Uit recent onderzoek blijkt dat jongens en meisjes die gediagnosticeerd zijn met autisme, dit anders uiten. Deze uitkomst is terug te leiden naar een verschil in de hersenen, zo blijkt uit de studie die gedaan is door de Universiteit van Stanford. Voor het onderzoek werden 128 meisjes en 614 jongens met autisme onderzocht. Om deze jongens en meisjes met elkaar te kunnen vergelijken, werd gebruik gemaakt van jongens en meisjes met hetzelfde IQ.
Meisjes met autisme bleken minder last te hebben van repetitief gedrag wat bij jongens juist geregeld voorkomt, zoals het bekende klapperen met de handen. Ook blijken meisjes zich minder vaak enkel op één taak te richten. Zij zijn veelal geïnteresseerd in meerdere activiteiten terwijl jongens wat meer eenzijdig gericht zijn.
Voor dit onderzoek werden ook hersenscans gemaakt van de hersenen van de deelnemers. Hierop was te zien dat er bij jongens en meisjes een verschil is in de hersenstructuur. Dit verklaart mogelijk waarom autisme zich op deze verschillende wijzen uit. Ook waren er duidelijk verschillen te zien op het motorische vlak wat het logisch maakt dat jongens met autisme vaker kampen met repetitief gedrag zoals het klapperen met de handen.
Dit onderzoek is ontzettend belangrijk voor de behandeling voor mensen met autisme. Het ondersteunt eerder bewijs dat aangaf dat jongens en meisjes met autisme anders behandeld moeten worden. Onderzoek naar autisme wordt eigenlijk altijd uitgevoerd met jongens als uitgangspunt en van iedereen die kampt met autisme, is op dit moment 1 op de 5 vrouw.
Bij meisjes wordt autisme echter pas laat of soms helemaal niet herkend, omdat meisjes andere symptomen laten zien dan jongens. In veel gevallen blijken zij ook goed in staat om symptomen verborgen te houden en zich sociaal wenselijk te gedragen zoals zij denken dat de maatschappij dat van hen verlangt. Mogelijk ligt het percentage meisjes en vrouwen met autisme in werkelijkheid dus een stuk hoger.
Mocht je meer willen lezen over autisme bij meisjes of vrouwen, dan is dit boek wellicht interessant.
Geef een reactie