Ik werd wakker met het idee dat ik die dag maar heel weinig mocht eten omdat ik de dag ervoor voor de zoveelste keer een eetbui had gehad. Vreselijk vervelend vond ik dat. Ik had namelijk best trek als ik wakker werd en wilde ook graag iets eten. Toch mocht dat niet van mezelf. Ik moest compenseren. Ik moest dat wat ik verkeerd had gedaan, goedmaken.
Het moeten compenseren speelde niet alleen wanneer ik een eetbui had gehad. Het speelde eigenlijk altijd wel in mijn hoofd. Ik was altijd bang te veel te eten en had daarom ook altijd het idee dat ik het goed moest maken. Soms compenseerde ik al voordat het zogenaamde kwaad was geschiet. Ik ging dan bijvoorbeeld bij mijn moeder op bezoek en wist dat ik met haar zou gaan lunchen. Deze lunch had ik niet in de hand, want ik wist niet wat ze zou maken. Dit had als gevolg dat ik de onbekende lunch van mezelf voor de zekerheid vooraf al moest compenseren. Ik at dan bijvoorbeeld geen ontbijt of slechts een heel klein ontbijt.
Maar ook als ik gewoon thuis, in mijn eigen kamer, at twijfelde ik over de hoeveelheid voedsel die ik had gegeten. Was het niet te veel? Was dat ene dropje niet te veel? Had ik wel moeten kiezen voor boter op brood? Als ik wil afvallen is het vast te veel! Ja, het is veel te veel wat ik heb gegeten! Bah, wat ben je toch een dik monster zonder discipline! …en ga zo maar door. Weer moest ik dan van mezelf compenseren. Ik at dan bijvoorbeeld wel avondeten maar mocht er geen vlees of aardappelen bij, ik vergat met opzet tussendoortjes en wilde per se de lunch overslaan.
Het moeten compenseren zorgde voor mezelf voor veel spanning en een negatieve stemming. Ik was in mijn hoofd alleen maar meer met eten bezig, werd nukkig van het te weinige eten en was constant gespannend en angstig omdat ik bang was niet voldoende te compenseren en toch te veel te eten. Tijdens feesdagen bereikte dit alles zijn hoogtepunt omdat ik dan zo vreselijk veel moest compenseren voor mezelf, dat ik het bijna niet meer kon overzien. Ik voelde me constant schuldig en dik.
Maar wat heeft al dat compenseren me nu daadwerkelijk opgeleverd? Was het alle stress en negativiteit waard? Nee, zeker niet. Het compenseren leverde me eigenlijk maar weinig op. Ik viel er ook niet door af en als ik het niet deed kwam ik er ook niet door aan. Dit heb ik de afgelopen jaren wel ondervonden. Het zorgde er bovendien voor dat mijn lichaam, mijn spijsvertering in de war raakte. Het compenseren gaf me op dat moment wel een gevoel van veiligheid. Achteraf gezien besef ik me nu maar al te goed dat dit gevoel van veiligheid zeker niet opwoog tegen alle nadelen en narigheid die het compenseren met zich meebracht.
Stoppen met compenseren is niet eenvoudig. Het geeft je een heel naar en onveilig gevoel. Je voelt je dik, mislukt en ongedisciplineerd. Toch zal je door die gevoelens heen moeten gaan om van je problemen af te komen. Zolang je blijft compenseren houd je jezelf in een negatieve cirkel en blijf je jezelf oplsuiten in de kooi die eetstoornis heet.
Tips voor als jij de uitdaging wilt aangaan om te stoppen met compenseren
♥ Onthoud je doel
Houd je doel goed voor ogen. Je wilt weer gezond worden en vrij zijn van die eetstoornis. Je wilt een leuke toekomst tegemoet gaan zonder je dag in dag uit bezig te houden met eten, gewicht en kcal. Daarvoor is het nodig dat je bepaald gedrag afleert, hoe moeilijk en zwaar ook. Als je jezelf hier doorheen vecht, ben je weer een stapje dichterbij een leven zonder eetstoornis.
♥ Het is niet nodig
Ondanks dat je het gevoel hebt dat je moet compenseren, is het niet nodig. Het is helemaal niet erg om af en toe iets meer te eten. En eet je wel echt zoveel? Als je kijkt naar je ouders of vriendinnen, eten die dan zoveel minder dan jij en moeten zij ook voortdurend van zichzelf compenseren? Ook als je last hebt van eetbuien is het belangrijk dat je niet compenseert. Dit zorgt er enkel voor dat je weer nieuwe eetbuidrang opwekt. Van af en toe een eetbui kom je niet direct 10 kilo aan.
♥ Schijnveiligheid
Compenseren voelt misschien veilig omdat je dan denkt dat je controle hebt. Maar vraag jezelf nou eens af: Heb je werkelijk controle over je leven? Als jij last hebt van een eetstoornis, heeft de eetstoornis controle over jouw leven. Door te blijven compenseren geef je jouw eetstoornis de touwtjes in handen in plaats van jezelf. Een leven met een eetstoornis is niet veilig. Het is een ziekte die je weg houdt van het echte leven dan zoveel fijner kán zijn. Geef het een kans en neem de touwtjes in handen.
♥ Luister naar je verstand
Jouw gevoel schreeuwt misschien wel dat je moet compenseren, maar wat zegt je verstand? Meestal wéét je het allemaal best wel. Je weet dat je beter regelmatig en gezond kunt eten. Je weet dat je beter niet kunt compenseren als je van je problemen af wilt komen. Volg je verstand en vecht tegen die ongezonde gevoelens. Ze mogen er wel zijn, zolang je ze maar niet volgt. Houd jezelf niet voor de gek.
♥ Wees niet zo onaardig
Zou jij tegen een goede vriendin of tegen je eigen kind later zeggen dat ze niet mag ontbijten omdat ze de avond ervoor toch wat te veel heeft gegeten? Nee toch? Waarom dan wel tegen jezelf? Jij bent evenveel waard als die goede vriendin en jij bent ook een kind van iemand. Zorg goed voor jezelf en wees aardig voor jezelf. Je mag er zijn en je verdient gezond, voldoende en lekker eten.
♥ Regelmaat is gezond
Jouw lichaam zal er op haar mooist uitzien als je er goed voor zorgt. Hier hoort een regelmatig voedingspatroon bij. Als je gezond, gevarieerd, voldoende en met regelmaat eet zal je lichaam er op zijn mooist uitzien. Je spijsvertering werkt optimaal en je voelt je goed. Jouw lichaam raakt in de war wanneer je het steeds voeding ontzegt omdat je moet compenseren van jezelf. Je maakt je lichaam hier niet blij mee.
♥ Vraag advies
Hulp en advies vragen is niet makkelijk. Misschien omdat je dan te horen krijgt wat je eigenlijk al weet, mischien omdat je dan je plan om te compenseren niet meer uit kunt voeren. Toch is het goed om advies en steun te vragen aan anderen als je van het compenseren af wilt komen. Weet je dat je de neiging hebt om je ontbijt over te slaan, vraag dan iemand om samen te ontbijten. Ben je bang dat je te veel hebt gegeten, vraag dit dan eens na aan iemand die je kent en gezond is.
Hoe ben jij bezig met compenseren
en wat helpt jou om niet te compenseren?
Geef een reactie