld aan Arnold, hij zal in aflevering 2 zijn verhaal doen. Als jij het zo beschrijft, kan ik me wel indenken dat Leyla het zo bedoeld kan hebben, al had ze dat wel respectvoller op mogen schrijven, als ik dat zo mag zeggen.

    Ik heb er nog eens overna zitten denken: misschien willen die mensen, die het nu zo verborgen houden en succesvol zijn, juist niet hun verhaal doen voor camera. Ik kan me best voorstellen dat je, met een goeie carriere, niet je baan en toekomst op het spel wil zetten voor deelname aan een dergelijke docu. Je wordt tenslotte toch bekend, en mensen hebben (te) snel een vooroordeel over anderen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *