Opname bij de eetstoorniskliniek

Samen met het ziekenhuis hebben we voor Aafke een oplossing gevonden. De oplossing wordt gevonden in de kliniek die 200 kilometer verderop ligt. Zij kunnen Aafke voor twee weken als noodoplossing een plek aanbieden. Daarna willen ze Aafke vanuit huis begeleiden.

Het moment van ontslag uit het ziekenhuis is een emotioneel moment. We waren het zo vaak niet eens met elkaar, en toch valt mij het ontslag om de één of andere reden zwaar. Het is de onrust en de onzekerheid van de volgende fase, die zich in mijn ziel nestelt. Waar gaat Aafke nu naar toe? Wij hebben nog geen kennis gemaakt met de kliniek waar Aafke naar toe gaat. Wij kennen de mensen niet en wij kennen de plek niet. Wij rijden op wegen die we niet kennen, langs plaatsen die wij niet kennen, naar een onbekend oord, waar we ons kind in vertrouwen moeten achterlaten.

bron foto

Als we het terrein op rijden van de kliniek, heb ik heel even de associatie met een bungalowpark. Met dat verschil dat er borden bij de huisjes staan als “crisisdienst” en “vrijhouden ambulance”. Dan dringt ineens tot mij door dat we op het terrein zijn van wat vroeger een psychiatrische inrichting werd genoemd. Het bewust worden van die werkelijkheid is even slikken. Later zou blijken hoe makkelijk je eigenlijk omgaat met die realiteit.

We worden uitermate hartelijk ontvangen door een groepsbegeleidster en Merel, de psychiater. Het voelt hier als thuiskomen in een vreemde omgeving. Na het gesprek gaan we naar het huisje waar Aafke tijdelijk gaat wonen. Ook hier wemelt het van de Aafke’s, die ons één voor één, zonder kracht een hand geven. Automatisch pas ik mijn handdruk aan. We richten het kamertje van Aafke, voor zover mogelijk, in. Dan gaan we allemaal aan tafel voor de lunch. Om ons heen zitten allemaal mooie talentvolle meiden te trillen, alsof ze iets heel engs gaan doen. De begeleiders spreken met veel geduld consequent de meiden aan, met bemoedigende woorden.

De armen van de meeste meisjes komen langzaam in beweging. Alsof ze uit een soort droomwereld ontwaken. Ook de arm van Aafke komt langzaam in beweging. Aafke drinkt! Bibberend en met moeite, maar ze drinkt haar Nutridrink. Ik ben verbaasd, blij en woedend tegelijkertijd. Een explosie van tegengestelde emoties maakt zich van mij meester. Ik ben blij dat we op deze plek zijn terechtgekomen. Ik ben blij dat Aafke in beweging komt. Ik ben woedend op Aafke dat ze nu wel drinkt, en in het ziekenhuis en bij ons thuis niet. Ik ben woedend op het ziekenhuis, dat ze het niet gedaan hebben zoals hier. Ik ben blij dat het ziekenhuis zich ingezet heeft om deze plek te vinden. Ik ben woedend op het feit dat het allemaal zo lang heeft moeten duren.

bron foto

Het afscheid valt ons zwaar. Je zieke kind dat in de war is, op een onbekende plek 200 km van je huis vandaan achterlaten, is geen pretje. Maar de plek voelt veilig en goed. We mogen altijd langskomen en altijd bellen. Op de terugweg zijn wij alleen maar stil. Mijn hersenen moeten teveel tegelijkertijd verwerken. Ik ben niet in staat om in de avond Aafke te bellen. Mijn vrouw gelukkig wel.

Volgende keer: Het leven in de eetstoornis kliniek

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

14 reacties op “Opname bij de eetstoorniskliniek”

  1. Heftig verhaal! Herkenbaar, een dochter zo’n eind bij je vandaan en niet meer even elke avond welterusten wensen of weten dat ze bij je in de buurt is.Wat mij heel erg hielp wat het schrijven van veel kaarten en elke week een brief met de dingen die we deden, het meesturen van kleine frutsels. De FLOW had een goede aan mij. Mijn dochter vond dit telkens een fijn moment.
    Sterkte Simon en gezin!

  2. heftig uw kind zo ver weg te moeten brengen, maar ik denk dat uw onzekerheid wel minder is door de stap die Aafke maakte!

    Dank voor de update!

  3. Wat een heftig, zwaar pad! Ik ben supertrots op jullie dat jullie het zo volhouden en Aafke blijven helpen! Geweldig om te lezen dat Aafke zelf ook weer stappen zet. Houd vol, jullie komen er wel. xx

  4. Heel fijn om voor de verandering eens een geheel positief verhaal te kunnen lezen. Dat geeft hoop!!! 🙂

  5. 200 km .. phoe dat lijkt mij inderdaad slikken, daar ga je niet even zomaar langs. Maar ook erg fijn dat de plek goed overkomt zodat u uw kind toch enigszins met een gerust hart achter kunt laten daar. De manier waarop u uw emoties verwoordt, van woede en blijdschap door elkaar heen, raakt me.
    veel sterkte en tot de volgende update!!

  6. Ik vind het echt een mooi verhaal! U schrijft heel mooi en het raakt me heel erg. Nog heel veel sterkte en ik ben benieuwd naar het volgende verhaaltje!

  7. Wow, ik ben blij dat het eindelijk eens de goede kant op blijkt te gaan, ik hoop zo erg voor jullie en voor Aafke dat het nu eindelijk wat minder zwaar zal worden. Sterkte!

  8. Heftig dat het tot een opname heeft moeten komen, maar ook wel weer fijn dat ze nu in ‘goede’ handen is!
    Ik wens u en uw vrouw veel succes toe.

  9. Heftig om te lezen, het “verhaal” vanuit een ander gezichtspunt.

  10. Beste Simon, ik heb je hele blog gelezen tot nu toe. Mijn dochter is nu opgenomen in een kliniek in Zeist en jouw verhaal lijkt heel erg op ons verhaal. Ook ik was geschokt dat ze daar wel at en thuis niet! Hoe kan dat? Maar in Zeist krijgen de meisjes wel sondevoeding als ze hun eetlijst niet eten, en dat schrikbeeld is genoeg, samen met de steun die ze ervaren van elkaar. Ik geloof dat de steun van de meisjes samen nog het meest genezend werkt van alles.

    Helaas zijn wel sommige links gebroken naar het volgende deel van het blog. Ik dacht daarom dat het blog stopte op 20 juli, bij de Ambulance is onderweg, maar gelukkig gaat het nog verder.
    Sterkte!

  11. Wow mooi geschreven! En volgens mij gaat dit over een fleks opname in smilde, lijkt me?

  12. Mooi geschreven stuk weer, Simon! Eindelijk lijkt er schot in de zaak te zitten. Wat geweldig dat Aafke dronk van haar Nutridrink. Ik begrijp jullie woede heel goed, waarom lukt het nu ineens wel, en niet als wij – haar ouders, het van haar vragen? Heel begrijpelijk, heel frustrerend. Maar tegelijkertijd, GEWELDIG! De knop moet om in het koppie van Aafke, ik hoop oprecht dat het gauw gebeurd. Heftig dat ze 200 km verderop zit, lijkt me inderdaad erg zwaar. Maar zoals je in de vorige blog al zei; wat is 200 km op een levensweg van weet ik veel hoeveel km? Jullie zijn geweldig. Aafke, doorzetten meis! Ik heb weer wat hoop gekregen!! 🙂

  13. Dag allemaal,

    Dank voor jullie reactie.

    Femke, dank voor de tip – hoe je de 200 km enigszins geestelijk kan overbruggen met het schrijven van veel kaarten en brieven.

    Luna, 200 km is dat inderdaad veel; maar het opvallend hoe snel je daar weer aan went. Op een gegeven moment wordt dat vele heen en rijden een onderdeel van je leven.

    Saskia, op de eerste plaats het allerbeste toegewenst voor je dochter. Ook in de kliniek waar Aafke was, werkte men in uiterste gevallen met sondevoeding. Toen Aafke binnen kwam dronk ze in ieder geval een deel van haar Nutri. De steun van de andere meisjes in de kliniek werkt inderdaad heel erg goed. Tegelijkertijd kan de kliniek in een andere fase weer een hele “ziekelijke” omgeving zijn. Dat maakt het ook allemaal zo ongelooflijk complex.

    Celae – de knop moet inderdaad om. Ik had van tevoren nooit gedacht dat – dat zo’n ingewikkeld proces zou worden. Ook wij hebben de hoop uiteindelijk nooit laten varen. Als het er echt op aan komt, dan is hoop het allerlaatste dat je nog overeind houdt.

  14. wat een moeilijk en indrukwekkend verhaal,
    sprakeloos, machteloos maar ook onbegrijpelijk sta je tegenover deze ziekte.
    het enige wat je kunt doen is er zijn voor je kind en dat doen we.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *