Ik hou ontzettend van lekkere pizza’s en vooral als het echte Italiaanse pizza’s zijn. Ik heb niet zoveel met zaken als Domino’s en New York pizza omdat mijn voorkeur toch ligt bij de dunne knappere bodem en de Italiaanse smaken. Ik maak zelf thuis ook weleens pizza. Het fijne daaraan is dat je er op kunt doen wat je zelf lekker vindt en hem dus helemaal naar smaak kunt maken. Ik kan heel vaak ook niet kiezen maar ik wil dan niet alles door elkaar eten, maar dan beleg ik het met allerlei verschillende ingrediënten zodat ik eigenlijk vier mini pizza’s heb.
Je kunt een pizza natuurlijk gewoon beleggen zoals je wilt, maar er zijn ook wat bijzondere combinaties en manieren van pizza bakken die je misschien niet kent. Dan kun je denken aan de pizza’s die je bijvoorbeeld bij Domino’s kunt bestellen zoals de pizza met zuurkool of rookworst in de winter. Inmiddels was er ook een pizza frikandel speciaal uitgevonden. Ik vind het zonde omdat het dan eigenlijk niet echt meer een pizza is naar mijn idee. Ik eet mijn pizza vaak zo simpel mogelijk, maar een beetje variatie is wel lekker. Ik deel hieronder een aantal tips voor hoe je pizza’s op een andere manier kunt maken of wat de moeite waard is om eens te proberen. Het is een soort inspiratie. Het zijn variaties op de gewone pizza die we al kennen. Leuk om eens te proberen en te ontdekken wat jij het lekkerste vindt.
1. Truffel pizza
Vroeger at ik eigenlijk altijd dezelfde pizza. Mijn favorieten waren altijd met verse tomaat en basilicum of een pizza met salami. Ik vind deze pizza’s nog steeds heel lekker maar er is er eentje die ik aan dit lijstje kan toevoegen. Ik heb hem laatst nog bij de Italiaan gegeten en wil het binnenkort zelf maken. Ik heb goed opgelet wat er op zat, namelijk: tomatensaus, gesmolten kaas, verschillende soorten paddenstoelen, verse truffel, truffelolie en parmezaanse kaas. Verse truffel is wel redelijk kostbaar maar je hebt maar een heel klein beetje nodig.
2. Witte pizza
Een vriend van mij nam mij denk ik 2 jaar geleden voor het eerst mee naar een geweldig restaurantje in Amsterdam. Het was een Italiaans restaurant, niet heel goedkoop, maar ze maken daar heerlijke dingen. Ze hebben een kaart waarop aan de ene kant witte pizza’s en aan de andere kant rode pizza’s staan. De witte pizza’s worden gemaakt zonder tomatensaus. Dit heb ik nog nooit gegeten. Witte pizza’s zijn gemaakt met een soort room. Het geeft een hele andere smaak aan de pizza maar het is heerlijk. Deze pizza bestond uit mozzarella, witte room, zwarte truffelsaus, funghi porcini en olijfolie. Je kunt het ook maken met room, mozzarella, rauwe ham, rucola en verse tomaat of een andere lekkere combinatie. De pizzabodem is overigens wel gewoon een normale bodem.
3. Wrap pizza
Het klinkt misschien een beetje bijzonder, maar ook van wraps kun je pizza’s maken. Super handig als je nog een pak in huis hebt liggen en je iets lekkers wilt maken. Doe een wrap in een platte koekenpan en smeer hier wat tomatensaus met Italiaanse kruiden op. Beleg het vervolgens met kaas en andere ingrediënten die je er op wilt. Laat het even bakken, doe een deksel op de pan en binnen no time is jouw pizza klaar.
4. Naan pizza
Ook op naanbrood kun je zelf pizza maken. Je kunt dit gewoon kopen bij de supermarkt en je hoeft het alleen maar op te warmen. Als je er een pizza van wilt maken gebruik je de naan als bodem. Doe er wat tomatensaus overheen, Italiaanse kruiden en beleg de pizza zoals je wilt. Doe het dan even in de oven en wacht totdat de ingrediënten gesmolten of gaar zijn. Super makkelijk.
5. Pizza met sla en crème fraîche
Klinkt als een gekke combi, maar het is heel erg lekker. Een tijdje geleden was ik met een aantal mensen van het Proud team uiteten en toen hebben Phoicai en ik twee gerechten gedeeld waaronder de pizza met gerookte zalm, sla en crème fraîche. We waren wel benieuwd naar deze bijzondere combinatie. Verder zat er gewoon tomatensaus en kaas op. Het was door de gerookte zalm best een machtige pizza maar de combinatie met sla en crème fraîche maakte het heel fris. Dat was heel lekker. Leuk om eens te proberen, je kunt er natuurlijk ook iets anders op doen dan gerookte zalm.
6. Pizza met bloemkool bodem
In het nieuwste kookboek van Rens Kroes kwam ik de pizza met bloemkoolbodem tegen. Ik vind bloemkool best lekker, maar als pizzabodem ken ik het niet. Het is echter wel de moeite waard om een keer uit te proberen. Ik denk dat het best lekker en knapperig is. Ik heb het nog nooit geprobeerd maar wil dit zeker een keer doen. Je hebt hier twee grote bloemkolen voor nodig. Haal de roosjes van de bloemkolen af en doe ze in een blender. Doe dan ongeveer 500 gram van de gemalen bloemkool in een ovenschaal en zet dit in een voorverwarmde oven van 180 graden. Schep ze af en toe even om. Zet na 30 minuten de oven uit en laat de bloemkool nog even 30 minuten in de oven staan met de deur een beetje open.
Klop ondertussen twee eieren luchtig. Haal de bloemkool uit de oven en doe het in een schone theedoek. Draai de theedoek dicht en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Meng de bloemkool vervolgens met de eieren en doe hier wat zout, peper, rozemarijn en oregano bij. Kneed dan alles tot een grote kleverige bal en leg het op de bakplaat (bekleed met bakpapier. Maak er dan een pizza bodem van en zorg ervoor dat de randen wat hoger staan. Beleg hem daarna met wat je wil en bak het ongeveer 20 minuten in de oven (180 graden).
7. Pizza tosti
Je kunt ook een tosti pizza maken. Heel lekker als lunch en super makkelijk. Beleg je tosti met tomatensaus, kaas en allerlei andere ingrediënten als ham, champignons, ui, etc. Doe het in het tosti ijzer en binnen een paar minuten heb jij een lekkere pizza tosti.
8. Chocolade marshmellow pizza
Je kunt natuurlijk ook een pizza als toetje eten of als een lekker tussendoortje voor bij de thee. In een Italiaans restaurant waar ik weleens kom, kun je een pizza nutella bestellen als toetje. Lekker, maar super machtig denk ik. Ook Albert Heijn verkoopt inmiddels zoete pizza’s. Zo kun je er eentje kopen met chocolade en stukjes brownie. Die hebben wij eerder al getest in een video voor Proud2Bme. Ze hebben er ook eentje in de smaak ‘Apple crumble’. Ik denk dat dit echt een beetje naar appeltaart smaakt. Hij lijkt mij best lekker. Je kunt natuurlijk ook zelf een chocolade pizza maken. Een heerlijke variant is met chocoladepasta, bijvoorbeeld nutella, stukjes chocolade en kleine marshmellows.
9. Pizza vlaai
Met verjaardagen is taart natuurlijk onmisbaar. Ik denk dat iedereen dit wel een beetje verwacht op een verjaardag en het hoort er ook helemaal bij. Probeer eens een pizza vlaai te maken. Het is heel simpel. Je maakt eigenlijk gewoon een normale pizzabodem. Bak deze in de oven gaar en laat het afkoelen. Vervolgens maak je banketbakkersroom. Dit kun je zelf volgens recept maken maar je kunt ook een pakje kopen. Hier hoef je alleen maar water bij te doen en dan opkloppen. Verspreid dit over de taart en leg er dan allerlei stukjes fruit op. Je hebt dan een heerlijke pizza vlaai met vers fruit.
10. Groene pizza
Beleg je pizza ook eens anders dan anders… Het is sowieso leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Maak bijvoorbeeld eens een groene pizza. Beleg je pizzabodem met tomatensaus en mozzarella en maak het bijvoorbeeld af met een beetje pesto, spinazie, basilicum en rucola. Je kunt er eventueel ook nog wat groene paprika op doen.
Hoe eet jij je pizza het liefste?
Geef een reactie