Ik ben VMBO

Het VMBO is het meest bezochte schooltype, maar staat bekend als het afvoerputje van het Nederlands onderwijs. Het zou er vol zitten met ongemotiveerde probleemleerlingen die beroerd onderwijs zouden genieten. Toch stappen er elke dag zo’n 420.000 pubers op de fiets of in de tram of bus, op weg naar een van de honderden VMBO-scholen in ons land.

In de zesdelige serie Ik ben VMBO verkent de VPRO de wereld van het VMBO. Zes leerlingen van het Koningin Wilhelmina College in Culemborg worden gevolgd in hun leven op en rond school. Sam, Joshua, Pam, Naomi, Suzanne en Maarten nemen de kijker mee in hun leven van schoolbankjes, uitgaan, chillen, verliefdheden en rapporten. ###

Uitzending gemist, aflevering 1:


Bekijk de video in andere formaten.

De eerste uitzending van ‘Ik ben vmbo’ is vanavond, zondag 22 april, 21.15 uur op Nederland 3.

Zit jij ook op het VMBO?

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

36 reacties op “Ik ben VMBO”

  1. Ik zit niet op het VMBO, maar op Gymnasium..

  2. Ik zit niet op het VMBO, maar in 5 HAVO. Toch ga ik zeker kijken omdat ook bij mij op school veel vooroordelen bestaan over het VMBO. X

  3. Heb op het vmbo gezeten (TL), vind het wel leuk dat er nu meer positieve aandacht voor komt. Vmbo-er worden vaak ze aangekeken, zelf schaam ik me ‘r niet voor, heb er veel geleerd.

  4. Gek dat er staat ik “BEN” VMBO
    Je bent toch meer dan het schooltype dat je volgt…
    lijkt me ook gevaarlijk als je jezelf daarnaar gaat definieren, zeker als je de negatieve vooroordelen van de maatschappij gelooft

  5. Zat wel op het vmbo.
    inmiddels mbo 😛

  6. Ik zat ook op het vmbo. (tl+)
    Zit nu op het mbo! 🙂

  7. Ik doe VWO… ze zouden daar eens een documentaire over moeten maken -.-

  8. Ik doe Havo, maar ik ken genoeg mensen die op het VMBO zitten maar niet de motivatie hebben om Havo te doen. Het vooroordeel “probleemkinderen” klopt niet, maar ongemotiveerd (soms) wel. Dat komt trouwens vaak ook door hun omgeving: op VMBO scholen heb je zowel BBL, KT en TL, en tussen die drie zit toch behoorlijk verschil. TL’ers worden beenvloed door BBL’ers, die vaak toch minder zin hebben in school omdat ze vrijwel niks leren – het is grotendeels praktijk.
    Toch vind ik het altijd heel jammer als kinderen worden beoordeeld op hun niveau. Dat is haast hetzelfde als iemand beoordelen op haar gewicht: dat definieert toch niet of je een leuk/lief/gezellig/ persoon bent?

  9. @ Layla, Maar net als dat er mensen op VMBO zitten die Havo aan zouden kunnen, zitten er ook mensen op HAVO die VWO kunnen maar niet gemotiveerd zijn. Ik denk dat je dit op ieder schooltype hebt

  10. Eigenlijk vind ik dat de aflevering mijn beeld van het VMBO maar weer bevestigd ..

  11. En op het VWO zitten mensen die alleen maar 6jes halen, terwijl ze gemakkelijk voor de 9 zouden kunnen gaan, als ze iets zouden doen, maar die ook gewoon een beetje lui zijn. Ongemotiveerdheid bestaat er in alle lagen van de samenleving, net als criminaliteit, verliefdheid, sportiviteit enzovoorts. Oftewel, als mens zijn mensen van het VMBO echt niet anders/minder dan mensen die VWO doen. Verschillen van persoon tot persoon zijn er wel zeker.

    Overigens hoop ik dat het beeld een beetje gaat veranderen, nu gaan er mensen naar de havo, omdat ze niet naar het vmbo willen, terwijl ze qua niveau beter iets lager kunnen zitten en succeservaringen op kunnen doen. Daarnaast is er een heel groot tekort aan MBO-ers, dus ik ben voor een goede doorstroom!

  12. Heb op VMBO gezeten doe nu Havo. Maar ik heb echt een rot tijd op het vmbo gehad. Ik zat daarbij ook op een zorglocatie.

  13. Ik heb VMBO gedaan en toen ik daar mee klaar was heb ik havo gedaan. Wat ik heb ervaren op mijn school is dat de motivatie van de havo-leerlingen nog niet eens de helft was van die van de VMBO leerlingen. Als VMBO’ers dan al als ongemotiveerde probleemkinderen worden gezien dan vraag ik me af wat havo’ers dan moeten zijn… Alleen was het gedrag op havo dan wel weer wat minder kinderachtig. Maar dat kan er ook mee te maken hebben dat de leeftijden al weer wat hoger lagen.

  14. Ik heb HAVO afgerond. Volgens jaar HBO, daarna misschien universiteit..

  15. Ik heb zelf vmbo gedaan, daarna havo. Eigenlijk had ik direct havo moeten doen. Ik moet zeggen dat mijn cijfers op de havo zelfs hoger waren dat op het vmbo. Zoveel verschil is het niet qua niveau.

  16. Ik geloof niet dat leerlingen ongemotiveerd zijn, maar gedemotiveerd worden. Ik heb zelf de HAVO gedaan, maar doe nu een MBO-opleiding wegens de omstandigheden. Op deze MBO is alles slecht geregeld, geven een aantal leraren slecht les, ze kijken opdrachten niet na of ik krijg geen feedback. Dan raak je gedemotiveerd. Ik haal wel goede cijfers maar het is gewoon niet leuk op deze manier en ik krijg het gevoel dat ik niks leer. Het moet van twee kanten komen!

  17. ik doe gymnasium

    maar ik heb in alle klassen veel vriendinnen ook op t vmbo,
    en daar ijn ze echt niet lui ofsoo maar niet iedereen kan even goed leren!

  18. ik zit op het vmbo basis beroeps.. en daar moet ik best nog voor leren en knokken.. omdat mij advies was lwoo. omdat ik slecht ben in leren. dus voor mij is dit heel erg vernederend dat mensen er zo over denken…kan ik er wat aan doen dat ik geen havo of vwo of gymnasium advies heb?! ik zit hier zelf ook mee vind het ook nooit leuk om tegen mensen te zeggen dat ik vmbo heb en dan nog het laagste op vmbo.. maarja

  19. @dombie: je doet wat je kan , en meer als je best kan je toch niet doen! Waarschijnlijk heb jij ook weer andere kwliteiten waar je beter in uitblinkt, die jou meer liggen, waar je heel goed in bent! Niemand is perfect! Je ag er zijn zoals je bent, echt waar!

  20. VMBO basis doe ik.
    ik hoop dat door deze sirie wat positiever word gekeken naar VMBO mensen.
    ik heb er best wel vaak last van als ik zeg dat ik VMBO basis doe.

    liefs

  21. Ik ben van lwoo, naar kader gegaan, van kader naar mavo en nu van mavo naar havo. Ik weet precies hoe alle leerwegen zijn. Ik heb het ervaren en er kunnen best vooroordelen zijn. Sommige zijn waar, maar het is zeker niet zo dat bij allemaal zo is! Daarnaast vind ik dat iedereen zen eigen kwaliteiten heeft! Of dat nou met school te maken heeft of niet! Iedereen is uniek!

  22. Nou ik denk dat scholen meer hun best moeten doen om kinderen om een hoger niveau te krijgen, ongeacht het slaginspercentage. Veel mensen worden inderdaad gedemotiveerd en kunnen wel hoger. Echter zie ik wel heel veel VMBO’ers die gewoon niet hoger kunnen, dus dat VMBO’ers en VWO’ers niet veel verschillen is onzin, want het verschil in niveau is er niet voor niets.

  23. Ik geef les op een scholengemeenschap voor vmbo-t, havo en vwo. In een vmbo-groep zitten soms lastige kinderen, maar dat geldt ook voor een vwo-groep.
    Vmbo-leerlingen zijn vaak erg hartelijk en eerlijk! Ik ben benieuwd naar de serie..

  24. VMBO tl gedaan.

  25. ik doe vwo maar VWO = STRESS

  26. het lijkt wel of mensen zich schamen als zij vmbo doen, maar HALLO: het werk dat de mensen met vmbo, daarna mbo uitgaan voeren is wel het DOE werk, het grote verschil is dat je denkers en doeners hebt. de een is liever bezig met de handen de ander met het hoofd.. misschien leert de een makkelijk, maar is sociaal niets waard. Vaak zie je dat vmbo-ers negatief worden bestempeld en het is echt niet iets om je voor te schamen, ik kijk op naar een schoonmaker die elke dag met een glimlach opstaat en vriendelijk is. Die gewoon denkt: dit is mijn werk maar, ik maak er het beste van.. Misschien is diegene wel 100x gelukkiger dan een directeur van een bank!

  27. VMBO is niet per definitie slecht, maar wanneer was de 3de wereldoorlog dan? of is wilders geen minister dan? Tja dat vindt ik dan toch wel een beetje ernstig. En dat heeft gewoon niks te maken of je slim of dom bent maar iedereen kan zich toch op zn minst iets interesseren in maatschappij/andere mensen.

  28. Ik ben dom !

  29. Helemaal mee eens met @somebody,

    ik zit zelf op vwo.

  30. OK!: mE TOO

  31. @yinthe

    Wauw! Dat is echt heel knap. (:

  32. VWO-HAVO-VWO-HBO-UNI 🙂

  33. Voor wat staat vmbo
    in Belgie is het
    aso ( algemeen secundair onderwijs)
    tso ( technisch ……….)
    bso ( beroeps ……..)

    aso is echt studeren om naar hoger te gaan
    tso is studeren maar ook al praktijk je kan meteen werken en doorstuderen
    bso is echt beroepsgericht veel praktijk meteen werken maar voor verpleegkunde heb je hoger beroeps en als je een 7de jaar doet kan je wel hoger doen

  34. loooooool dat jong heeft gwn adhd wtf dat niemand dat opvalt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *