Een eetstoornis gaat over eten, zou je denken als je de naam van deze diagnose leest. Echter gaat een eetstoornis over veel meer dan enkel eten. Het gaat uiteindelijk misschien wel helemaal niet over eten; het uit zich echter wel in de dwangmatige manier waarop mensen met een eetstoornis met eten omgaan. Niet enkel eten, maar ook drinken kan iets lastigs zijn wanneer je lijdt aan een eetstoornis. Te weinig drinken of juist te veel. En hoe zit het met het drinken van calorieën of alcohol? Ik zet een aantal blogs die we hier eerder over hebben geschreven voor je op een rijtje!
Te veel drinken
Toen ik een eetstoornis had, dronk ik liters thee en cola light. Om de warmte, om vol te zitten, om toch iets te kunnen proeven. Want ondanks dat ik liever niet zo veel wilde eten, hield ik wel ontzettend van eten. Ik keek ondanks mijn anorexia elke avond weer uit naar het ontbijt. Ik hield mezelf strak aan de teugels, waardoor mijn obsessie met smaak alleen maar groter leek te worden. De ‘oplossing’, in mijn ogen? Drinken. Heel veel drinken. Maar te veel drinken is niet goed voor je. Ook oud-redactielid Jasmijn ervoer dit en schreef daar een blog over. Die kan je hier lezen.
Een klein zijspoor in dit verhaal is de behoefte naar smaak en volume in mijn mond. Mijn obsessie met eten was ook daar toen ik boulimia had. Producten – en dus ook drinken – zonder calorieën werden een manier om mijn eetbuidrang te stillen. Ik schoot er echter niet zo veel mee op. Het hield mijn obsessie alleen maar meer in stand, het hielp lang niet altijd tegen de eetbuien, koste me veel geld en was bovendien niet ongevaarlijk voor zowel mijn lijf als mijn hoofd. Ik schreef daar meer over in de blog ‘Een eetbui zonder calorieen‘.
Te weinig drinken
Er zijn ook mensen met een eetstoornis die juist veel te weinig drinken. Omdat ze het zichzelf niet gunnen, omdat je buik er soms tijdelijk wat boller van wordt of omdat ze bang zijn ook daar dik van te worden. Die ene minuscule calorie die in cola light zit. Ik weet nog goed dat ik de anderhalve calorie van suikervrije kauwgom ook optelde in mijn dagelijkse rekensom. Dus ik snap die angst heel goed, maar gegrond is hij niet.
Het kan ook zijn dat je gewoonweg vergeet om te drinken, omdat het niet in je systeem zit. Aan deze tien signalen kan je merken dat je te weinig drinkt. Te weinig drinken is gevaarlijk, want je kan uiteindelijk uitdrogen. Een gemiddeld mens heeft zo’n anderhalve liter vocht per dag nodig. In deze blog vertelt onze diëtist hoeveel je moet drinken en waarom dat zo belangrijk is. Vind je dit lastig? Maak dit zeker bespreekbaar bij je omgeving of hulpverleners. In deze blog vind je verschillende tips om meer te drinken.
Calorieën drinken
Een ander obstakel dat voor kan komen bij drinken met een eetstoornis is het drinken van calorieën. Toen ik een eetstoornis had, hield ik het steevast bij water, thee en light frisdrank. Dranken waar calorieën in zaten, voelden als onnodig en teveel. Het riep ontzettend veel angst op om eens een gewone cola of chocolademelk te drinken. En waarom zou ik? Er zijn toch genoeg andere opties? Overal om je heen hoor je dat frisdrank ongezond is, dus waarom zou je daarvoor kiezen? Ja, er zijn genoeg andere opties en je bent vrij om daarin je eigen keuze te maken.
Maar wat geeft het een vrijheid als het geen paniek meer oplevert en je af en toe iets kunt kiezen wat je écht lekker vindt! Alles met mate natuurlijk. Het is niet zo dat je liters cola op een dag moet drinken, dat lijkt me inderdaad niet gezond. Wat wel gezond is, is af en toe kunnen genieten van een drankje op het terras of een warme latte in een café. Niet slecht voor je lijf en bovenal gezond voor je hoofd; of de mijne in ieder geval. In de blog ‘Eetstoornis: cola of cola light‘ wordt dit uitgebreid besproken. Ook kan je deze gastblog over het drinken van calorieën lezen.
Alcohol drinken
Wanneer we het over drinken hebben, kan je denken aan water, frisdrank of een pumpkin spiced latte. Maar ook alcohol drinken ging in mijn eetstoornis-tijd niet zonder slag of stoot. Dit verhaal kent voor mij verschillende kanten. Van niet durven drinken omdat er calorieën in zitten, tot wel veel drinken en weinig eten. Of veel drinken en juist doorslaan in eetbuien. Nu kan ik erg genieten van een glas wijn in een restaurant of een koel biertje op het strand, maar vroeger was die relatie met alcohol een stuk lastiger. Al deze verschillende relaties beschrijf ik in de blog ‘Alcohol en mijn eetstoornis‘. Ook benoem ik daar wat informatie en tips om daar wel op een gezonde manier mee om te gaan.
♥
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie