Regelmatig heb ik mezelf afgevraagd wat het leven voor mij betekent. Hoe wil ik graag leven? Waarom kreeg ik een eetstoornis? Waarom ben ik hier op aarde en wat wil ik bereiken? En zo zijn er nog veel meer grote levensvragen die ik mezelf af en toe stel en heb gesteld. Sommige hielden me dagenlang of zelfs maandenlang bezig, anderen kwamen heel kort voorbij. Soms maakte bepaalde vragen en vooral de afwezige antwoorden op die vragen me angstig voor de toekomst of gaven ze me een schuldgevoel over mijn verleden.
Levensvragen zijn heel goed en ik denk ook belangrijk om je leven wat sturing en waarde te geven. Toch maken ze je soms misschien ook gespannen of bang. Hieronder beschrijf ik tien levensvragen waarin jij je misschien wel herkent. Onderaan vind je ook nog wat tips om om te gaan met levensvragen.
1. Is er leven na de dood?
Dit is denk ik een hele bekende grote vraag voor heel veel mensen op deze aarde. Heel soms hoor je iemand er een duidelijke en vastbesloten uitspraak over doen. Mensen die overtuigd zijn dat God bestaat bijvoorbeeld of mensen die heel wetenschappelijk onderbouwen dat ‘het licht uit gaat’ wanneer je overlijdt. Het kan eng zijn om met deze grote levensvraag bezig te zijn. Het kan je bang maken om dood te gaan of anderen kwijt te raken. Misschien vraag je je af of je wel naar de hemel gaat en of die wel bestaat. Maar ook of de hel er is en hoe het zou zijn als je daar verder zult ‘leven’. Sommige mensen denken dat er een hiernamaals is, anderen denken dat je opnieuw geboren wordt en geloven in reïncarnatie. Een lastige kwestie, waarover het goed is om af en toe te praten met mensen in je omgeving.
2. Bestaat er een hogere macht (God)?
Ook dit is een veel voorkomende levensvraag. Of je nu gelovig of niet gelovig bent opgevoed, je zult je allemaal wel eens afvragen of er een God bestaat. Is dit heelal, de aarde en de mens bedacht door een hogere macht of zit het anders? Zit er een God achter de oerknal of zat dat anders? Wat doet die God op dit moment en bij welk geloof dien je de juiste God? God heeft voor veel mensen een andere betekenis. Onderzoek eens wat het voor jou betekent. Heb je belangstelling voor religie, onderzoek dit dan. Ga eens naar een kerk, verdiep je in verschillende geloven en luister naar jouw eigen gevoel en mening hierover. Twijfelen aan je geloof is niet fout. De vraag of God bestaat is niet gek en daarover mag je op een rustige manier af en toe best nadenken en je vragen stellen.
3. Waarom ben ik hier?
Op sommige momenten kan je leven doelloos lijken. Waarom ben je hier op aarde en wat heb je te bieden? Misschien zijn er nare dingen in jouw leven gebeurd, heb je een laag zelfbeeld of ben je depressief. Je vraagt je af wat jouw leven te betekenen heeft en wat het doel is van je bestaan. Droevige gedachtes kunnen hierbij naar voren komen of een gevoel van waardeloosheid. Toch denk ik dat iedereen iets te betekenen heeft hier op aarde. Sluit jezelf niet buiten als het hierover gaat. Ook jij hebt iets te bieden, ook al is het in jouw ogen iets kleins.
4. Gebeuren dingen met een reden?
Is je leven al vastgelegd vanaf het moment dat je geboren bent of is alles maar toevallig? Sommige mensen geloven erin dat alles wat er in jouw leven gebeurt, met een reden gebeurt. Je ontmoet bepaalde mensen, er overkomen je bepaalde dingen of je krijgt kansen die heel bijzonder zijn. Er gebeuren dingen in je leven die van te voren bedacht lijken te zijn.
Toch kan het ook zijn dat juist niets gaat zoals je had gehoopt. Misschien krijg je kansen die mooi zijn, maar pak je die niet aan. Je heb een eigen keuze in jouw dagelijkse leven. Misschien komen er mooie dingen op je pad, maar het is altijd aan jou de keuze om hier wat van te maken. Maar ook als er een hele tijd rottige dingen gebeuren. Is dat dan zo bedoeld, jouw eigen schuld of toeval? Het kan een grote vraag zijn of dingen ‘zo hadden moeten zijn’ of dat je hierin ook zelf de hand ook hebt of juist niet.
5. Wat wil ik bereiken in mijn leven?
Net zoals de vraag ‘Waarom ben ik hier?’ is deze bovenstaande vraag een veelvoorkomende. Op bepaalde momenten in je leven weet je misschien even niet welke richting je uit wilt. Je weet niet wat je wilt bereiken of hebt geen doel voor ogen. Je bent zoekende en vraagt je daarom regelmatig af wat je hier doet en wat je nou eigenlijk wilt? Het kan ook zijn dat je met deze levensvraag worstelt omdat je dingen wilt bereiken, maar dit tot nog toe niet is gelukt. Dat kan frustratie en teleurstelling veroorzaken en de antwoord op deze levensvraag ongrijpbaar maken. Het is goed om jezelf af en toe deze vraag te stellen, maar wees wel realistisch en geef jezelf kansen om deze dingen te bereiken.
6. Hoe wil ik leven?
Als je wat meer volwassen wordt, vraag je je misschien af hoe jij gezien wilt worden en hoe jij jouw leven in wilt richten. Wat wil je doen als het gaat om werken en vrije tijd? Welke normen en waarden zijn belangrijk voor jou? Hoe wil je omgaan met cultuur, milieu, religie of gezondheid? Wil je bijvoorbeeld een rustig leven leiden, juist veel carrière maken, veel reizen of een gezin starten? Hoe wil je dat mensen met elkaar omgaan binnen jouw gezin en wat wil je een drijfveer laten zijn voor jouw bestaan? Wat zijn dingen die jij belangrijk vindt in jouw levensstijl?
7. Ben ik belangrijk voor anderen?
Dit is ook weer een hele grote vraag. In het leven kun je je in periodes misschien vergeten voelen. Iedereen krijgt wel eens te maken met relatiebreuken, ruzies, bedrog of eenzaamheid. Deze dingen kunnen ervoor zorgen dat je even niet meer weet of je nog wel belangrijk voor iemand bent. ‘Zou iemand mij missen als ik dood zou gaan?’ is een vraag die dan voorbij kan komen. Voel je niet raar als je jezelf afvraagt wie er om jou geven. Soms ervaar je even wat minder liefde in je leven, maar weet dat dit altijd weer terugkomt. Er zijn echt mensen die om jou geven.
8. Wat zijn belangrijke momenten in mijn leven?
Soms is het goed om eens terug te kijken naar je verleden. Als de focus hier al heel veel op ligt, kan het goed zijn om je juist weer af te vragen hoe je omgaat met gebeurtenissen in jouw leven die belangrijk waren. Wat heeft er allemaal aan bijgedragen dat jij nu bent wie je bent? Hoe zijn bepaalde gebeurtenissen (positieve en negatieve) van invloed geweest op jou. Hoe ging jij vroeger om met bepaalde problemen en wat heb je hierin geleerd? Dit soort vragen kunnen lastig zijn, omdat er natuurlijk ook nare gebeurtenissen in het verleden liggen. Toch is het goed om te kijken wat jij hier uit hebt kunnen halen dat wel positief is. Lees ook: What doesn’t kill you makes you…
9. Kan ik mijzelf de fouten vergeven die ik heb gemaakt?
Iedereen maakt fouten in het leven. Toch kan het zo zijn dat je met schuldgevoelens rond blijft lopen die steeds weer terugkeren en je misschien wel belemmeren in je dagelijks leven. Keuzes die je hebt gemaakt, gesprekken die niet goed zijn verlopen, contacten die zijn verbroken en of destructief gedrag. Fouten die moeilijk of niet meer terug te draaien zijn. Dit soort gedachtes heeft denk ik iedereen wel eens. Toch kunnen ze voor angst zorgen of je veel bezig houden. Vergeving is hierin denk ik heel belangrijk, hoe moeilijk dat soms ook is.
10. Als ik mijn leven opnieuw mocht leven, wat zou ik dan anders doen?
Ben je tevreden over het leven dat je tot nu toe hebt geleid? Deze vragen zijn heel erg lastig. Want wat zou je allemaal anders hebben gedaan als het opnieuw mocht doen en zou je leven dan echt leuker of beter zijn geweest? Deze vraag stellen veel oudere mensen zichzelf, maar ik denk dat het ook niet erg is als jonge mensen deze vraag af en toe proberen te beantwoorden. Zo blijf je alert op de keuzes die je maakt en of deze wel echt goed zijn. Zou je deze keuze nog steeds de juiste vinden als je 80 bent?
Hoe ga je om met levensvragen?
Wees niet bang voor de grote vragen die je hebt. Op sommige levensvragen kun je pas over een paar jaar antwoord geven en op sommige misschien wel nooit helemaal volledig. Probeer dat een beetje te accepteren. Ik denk dat het goed is om af en toe eens te praten over de gedachtes die je over deze grote vragen hebt. Je vrienden, je ouders, je opa en oma of broers en zussen herkennen zich er vast wel in. Je kunt dan meningen of visies uitwisselen wat jou weer kan helpen bij het beantwoorden van jouw levensvragen.
Schrijf af en toe ook over deze vragen, als je er erg mee zit. Het is niet gek dat je over God, de hemel, de dood, levensdoelen of überhaupt ‘het leven’ nadenkt. Dat is juist goed en het nadenken hierover is een deel van je persoonlijke ontwikkeling. Het helpt je bij het volwassen worden en kan je een beetje sturing geven in jouw leven. Wees niet bang als je een bepaalde vraag momenteel nog niet kunt beantwoorden en maak jezelf ook niet bang met antwoorden die anderen op levensvragen hebben. Die antwoorden zijn geen feiten, kunnen veranderen en zijn heel persoonlijk. Geef jezelf vooral de tijd en vertrouw erop dat je de antwoorden gedurende je leventje zult ontdekken.
Welke levensvragen stel jij jezelf wel eens?
Geef een reactie