10 lekkere pitabroodjes

Pita broodjes ken ik vooral van de broodjes shoarma en de Griekse ‘broodjes’ met souflaki en tzatziki. Ik moet eerlijk zeggen dat ik shoarma bijna nooit eet maar vroeger weleens en vooral de broodjes vond ik erg lekker. De Griekse variant eet ik wel heel graag. Inmiddels hebben ze ook allerlei andere soorten pita broodjes en je kunt ze op nog veel meer manieren bereiden. Je kunt er een heerlijke lunch mee maken maar ook gerechten die heel lekker zijn voor ‘s avonds. Het voordeel is dat je de broodjes kunt afbakken en dat je ze in huis kan halen en op een later moment kunt bereiden. Zo heb je altijd wat lekkers in huis. Hieronder deel ik een aantal recepten die het proberen waard zijn.

1. Pita met chorizo, ijsbergsla en mayonaise
Bak de pita broodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat ze eventjes afkoelen. Was de ijsbergsla en breek het in stukken. Bak de chorizo eventjes en besmeer de broodjes met een laagje mayonaise. Leg er wat ijsbergsla op en vervolgens de chorizo. Je kunt eventueel ook nog wat rode peper meebakken als je een wat pittiger broodje wilt.

Bron

2. Pita met pittige kipreepjes, rucola en hummus
Dit vind ik een heerlijke combinatie voor een pita broodje en het is zeker de moeite waard om eens te proberen. Kruid een kipfilet met wat kipkruiden en knoflook naar smaak. Bak de kip in een koekenpan en doe de pita broodjes in de oven. Besmeer ze daarna met een laagje hummus en strooi er wat rucola overheen. Snijd de kip in dunne reepjes en doe ze op het broodje.

Bron

3. Pita met tomaat, mozzarella en basilicum
De combinatie van tomaat, mozzarella en basilicum kan eigenlijk altijd en is ook heerlijk op een pita broodje. Je maakt er eigenlijk een soort mini pizza van. Snijd de tomaat en mozzarella in stukjes. Meng de tomaat met wat zout, peper en knoflook en verdeel het samen met de mozzarella over het broodje. Ik vind het lekker om het dan nog even in de oven te doen zodat de kaas smelt, maar je kunt het ook koud eten (bak dan wel eerst het pita broodje af). Strooi als laatste de basilicum er overheen.

Bron

4. Pita met spinazie, tonijn en cheddar uit de oven
De combinatie van tonijn en cheddar kom ik steeds vaker tegen op menukaarten en het schijnt een heerlijke combinatie te zijn. Het lijkt mij ook best lekker, alleen wel heel machtig.. Hoe maak je het? Bak eerst de pita broodjes in de oven en beleg ze daarna met tonijn uit blik, wat peper en cheddar kaas. Doe het dan nog even in de oven totdat de kaas gesmolten is. Doe er daarna wat spinazie overheen en klaar!

Bron

5. Pita met falafel en koriander
Je kunt pita broodjes ook heel goed vegetarisch beleggen. Hieronder een lekker recept van pita falafel met koriander.

Wat heb je nodig?
– 800 g kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld
– 1 losgeklopt ei
– 2 teentjes knoflook
– 2 el fijngesneden koriander
– 1 tl komijnpoeder
– 1 tl korianderpoeder
– een halve groene chilipeper (fijngesneden zonder zaadjes)
– een beetje bloem
– plantaardige olie
– 100 gram rode kool in dunne reepjes
– 1 geraspte wortel
– een halve komkommer
– 1 rode ui
– hummus
– pita broodjes

Bron

Hoe maak je het?
Pureer de kikkererwten in een blender en doe de komijn, koriander en knoflook er doorheen. Doe er daarna de chilipeper, het korianderblad, het ei en 1 eetlepel bloem erdoorheen en breng het op smaak met zout en peper. Mix het goed bij elkaar en doe het dan in een kom en ongeveer 30 minuten in de koelkast. Meng ondertussen de kool, gerapste wortel, fijngesneden ui (in ringen en de komkommer in dunne reepjes met elkaar. Doe wat bloem op je handen en vorm ongeveer 8 platte burgers van het mengsel. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de falafels aan elke kant totdat ze bruin en krokant zijn. Leg ze vervolgens op wat keukenpapier. Bak de pitabroodjes even in de oven. Besmeer ze erna met wat hummus, leg de falafel er op en doe er wat salade overheen.

6. Pita met boerenomelet
Een pita broodje kun je ook heel simpel maken met dingen die je nog in huis hebt. Zo heb ik eigenlijk altijd wel eieren in huis en verschillende groenten en daarmee kun je heerlijke dingen maken, zoals een boerenomelet. Kluts 2 eieren door elkaar en doe hier de groente doorheen die jij hebt liggen zoals bijvoorbeeld paprika, tomaat, champignons, aubergine, broccoli, etc. Je kunt er natuurlijk ook ham en kaas doorheen doen. Beetje zout en peper en je hebt een heerlijke pita.

Bron

7. Pita met gegrilde groenten en hummus
Een andere variant van een vegetarisch pita broodje is die met hummus en gegrilde groenten. Dit is sowieso een heerlijke combinatie en je kunt het ook met allerlei groenten maken. Je bakt de pita’s apart in de oven en besmeerd ze met hummus. Grill de groenten naar keuze in een grillpan of in de oven. Je kunt bijvoorbeeld paprika, wortel, courgette en aubergines gebruiken.

Bron

8. Pita met gerookte kip, avocado en pittige mayonaise
Gerookte kip en avocado hebben allebei een heel eigen smaak maar zijn zeer goed te combineren. Avocado heeft een heel zachte smaak en daar kun je heel goed iets pittigs tegenover zetten. Dit pitabroodje heeft verschillende karakters. Snijd de kip en avocado in kleine stukjes en doe wat mayonaise in een kommetje. Doe hier wat chiliflakes doorheen en meng het goed door elkaar. Beleg het broodje met wat ijsbergsla, gerookte kip, avocado en de chili mayonaise en besprenkel het eventueel met wat citroensap.

Bron

9. Pita met gerookte zalm, avocado en crème fraîche
Gerookte zalm vind ik heel lekker en dit is een perfecte combinatie met avocado. Je kunt zelf een soort zalm salade maken door het in kleine stukjes te snijden en het te mengen met een beetje crème fraîche of zure room. Breng het op smaak met een beetje citroensap en zwarte peper. Beleg het broodje met wat ijsbergsla, het zalmmengsel en leg er wat plakjes avocado op. Strooi er tot slot wat bieslook overheen.

Bron

10. Pita met chocoladepasta en banaan
Ik sluit af met een zoet pitabroodje want die zijn ook heerlijk. Smeer een laagje chocoladepasta op het broodje en beleg het met banaan. Even in de oven of in het broodrooster en je hebt een heerlijk zoet broodje.

Wat lijkt jou een lekkere combinatie voor op een pita broodje?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

7 reacties op “10 lekkere pitabroodjes”

  1. Super leuk!!
    Vroeger deed ik altijd pindakaas met komkommer op een pita broodje:)
    Nu durf k dat niet meer, maar hoop t ooit weer eens te gaan eten;)

  2. Met gesmolten kaas: soort panini/tosti. Simpel maar lekker.

  3. Lust waarschijnlijk als enige in heel Nederland geen hummus. Wel leuke recepten weer, zeker die van de tomaat mozzarella!!

    Ik deed weleens een pita kaas maken met wat oregano en zwarte peper in de oven en dan komkommer slices erbij als de pita wat afgekoeld is.

  4. Echt goede receptideeën! Ga ik de komende tijd een paar van uitproberen!

  5. Ooh ik heb hier zo’n zin in! Meteen uitproberen als ik thuis ben!

  6. Vegetarische shoarma met ijsbergsla, kaas en beetje knoflooksaus. Jum 😍

  7. Voor Mariel:
    Als je de pita verangt door wat je anders zou eten en t aantal cal blijft gelijk kan je t rustig eten toch? En van een bakje chips wordt je echt niet meteen 2 kg zwaarder ik eet altijd lekker mr eet dan bijv 1 burger vd mac ipv van 2 brpodjes. Kan af en toe wel. Mr meestal nog wel iets wat ook nog vult 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *