Het schoonheidsideaal is iets wat steeds terugkeert in artikelen, tijdschriften en discussies. Wat wordt mooi gevonden en wat zijn de idealen waar veel vrouwen naar streven? In onze cultuur is er een bepaald schoonheidsideaal, maar in andere landen kan dit weer heel anders zijn. Esther Honig, freelance journalist in Kansas city, hoopte met haar project te ontdekken of het wereldwijde schoonheidsideaal bestaat. Ze liet haar gezicht photoshoppen in het schoonheidsideaal van meer dan 25 landen. Het project van Honig heet ‘Before & After’.
Het origineel (bron foto)
Honig heeft een onbewerkte foto van zichzelf naar verschillende photoshop liefhebbers over de hele wereld gestuurd met het bericht: “Make me beautiful“. Hiermee wilde zij laten zien hoe het schoonheidsideaal in verschillende landen is en hoe deze idealen van elkaar verschillen. Honig verwachtte zeker (kleine) verschillen in het ideaal van de landen, maar was heel verrast toen ze de uiteindelijke foto’s zag.
Sommige foto’s waren heel anders dan het origineel en weken erg af van de bewerkte foto’s uit andere landen. Zo is bijvoorbeeld duidelijk te zien dat ze in Argentinië veel make-up gebruiken op de lippen en ogen en dat ze juist in Australië voor neutrale oogmake-up kiezen en opvallende roze wangen en rode lippen. In de VS zie ik op één van de foto’s een Angelina Jolie look met losse lange haren en lange wimpers. Zo valt bijvoorbeeld ook op dat Duitsland voor een blekere huid kiest. Verder vind ik het opvallend dat er in sommige landen, bijvoorbeeld in Chili en de Filipijnen, veel accessoires zijn toegevoegd. Alle foto’s vind je op de website van Esther Honig.
Griekenland (bron foto)
Kenia (bron foto)
Israel (bron foto)
Argentinië (bron foto)
Marokko (bron foto)
India (bron foto)
Duitsland (bron foto)
Chili (bron foto)
Italië (bron foto)
Filipijnen (bron foto)
Servië (bron foto)
Verenigd Koninkrijk (bron foto)
USA (bron foto)
Vietnam (bron foto)
Meer foto’s vind je op de website van Esther Honig.
De afzonderlijke foto’s zijn interessant en vormen een uniek portret van de normen van schoonheid in elk land. Het project wordt ineens veel opvallender als je het in het totaalplaatje ziet. Het is een interessant startpunt voor een wereldwijde discussie over de onbereikbare schoonheidsidealen over de hele wereld. Honig geeft aan geleerd te hebben dat photoshop ons in staat stelt om onbereikbare normen van schoonheid te bereiken. Als je de normen vergelijkt op wereldwijd niveau, is het schoonheidsideaal nog meer een illusie.
Bron: Esther Honig & Buzzfeed
Wat vinden jullie hiervan?
Geef een reactie