Video: Gezond sporten en een eetstoornis

Sporten is leuk en gezond. Het zorgt ervoor dat je fit blijft, je wordt er vrolijk van en het kan zorgen voor een fijne afleiding; even je hoofd leegmaken. Toch kan sporten soms lastig zijn, vooral als je te maken hebt met een eetstoornis of problemen met zelfbeeld. Sommige mensen vinden het moeilijk om motivatie te vinden om te gaan sporten, terwijl anderen juist overmatig sporten. Op een gezonde manier sporten is heel belangrijk en daarom laat ik je in deze video zien hoe je dat kunt aanpakken.

Onder de video geef ik je nog wat extra informatie en vertel ik hoe ik sporten ervaar, wat ik doe en geef ik je wat interessante links mee.

Er zitten een hoop voordelen aan lichamelijke beweging. Zo werkt het goed tegen depressie, kun je er meer energie van krijgen, een betere weerstand en kan het je opvrolijken. Je kunt denken aan wandelen, fietsen, hardlopen, een teamsport, zwemmen, de sportschool of dansen. Op een gezonde manier bewegen en je lichaam gezond houden kan op allerlei manieren.

Het is goed om op te letten dat je niet meteen te hard van stapel loopt als je begint. Wil je af en toe een stukje hardlopen, gebruik dan een hardloopschema dat je ongeveer volgt om dit op te bouwen. Daarbij is eten en drinken, zoals ik in de video al vertel, ook heel belangrijk. Denk ook aan de motivatie die je hebt. Als je je teveel richt op het veranderen van je lichaamsvorm of afvallen, maak je het vaak niet heel erg leuk. Denk meer aan doelen als gezondheid, je fit voelen, lekker in je vel zitten, voldoening of meer energie krijgen.

Zelf sport ik niet heel fanatiek, maar wel regelmatig. Ik ga af en toe, ongeveer een tot twee keer per week, een stukje joggen door het park, het bos of op het strand. Ik vind het heerlijk om even in de buitenlucht te zijn en heb gemerkt dat ik daardoor meer energie heb en me vrolijker voel. Vooraf vind ik het soms moeilijk om zin te maken, maar achteraf ben ik altijd blij dat ik het heb gedaan.

Ik sport meestal in de ochtend. Ik sta dan wat eerder op uit bed en ga een stukje joggen in de buurt of fiets ergens naartoe waar ik ga lopen. Ik ontbijt dan meestal twee keer, wat samen een wat groter ontbijt is dan normaal. Een klein ontbijt voor het sporten en de rest daarna. Als ik thuis kom na het hardlopen en aan het werk ga of andere dingen ga doen, voel ik me helemaal trots omdat ik al lekker wat actiefs gedaan heb.

Hoeveel ik beweeg verschilt per keer. Ik merk dat ik steeds wat meer en langer kan of sneller loop, maar focus me daar niet heel erg op. Ik doe het vooral om me goed te voelen. Eerst gebruikte ik een schema, maar inmiddels niet echt meer, ik luister vooral naar mijn lichaam en vergelijk mezelf niet met wat anderen doen. De ene keer loop ik langer dan de andere keer en de ene keer sneller of verder dan de andere keer. Net wat mijn lichaam en mijn hoofd aankan, waar ik me goed bij voel en waar ik zin in heb.

Ik doe vooral gewoon wat ik leuk vind en waar ik me goed bij voel. Soms ga ik voor wat meer uitdaging en een andere keer doe ik lekker rustig aan. Het gaat me er vooral om dat ik het doe en dat ik bezig ben. Het geeft mij een goed gevoel dat ik sport en daar gaat het om. Hoe ver ik ook loop of hoe hard maakt iets uit, maar niet heel veel. Ik heb gesport op die dag en ben daar tevreden mee. Ik denk dat dat de fijnste manier van sporten is voor mij. Doe dus vooral wat voor jou leuk en haalbaar is, als ik je een advies mag geven. 

Stel eisen, zodat je het gaat doen, maar stel geen te hoge eisen, waardoor je het niet meer gaat doen of veel te ver gaat. Merk je dat je teveel gaat doen of er een wedstrijdje met jezelf van maakt vanwege je perfectionisme of eetstoornis achtergrond, dan is het goed om daar op te letten. Ga dan gerust samen met iemand sporten, zodat je niet door kunt slaan en wat afleiding hebt. Bespreek het opbouwen van sporten ook met je hulpverlener of diëtist als je daar bij loopt. Dit voorkomt dat het een destructieve vorm kan krijgen en je juist constructief met lichaamsbeweging omgaat.

Bekijk de links in dit artikel voor meer informatie en leuke tips over sporten op een gezonde manier als je een eetstoornis hebt of pas net beter bent of andere problemen met je zelfbeeld of eten hebt.

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

22 reacties op “Video: Gezond sporten en een eetstoornis”

  1. Echt goede tips geef je en door het filmpje spreekt me het ook veel meer aan. Ik vind het een fijn en helpend filmpje! Trouwens ook leuk in elkaar bij gezet!

  2. Leuk en goede tips!

  3. Superleuke video en blog! Goede tips ook! Ik heb hier echt iets aan. šŸ™‚

  4. Fijne blog!:D

  5. Leuk Nouska.
    Ik ren al een tijdje maar sinds ik bepaalde medicijnen moet slikken kan ik ineens veel minder ver lopen. Echt gek dat soort bijwerkingen en frustrerend. Maar ik probeer wel blij te zijn met wat ik wel kan.

  6. Ik wil alleen maar aanvullen dat dit ook mogelijk Is voor degenen die net als ik vastzitten aan een rolstoel. Rolstoel-joggen noemen we dat dan. De schema’s en overige voorwaarden zoals voldoende drinken en eten blijven hetzelfde, al moest ik het wel in een langzamer tempo opbouwen. Wat vaak een probleem Is voor mij is de motivatie; ik ga met de verkeerde motivatie, maar dat komt omdat ik nog heel erg vecht met mijn eetproblemen en nog steeds geen hulp krijg. Dus ik moet mezelf heel erg in acht nemen omdat mijn stem me vaak dwingt mijn grens keer op keer te verleggen. Daarom kies ik er ook soms niet te gaan, maar om naar de sportschool te gaan waar ik goed in de gaten gehouden wordt omdat ik daar goede afspraken gemaakt heb. Dus: het kan allemaal, maar ken jezelf daarin ook goed! Neem je verantwoordelijkheid daarin ook. Ik wens iedereen veel sportplezier want daar gaat het toch allemaal om šŸ˜Š

  7. Deze blog is heel fijn! Bedankt šŸ™‚

  8. Ik doe buikspieroefeningen, omdat die blijkbaar goed zijn om je evenwicht te bewaren bij het draaien tijdens het dansen. šŸ™‚

  9. Leuke blog Nouska.
    Hier zijn ook goede, duidelijke loopschema’s.

  10. Hele leuke blog, ik denk dat velen hier iets aan hebben!^^ Ik vraag me alleen wat af… Volgens mij zag ik bij een ander gedeelte van de site staan dat voor een UUR sporten 1 extra boterham met beleg goed is, terwijl in deze video wordt gezegd dat voor een HALFUUR 2 boterhammen met beleg extra goed is… Kan iemand me dit uitleggen? xx

  11. Leuke video, knap hoe het gemonteerd is. Ik denk dat het wel een tip kan zijn om samen te sporten wanneer je het nog moeilijk vind om met de juiste motivatie te sporten of je eigen grenzen aanvoelen. Samen kun je er dan op letten en is natuurlijk gezellig. Een teamsport kan ook erg helpen om te sporten voor je plezier, daar kun je tevens nieuwe mensen leren kennen. Persoonlijk denk ik dat hardlopen best een lastige sport is wanneer je herstellende bent van een ES.

  12. Oeps! Sorry had niet goed gelezen haha :p Niet op mijn vorige reactie letten! x

  13. Ben echt jaloers op jouw dunne benen! Echt heel mooi!

  14. Haha het lang verwachte filmpje! Hij is goed geworden! Leuk gedaan! Heerlijk ook met al die groene blaadjes en dat fijne beeld! Hoop dat je een goede sportsessie hebt gehad!

  15. super leuk filmpje! Ik ben nu in mijn behandeling bezig om op een gezonde manier weer met sport bezig te gaan. Maar ik vind het nog erg lastig om een goede vorm te vinden. Hardlopen is voor mij nu denk ik geen goede optie. Maar het zijn wel fijne tips!

  16. Leuk filmpje! Komt precies op tijd šŸ™‚ ik wil weer wat conditie opbouwen maar ik ben bang dat ik dan weer overmatig ga sporten, maar ik moet ook nog wat kilo’s aankomen. Bedankt voor de video!

  17. Ik loop ook hard. Vind het heerlijk. Vind het wel jammer dat er op het forum vaak commentaar wordt gegeven als een meisje hardloopt, maar niet als er een andere sport gedaan wordt. Hardlopen kan je namelijk net zo goed voor je plezier doen!

  18. Wat een leuk filmpje! Ook door de fluitende vogels op de achtergrond. Ik durf zelf niet hard te lopen, omdat ik me dan te ongemakkelijk voel (ik schaam me al als ik moet rennen om de tram te halen). Ik ben niet zo sportief, maar wil wel meer sporten.

  19. Hopelijk kan ik, als ik je tips volg, me net zo snel omkleden als jij in het filmpje, Nouska šŸ˜‰
    Leuk filmpje met goede tips!

  20. Echt een super leuk/handig filmpje! ^^ Vraagje: als je een uur lang hardloopt, of je doet mee met een intensieve uur-lange groepsles bij de sportschool, hoeveel moet je dan bij-eten? 4 boterhammen lijkt me wel erg veel! Groetjes šŸ™‚

  21. Ik wilde het hardloopschema aanklikken, maar de link doet het niet meer! šŸ™
    Ben wel nieuwsgierig. ^^

  22. Ik wou ook de link aanklikken maar hij doet het niet meer…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *