Gezond gewicht bij een eetstoornis

“Maar ik heb toch een normaal gewicht?” Dit was het antwoord wat ik meer dan eens heb gegeven op de vraag van mijn ouders of ik niet een eetstoornis had. Dat ik ondertussen mijn best deed om zo min mogelijk te eten op een dag en dat ik niets liever wilde dan afvallen, liet ik hierbij volledig buiten beschouwing. Ik was er op dat moment oprecht van overtuigd dat ik geen eetstoornis had. Niets was echter minder waar. Zelfs toen ik op een gegeven moment compenseerde door middel van braken, hield ik mezelf voor dat ik echt geen eetstoornis had. Ik had toch immers een normaal gewicht en ik menstrueerde toch nog gewoon?

Vraag een aantal willekeurige mensen op straat welke associatie ze hebben met een eetstoornis, en er zullen woorden als “dun” en “mager” vallen. Het is het stereotype beeld wat onder andere door de media wordt geschetst. Dit klopt echter maar bij een deel van de eetstoornissen. Ja, er zijn veel meiden en jongens met een eetstoornis die ondergewicht of overgewicht hebben, maar er zijn er ook een heleboel bij wie je het aan de buitenkant niet ziet. Doordat dit stereotype beeld door vrijwel de gehele samenleving aanwezig is, kan het moeilijk zijn om jezelf serieus te nemen wanneer je problemen met eten en een gezond gewicht hebt. Je kunt hierdoor al snel denken dat je je aanstelt en dat het bij jou niet ernstig genoeg is.

Die angst voor afwijzing kan een grote drempel zijn om hulp te zoeken voor je problemen met eten, omdat je bang bent dat mensen je niet geloven of je een aansteller vinden. Toen ik nog nog midden in mijn eetstoornis zat, had ik graag hulp gewild, maar durfde er niet om te vragen. Ik was bang dat ze me niet zouden geloven omdat ze niet aan de buitenkant konden zien dat het niet goed met me ging. Ik wenste op dat moment dat ik de dingen die ik van binnen allemaal voelde, van buiten zichtbaar zouden zijn, zodat mensen me hulp aan zouden bieden en ik er niet zelf om hoefde te vragen. Als mensen niet aan de buitenkant kunnen zien dat je problemen hebt met eten, is het ook makkelijker om het verborgen te houden voor de buitenwereld.

Ook wanneer je eerder onder- of overgewicht hebt gehad en inmiddels een gezond gewicht hebt bereikt, kan dit lastig zijn. Aan de buitenkant is je eetstoornis niet meer te zien, waardoor mensen kunnen denken dat de eetstoornis over is. Het omgaan met reacties als “Maar je eet nu toch weer goed, dus dan ben je toch beter?” kan lastig zijn. Vaak zijn deze opmerkingen niet per se vervelend bedoeld, maar realiseren mensen zich simpelweg niet dat het genezen van een eetstoornis mentaal gezien vaak veel langer duurt dan fysiek. Je lichaam herstelt vaak eerder dan je gedachten. Het kan helpen om dit aan anderen uit te leggen, zodat zij weten wat wel en niet helpend is om te zeggen.

Bovenstaande punten zullen veel mensen met een gezond gewicht en een eetstoornis in meer of mindere mate herkennen. Een eetstoornis komt echter in allerlei maten en vormen. Het gaat niet over gewicht of over eten, maar over wat er in je hoofd gebeurt. Gewicht zegt niet altijd iets over de ernst van een eetstoornis. Ook met een gezond gewicht kun je een ernstige eetstoornis hebben. Het moment waarop ik dit inzag, was toen een vriendin mij eens vroeg hoe veel uur per dag ik in mijn hoofd bezig was met eten. Dit was voor mij een eye-opener. Ik zag in hoe verstoord mijn relatie met eten was en hoe een grote rol (niet) eten speelde in mijn leven. Ik zag in dat ik het zo niet de rest van mijn leven wilde en dat er iets zou moeten veranderen. Uiteindelijk heb ik mede door deze opmerking de stap naar hulp durven te zetten en ik kan zeggen dat dat de beste stap in mijn leven tot nu toe is geweest!

Inmiddels kan ik weer eten wat ik wil, zonder schuldgevoel of eetstoornisgedachten. Ik zit lekker in mijn vel en geniet volop van het leven. Van mensen die mij een tijd niet gezien hebben, hoor ik regelmatig dat ik er zo veel beter en gelukkiger uit zie dan een tijd geleden. Zoals iemand het laatst uitdrukte: “Qua gewicht is er niet veel aan je veranderd, maar qua uiterlijk is het een verschil van dag en nacht.”

Vanavond kunnen jullie meepraten over het onderwerp “gezond gewicht en een eetstoornis” in de themachat van 19.00-21.00 uur. Je bent van harte welkom! 

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

12 reacties op “Gezond gewicht bij een eetstoornis”

  1. goed artikel! mijn eetstoornis was juist erger bij een gezond gewicht dan toen ik ondergewicht had.

  2. Zo herkenbaar!! Ik loop ook al jaren met mijn eetstoornis en heb maar een kortere periode ondergewicht gehad. Het is nu al tijden vrij stabiel maar de stoornis is aanweziger en heftiger als ooit tevoren.

  3. Omg ik kreeg deze vraag vorige week nog, ik vertelde in mijn hockey team dat ik minder ga hockeyen en dat ik behandeling ga krijgen in de een kliniek voor eetstoornissen. 1 meisje direct: ‘Maar je bent niet super mager.’ NO SHIT SHERLOCK er bestaan meer eetstoornissen dan Anorexia Nervosa :S

  4. Mensen hebben helaas veel vooroordelen en willen het ook niet weten. Zo noemde iemand me een pepermunttheetype. En laat ik nu net niet tegen pepermunt kunnen!
    Mensen hebben denk ik ook een associatie van boulimia met dik zijn. Boul klinkt een beetje als bol, misschien daarom. Trouwens, een laag gewicht hoeft ook weer niet te betekenen dat je een eetstoornis hebt. Had contact met een vroegere vriendin, die was ook aan de dunne kant maar had geen eetstoornis en zo zijn er wel meer mensen.
    Mensen denken vaak in beelden die niet altijd overeenkomen met de werkelijkheid.

  5. ow damn ja…. ‘je ziet er zo goed uit’ … .(dank je maar ik voel me alles behalve)

  6. Heel goed geschreven. Ik heb er zelf ook wel moeite mee dat ik een gezond gewicht en een eetstoornis heb. Door proud2bme heb ik wel geleerd dat mijn eetstoornis niet minder erg is hierdoor. Alleen vervelend dat mijn psycholoog en ouders daar anders over denken..:(

  7. Ik vertelde net nog iemand dat ik therapie ging volgen, reactie: oh, voor je bijna-anorexia, want jij hebt geen echte anorexia want je ligt niet in het ziekenhuis… hmm

  8. Jammer, ik kon er niet bij zijn, maar had het wel graag geweest.
    Ik heb ook een gezond gewicht, maar in mijn hoofd gaat het echt klote…
    Ik loop wel bij een dietiste, maar op het moment lukt het me helemaal niet…

  9. Het was een hele aangenaam chat.

  10. Dit is echt waar! Alleen willen mn ouder me niet geloven hoe ik het ook probeer uit te leggen. Mn vader zei dat ik moet stoppen met moeilijk doen en ze niet meer moet lastigvallen en lachend zei hij wat een grap jij? Anorexia? Je hebt toch normaal gewicht😱 ga nu zelf wel hulp zoeken.

  11. Ik werd niet serieus genomen, een normaal “gezond” gewicht en teveel emo’s om te eten. Door artsen en voedingsdeskundigen werd ik niet serieus genomen. Heb mezelf moeten helpen. Gelukkig is het gelukt!

  12. Dit is echt een oud artikel maar wou toch me verhaal kwijt.

    Ik zelf eet zo ongezond en slecht ik voel me so suf en moe, maar ik lijk nog normaal van de buitenkant. Ik schommel tussen mollig in het begin naar dun en normaal al 4 jaar lang. Jojo diëten ofzo..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *