Hummus is inmiddels enorm populair in ons land en op de bekende kikkererwtenpuree zijn inmiddels ook heel wat variaties gekomen. Je kunt het makkelijk zelf maken, maar er zijn ook heel veel lekkere soorten in de supermarkt te vinden. Ik vind de gewone hummus heel lekker maar ook die met zongedroogde tomaatjes van de Albert Heijn. Je kunt het natuurlijk gewoon op brood eten, maar het is bij nog veel meer gerechten heel lekker. In deze blog deel ik een aantal heerlijke hummus combinaties die het proberen waard zijn.
♥ Zelf hummus maken
Ik heb het laatst een keertje zelf gemaakt in de keukenmachine en het is eigenlijk heel makkelijk en ook heel lekker. Hieronder deel ik eerst een lekker recept om dit zelf te maken. Wil je hummus met zongedroogde tomaat? Voeg dit dan ook toe aan het recept.
Wat heb je nodig?
– 225 gram kikkererwten
– 2 el tahin (sesam pasta)
– sap van 1 citroen
– 2 teentjes knoflook
– olijfolie
– 1 tl komijnpoeder
– paprikapoeder
– peper en zout
– chiliflakes
Hoe maak je het?
Doe de kikkererwten, tahin, knoflook en het komijnpoeder in de keukenmachine en mix het totdat het een glad mengsel is. Pers de citroen uit het voeg het sap toe. Doe er 3-4 eetlepels olijfolie bij en wat peper, zout, paprikapoeder en chili flakes naar smaak. Mix het goed door elkaar en proef even. Voeg eventueel nog wat kruiden toe. Garneer het met wat kikkererwten en paprikapoeder en bewaar het in de koelkast.
Het is dus heel makkelijk om zelf te maken en het hoeft ook helemaal niet duur te zijn. Kikkererwten kun je voor weinig in blik kopen en de kruiden heb ik zelf altijd gewoon in huis. Maar goed, wat kun je er allemaal mee doen? Hieronder kun je wat inspiratie vinden.
1. Hummus met avocado dip
Hummus is lekker en avocado ook, dus waarom combineer je die twee niet? Sowieso vind ik hummus op een broodje met wat plakjes avocado erg lekker, maar je kunt het dus ook prima mixen. Doe de hummus en de avocado in de blender en zo maak je een heerlijke dip. Breng het eventueel nog even verder op smaak met wat citroensap, zout en peper en eet het bijvoorbeeld met chips of soepstengels.
2. Wrap met hummus en spinazie
Wil je eens lunchen met iets anders dan brood? Maak dan deze heerlijke wraps met hummus. Het is super simpel. Smeer een laagje hummus op een wrap en doe hier wat spinazie, avocado, wortel en citroensap op. Breng het eventueel nog even op smaak met wat zout en peper en je bent klaar! Ook leuk om te maken voor een high tea. Je snijd dan de wrap in kleine stukjes.
4. Sandwich met hummus en salami / chorizo
Een van de eerste keren dat ik hummus at, at ik een broodje in een cafe met hummus, salade, een soort Spaanse salami die erg leek op chorizo, avocado en tuinkers. Dit was echt heerlijk. Op het originele broodje zat ook feta maar hier hou ik niet zo van, dus ik at het zonder. Als je dit zelf wil gaan maken kun je dit natuurlijk wel toevoegen. Het was heerlijk. Een perfecte combinatie.
5. Hummus – zoete aardappel soep
Ik weet niet of ik dit heel lekker vindt, maar ook hummus in soep vorm is populair onder veel mensen. Ik vond dit recept van hummus – zoete aardappel soep. Ik heb het zelf nog nooit gegeten maar wie weet is het de moeite waard.
Wat heb je nodig?
– 2-3 zoete aardappels in blokjes
– 300 gr hummus
– verse rode peper (hoeveelheid naar keuze)
– 2 teentjes knoflook
– 1250 ml groentebouillon
– 2 el komijn
– 2 el olijfolie
– 1 ui
Hoe maak je het?
Doe de olijfolie in een grote soeppan en bak hier de ui even in. Voeg dan de knoflook toe en bak dit even mee. Doe daarna de groentebouillon, zoete aardappels en de komijn in de pan en breng het aan de kook. Laat het voor 30-45 minuten koken totdat de aardappel gaar is. Haal het van het vuur en doe de hummus er doorheen. Pureer erna de soep met de staafmixer en breng het eventueel nog verder op smaak. Dan is de soep klaar. Je kunt het eventueel nog garneren met wat Griekse yoghurt.
6. Hummus als kip marinade
Misschien lijkt het wat ver gezocht, maar je kunt hummus ook als kip marinade gebruiken. Ik vind het heerlijk klinken en ik ga het zeker eens proberen. Het is niet iets wat ik zelf zou bedenken, maar toen ik het tegen kwam, leek het mij direct heel lekker.
Wat heb je nodig?
– kipfilet of kipdijfilet
– hummus
– knoflook
– paprikapoeder
– komijnpoeder
– chili flakes
– citroen
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Leg hier de kipfilets in en marineer ze met een mengsel van hummus, knoflook, paprikapoeder, komijn, chili flakes en citroen. Het mengsel kun je prima van te voren maken (het voordeel is dat je dan kunt proeven) en het daarna gelijkmatig verdelen over de kip. Bak de kip in de oven voor ongeveer 30 minuten en kijk dan even of het gaar is.
7. Pasta met hummus
Pasta met hummus lijkt mij in eerste instantie niet zo lekker, maar het schijnt dus echt heerlijk te zijn. Ik ga het denk ik wel een keertje uitproberen.
Wat heb je nodig?
– 2 kipfilets
– penne pasta
– chipotle hummus
– 2 teentjes knoflook
– 1 kleine ui
– 1 rode paprika
– 1 tl paprikapoeder
– 0,5 tl oregano
– 0,5 tl tijm
– zout en peper
– olijfolie
Hoe maak je het?
Bak de kip met de bovenstaande kruiden en bak het gaar. Snijd het in kleine stukjes. Dit kun je na of voor het bakken doen. Bak vervolgens de ui, knoflook en paprika in een beetje olijfolie en kook de pasta gaar. Doe dit vervolgens met wat lepels hummus door elkaar en meng het goed. Laat het nog even bakken en klaar!
8. Tosti met hummus
Iets wat mij minder lekker lijkt maar wat ook geliefd is onder sommige mensen, is de tosti met hummus. Doe een laagje op een boterham met kaas en stop dit vervolgens in het tosti ijzer. Ook lekker om er wat rucola bij te eten.
9. Hummus springrolls
Eerder schreef ik een artikel waarin ik recepten deelde van lekkere springrolls. Je ziet ze tegenwoordig heel veel en ze zijn ontzettend gezond. Wil je de springrolls nog wat extra smaak geven? Voeg er dan wat hummus aan toe. Lekkere groente erbij en ze zijn klaar! Een heerlijke combinatie.
10. Hummus dip met groente
Heel simpel en toch een heel lekker tussendoortje. Doe wat hummus in een bakje, snijd wat wortels, selderij, komkommer of rauwe bloemkool en gebruik de hummus als dip.
Eet jij weleens hummus en welke van de bovenstaande gerechten lijkt jou het lekkerste?
Geef een reactie