10 dingen die je beter niet kunt zeggen

Voor omstanders is het niet altijd even makkelijk om te weten wat je wel en juist niet zou moeten zeggen tegen iemand met een eetstoornis. Hoe help je iemand met een eetstoornis en hoe zorg je ervoor dat je geen verkeerde opmerking maakt?

Ik begrijp inmiddels goed waarom een eetstoornis zo ingewikkeld is voor mensen die het zelf niet hebben en neem het dan ook niemand kwalijk dat er soms iets gezegd is wat mij niet echt hielp toen der tijd. Wel heb ik tips voor omstanders die inzicht kunnen geven in waarom de opmerkingen lastig zijn en kunnen helpen om het onbegrip dat ermee wordt veroorzaakt, te verminderen.

Ik weet nog goed dat iemand tegen me zei dat ik een ‘’lekkere bolle toet” had gekregen. Ze vonden dat ik weer ‘’billen in mijn broek” had en niet meer ‘‘zo’n ingevallen buik”. De opmerkingen kwamen op dat moment in mijn herstel helemaal verkeerd aan. Ik voelde me dik, lelijk en verkeerd. Dit was alles wat ik door de gedachtes die ik had ontwikkeld door mijn eetstoornis niet zou moeten hebben. Het mocht dan gezond zijn, het voelde juist zwak, dik en lelijk.

Het is goed om als iemand met eetstoornis, zelf na te vragen hoe een opmerking is bedoeld. Voor degene die geen eetstoornis heeft, kan het helpen om te begrijpen waarom de opmerking niet fijn kan zijn en welke dingen je misschien beter niet kunt zeggen. Hieronder heb ik tien opmerkingen neergezet, die je misschien beter niet kunt maken tegen iemand met een eetstoornis.

1. Je ziet er gezond uit, ben je aangekomen?
Veel mensen die een eetstoornis hebben interpreteren dit als ‘’Je bent dik geworden?” of ‘’Ik zie dat je aangekomen bent” en vinden dit eng. Jij bedoelt het misschien heel aardig en positief, maar het kan niet altijd even goed worden opgevat wanneer iemand nog erg met zijn of haar eetstoornis bezig is.

2. Je hebt lekker veel gegeten vandaag
Deze opmerking is misschien heel aardig en helpend bedoeld, maar kan door iemand met een eetstoornis opgevat worden als commentaar. Het is vaak lastig voor hen om voldoende te eten of juist niet door te slaan. Een opmerking over veel eten, kan het schuldgevoel verergeren.

3. Je bent aangekomen, wat fijn dat het beter gaat.
Als je een eetstoornis hebt en je gewicht is weer gezond, betekent dit niet dat je ook meteen van je eetstoornis af bent. Zelfs niet als je ook weer normaal eet. Het gaat om wat er zich in het hoofd afspeelt. Een eetstoornis heeft echter ook niet altijd te maken met ondergewicht. In veel gevallen heeft iemand een gezond of iets te hoog gewicht en helemaal geen last van ondergewicht.

4. Als je gewoon wat meer eet, gaat het vast over
Een eetstoornis gaat niet enkel over eten, er zit veel meer achter. ‘’Gewoon” weer gaan eten lijkt een simpel idee, maar als dat de oplossing was, had de persoon met de eetstoornis daar echt wel voor gekozen. Natuurlijk is het goed om toch te proberen zo goed mogelijk te eten of je aan maximale hoeveelheden te houden als je eetbuien heb, maar daarmee is de stoornis niet over.

5. Praten over je eigen dieet of gewichtsverlies
Natuurlijk is het prima om wat gewicht te verliezen door op een gezonde manier af te vallen, als je overgewicht hebt. Toch kan het praten over lijnen heel lastig zijn voor iemand met een eetstoornis. Misschien pikt hij of zij tips op of triggert het haar doordat ze zichzelf en haar gewichtsverlies vergelijkt.

6. Heb je nog tips om wat af te vallen?
Ik heb deze vraag zelf ook regelmatig gehad. Mensen dachten dat ik heel veel over afvallen wist, omdat ik dun was en een eetstoornis had. Hierdoor dachten mensen regelmatig dat ik ook wist hoe je snel wat af kon vallen. Voor hun een logische vraag, voor mij een opmerking vol onbegrip. Het is ook niet helpend om samen met iemand die een eetstoornis heeft, uitgebreid te gaan praten over de beste manieren om af te vallen of over gezond en minder gezond voedsel. Dat is namelijk eigenlijk meegaan in de eetstoornis.

7. Hoe kun jij een eetstoornis hebben, je eet gewoon?
Dat iemand een gezond gewicht eet of een normaal eetpatroon heeft, betekent niet dat hij/zij geen eetstoornis heeft. Een eetstoornis is veel meer dan wat je ziet. Buiten dat, kan iemand in het zicht van anderen dan goed eten, maar thuis misschien wel een eetbui krijgen of juist het eten compenseren. Een opmerking als deze kan dan veel onbegrip veroorzaken.

8. Als jij jezelf dik vindt, wat vind je dan wel niet van mij?

Een eetstoornis gaat niet altijd om het beeld dat iemand zichzelf daadwerkelijk als heel dik ziet. Soms gaat het ook gewoon om een dik gevoel. Jezelf dik voelen heeft veelal te maken met emoties niet kunnen uiten op een gezonde manier. De problemen gaan over de persoon zelf. Vaak kunnen mensen met een eetstoornis bij andere mensen wel zien dat zij niet dik zijn, ook al wegen zij meer. Ook kan ze zich misschien schuldig voelen over dat jij denkt dat zij jou dik vindt, terwijl zij dat helemaal niet zo bedoelt.

9. Ik zou nooit zo lang zonder eten kunnen
Een eetstoornis gaat niet enkel over eten. Buiten dat is het ook niet zo dat iemand met een eetstoornis helemaal niet eet. Vaak gaat het om restrictief eten, overdreven compenseren of juist om eetbuien. Iemand met een eetstoornis die maaltijden overslaat, kan ook niet zo lang zonder eten. Ook voor hen is het geen fijn gevoel en zeer ongezond.

10. Niets
Natuurlijk is er eigenlijk van alles wat je beter niet kunt zeggen tegen iemand met een eetstoornis. Je kunt het eigenlijk nooit goed doen. Toch is het niet zo dat je je aan al die regels moet houden. De persoon die een eetstoornis heeft moet zelf natuurlijk ook om leren gaan met de opmerkingen. Er is dus eigenlijk niets wat je verkeerd kunt doen. Praten over de problemen en je zorgen uiten mag. Voel je dan ook niet schuldig over een opmerking of vraag het na en praat er even over. Zo zijn alle misverstanden ook meteen uit de lucht en kan iets wat je zegt niet zomaar verkeerd opgevat worden.

Plaatjes: Weheartit

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

32 reacties op “10 dingen die je beter niet kunt zeggen”

  1. Nummer 6 en nummer 8. Die vond en vind ik nog altijd lastig

  2. Deze opmerkingen kunnen inderdaad erg hard aankomen. Zelf een simpele ‘Je ziet er goed uit,’ is al heel lastig voor mij.
    Ik vind het goed dat je dit hebt geschreven Nouska. Ik denk dat dit omstanders goed kan helpen.

  3. Vooral nummer 5 vind ik erg moeilijk.

  4. 4 tot 10 allemaal al een keer gehoord. Bij ons thuis wordt veel over afvallen en wat wel/niet gezond is gepraat (nummer 5) en ik heb het daar altijd zo moeilijk mee. Wil dan altijd het liefst ook gewoon weglopen, maar dit is meestal niet mogelijk…

  5. Moest een aantal jaar terug opgenomen worden.. zei iemand: Oh, ik vind je helemaal niet zo heel erg dun.
    Of toen ik uit een kliniek kwam: Wow, jij bent dik geworden.
    Half jaar later zat ik er weer.

  6. goed blog deze opmerkingen die hier beschreven zijn voor mij ook heel lastig ik hoop dat omstanders dit lezen en eerst goed nadenken voordat ze iets zeggen.

  7. Eerlijk gezegd heb ik moeite met dit soort blogs. Tuurlijk is het niet altijd handig om dit te zeggen tegen iemand met een eetstoornis. En ik heb ook wel het een en ander gehoord. Maar van mensen zonder eetproblemen vind ik dat je niet kan en mag verwachten dat mensen dit allemaal weten en daarom niet dit meer kunnen zeggen. Iemand met een eetstoornis heeft het probleem en niet de omstanders die het goed bedoelen. Ik vind dat je mensen die niet heel dicht bij jou staan dit ook absoluut niet kwalijk kan nemen of kan verwachten dat iedereen dit niet meer zegt.

  8. Wat een onwijs goede blog!
    Ik heb hier onwijs veel moeite mee.
    Ik ervaar het al heel snel als commentaar en kan er heel erg onzeker van worden, terwijl de mensen het vaak zo goed bedoelen….

  9. Nummer 9 hoor ik zo vaak..

  10. Zoooo herkenbaar

  11. @ nina, daar heb je wel een punt, maar ik denk dat er ook veel mensen zijn zonder eetstoornis die zich wel afvragen wat wel en niet te zeggen. Dan zijn tips vast wel welkom. Er is nu geen verbod op deze uitspraken gekomen, maar soms zullen deze tips helpend zijn voor mensen die niet goed weten wat wel en niet handig is om te zeggen.

    Ik heb een aantal keer te horen gekregen dat het niet aan me te zien was dat ik een eetstoornis had. Op dat moment merkte ik ook wel dat die mensen niet beter wisten wat van hun verwacht werd te zeggen. Ik denk dat ze verrast waren en zich er geen raad mee wisten. Nu zouden ze deze wijze raad hier kunnen opvolgen. Ik kon het op deze manier wel relativeren maar vond het nog steeds een vervelende opmerking.

  12. @Nina nouja iets zoals 1 en 2, lijkt me logisch dat je dat niet zegt toch? Je zou het ook niet tegen mensen zeggen die geen eetstoornis hebben..

  13. Ik praat liever over niks van dit alles met iemand persoonlijk.

  14. 7 is iets wat ik denk dat mensen over mij denken.
    ze eet toch gewoon>ze eet toch een koekje?
    ja ..dat klopt…
    3 hoor ik ook vaak.het klopt best wel dat het niet fijn voelt, net alsof alles dikker is geworden.
    6&8 ook herkenbaar.

  15. Nummer 7… Hoor die zoo vaak! En dan als antwoord een beetje als een boer met kiespijn lachen

  16. Vooral 10 vind ik achteraf heel naar! Wanneer mensen zeggen ‘ja, ik vermoedde al zoiets’, of ‘het was ook wel echt duidelijk aan je te zien’. Ook al is het onterecht om het mensen te verwijten, vooral uit de zwijgcultuur waar ik vandaan kom, maar soms denk ik dan wel van ja daar kom je nu mee…

    (stiekem zeg ik zelf wel eens sarcastisch ‘ik kan je wel wat tips geven hoor’ wanneer iemand praat over hoe graag hij/zij wil afvallen, of zeurt over mislukte afvalpogingen. Slechte humor 😉 )

  17. Goede blog! Vroeger kon ik me zo gauw beledigd voelen door een opmerking en ook als iemand vroeg of ik het eten lekker vond, vond ik dat heel moeilijk en vervelend. Nu kan ik bepaalde opmerkingen nog steeds lastig vinden, maar vroeger was het erger.

  18. Toen ik vroeger veel ondergewicht had en in een kliniek opgenomen was waar ik sondevoeding kreeg, kwam er een keer een oom langs die zei: “Je ziet er dikker uit.” Ik weet het nog als de dag van gisteren. Ik ben er dagen van slag door geweest.

  19. @maanmeisje, wat erg dat hij dat zei, wsl had hij geen besef wat hij deed.
    gaat het nu beter met je? ben je weer thuis x Black Tiger

  20. @Black Tiger: Bedankt voor je reactie. Ja, ik vond het een heel pijnlijke opmerking. Hij bedoelde met ‘dikker’ natuurlijk minder mager, maar doordat het woord ‘dik’ daarin zit, vond ik het heel moeilijk om te horen… Ja, ik ben al jaren weer thuis, het is van een tijd geleden, maar ik heb nog wel een eetstoornis waarvoor ik in behandeling ben.

  21. ooit zei n doctor dat ik geen ernstig geval was. dat vond ik ook heel erg voor heel lang. en het heeft me heel lang gepushed om nog meer te gaan afvallen om die ‘ernstig geval’ status te bereiken.

  22. 1, 2, 3, 7 vind ik het meest lastig. Ik heb er eigenlijk geen problemen mee als iemand zegt dat hij/zij wil afvallen en of ik nog tips heb. Stiekem kan ik daar wel om lachen. Ik geef dan vaak ook het ‘serieuze’ antwoord van genoeg eten, geen maaltijden overslaan enz. 🙂

  23. 4 en 5 hoor ik zoo veel. Maar nummer 4 vind ik nog het ergst, want zo zit het helemaal niet.

  24. Trouwens, goeie blog Nouska!. Die kan ik mensen nog wel laten lezen.

  25. 5,6,7 en 8 zijn voor mij heel erg moeilijk.. of als iemand tegen mij zegt: ‘Ja, ik wist het wel!’

  26. sorry 4 ipv 5

  27. Vaak zijn het niet eens de woorden die pijn doen, maar de manier waarop ze naar je kijken als je het verteld. Ze bekijken je van top tot teen en je hoort ze gewoon denken: “Jij een eetstoornis? Maar je bent toch helemaal niet dun? Ik heb je vanochtend nog zien eten.” Tja, dan zijn er natuurlijk ook mensen die dat gewoon hardop zeggen.

    Of het geroddel achter je rug om. “Volgens mij verzint ze het. Ze is helemaal niet dun.”

    En het moment dat iedereen je aanstaart als je wat aan het eten bent, opeens valt het gesprek stil.

    Nee, volgens mij zullen anderen het nooit begrijpen….

  28. de ‘But she doesn’t look anorexic’ is zo ongeveer wel de reden dat ik nog geen hulp heb gezocht.. Ik heb maar een klein beetje ondergewicht.

    De ‘het valt allemaal wel mee’ is trouwens ook wel een belangrijke reden.

  29. heel herkenbaar! hoe met deze opmerkingen om te gaan om terugval te voorkomen?

  30. 4,5 en 7 spelen momenteel een grote rol. Dus heel herkenbaar.

  31. Ook heel erg als je met je dochter bij de huisarts komt die zegt dat zij ” alleen maar ” een eet probleem heeft en geen eetstoornis….nee vind je het gek dat hij dit niet ziet als ze een spijkerbroek aan heeft die 3 maten te groot is, ze deze met een riem aan moet snoeren, en 3 vesten over elkaar trekt. Dan ben ik weer die overbezorgde moeder….maar deze moeder had wel gelijk….helaas zou ik haast zeggen. Toen hij er via de diëtiste achter kwam moest er van alles in gang gezet worden en zelfs de internist worden geraadpleegd….dit had hij niet voorzien!! Hij schrok toen toch wel heel erg. Je eigen dochter die ondervoed is….in deze tijd….Ook juist het tegenovergestelde, als een buurvrouw zegt dat ze er heel goed uit ziet omdat ze is afgevallen!! Yes!! Voor mijn dochter een reden des te meer om nog meer af te vallen want ze ziet er toch zo goed uit….dan moet ik wel even slikken. Maar laten we eerlijk zijn, het staat niet op haar voorhoofd geschreven dat ze anorexia heeft ( had nu inmiddels ze is herstellende ) dus kunnen mensen dit niet echt weten. Ik zelf vind het soms nog wel eens lastig om de juiste woorden te vinden en de dingen te zeggen zodat ze niet van streek raakt. Deze ziekte is haar overkomen daar heeft ze niet om gevraagd, zoals niemand denk ik, maar het zou fijn zijn wanneer men 2 x nadenkt voordat men iets zegt….Liefs Marre

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *