10 feiten en fabels over de Ramadan

De Ramadan is inmiddels alweer begonnen. Dit houdt in dat Moslims gedurende een maand niet mogen eten, drinken, roken of seksuele handelingen mogen verrichten tussen zonsopgang en zonsondergang. Omdat de Ramadan voor de meesten van ons iets onbekends is, leek het ons leuk om door middel van een blog tien feitjes en fabels te geven over de Ramadan.

Feit: De Ramadan is elk jaar op een ander moment
De maand van de Ramadan wordt elk jaar elf à twaalf dagen naar voren opgeschoven. De vastenmaand begin daarom dus elk jaar vroeger. Volgens de Islamitische kalender gaat de vastenmaand van start zodra het eerste lijntje van de nieuwe maan zichtbaar is. Zij hebben daarom geen maandkalender maar een maankalender. Het lijntje van die maan wordt echter niet overal op hetzelfde moment gezien. Om deze reden kan het precieze startschot van de Ramadan per land verschillen.

Fabel: Het vasten is een verplichting voor iedereen wie deze religie aanhangt
Het vasten is één van de vijf zuilen van de Islam en daardoor in principe verplicht. Tijdens de Ramadanmaand staan bezinning en reflectie centraal. Bovendien vergroot het vasten de solidariteit met de armen en de minderbedeelden. Toch worden er uitzonderingen gemaakt. Zwangere vrouwen, chronisch zieken, jonge kinderen en personen met andere gezondheidsproblemen hoeven niet te vasten. Hetzelfde geldt voor vrouwen die ongesteld zijn, omdat zij tijdens hun menstruatie volgens de Islam ook niet mogen bidden. De algemene richtlijn is dan ook dat je alleen mag vasten als je gezondheidstoestand dat toelaat.

Feit: Het eerste wat moslims ’s avonds eten is een dadel
Het is een feit dat moslims het eerste een dadel eten om het vasten te onderbreken. Dat gebeurt tijdens de Iftar. De Iftar is de eerste maaltijd die door moslims wordt genuttigd direct na zonsondergang.

Fabel: In de avond mogen moslims zoveel eten als ze willen
Dit is een fabel. Als moslims ’s avonds gaan eten, dan is het de bedoeling om ook in het eten bescheiden te zijn. Men moet dan ook bewust zijn van wat ze eten en hierin gezonde keuzes maken. Daarom is een lichte maaltijd belangrijk. Toch kan het weleens gebeuren dat mensen het eten te snel naar binnen schrokken vanwege de honger. Er zijn hierdoor ook weleens mensen in het ziekenhuis opgenomen.

Feit: Vrouwen mogen tijdens de Ramadan niet al het make-up dragen
Tijdens de Ramadan mogen vrouwen wel gebruik maken van crèmes voor het gezicht en gezichtsreinigers. Dit verbreekt het vasten dan niet. Dit geldt ook voor alles wat op de huid wordt aangebracht, zoals henna en make-up. Maar make-up is echter niet toegestaan als dit schade toebrengt aan de huid. Ook mogen vrouwen alleen make-up dragen als ze thuis zijn. Buitenshuis is het dus niet toegestaan.

Fabel: Als men per ongeluk toch iets eet, zijn ze verplicht om dit later in te halen
Dit is een fabeltje. Mocht het gebeuren dat iemand per ongeluk toch iets eet, dan is de dag dat diegene vast nog steeds geldig. Moslims zijn dan niet verplicht om dit later in te halen.

Feit: De Ramadan is in de zomer extra moeilijk
In 2015 en 2016 waren de vastendagen voor het eerst sinds 33 jaar het langst. Dit lag aan het feit dat de Ramadan toen midden in de zomer viel en het in de zomer langer licht is. Moslims moesten toen ongeveer 19 uur per dag vasten. De zon kwam toen rond drie uur ’s nachts al op en ging rond tien uur ’s avonds pas onder. Tijdens de winter is dit natuurlijk veel korter waardoor de periode dat moslims mogen eten veel langer is.

Fabel: Reizende moslims moeten zich ook aan het vasten houden
Dit is een fabel. Wie aan het reizen is, mag het vasten onderbreken. De gemiste dagen kunnen na de Ramadan worden ingehaald. Toen de Maleisische astronaut Sheikh Muszaphar Shukor zich tijdens de Ramadan in de ruimte bevond, werden er hier ook aparte richtlijnen voor opgesteld. Volgens deze regels zijn astronauten niet verplicht om te vasten.

ramadan

Feit: Als toerist hoef je niet te vasten
Als toerist hoef je uiteraard niet te vasten, maar moslims zullen het zeker op prijs stellen als je niet een uitgebreide lunch gaat eten waar zij bij zijn. Bescheidenheid qua eten op openbare plekken wordt gewaardeerd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Saoedi-Arabië heeft een boodschap uitgestuurd naar de niet-moslims in het land met daarin het verzoek niet te eten, drinken of roken op openbare plaatsen.

Feit: Na de Ramadan wordt het Suikerfeest gevierd
Op het einde van de maand wordt het Suikerfeest gevierd. Het Suikerfeest wordt ook wel het Kleine Feest genoemd. Dit feest wordt doorgaans in familiekring doorgebracht en gaat gepaard met grote hoeveelheden zoetigheid en cadeautjes.

Wil je een moslim een succesvolle Ramadan wensen? Zeg dan: ‘Ramadan Mubarek!’

Danique

Geschreven door Danique

Reacties

37 reacties op “10 feiten en fabels over de Ramadan”

  1. Erg leuk dat jullie er iets over geschreven hebben na mijn vraag erna! 🙂

  2. Wat een leuk en interessant artikel!

    Alleen wil ik wel toevoegen dat wanneer je het vasten verbreekt niet persé een dadel hoeft te eten. Het kan ook gewoon met water 😉

  3. Wat een leuke blog!

  4. je mag gewoon makeup op doen! maar meeste marokanen doen het niet. maar een makeup eet je niet dus je mag het gewoon genruiken

  5. Belachelijk dat je als toerist wordt gevraagd niet te eten op openbare plaatsen in moslimlanden zeg maar. Het is hun keuze, niet de mijne.

  6. Het is toch ook niet bij wet verboden? Het is gewoon een beleefdheidsverzoek vanuit de regering om je een beetje aan te passen. Wat je ermee doet mag je zelf weten.

    Ben ene paar keer in Islamitische landen geweest tijdens de Ramadan en restaurants e.d. zijn overal wel open. Sowieso in de toeristische plaatsen maar in niet toeristische plaatsen is er ook altijd wel iets open voor niet moslims. Maar om nou voor iemand neus in het OV een maaltijd weg te kanen is niet heel sociaal als je op bezoek bent. haha

  7. Het is nu Pinksteren in Nederland, word daar ook een artikel over geschreven?

  8. Ja precies. Besteden jullie ook aandacht aan pinksteren?
    Laat zij zich in Nederland maar aanpassen. Er zijn nu rellen in sommige plaatsen door ramadan. Hoe echt is de ramadan, hoe serieus?

    1. Het geloof heeft niets te maken met het aanpassen. Er zijn geen rellen door de Ramadan er zijn rellen omdat terroristen die zich associëren met de Islam voor onrust zorgen. De ramadan is een heilige maand voor de moslims. Ik vind het jammer dat je zo negatief bent over een onderwerp waar je eigenlijk heel weinig over weet! Leef en laat leven, ik had in dit geval gevraagd of er een artikel over de Ramadan zou kunnen worden gemaakt. Misschien kun je het ook op een beleefde manier vragen of ze het over Pinksteren kunnen doen.

  9. Pinksteren heeft niet zo veel met eten te maken, dus is het ook niet logisch om daar iets over te schrijven op deze site. Bovendien duurt dat veel korter.

    De ramadan is een hele maand die belangrijk is voor heel veel mensen in Nederland en België, onder andere ook bezoeksters van deze site. Goed dus dat jullie er aandacht aan besteden!

  10. @JAH en @Jacobien

    Blijkbaar, zoals de eerste reactie op deze blog laat blijken, heeft iemand gevraagd of ze iets wilden schrijven over de Ramadan. Gewoon een informatief artikeltje. Als jullie informatie over Pinksteren zouden willen lezen zou je dat vast ook kunnen vragen 😉

  11. Bedankt om hier een blog over te schrijven 🙂 @JAH en @Jacobien wat een kinderachtige reacties.. als jullie zo graag een artikel over Pinksteren willen hebben, vraag het dan aan, dat heeft iemand ook voor dit artikel gedaan :p

  12. alsof jullie iets geven om pinksteren phahaha laat me niet lachen azijnpissers

  13. Ik vier pinksteren wel, anders zou ik het niet noemen. Weet je, je moet je eens afvragen of moslims rekening met ons nederlanders houden. Met pasen, kerst trekken zij zich niets van ons aan. Waarom andersom dan wel?

    1. Wij wensen (meestal) mensen die Pasen, Kerst etc vieren ook een fijne dag. Een fijne kerst een fijne Pasen. Dat is menselijk en zo horen we ook met elkaar om te gaan. Misschien doen de Moslims in jouw omgeving dat niet, dat je daarom zo’n denkwijze hebt. Dat kan ook natuurlijk!

    2. Als Jantje van het dak springt moet Pietje het ook doen?

  14. Verspreid liefde.
    Moslim, Jood, Christen, Buddhist of van welk geloof je ook bent (of juist niet)
    We zijn allemaal mensen, ook al spreken we niet allemaal de zelfde taal. We horen elkaar met respect te behandelen. Respect voor een ander geloof, cultuur etc.

    🙂

    1. Ik ben het helemaal met je eens.
      We hebben hier in Nederland gelukkig de vrijheid voor iedere soort geloof.

    2. beetje late reactie van mij, maar hier ben ik het volledig mee eens!
      Respecteer elkaar alsjeblieft, daar word de wereld veel mooier van!

  15. Wat leuk dat er aandacht wordt besteed aan dit onderwerp! Ik schrik wel een beetje van de reacties.

    Ik ken meerdere mensen in mijn omgeving die tijdens de ramadan vasten. Ik heb respect voor hun keuzes en laat hen vrij in hun religie. Toch merk ik dat ik ook een beetje getriggerd wordt. Momenteel is er een niet moslimitisch meisje aangesloten bij het vasten, als morele steun zeg maar. Dan denk ik wel eens dat het een goede reden zou zijn om niet te eten. Dat ik ook best een aantal weken mee kan doen om me te ontdoen van alle luxe. Maar ik weet ook heel goed dat er bij mij veel meer speelt dan dat en dat ik misschien ook wel genoeg gevast hebt voor een leven 😉

    Voor mij nu dus geen ramadan, maar voor iedereen die wel meedoet: ramadan mubarek

  16. Ramadan mubarek💕

  17. Ramadan mubarek dan maar he :).

    Super dat er aandacht wordt besteed aan dit onderwerp!
    Wat ik me dan meteen afvraag.. ramadan en een eetstoornis? Zijn daar toevallig hier ook al artikelen over?

    Zonder al te veel off topic te gaan, zullen we het een beetje netjes en respectvol houden?

    1. Ja, die is er! Ik was er laatst eentje tegengekomen 🙂
      Ik weet niet meer de exacte titel, maar je kan het opzoeken met behulp van dat ene balkje linksboven

  18. Wat leuk om ook iets over de Ramadan te lezen zonder direct een negatief oordeel, jammer dat dit in de reacties dan wel weer gebeurt.

    Pinksteren lijkt me niet direct een aanleiding voor een artikel, maar ook christenen kennen een vastentijd. De veertigdagentijd voor Pasen. Ik zou het op prijs stellen als daar volgend jaar notie van wordt gemaakt. Voor mij was het namelijk best een keuze om ook in bijzijn van vrienden die wel aan de veertigdagentijd deden te kiezen voor een gezonde portie (hiephiephoera ik hoef niet te eten! oh ja toch wel)

    Vasten met een eetstoornis is sowieso lastig, want wat doe je wel en wat beter niet.

    1. Preach, 40 dagen tijd. 💕

  19. zelf ben ik een meisje die ook moslims is en ben er heel trots op alleen vind ik het niet zo prettig en fijn dat er nare reacties worden geplaatst omdat de moslims veel moeite doen voor de Islam en het vasten.
    ik vraag aan iedereen die een reactie plaatst/wil gaan plaatsen om a.u.b. geen nare reacties te plaatsen.
    bedankt voor de begrip;)

  20. als kleine kind hoef je niet mee te doen aan ramadan

  21. OMG!
    Dit artikel is leuk!

    1. Leerzaam en leuk!

  22. Ik ben zelf moslim.
    En ik heb maar 2 keer meegedaan met Ramadan.
    Ik schrik een beetje van deze reacties.

  23. Het is echt creepy dat wij de enigste zijn die nog IETS zeggen hier!

  24. Wij hebben dit artikel pas laat gelezen, het ligt aan onszelf

  25. Hoiiiiiiiii jongens!

  26. Hoi Lilly!

  27. Hola Julian!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *