Begrijpt de psycholoog ons wel?

Van de kinderarts en de diëtiste waren we niet veel wijzer geworden (lees mijn vorige blog hierover). We wisten nu dat Aafke anorexia had en we hadden een plechtig document waarop stond wat Aafke hoe laat moest eten. Maar sinds Aafke van de huisarts gehoord had dat ze Anorexia had, was ze helemaal gestopt met eten. Alsof ze voor 100% invulling wilde geven aan haar ziekte: “Als ik anorexia heb dan zullen ze het weten ook.”

We hadden geen instructie gekregen hoe we haar aan het eten moesten krijgen. Die instructie hadden we maanden daarna nog steeds niet; alsof het om een staatsgeheim ging dat ergens in Nederland goed verborgen lag in een kluis. Beetje bij beetje kwamen we met heel veel vallen en opstaan erachter hoe we Aafke nu een beetje aan het eten konden krijgen.

bron foto

In ieder geval ging ze nu hollend achteruit. In twee dagen tijd was haar mooie huid doorzichtig geworden en was ze niet meer vooruit te branden. De Aafke die in de wachtkamer van de psychologe zat, leek in het niets op onze Aafke. We hadden geen idee waar de “oude” Aafke gebleven was. Zou de psychologe ons kunnen helpen met het terugvinden van onze lieve Aafke, zoals ze echt was? Het was alsof een monster het “besturingssysteem” van haar had overgenomen. De eetstoornis had zonder pardon haar vrolijke geest gestolen. Uiteindelijk zou haar genezing één grote zoektocht worden naar haar prachtige ziel.

Aafke lachte in ieder geval niet meer, en kon nergens meer van genieten. Een gewoon gesprek was niet meer met haar te voeren. De wachtkamer van de psycholoog was nog alleen maar gevuld met onze gedachten en ons verdriet. Gelukkig zwaaide de deur van de spreekkamer eindelijk open, en een aardige dame liep op Aafke en ons af. Aafke sjokte voor ons naar binnen en ging in elkaar gedoken aan tafel zitten. Het was duidelijk dat het geen zin meer had om aan haar te vragen of ze rechtop wilde zitten. Aafke was duidelijk op. In de spreekkamer zat nog een psychologe. Twee deskundigen tegelijkertijd: was dat nou een goed teken of niet?

In tegenstelling tot de kinderarts hadden de psychologen heel veel vragen. Meer vragen dan waar ik het antwoord op wist. Ondertussen zag ik Aafke steeds meer wegzakken. Wanneer ging de behandeling nou beginnen? Het werd mij al snel duidelijk dat ik te snel wilde. Dit was nog maar een intakegesprek, om vast te stellen welke hulp Aafke nodig had. Dat kon allemaal wel zo zijn, maar begreep de psychologe dan niet dat er een acuut probleem was? Aafke at namelijk helemaal niets meer.

bron foto

Uiteraard zag de psychologe wel de ernst van de situatie, maar ze kon er nu niet zoveel aan doen. Ze zou contact opnemen met de kinderarts. Vooralsnog mocht Aafke niet meer fietsen, moest zij thermo-ondergoed gaan dragen (ik wist niet eens dat het bestond) en moesten wij de regie van het eten overnemen. De regie van het eten overnemen? Maar wat was dat dan “de regie van het eten overnemen”? En hoe doe je dat dan als ouders? Had de psycholoog ons wel goed begrepen?

Door: Simon
Simon is de vader van Aafke en schrijft over zijn ervaringen met de eetstoornis anorexia. Simon en Aafke zijn gefingeerde namen.

Volgende keer: Hoezo ziekenhuisje thuis?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

15 reacties op “Begrijpt de psycholoog ons wel?”

  1. pakkend en herkenbaar! Zo blij dat dat nu toch achter de rug is, dat mijn behandeling al lang begonnen is en dat ik niet meer in die kleine kooi zit. Gelukkig. Er zijn veel dingen waar ik spijt van heb, maar van het feit dat ik hulp heb gevraagd, niet.

  2. Als je het leuk vindt kun je me ook vinden op Twitter: @simon_vader. Daar vinden leuke discussies plaats.

  3. Mooi geschreven! heel herkenbaar! Blj dat ik hulp heb gezocht, gevonden en ben “genezen” Naja, klaar met behandeling, nu zelf volhouden. Succes met alles! Sterkte! Ik hoop dat je dochter snel beter wordt! of dat ze hulp aanvaardt en in behandeling komt!

  4. Het doet me wel wat om dit te lezen, omdat ik mijn ouders ook zo’n verdriet mee gaf en waarschijnlijk nog steeds geef. Dat is nooit de bedoeling geweest. Dan ben ik zeker blij dat ik het zelf nooit zo ver heb laten komen, en ik hoop dat ik nooit meer zo diep wegzak.
    Al uw stukjes vind ik mooi geschreven en zeker herkenbaar.

  5. U schrijft echt enorm goed, ik ben nu al benieuwd naar de volgende ‘aflevering’.
    Wel vroeg ik me af, wat vindt uw dochter ervan dat u over haar schrijft?

  6. Apart om dit te lezen terwijl ikzelf zolang anorexia heb gehad.. ik snapte mijn ouders toen echt niet, waarom ze ineens pissig werden uit het niets en waarom ze zich zo vreselijk druk maakte. Ik zou toch op tijd stoppen. Nu ik dit lees word het wel heel duidelijk dat niet alleen ik problemen en gevechten had, maar mijn ouders en broer net zo. Zij hadden net zoveel hulp nodig. Mooi geschreven! Als uw dochter uw stukken ook leest.. als kleine tip, het kan heel triggerend zijn.. terwijl ze het zelf misschien helemaal niet wil, kan het “aanmoedigend” zijn. Misschien ook helemaal niet, puur eigen ervaringen, en die van sommige anderen hier.

  7. Als ik dit lees is t net alsof ik mijn vader hoor praten. Zo herkenbaar!!!!!! Ik weet zeker dat mijn vader zich hierin echt zou herkennen qua toen ik in mijn ‘anorexia tijd’ zat. Ik hoor t m haast vertellen letterlijk!! En dat is een compliment voor U!! Heel goed geschreven!! En doordat ik t er met mijn ouders over heb kunnen hebben weet ik nu dat mijn vader zo denkt, of dat althans naar mij laat merken (indirect) Ik ben nu gelukkig alweer een aantal jaar (4 a 5 jaar) af van die eetstoornis, en pas nu kan ik afstand nemen van mezelf (ben 24…) en van een afstand kijken qua wat mijn eetstoornis met mijn ouders deed.. En hoe onmachtig zij zich gevoeld moeten hebben.Ik vind t een goed teken dat u zich zorgen maakt op dat moment, want dat geeft in mijn opinie alleen maar weer dat u niet akkoord gaat met de lijdensweg waarin uw dochter zich bevind. Dat u niet weet hoe dus iets aan te pakken als: “hoe neem je de regie over?” snap ik nu ook. Ik denk dat t belangrijk is dat u deze gedachte precies uitspreekt naar de arts of behandelaar. Misschien denken zij wel dat ze t duidelijk genoeg hebben uitgelegd, maar is t voor u helemaal niet duidelijk. En dit ligt niet aan u! Zolang u maar in directe zin uitspreekt wat u denkt, en waar u hulp bij wilt/ nodig hebt. Ik snap nu dat U immers vind dat uw dochter zoveel meer verdiend, en snapt niet hoe uw dochter zichzelf zo erg haat/ zichzelf zoveel ontzegd… Ik wou u gewoon even zeggen dat er hoop is voor ieder mens, iedere dochter, ed. Ook ik dacht dat ik nooit van mijn eetstoornis af zou komen en af zou WILLEN komen. En toch ben ik t nu: Van mijn eetstoornis af! Er is in ieder geval de optie om ermee te leren leven (en dit was niet genoeg voor mij) Ik ben ervan af. Er is hoop dat uw dochter (in dit geval!) er vanaf kan komt: Ooit!! Hoelang diegene er voor nodig heeft is (helaas) en (frustrerend genoeg!!!) ( voor ouders) en voor diegene zelf onbepaald, maar je kunt ervan af komen! Van die eetstoornis. Maar blijf haar stimuleren in dat ze t wel waard is, blijf haar stimuleren in t stukje dat t okee is om t leuk te hebben en te genieten van t leven. (Juist door t haar (letterlijk) te laten zien door wat u zelf doet ookal voelt dit misschien heel egoïstisch om door te gaan met uw leven) En ik hoop dat u die hoop houdt! Niet alleen voor uw dochter maar ook voor uzelf. Want dat is t gene wat U door laat leven en een leven laat houden. Iets waaraan uw dochter misschien (net als ik??) zich ooit zich juist aan op zou kunnen trekken. Want “zo” kan t ook.!!!!

    (dit is mijn ervaring en wat ik dacht na aanleiding van dit stuk, en ik hoop dat de schrijver er iig iets aan heeft) en hopelijk andere ouders ook 😉

  8. Heel mooi verhaal weer !
    Ikm volg u ook op twitter moet u mij nog wel ff toevoegen,
    Wnr komt het 2e deel

    groetjes Sanne

  9. Ik ben zo blij te horen/lezen/zien dat er ouders zijn die zo reageren !! Mijn ouders vonden dat ik mijzelf anorexia aanpraatte !!! En ik had alleen maar gesprekken met mijn ouders erbij (ook psych in een ziekenhuis) nu; helaas 8 jaar verder woon ik met m’n vriend samen en kan nu pas mijn eetstoornis écht aanpakken omdat m’n ouders er niet vanaf weten.

  10. wauw Simon, ik vind dat je echt ontzettend mooi schrijft. Je geeft heel duidelijk weer dat een eetstoornis niet het probleem is van het kind alleen, maar van heel het gezin. Respect hiervoor! Ik sla al je blogs op en ga ze uiteindelijk laten lezen aan mijn ouders in de hoop dat ze er wat kracht uit zullen putten.

    Op twitter kan ik je niet volgen. Er staat dat je account is opgeheven..

  11. Twitter heeft mijn account opgeschort. Aan het begin had ik teveel mensen uitgenodigd en dat feit blijft mij op de een of andere manier door Twitter achtervolgen. Ik hoop dat dat per ongeluk is. Dus ik ben bezig om dat weer recht te breien met Twitter. Maar het gaat nogal moeizaam, omdat ik alleen standaardmails terug krijg van Twitter waar ik niets mee kan. Als zaterdag het probleem nog niet opgelost is ga ik een nieuwe account aanmaken.

  12. Dag allemaal,
    Dank allemaal voor jullie fijne reacties. Fijn dat het voor velen van jullie herkenbaar is. Dank ook voor het sterkte wensen. Voor jullie geruststelling: Aafke is nu in behandeling. Wij zijn nu verder dan nu in de blog staat. Maar ik vind het juist goed om het verhaal vanaf het begin te vertellen.
    Micha vraagt zich af wat Aafke ervan vindt dat ik over haar schrijft. Welnu – ik heb het van tevoren aan Aafke gevraagd en zij vindt het ook interessant om het zo te lezen. Om de privacy van mijn dochter te beschermen gebruik ik een andere naam dan haar werkelijke naam. Aafke is dus niet haar echte naam. Zij heeft zelf de vrijheid om wel of niet aan iemand te vertellen dat het over haar gaat. Zo heeft ze het zelf in de hand.
    Wat ik mede hoop is dat het voor patiënten inzichtelijk maakt, wat ouders mee maken. Het is inderdaad zo dat ouders, broers en zussen net zo hard tegen de ziekte vechten. Allemaal op hun eigen manier. Ik heb eerlijk aan Aafke gevraagd of mijn blogs voor haar triggerend zijn. Dat is gelukkig niet het geval!
    Gien6. Dank voor je uitgebreide reactie en je bemoedigende woorden. Ik heb zeker iets aan al jullie reacties. Ook voor mij apart om te lezen dat het net is alsof je je vader hoort praten. Goed dat je nu van de eetstoornis af bent. Want uiteindelijk maakt de eetstoornis, net als andere verslavingen, meer kapot dan je lief is. Wij zijn nu heel open naar de behandelaars. Maar aan het begin is het erg zoeken, omdat je in een volkomen vreemde wereld terecht komt. Eerlijke en goede communicatie met de hulpverleners is van levensbelang. Ook ik geloof dat er voor iedereen hoop. In mijn omgeving zie ik dat ook.
    Leuk ook om te lezen dat sommige van jullie de blogs ook aan je ouder willen laten lezen.
    Met mij Twitter-account @simon_vader gaat het steeds niet goed. Net deed ie het even weer, en toen 3 mensen uitnodigde werd ie weer opgeschort. Aan het begin had ik per ongeluk teveel mensen uitgenodigd en sindsdien blijft Twitter mij bestoken met automatische mailtjes, waarin staat dat mijn account opgeheven is. Omdat al die mailtjes geautomatiseerd zijn bij Twitter, heb ik niet het idee dat iemand ernaar kijkt, en ik sluit niet uit dat ik mijn account niet meer terug krijg. Hier word ik heel erg moe van, want tot nu toe heb ik alleen maar heel veel enthousiaste volgers. Ik vind het ontzettend vervelend voor mijn volgers. Het maakt allemaal geen goede indruk. Als het zo blijft doorgaan dan maak ik zaterdag een nieuwe account aan. Ik zal dan via Proud2Bme kenbaar maken, wat dat nieuwe account dan is. Sorry voor al dat gedoe. mee kan. Als zaterdag het probleem nog niet opgelost is ga ik een nieuwe account aanmaken.

  13. Dag, omdat mijn huidige Twitter Account het steeds niet doet, heb ik een nieuwe aangemaakt: @SimonVanAafke. Daar kun je me dus volgen, als je het leuk vindt.

  14. Een staatsgeheim… ik denk dat het nog complexer ligt, ik denk dat niemand het weet… bestond er maar een eenduidige procedure “stap voor stap weer meer gaan eten”, een stappenplan met een slagingspercentage van 100%… en dan niet alleen op fysiek gebied maar vooral ook op mentaal gebied… dan zou het hele probleem de wereld uit zijn.

  15. wat een enorme herkenbaarheid in je verhaal. Ook mijn dochter stopt herhaaldelijk met eten. vanuit de kliniek kregen we ook de boodschap dat we haar moesten laten eten. euhhhh hoe??? heb vaak geroepen dat het geen jong vogeltje is waarvan we haar bekkie open konden doen om er eten in te gooien. Zo machteloos staan is het ergste wat er is. ik ga je twitter account opzoeken Simon.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *