Heel veel mensen voelen zich in de herfst en winter minder goed. Het is koud en donker buiten en de dagen worden steeds korter. Dit kan nogal eens leiden tot een winterdip. Toch is er een verschil tussen een dipje en een echte winterdepressie. Veelal worden deze dingen door elkaar gehaald en dit kan ervoor zorgen dat mensen die kampen met een echte winterdepressie minder of niet serieus worden genomen. Toch kunnen degenen die hieronder lijden het behoorlijk zwaar hebben. In deze blog deel ik daarom tien feiten over het hebben van een winterdepressie.
1 De oorzaak van een winterdepressie is niet enkel het slechte weer
In veel gevallen is een winterdepressie onderdeel van een klinische depressie of bipolaire stoornis en heeft het niet enkel te maken met het slechte weer. Als mensen ieder jaar in dezelfde periode terugkerende klachten krijgen zoals somberheid of stemmingswisselingen, dan is het belangrijk om te kijken naar wat het onderliggende probleem is. Vaak blijkt dan dat er een onbehandelde depressie aan ten grondslag ligt.
2 Het is een serieus probleem
Veel mensen zeggen nogal gemakkelijk dat ze last hebben van een winterdepressie op het moment dat zij een keer somber zijn op een koude en regenachtige dag, maar vaak realiseren zij zich niet wat dit betekent. Een winterdepressie is niet iets om grappen over te maken. Het is een serieus probleem die je niet zomaar even kunt gebruiken als je je even niet goed voelt.
3 Er zijn meerdere manieren om een winterdepressie te behandelen
Lange tijd werd gedacht dat enkel lichttherapie de manier was om winterdepressies te behandelen. Onlangs schreven we al een artikel over cognitieve gedragstherapie bij winterdepressies. Dit bleek een hele effectieve methode te zijn. Lichttherapie is ook nog steeds effectief omdat het goede hormonen vrijmaakt, maar het is dus lang niet de enige manier.
4 De behandeling kost tijd
De meeste artsen kunnen pas zeggen of er sprake is van een winterdepressie op het moment dat er minimaal twee seizoenen sprake is geweest van een depressieve episode. Dit betekent al met al dat je best een tijdje klachten moet hebben voordat er een diagnose gesteld kan worden. Daarna wordt gestart met de behandeling welke ook nog een tijd kan aanlopen. Dit is echter om te voorkomen dat iemand behandeld wordt voor een stoornis die er niet is.
5 Mensen met een winterdepressie kunnen hier behoorlijk onder lijden
Als je last hebt van een winterdepressie, dan brengt dit behoorlijk wat klachten met zich mee. Veel mensen ervaren veel vermoeidheid, spierzwakte, irritaties, lusteloosheid en een gevoel van overspannenheid. Bovendien kan dit leiden tot een verslechtering van zelfbeeld.
6 Een winterdepressie komt niet alleen voor in de winter
Het is niet heel gebruikelijk, maar sommige mensen ervaren de klachten die passen bij een winterdepressie in een ander seizoen. Het wordt dan ook wel een seizoensgebonden depressie genoemd. Mensen kunnen naast een winterdepressie namelijk ook last hebben van een herstdepressie of voorjaarsmoeheid. Ook komen depressieve klachten voor in de zomer.. Hoe dit precies komt is niet helemaal duidelijk maar vaak hebben deze mensen ook extra last van angstgevoelens en irritaties.
7 Een winterdepressie is complex
Een winterdepressie kan zoals gezegd onderdeel zijn van een klinische depressie, maar ook van een bipolaire stoornis of ander psychisch probleem. Zo is ook weleens te zien dat een obsessief compulsieve stoornis ten grondslag ligt aan de depressieve klachten in de winter. De verschillende symptomen kunnen hierdoor erg met elkaar verweven zijn en elkaar verergeren gedurende bepaalde seizoenen.
8 Het komt vaker voor in noordelijke landen
Mensen die leven in koudere klimaten hebben eerdere last van een winterdepressie. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de hoeveelheid daglicht. Als er minder daglicht is, blijft er meer melatonine in het lichaam wat ervoor zorgt dat je overdag een slaperig gevoelt houdt. Dit leidt tot vermoeidheid en kan weer van invloed zijn op de stemming.
9 Winterdepressies komen meer voor bij vrouwen
Meer vrouwen kampen met winterdepressies dan mannen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat vrouwen sowieso vaker last hebben van depressieve klachten die, zoals eerder beschreven, weleens het onderliggende probleem van een winterdepressie kunnen zijn.
10 Winterdepressies komen veel voor
Jaarlijks krijgen zo’n half miljoen mensen te maken met een winterdepressie, dat is een behoorlijk hoog aantal. Bij veel mensen verdwijnen de klachten vanzelf naarmate de tijd vordert en het seizoen verandert, bij anderen is er meer nodig. Als je kampt met depressieve gevoelens kan de huisarts je informeren over de mogelijkheden.
Ben of ken jij iemand met een winterdepressie?
Geef een reactie