De Ramadan is inmiddels alweer begonnen. Dit houdt in dat Moslims gedurende een maand niet mogen eten, drinken, roken of seksuele handelingen mogen verrichten tussen zonsopgang en zonsondergang. Omdat de Ramadan voor de meesten van ons iets onbekends is, leek het ons leuk om door middel van een blog tien feitjes en fabels te geven over de Ramadan.
Feit: De Ramadan is elk jaar op een ander moment
De maand van de Ramadan wordt elk jaar elf à twaalf dagen naar voren opgeschoven. De vastenmaand begin daarom dus elk jaar vroeger. Volgens de Islamitische kalender gaat de vastenmaand van start zodra het eerste lijntje van de nieuwe maan zichtbaar is. Zij hebben daarom geen maandkalender maar een maankalender. Het lijntje van die maan wordt echter niet overal op hetzelfde moment gezien. Om deze reden kan het precieze startschot van de Ramadan per land verschillen.
Fabel: Het vasten is een verplichting voor iedereen wie deze religie aanhangt
Het vasten is één van de vijf zuilen van de Islam en daardoor in principe verplicht. Tijdens de Ramadanmaand staan bezinning en reflectie centraal. Bovendien vergroot het vasten de solidariteit met de armen en de minderbedeelden. Toch worden er uitzonderingen gemaakt. Zwangere vrouwen, chronisch zieken, jonge kinderen en personen met andere gezondheidsproblemen hoeven niet te vasten. Hetzelfde geldt voor vrouwen die ongesteld zijn, omdat zij tijdens hun menstruatie volgens de Islam ook niet mogen bidden. De algemene richtlijn is dan ook dat je alleen mag vasten als je gezondheidstoestand dat toelaat.
Feit: Het eerste wat moslims ’s avonds eten is een dadel
Het is een feit dat moslims het eerste een dadel eten om het vasten te onderbreken. Dat gebeurt tijdens de Iftar. De Iftar is de eerste maaltijd die door moslims wordt genuttigd direct na zonsondergang.
Fabel: In de avond mogen moslims zoveel eten als ze willen
Dit is een fabel. Als moslims ’s avonds gaan eten, dan is het de bedoeling om ook in het eten bescheiden te zijn. Men moet dan ook bewust zijn van wat ze eten en hierin gezonde keuzes maken. Daarom is een lichte maaltijd belangrijk. Toch kan het weleens gebeuren dat mensen het eten te snel naar binnen schrokken vanwege de honger. Er zijn hierdoor ook weleens mensen in het ziekenhuis opgenomen.
Feit: Vrouwen mogen tijdens de Ramadan niet al het make-up dragen
Tijdens de Ramadan mogen vrouwen wel gebruik maken van crèmes voor het gezicht en gezichtsreinigers. Dit verbreekt het vasten dan niet. Dit geldt ook voor alles wat op de huid wordt aangebracht, zoals henna en make-up. Maar make-up is echter niet toegestaan als dit schade toebrengt aan de huid. Ook mogen vrouwen alleen make-up dragen als ze thuis zijn. Buitenshuis is het dus niet toegestaan.
Fabel: Als men per ongeluk toch iets eet, zijn ze verplicht om dit later in te halen
Dit is een fabeltje. Mocht het gebeuren dat iemand per ongeluk toch iets eet, dan is de dag dat diegene vast nog steeds geldig. Moslims zijn dan niet verplicht om dit later in te halen.
Feit: De Ramadan is in de zomer extra moeilijk
In 2015 en 2016 waren de vastendagen voor het eerst sinds 33 jaar het langst. Dit lag aan het feit dat de Ramadan toen midden in de zomer viel en het in de zomer langer licht is. Moslims moesten toen ongeveer 19 uur per dag vasten. De zon kwam toen rond drie uur ’s nachts al op en ging rond tien uur ’s avonds pas onder. Tijdens de winter is dit natuurlijk veel korter waardoor de periode dat moslims mogen eten veel langer is.
Fabel: Reizende moslims moeten zich ook aan het vasten houden
Dit is een fabel. Wie aan het reizen is, mag het vasten onderbreken. De gemiste dagen kunnen na de Ramadan worden ingehaald. Toen de Maleisische astronaut Sheikh Muszaphar Shukor zich tijdens de Ramadan in de ruimte bevond, werden er hier ook aparte richtlijnen voor opgesteld. Volgens deze regels zijn astronauten niet verplicht om te vasten.
Feit: Als toerist hoef je niet te vasten
Als toerist hoef je uiteraard niet te vasten, maar moslims zullen het zeker op prijs stellen als je niet een uitgebreide lunch gaat eten waar zij bij zijn. Bescheidenheid qua eten op openbare plekken wordt gewaardeerd.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Saoedi-Arabië heeft een boodschap uitgestuurd naar de niet-moslims in het land met daarin het verzoek niet te eten, drinken of roken op openbare plaatsen.
Feit: Na de Ramadan wordt het Suikerfeest gevierd
Op het einde van de maand wordt het Suikerfeest gevierd. Het Suikerfeest wordt ook wel het Kleine Feest genoemd. Dit feest wordt doorgaans in familiekring doorgebracht en gaat gepaard met grote hoeveelheden zoetigheid en cadeautjes.
Wil je een moslim een succesvolle Ramadan wensen? Zeg dan: ‘Ramadan Mubarek!’
Geef een reactie