Voor omstanders is het niet altijd even makkelijk om te weten wat je wel en juist niet zou moeten zeggen tegen iemand met een eetstoornis. Hoe help je iemand met een eetstoornis en hoe zorg je ervoor dat je geen verkeerde opmerking maakt?
Ik begrijp inmiddels goed waarom een eetstoornis zo ingewikkeld is voor mensen die het zelf niet hebben en neem het dan ook niemand kwalijk dat er soms iets gezegd is wat mij niet echt hielp toen der tijd. Wel heb ik tips voor omstanders die inzicht kunnen geven in waarom de opmerkingen lastig zijn en kunnen helpen om het onbegrip dat ermee wordt veroorzaakt, te verminderen.
Ik weet nog goed dat iemand tegen me zei dat ik een ‘’lekkere bolle toet” had gekregen. Ze vonden dat ik weer ‘’billen in mijn broek” had en niet meer ‘‘zo’n ingevallen buik”. De opmerkingen kwamen op dat moment in mijn herstel helemaal verkeerd aan. Ik voelde me dik, lelijk en verkeerd. Dit was alles wat ik door de gedachtes die ik had ontwikkeld door mijn eetstoornis niet zou moeten hebben. Het mocht dan gezond zijn, het voelde juist zwak, dik en lelijk.
Het is goed om als iemand met eetstoornis, zelf na te vragen hoe een opmerking is bedoeld. Voor degene die geen eetstoornis heeft, kan het helpen om te begrijpen waarom de opmerking niet fijn kan zijn en welke dingen je misschien beter niet kunt zeggen. Hieronder heb ik tien opmerkingen neergezet, die je misschien beter niet kunt maken tegen iemand met een eetstoornis.
1. Je ziet er gezond uit, ben je aangekomen?
Veel mensen die een eetstoornis hebben interpreteren dit als ‘’Je bent dik geworden?” of ‘’Ik zie dat je aangekomen bent” en vinden dit eng. Jij bedoelt het misschien heel aardig en positief, maar het kan niet altijd even goed worden opgevat wanneer iemand nog erg met zijn of haar eetstoornis bezig is.
2. Je hebt lekker veel gegeten vandaag
Deze opmerking is misschien heel aardig en helpend bedoeld, maar kan door iemand met een eetstoornis opgevat worden als commentaar. Het is vaak lastig voor hen om voldoende te eten of juist niet door te slaan. Een opmerking over veel eten, kan het schuldgevoel verergeren.
3. Je bent aangekomen, wat fijn dat het beter gaat.
Als je een eetstoornis hebt en je gewicht is weer gezond, betekent dit niet dat je ook meteen van je eetstoornis af bent. Zelfs niet als je ook weer normaal eet. Het gaat om wat er zich in het hoofd afspeelt. Een eetstoornis heeft echter ook niet altijd te maken met ondergewicht. In veel gevallen heeft iemand een gezond of iets te hoog gewicht en helemaal geen last van ondergewicht.
4. Als je gewoon wat meer eet, gaat het vast over
Een eetstoornis gaat niet enkel over eten, er zit veel meer achter. ‘’Gewoon” weer gaan eten lijkt een simpel idee, maar als dat de oplossing was, had de persoon met de eetstoornis daar echt wel voor gekozen. Natuurlijk is het goed om toch te proberen zo goed mogelijk te eten of je aan maximale hoeveelheden te houden als je eetbuien heb, maar daarmee is de stoornis niet over.
5. Praten over je eigen dieet of gewichtsverlies
Natuurlijk is het prima om wat gewicht te verliezen door op een gezonde manier af te vallen, als je overgewicht hebt. Toch kan het praten over lijnen heel lastig zijn voor iemand met een eetstoornis. Misschien pikt hij of zij tips op of triggert het haar doordat ze zichzelf en haar gewichtsverlies vergelijkt.
6. Heb je nog tips om wat af te vallen?
Ik heb deze vraag zelf ook regelmatig gehad. Mensen dachten dat ik heel veel over afvallen wist, omdat ik dun was en een eetstoornis had. Hierdoor dachten mensen regelmatig dat ik ook wist hoe je snel wat af kon vallen. Voor hun een logische vraag, voor mij een opmerking vol onbegrip. Het is ook niet helpend om samen met iemand die een eetstoornis heeft, uitgebreid te gaan praten over de beste manieren om af te vallen of over gezond en minder gezond voedsel. Dat is namelijk eigenlijk meegaan in de eetstoornis.
7. Hoe kun jij een eetstoornis hebben, je eet gewoon?
Dat iemand een gezond gewicht eet of een normaal eetpatroon heeft, betekent niet dat hij/zij geen eetstoornis heeft. Een eetstoornis is veel meer dan wat je ziet. Buiten dat, kan iemand in het zicht van anderen dan goed eten, maar thuis misschien wel een eetbui krijgen of juist het eten compenseren. Een opmerking als deze kan dan veel onbegrip veroorzaken.
8. Als jij jezelf dik vindt, wat vind je dan wel niet van mij?
Een eetstoornis gaat niet altijd om het beeld dat iemand zichzelf daadwerkelijk als heel dik ziet. Soms gaat het ook gewoon om een dik gevoel. Jezelf dik voelen heeft veelal te maken met emoties niet kunnen uiten op een gezonde manier. De problemen gaan over de persoon zelf. Vaak kunnen mensen met een eetstoornis bij andere mensen wel zien dat zij niet dik zijn, ook al wegen zij meer. Ook kan ze zich misschien schuldig voelen over dat jij denkt dat zij jou dik vindt, terwijl zij dat helemaal niet zo bedoelt.
9. Ik zou nooit zo lang zonder eten kunnen
Een eetstoornis gaat niet enkel over eten. Buiten dat is het ook niet zo dat iemand met een eetstoornis helemaal niet eet. Vaak gaat het om restrictief eten, overdreven compenseren of juist om eetbuien. Iemand met een eetstoornis die maaltijden overslaat, kan ook niet zo lang zonder eten. Ook voor hen is het geen fijn gevoel en zeer ongezond.
10. Niets
Natuurlijk is er eigenlijk van alles wat je beter niet kunt zeggen tegen iemand met een eetstoornis. Je kunt het eigenlijk nooit goed doen. Toch is het niet zo dat je je aan al die regels moet houden. De persoon die een eetstoornis heeft moet zelf natuurlijk ook om leren gaan met de opmerkingen. Er is dus eigenlijk niets wat je verkeerd kunt doen. Praten over de problemen en je zorgen uiten mag. Voel je dan ook niet schuldig over een opmerking of vraag het na en praat er even over. Zo zijn alle misverstanden ook meteen uit de lucht en kan iets wat je zegt niet zomaar verkeerd opgevat worden.
Plaatjes: Weheartit
Geef een reactie