Veel mensen, en vooral vrouwen, kunnen zich enorm rot voelen door allerlei gedachten die in ons hoofd opduiken. Helaas is dit in veel gevallen nergens voor nodig omdat wij onszelf allerlei leugens vertellen waar we dan ook echt in geloven. Op de een of andere manier worden het dan overtuigingen waar wij veel waarde aan hechten. Toch zul je het misschien wel met mij eens zijn dat, wanneer je de onderstaande dingen leest, er veel leugens zijn die wij onszelf wijsmaken. In deze blog vind je een aantal grote leugens terug en misschien herken je er wel een aantal. Door je hier bewust van te zijn, kun je er ook mee beginnen om deze overtuigingen om te buigen naar iets wat positiever is.
1. Ik ben niet goed genoeg
Veel mensen hebben het gevoel dat ze op de een of andere manier tekortschieten. Ze vinden zichzelf niet knap genoeg, slim genoeg, leuk genoeg en hierdoor ontwikkelen zij soms een enorm minderwaardigheidscomplex. Daarnaast kan het hierdoor komen dat je jezelf minder gunt en jezelf wegcijfert omdat anderen dat meer zouden verdienen of het toch beter doen. Vaak is het zo dat we veel hogere eisen aan onszelf stellen dan aan andere mensen. Hiermee bereiken we eigenlijk nooit die lat die we veel te hoog hebben gelegd waardoor we voor ons gevoel nooit goed genoeg zullen zijn. Iedereen heeft dingen die hij/zij liever anders zou zien en tegelijkertijd heeft iedereen dingen die extra uitblinken of waarin hij/zij heel goed is. Waar vergelijk je het niet goed genoeg zijn mee? Waar hangt het vanaf of je wel of niet goed genoeg bent? Het kan altijd beter, slimmer, mooier of leuker en dat zal altijd zo blijven, dit is niet iets wat jij alleen moet accepteren, maar ik ook en alle andere mensen met ons. Het is tijd om jezelf te accepteren zoals je bent en in t zien dat jij goed genoeg bent, net als wij allemaal.
2. Mijn verleden bepaalt mijn toekomst
Iedereen maakt dingen mee in het leven die vervelend zijn en op de een of andere manier verwerkt moeten worden of een plekje moeten krijgen. Daarnaast maakt ook iedereen fouten. De overtuiging dat je verleden je toekomst bepaalt, ligt echt bij jou. Als jij dit toelaat, zal dit gebeuren. Het is aan jou de keuze om hier iets mee te doen. Natuurlijk zal je nog aan gebeurtenissen en momenten uit het verleden denken en hebben ze jou gevormd zoals jij bent, maar het hoeft niet iets te zijn wat jouw leven elke dag weer belemmerd. Het zal niet altijd makkelijk zijn om dit aan te pakken, maar je kunt er wel voor kiezen en het proces aangaan.
3. Ik ben niet speciaal of uniek
Als je de kwaliteiten of het succes van anderen ziet, kan dit jou inspireren en blij maken maar je kunt je er ook rot door voelen. Je kunt ook aan jezelf gaan twijfelen en de ander verheffen boven jezelf. Je ziet dat iemand anders uitblinkt in iets of een heel succesvolle carriere hebt terwijl je zelf het gevoel hebt dat je achterblijft. Hierdoor kun je het gevoel hebben dat je niet speciaal of uniek bent. Deze overtuiging is fout, want wat je ook doet, iedereen is uniek! Iedereen heeft talenten en en dingen waar hij of zij in uit kan blinken. Het is alleen aan jou om dit zelf te zien en daar in te geloven.
4. Ik ben mijn stoornis
Ondanks dat diagnoses heel nuttig zijn voor een behandeling en ook jou zelf inzicht kunnen geven in wat er aan de hand is, kan het ook heel stigmatiserend zijn. Op het moment dat de ziekte of problemen die je hebt een naam krijgen, kan het aanvoelen alsof het ineens nog meer aanwezig is. Je kan het gevoel hebben dat jij die stoornis bent en niet meer dan dat, je hebt misschien het gevoel alsof er niks anders van je over is en dat de omgeving dit ook denkt. Ook dit is een leugen. Je hebt een stoornis of ziekte, je bent het niet. Je hebt problemen, je bent geen probleem. Als je een gebroken been hebt, heb je toch ook een gebroken been en ben je geen gebroken been? Het is goed om jezelf altijd te herinneren aan het feit dat je meer bent dan dat. Probeer ook te ontdekken wat je allemaal kan en wie jij echt bent.
5. Anderen zijn belangrijker dan ik
Tijdens je opvoeding heb je waarschijnlijk geleerd dat je bijvoorbeeld als je gaat trakteren op school eerst de ander iets geeft en daarna jezelf. Je hebt misschien ook geleerd om te zeggen: “Mijn vriendin en ik” en niet “Ik en mijn vriendin”. Op die manier leerden wij eigenlijk om eerst aan een ander te denken en dan pas aan onszelf. Wij moeten de ander voor onszelf stellen en dan zou je de conclusie kunnen trekken dat anderen belangrijker zijn dan jij bent. Dat is natuurlijk niet waar. Er zijn genoeg redenen waarom het op de bovenstaande manier aangeleerd wordt als we jong zijn. Bijvoorbeeld omdat het beleefd en netjes is en om te laten zien dat we ook aan anderen denken. Maar uiteindelijk zijn we allemaal even belangrijk en moeten we allemaal voor onszelf zorgen. Je hoeft jezelf niet weg te cijferen voor anderen en jouw behoeften aan de kant te schuiven. Iedereen moet voor zichzelf zorgen, dus jij ook. Omdat je belangrijk bent.
5. Ik ben anderen alleen maar tot last
Het kan zijn dat je jezelf al snel als teveel ziet en dat je het gevoel hebt dat anderen helemaal niet op jou en jouw problemen zitten te wachten. Het is goed om te kijken of jouw gedachten kloppen, want vaak is dit helemaal niet waar en ben je jezelf voor niks gek aan het maken. Probeer het ook eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Zou jij er niet willen zijn voor de mensen waar je om geeft?
6. Ik mag niet falen
Veel mensen hebben het gevoel altijd alles goed te moeten doen. Hiermee leggen zij een enorme druk op zichzelf en fouten maken? Dat mag niet. Falen wordt op de één of andere manier gezien als iets heel ergs. Zelf heb ik dit een lange tijd ook zo gevoeld, maar ik ben steeds meer in gaan zien dat fouten maken en falen juist heel veel kan betekenen. Ondanks dat het echt niet leuk is als er iets mis gaat en anders loopt dan je zou willen, kun je er ook heel veel van leren. Falen of fouten maken is menselijk, het is dus eigenlijk helemaal geen kwestie van mogen of niet mogen. Het gebeurt soms gewoon.
7. Ik zal het wel verdienen
…en dan gaat het hierbij vaak niet om positieve dingen, maar om moeilijke dingen die je meemaakt. De mensen om je heen lijken een zorgeloos leven te leiden terwijl jij kampt met allerlei problemen op verschillende vlakken van het leven. Je kunt jezelf dan wijs maken dat je dit leven wel zal verdienen en dat het je niet gegund is om gelukkig te zijn. Grote onzin natuurlijk. Iedereen verdient een fijn leven toch? Waarom zou jij dan een uitzondering zijn? Daarnaast weet je meestal helemaal niet wat iemand anders allemaal doormaakt en lijkt het misschien perfect te zijn, maar is dit misschien wel helemaal niet waar. Iedereen maakt moeilijke dingen mee.
8. Als ik … had, was ik gelukkiger
In het leven komen we voor veel keuzes te staan die soms heel moeilijk zijn. We kiezen op gegeven moment een pad en we proberen er het beste van te maken. Toch vertellen we onszelf vaak genoeg dat we gelukkiger waren geweest als we een andere keuze hadden gemaakt. Dat we gelukkiger zijn als we een relatie hadden, meer vrienden, een leukere baan, etc. Ik denk dat hetgeen wat je niet hebt heel vaak interessant is en dat je al snel dingen wilt die je op het moment niet hebt. Dat betekent dus dat als je die andere keuze had gemaakt, je misschien ook wel had gedacht dat de andere beslissing beter was geweest. Het is dus de vraag of je alles wilt bezitten voordat je gelukkig kunt zijn of dat je ook blij kan zijn met wat je op het moment hebt.
9. Ik mag mij niet rot voelen
Natuurlijk wil je het liefste altijd vrolijk zijn en je goed voelen. Je rot of zelfs ongelukkig voelen komt eigenlijk altijd op het verkeerde moment. Je wil je natuurlijk niet zo voelen en hierdoor kan het zijn dat je het jezelf ook niet echt toestaat. Zeker wanneer er geen directe aanleiding is waardoor je je rot voelt, kan het moeilijk zijn dit te accepteren. Maar iedereen voelt zich weleens rot of ongelukkig en dat hoort ook bij het leven.
10. Daar ben ik te oud voor
Het klinkt niet heel dramatisch, maar soms ontzeggen we onszelf heel veel door deze overtuiging. Je bent te oud om hulp te vragen, om lekker op de bank te knuffelen met je moeder, om uit te gaan met vriendinnen, om tekenfilms te kijken, etc. Op die manier beperk je jezelf misschien om te doen wat je echt leuk vindt. Het is belangrijk om te doen waar jij blij van wordt en je niet teveel aan te trekken van wat anderen zullen denken.
Dit zijn slechts tien leugens die wij onszelf weleens vertellen, maar er zijn er nog veel meer. Bewustwording is de eerste stap om deze foute overtuigingen uit je hoofd te halen.
Waar herken jij je in en heb jij nog een aanvulling?
Geef een reactie