10 gezonde tussendoortjes

Bij een gezond eetpatroon horen drie hoofdmaaltijden en tussendoortjes. Wanneer je een eetstoornis hebt, is dit soms lastig. Daarnaast is het soms ook moeilijk om variatie te vinden in de koeken, crackers, fruit en andere tussendoortjes die je misschien normaal gesproken eet. In deze blog deel ik een aantal lekkere en gezonde tussendoortjes waarmee je kunt variëren met de tussendoortjes die je al eet. Zie het als een aanvulling en als inspiratie. Zelf vind ik het bijvoorbeeld weleens handig om rauwkost met een lekkere dip te eten als tussendoortje wanneer ik weet dat ik die avond bijvoorbeeld weinig groente ga eten. Je kunt hiermee je dosis vitamine en mineralen die belangrijk zijn voor ons lichaam toch binnen krijgen.

Ik ben zelf gek op lekkere koekjes, dadels, chips, nootjes, fruit, etc. maar het is soms wel fijn en lekker om hiermee te variëren. Ik hoop dat jullie hier wat inspiratie uit kunnen halen en zelf ook kunnen experimenteren met verschillende tussendoortjes zodat je kunt zien wat jij lekker vindt en wat jou energie geeft.

Bron

1. Rauwkost met munt en yoghurt dip
Dit vind ik een erg lekker tussendoortje voor tussen de middag. Je kunt dan eigenlijk gewoon kijken wat je in huis hebt. Zo snijd ik bijvoorbeeld weleens reepjes komkommer of wortel en ik vind radijsjes ook erg lekker (met zout!). Om het nog wat lekkerder en specialer te maken kun je er een lekker yoghurt sausje bij maken. Snijd wat verse munt, pers een teentje knoflook en doe dit bij de yoghurt. Doe er wat zout en peper bij en roer het goed door elkaar. Zo heb je een lekkere dipsaus. Vroeger at ik weleens rauwe bloemkool met een heerlijk mayonaise sausje. Ik weet niet meer precies hoe dit gemaakt werd, maar ook dat vond ik heerlijk. Leuk om eens mee te experimenteren.

2. Gevulde eieren met avocado
Eieren zijn heel goed voor ons en ze bevatten veel stoffen die wij nodig hebben zoals eiwitten, vet, vitamines (zoals vitamine A, B2, B12, D en E) en mineralen zoals jodium, calcium, zink en ijzer. Naast dat ze gezond zijn, zijn ze ook nog eens enorm lekker. Gevulde eieren zijn dus een prima tussendoortje en heb je weleens gevulde eieren met avocado gegeten? Dit is nog veel lekkerder. Kook een aantal eieren hard, pel ze en laat ze vervolgens even afkoelen. Daarna snijd je ze door midden en haal je het eigeel eruit. Doe dit in een bakje en doe hier wat avocado bij. Prak dit tot een geheel en breng het op smaak met wat citroensap, peper, zout, knoflookpoeder en paprikapoeder. Doe het mengsel in de eitjes en ze zijn klaar!

Bron

3. Gezonde chocolademousse
Liever iets zoets? Je kunt heerlijke chocolademousse zelf maken. Het is super makkelijk en het zit vol met gezonde vitamines die ons lichaam nodig heeft. Wat heb je nodig? 2 bananen, 1 avocado, 4 eetlepels cacao, wat kokosmelk en eventueel wat fruit en noten als garnering. Snijd de avocado en bananen in stukken en mix ze in de keukenmachine tot een romig mengsel. Voeg vervolgens een scheutje kokosmelk toe en de cacao poeder en mix het nog even goed door elkaar. Doe het dan in een schaaltje en garneer het eventueel met wat fruit en noten. Als je de mousse wat zoeter wil, kun je er wat honing aan toevoegen.

4. Yoghurt – fruit ijsjes
In de zomer zijn ijsjes natuurlijk heerlijk. Mijn moeder maakte dit vroeger weleens met danoontjes. Daar kon ik enorm van genieten. Yoghurt ijsjes maken is helemaal niet moeilijk maar zo lekker. Je hebt hiervoor een plastic vorm nodig om zelf ijsjes mee te maken. Wat heb je nodig? Griekse yoghurt (200 gr), een half glas melk (mag ook amandelmelk of sojamelk zijn), ½ banaan, eventueel ander fruit zoals aardbeien of perziken, wat honing of agave siroop en wat kaneel. Meng het allemaal door elkaar in een blender of keukenmachine en vul de ijs vormpjes met het mengsel. Doe het vervolgens een paar uur in de vriezer en je ijsjes zijn klaar!

Bron

5. Havermout pannenkoekjes
Super simpel en heel lekker. Ik eet het weleens als ontbijt maar het is ook een heerlijk tussendoortje. Meng in een schaaltje wat havermout, geprakte banaan, kaneel, rozijnen, wat honing en melk door elkaar totdat het een dik papje wordt. De hoeveelheden moet je een beetje schatten, maar wanneer het te waterig wordt kun je er altijd wat havermout bij doen. Het hoort dikker te zijn dan normaal pannenkoeken beslag. Bak vervolgens de pannenkoekjes in een beetje boter. Ze zijn heerlijk om te eten met een beetje poedersuiker, agave siroop, honing en / of vers fruit.

6. Gevulde dadels met room- of geitenkaas en walnoten
Ik ben helemaal geen kaasliefhebber dus dit zou ik niet zo snel eten, maar veel andere mensen vinden dit wel heel lekker. Een combinatie tussen zout en zoet is vaak erg lekker en dat is hierin natuurlijk ook duidelijk aanwezig. Het is super simpel om te maken. Je snijd namelijk de dadels open, haalt de pit eruit, je vult het met roomkaas of geitenkaas en je doet er een walnoot op. Klaar!

Bron

7. Slawraps met gerookte zalm
Bij een Vietnamees restaurant waar ik weleens kom serveren ze loempia’s met verse sla blaadjes. Een geweldige combinatie. Je kunt ook zelf lekkere sla wraps maken. Je hebt hier vellen ijsbergsla voor nodig, gerookte zalm, citroen, kappertjes, een gekookt eitje en zout en peper. Wikkel dit in een blaadje sla en het is echt heerlijk.

8. Spicy geroosterde kikkererwten
Kikkererwten zijn onder het grote publiek vooral bekend geworden als het ingrediënt voor hummus. Ze zitten vol met eiwitten, vezels en vitamines. Ik heb eigenlijk nog nooit echt kikkererwten gegeten zonder dat ze in de hummus zaten, maar het schijnt erg lekker te zijn als je ze roostert. Voor lekkere pittige geroosterde kikkererwten heb je het volgende nodig: 1 tl paprikapoeder, chilipoeder, zeezout, olijfolie en een potje kikkererwten (200 gr). Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de kikkererwten uitlekken. Meng ze vervolgens met 1 el olijfolie en kruiden en leg ze op een stuk bakpapier in een ovenschaal. Rooster ze ongeveer 20 minuten in de oven en schep ze dan dan om en bak ze nog eens 20 minuten. Kijk wel af en toe even of het nog goed gaat.

Bron

9. Warme appel met kaneel en rozijnen
Het is alsof je een appeltaart eet maar dan net even anders. Je hebt hiermee gelijk je dagelijkse portie fruit binnen en het smaakt heerlijk. Je hoeft alleen maar appel in stukjes te snijden, rozijntjes erbij, een beetje kaneel en warm maken in de pan. Eventueel wat kokosrasp er over heen en je hebt een heerlijk en warm tussendoortje.

10. Popcorn
Ik ben gek op popcorn en dit is ook een van mijn lievelingstussendoortjes. Jammer van die velletjes die tussen je kiezen blijven steken, maar verder heel lekker. Vroeger maakte mijn moeder altijd popcorn zelf met een beetje olie in de pan. Je hebt daar verder alleen mais voor nodig. Een beetje zout er over heen en klaar! Het is overigens ook helemaal niet duur en je kunt mais lang bewaren, iets wat je altijd in huis kunt hebben.

Wat eet jij graag als tussendoortje?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

11 reacties op “10 gezonde tussendoortjes”

  1. lekker! Volgens mij bij die geroosterde kikkererwten wel handig dat je het vliesje eraf haalt. Dan worden ze nog wat lekkerder.

  2. Popcorn met zout erover….blêh!!! Poedersuiker vind ik een beter idee, maar misschien hoort het dan niet meer tussen gezonde tussendoortjes hihi.

  3. leuke blog egt handig! maar miss is het ook een idee om iets ongezondere tussendoortjes ook neer te zetten. Dat we ook kunnen zien dat het okay is om iets minder gezonde dingen kunnen nemen als tussendoortje?? Het is alleen een idee hoor, het is jullie site jullie mogen posten what ever jullie willen 🙂

  4. Leuke ideeën en lekkere recepten! Die rauwkost met een sausje lijkt me lekker! En het yoghurtijs ook! Vaak neem ik als tussendoortje, creackertjes, een evergreen, rijstenwafels met bijv, ongezoete pindakaas en banaan, een sapje of smoothie of een handje ongezoute nootjes 🙂

  5. thnx! heel handig!

  6. Heel erg lekker deze tussendoortjes! Rauwkost met hummus is ook een aanrader, nicecream, bevroren fruit, ongezouten noten, banaan/appel met pindakaas, yoghurt met honing, rijstwafels met kaas en mosterd, etc. Genoeg variatie!

  7. Die geroosterde kikkererwten wil ik al heel lang eens proberen, maar ik vergeet het steeds. Leuke ideetjes!

  8. Gevulde eitjes vind ik ook altijd lekker. Ik maak ze altijd met een beetje mayonaise en paprikapoeder, echt een aanrader.

    Alleen hoeveel van die ‘halfjes’ moet je nemen tot het een volwaardig tussendoortje is? Is één ei (dus twee halfjes) dan genoeg? 🙂

  9. Leuke ideeën. Wel even wat origineler dan een pakje sultana. Ik wil die geroosterde kikkererwten wel een keer proberen.

  10. Leuke ideeën! Zelf bak ik wel eens wat dingen voor tussendoor. Zoals healthy bananenbrood van amandelmeel of koekjes van havermout! Balletjes van kokosrasp, noten en dadels ook lekker!

  11. Allemaal lekker vers en gezond! Vroeger nam ik weleens een blikje tonijn met wat dressing of een yoghurtsausje (het recept wat in dit blog staat, lijkt trouwens eeg op knoflooksaus).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *