10 feitjes over menstruatie

Op enkele uitzonderingen na krijgen alle meisjes ergens in de puberteit te maken met de menstruatie. Veel meisjes worden tegenwoordig ook nog eens op steeds jongere leeftijd voor het eerst ongesteld. Het hoort er nu eenmaal bij en hoewel het ergens een goed teken is als je menstrueert, zitten er ook aardig wat nadelen aan vast. Over de menstratie wordt altijd veel gezegd en geschreven, maar wat is nu wel en niet waar? In deze blog deel ik tien interessante en leuke feitjes over ongesteldheid en alles wat daarbij komt kijken. 

bron

♥ PMS bestaat echt
Er worden vaak grapjes gemaakt wanneer iemand ongesteld is en tegelijkertijd wat chagrijnig reageert, maar de klachten die kunnen optreden tijdens een menstruatie horen wel degelijk serieus genomen te worden. Heftige krampen, slapeloze nachten en lichamelijke pijn kunnen ervoor zorgen dat je je echt niet goed voelt tijdens de menstruatie. Hoewel er vaak grappig gedaan wordt over PMS, is er in de praktijk dus eigenlijk niet zoveel grappigs aan. 

♥ Elke vrouw heeft een individuele cyclus
Ik hoor van verschillende mensen weleens dat de menstruatie van vrouwen die met elkaar in één huis wonen na verloop van tijd gelijk gaat lopen. Uit onderzoek is er echter nog geen bewijs gevonden dat dit mogelijk is en is het vooralsnog puur toeval wanneer de dames in een huis vechten om het toilet om hun ‘situatie’ op te lossen.

♥ Je hoeft niet elke maand ongesteld te worden
Mij werd altijd door mijn moeder verteld dat het ‘overslaan’ van een menstruatie door middel van een pil schadelijk kon zijn voor het lichaam en de natuurlijke cyclus. Echter is hier geen duidelijk bewijs voor gevonden en kan het juist handig zijn als je bijvoorbeeld met een vakantie de cyclus even kan opschuiven zodat je ongestoord kan genieten van de vakantie.

bron

♥ Stoorfactoren
Hoewel je in principe elke maand ongesteld wordt, kan dit weleens door verschillende factoren verstoord worden. De voornaamste reden is natuurlijk zwangerschap, maar er zijn ook andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat een menstruatie uitblijft. Hierbij kan je denken aan extreme stress of gewichtsverlies. Hoewel het vaak vanzelf weer op gang komt, is het geen slecht idee om dit op tijd aan te kaarten bij een huisarts zodat je andere medische factoren kan uitsluiten.

♥ Mannen voelen het aan
Natuurlijk gebeurt dit meer onbewust dan bewust, maar uit onderzoek zou gebleken zijn dat mannen zich meer aangetrokken voelen tot een vrouw wanneer ze ovuleert. Dit zou komen door de geur die een vrouw verspreid wanneer ze vruchtbaar wordt. 

♥ Ook jij hebt meer zin
Niet alleen mannen voelen het aan wanneer je ongesteld moet worden, maar ook jij wordt vaker opgewonden wanneer het zo ver is. Dit komt door de verhoogde aanmaak van het hormoon progesteron. Hoewel het misschien niet erg aantrekkelijk voelt om tijdens een menstruatie te vrijen, is het wel veilig en mogelijk als het verlangen te groot wordt.

♥ Oorzaken van heftige menstruaties
Een menstruatie kan per keer verschillen. De ene keer is het wat lichter dan de keer erop. Dit hoeft niet altijd iets te betekenen aangezien dit hormonaal kan zijn. Echter kan een plotse heftige menstruatie ook duiden op een medische aandoening. Eén van de meest bekende is endometriose, waarbij het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte komt en terecht komt in andere organen. Dit zorgt voor heftige krampen, wat ook een belangrijk kenmerk kan zijn van endometriose. Bij twijfel is het altijd verstandig om een huisarts te raadplegen. Neem de klachten die je ervaart tijdens de menstruatie serieus.

bron

♥ TSS
TSS, oftewel Toxic Shock Syndrome, wordt ook wel de tamponziekte genoemd doordat er een verhoogde kans is op TSS wanneer een vrouw een tampon gebruikt. Dit komt niet vaak voor maar het is wel goed om te weten dat het vaak makkelijk te voorkomen is. TSS is namelijk een infectie die sneller voorkomt bij vrouwen die tampons verkeerd gebruiken. Het is daarom van belang om een tampon niet langer in te houden dan de bedoeling is. Wissel het uiterlijk na 5 uur en doe dit ook op een hygiënische manier met schone handen en een schone tampon.

♥ 38 jaar lang een ‘feestje’
Meiden worden tegenwoordig steeds jonger voor het eerst ongesteld. Een gemiddeld meisje krijgt haar eerste menstruatie op haar twaalfde. Echter kan dit wel doorgaan tot haar vijftigste levensjaar. Onopgemerkt hebben we dus gemiddeld 38 jaar lang elke maand een ‘feestje’! Dat zijn zo’n 456 menstruaties en dus heel veel tampons, maandverband en chocoladerepen…

♥ 17.000 euro!
Niet alleen duurt het ‘feestje’ 38 jaar lang, het kost je ook nog eens gemiddeld 17.000 euro! Hierbij kun je denken aan 38 jaar lang kosten aan tampons of maandverband, anticonceptiemiddellen en eventuele medicatie. Dat is niet niks…

Welke dingen wist jij al wel en wat nog niet?

bron

Phoicai

Geschreven door Phoicai

Reacties

6 reacties op “10 feitjes over menstruatie”

  1. Leuke weetjes, namelijk leuk en interessant om te lezen. Maar dat laatste puntje (17.000 euro omggg) vind ik toch wel.wat minder leuk.

  2. Mij was ook altijd verteld dat het slecht is om een menstruatie over te slaan. Maar sinds ik door overgewicht een paar jaren niet ongesteld ben geworden vind ik het toch wel heel fijn zo zonder. Ik ben inmiddels wat afgevallen en weer ongesteld maar denk dat ik nu wel aan de anticonceptiepil of prik ga. Ben het vanaf mijn achtste en heb het altijd verschrikkelijk gevonden.

  3. Het overslaan werd mij ook gezegd, afgelopen zomer deed ik het wel om ook van het mooie weer te genieten. Het heeft niets vreemd gedaan met mijn lichaam, en ik vond het wel prettig.
    Daarnaast heb ik ook erge pijn waardoor uitstellen soms ook wel eens fijn is wanneer ik ergens belangrijk heen moet of juist wil genieten.

    Ik ben nog aan het denken om wasbaar maandverband te gebruiken of de cup ,dus binnenkort zal enkel de chocoladefabriek nog het meest aan mij verdienen.

  4. Leuke weetjes! Zelf heb ik altijd best veel last van buikkrampen als ik ongesteld ben, dat is wel vervelend.

  5. Of je kan een menstruatiecup kopen dan kom je nooit aan 17000 euro : )
    Ik vind het wel niet nodig om naar de dokter te gaan gewoon omdat je een beetje te laat bent. Wat gaat die doen dan; je de pil voorschrijven?

    @anoniempje, ik heb ook al een cup besteld! Ik ben zo benieuwd!

    Ik slik de pil niet en ik wil het ook nooit doen, al die nare bijwerkingen. Zelfs al krijg je hier geen last van kan het toch gewoon niet gezond zijn voor je lichaam?!

  6. Wat goed dat hier aandacht voor is! Tot de module seksualiteit en intimiteit was ik altijd onzeker om hier over te praten of te lezen. Nu mag het šŸ™‚ overwinning voor mezelf maar hopelijk ook nuttig voor anderen op dit forum want veel mythes over menstruatie mogen wel eens doorbroken worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *