In een gezond en gevarieerd eetpatroon horen drie hoofd maaltijden maar ook de tussendoortjes. Er zijn talloze variatie mogelijkheden als het om tussendoortjes gaat. Je kunt bijvoorbeeld denken aan lekkere koekjes, chocolade, fruit, groente met dip en chips. Tussendoortjes eten gaat bij mij eigenlijk een beetje vanzelf. Ik eet namelijk wanneer ik trek heb en de ene keer eet ik wat meer tussen de hoofdmaaltijden door dan de andere keer. Ik ben wel echt iemand die graag vaker eet in plaats van veel. Eerder schreef ik een blog over lekkere avond snacks. Dit zijn tussendoortjes die je dan sneller op een later tijdstip of in de middag zal eten en waar je bijvoorbeeld ‘s morgens minder snel voor kiest. Omdat je in de ochtend vaak wat andere tussendoortjes eet dan bijvoorbeeld ‘s avonds, leek het mij leuk om hier een blog over te schrijven en wat ideetjes te delen.
Bij mij gaat het eten van tussendoortjes misschien vanzelf, maar wanneer je een eetstoornis hebt kan het zijn dat dit wat minder vanzelfsprekend is. Tussendoortjes kunnen een enorme uitdaging zijn en het kan ook lastig zijn om hierin te varieren. Hoewel je misschien ook weleens iets anders wil proberen, hou je vast aan hetgeen dat voor jou vertrouwd is en goed voelt. Het kan echter wel een mooie uitdaging zijn om een keer iets anders te proberen. In deze blog een aantal tips die ook handig zijn als je even geen inspiratie hebt.
1. Warme appel met rozijnen en kaneel
Het is heel simpel, maar misschien niet iets waar je direct aan denkt. Het is eigenlijk een soort appeltaart vulling die je prima kunt eten als tussendoortje. Sterker nog: het is heel lekker en ook nog eens gezond. Het enige wat je hoeft te doen is appels schillen en in kleine stukjes snijden, in een pannetje doen met een paar druppels water en rozijntjes en er kaneel overheen strooien. Maak het een beetje warm, roer goed door en zorg ervoor dat het niet aanbrand en je hebt een heerlijk tussendoortje.
2. Yoghurt met vers fruit en muesli
Veel mensen eten yoghurt met muesli of cruesli als ontbijt, maar het is ook heerlijk als tussendoortje. Wat vers fruit erbij en eventueel wat gesneden verse munt. Ik vind dit heel lekker als tussendoortje in de zomermaanden en dan doe ik er extra veel fruit doorheen.
3. Zelfgemaakte notenreep
Er zijn tegenwoordig heel veel noten en mueslirepen verkrijgbaar bij de supermarkten en die kunnen heel lekker zijn als tussendoortje. Ik vind de repen van Eat Natural bijvoorbeeld heel lekker maar je kunt dit ook zelf maken. Hieronder een receptje.
Wat heb je nodig?
– 70 gram notenmix (ongezout, noten naar keuze)
– 250 gram verse dadels
– 50 gram geraspte kokos
– 1 el pompoenpitten
– 1 el zonnebloempitten
– 1,5 el sesamzaad
Hoe maak je het?
Haal de pitten uit de dadels en maal ze fijn in de keukenmachine. Leg de noten in een afgesloten zak of schone theedoek en sla er met een deegroller op. Je kunt ze ook in de vijzel wat fijner maken. Er mogen best nog wat grovere stukken tussen zitten. Hak ze dus niet in de keukenmachine helemaal fijn. Doe het in een kom en voeg hier de sesamzaad en een eetlepel van de kokos aan toe. Voeg dan de vermalen dadels toe en kneed het goed door elkaar. Pak een rechthoekige bakvorm en bekleed deze met bakpapier. Doe het mengsel er in en druk het mengsel plat. Haal het er dan uit en snijd er repen van. Bestrooi ze met de overige kokosrasp en leg ze in de koelkast. Een heerlijk tussendoortje voor in de ochtend (en voor de rest van de dag ook lekker ;))
4. Beschuitje of eierkoek met aardbeien
In de zomermaanden wanneer het weer aardbeientijd is, is dit denk ik wel mijn favoriete tussendoortje. Zeker ‘s morgens bij de thee. Een eierkoek of beschuitje met een beetje boter en aardbeien.
5. Homemade kruidkoek
We kennen allemaal wel de ontbijtkoek die je bij de bakker of supermarkt kan kopen en wat op z’n tijd heerlijk is met een laagje boter. Je kunt zelf ook heerlijke kruidkoek bakken waar je dagen van kunt genieten en overal mee naar toe kunt nemen. Hieronder een receptje en het is echt super makkelijk!
Wat heb je nodig?
– 375 gram zelfrijzend bakmeel
– 300 ml water
– 300 gram bruine basterdsuiker
– 2 tl koekkruiden
– 1 ei
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cake vorm in. Je kunt overigens de bakvorm ook bekleden met bakpapier. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en mix het tot een glad mengsel. Als je wilt kun je er ook noten, stukjes chocolade of rozijnen aan toevoegen. Giet het vervolgens in de ingevette bakvorm en bak het ongeveer 75 minuten in de oven. Ga wel af en toe even kijken of het niet te hard gaat.
6. Verse smoothie
Smoothies zijn heerlijk als tussendoortje en ook nog eens enorm voedzaam en gezond. Je kunt ze precies zo maken als je zelf wil en het voordeel: je kunt ze ‘s morgens maken en in een goede afsluitbare beker of fles meenemen zodat je het als tussendoortje kunt drinken. Je kunt er allerlei soorten fruit doorheen doen zoals aardbeien, frambozen, nectarine, banaan, sinaasappel, etc. Een beetje yoghurt er doorheen en eventueel wat havermout en je hebt een heel voedzaam sapje.
7. Dadels in allerlei vormen
Hier bedoel ik niet letterlijk ‘vormen’ mee, maar wel dat je dadels op veel verschillende manieren kunt eten en in gerechten kunt verwerken. Zo worden ze weleens gegeten in combinatie met roomkaas of geitenkaas of met bacon uit de oven. Dit is misschien als ochtendtussendoortje wat minder lekker. Je kunt ze natuurlijk gewoon zo eten maar ook verwerken in bijvoorbeeld noten repen, muffins en bananenbrood.
8. Bananenbrood
Bananenbrood is heerlijk en ook heel gezond. Het is een perfect tussendoortje voor ‘s morgens tussen het ontbijt en de lunch in. Eerder heb ik al een recept hiervan gedeeld. Die kun je hier vinden. Je kunt het op deze manier maken maar ook allerlei ingrediënten zelf toevoegen zoals stukjes pure chocolade, rozijnen en gedroogd fruit.
9. Crackers met zelfgemaakte hummus en komkommer of avocado
Crackers met allerlei beleg zijn ook heel geschikt als tussendoortje. Maak bijvoorbeeld zelf hummus en doe er wat plakjes avocado of komkommer op. Heerlijk! Hieronder vind je een receptje om zelf hummus te maken.
Wat heb je nodig?
– 570 gram kikkererwten
– 2 el tahin
– 1 citroen
– 2 teentjes knoflook
– 1 tl zout
– 3 el olijfolie
– een halve tl paprikapoeder
– chiliflakes
Hoe maak je het?
Giet de kikkererwten af en vang de helft van het vocht op. Houd 2 el kikkererwten apart voor de garnering.
Pers de citroen uit en snijd de knoflook fijn. Pureer de kikkererwten en het vocht, de citroensap, tahin, knoflook en het zeezout. Meng het totdat het een glad mengsel is en doe het daarna in een schaal. Bestrooi de hummus met de kikkererwten die je apart had gehouden, wat paprikapoeder en chiliflakes.
10. Havermout muffin met blauwe bessen
Ik hou heel erg van lekkere zoete dingen en zeker in de ochtend eet ik ook het liefste zoet brood beleg en zoete tussendoortjes. Deze heerlijke havermout muffins met blauwe bessen zijn hier erg geschikt voor en makkelijk te maken.
Wat heb je nodig?
– 125 gram havermout
– 100 ml melk
– 1 banaan
– 2 eieren
– 2 tl bakpoeder
– 1 tl kaneel
– snufje zout
– zonnebloemolie
– handje blauwe bessen
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 170 graden en zet een bakblik met ongeveer 10 muffinvormpjes klaar. Prak de banaan en meng het met bakpoeder, de havermout, eieren en melk zodat het een goed door elkaar gemengd beslag wordt. Mix het niet te lang. Als je van wat zoetere muffins houdt, kun je er wat honing doorheen doen. Voeg de kaneel toe, een snufje zout en een scheutje zonnebloemolie. Doe als laatste de blauwe bessen erbij en giet het beslag in de muffinvormpjes. Bak ze ongeveer 30 minuten en kijk even of ze gaar zijn. Ze zijn gaar als je er een sateprikker in stopt en er komt geen beslag mee.
Wat vind jij lekkere ochtend tussendoortjes en wat zou je weleens willen proberen?
Geef een reactie