10 Misvattingen over autisme

Wanneer we het hebben over autisme denk je misschien al snel aan een type als Sheldon van ‘The Big Bang Theory’. Een onaangepaste jongen die het lastig vindt om te communiceren met z’n medemens en er merkwaardige interesses op nahoudt. Er zijn behoorlijk wat misvattingen over autisme. 10 daarvan bespreek ik in deze blog.

Niemand van ons op de redactie heeft ooit de diagnose autisme gekregen. Toch vind ik het belangrijk dat ook aan onderwerpen waar we zelf niet mee worstelen/geworsteld hebben aandacht wordt besteed. Je bent daarom ook altijd welkom om een gastblog in te sturen over een onderwerp dat je hier op de site mist of gewoon omdat je jouw verhaal of kijk op de zaak eens wilt delen. Zo hebben we gelukkig ook een hele hoop mooie blogs over autisme weten te verzamelen en kunnen we elkaar steeds een beetje beter leren begrijpen en herkenning vinden. Ik hoop dat deze blog daar ook een beetje aan bijdraagt. 

1. Alleen jongens hebben autisme

Net zoals eetstoornissen vooral bij vrouwen voor lijken te komen, lijkt het bij autisme alsof het vooral bij mannen voorkomt. Het kan inderdaad zo zijn dat het vaker bij mannen/jongens voorkomt, maar het komt zeker ook bij vrouwen/meisjes voor. Om even een beeld te schetsen heeft 1 meisje op 2 jongens een vorm van autisme.

2. Autisme uit zich bij iedereen hetzelfde

Dat is niet zo. Net als bij eetstoornissen zijn er verschillende soorten autisme. Je hebt binnen het ASS (autisme spectrum stoornis) het klassieke autisme, asperger en niet anders omschreven autisme. Misschien heb je de documentaire ‘De regels van Matthijs‘ wel eens gezien. Een prachtige documentaire waarin het leven van Matthijs wordt geportretteerd. Matthijs heeft een heftige vorm van autisme, maar niet iedereen die autisme heeft heeft dat net zo als Matthijs. Het is belangrijk om daar bewust van te zijn.

 3. Autisme kan je zien aan iemands uiterlijk

Hoe ziet iemand met autisme eruit? Je zou inderdaad iets kunnen zien aan de lichaamstaal en lichaamshouding van iemand, maar dit hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Zoals al eerder was gesteld zijn er meerdere vormen van autisme en heb je te maken met een spectrum. Niet iedereen heeft elke kenmerken van klassiek autisme. Er is dus niet zoiets als ‘er autistisch uitzien’.

4. Mensen met autisme ontwikkelen niet op sociaal gebied

Het is niet zo dat mensen met autisme helemaal niet ontwikkelen op sociaal gebied. Het is wel zo dat de ontwikkeling trager is dan bij mensen zonder autisme. Natuurlijk moet je daarnaast ook altijd uitgaan van het spectrum en dat autisme niet voor iedereen hetzelfde is. Sommige mensen ontwikkelen en functioneren wel goed op sociaal gebied. Puntje bij paaltje is dat deze stelling niet waar is.

5. Mensen met autisme zijn zielig

Het wordt al snel zielig gevonden als je wat meer op jezelf bent en misschien niet helemaal mee komt op sociaal gebied, maar is dat altijd wel zo? Misschien ervaart diegene dat wel helemaal niet zo en vindt hij of zij het leven juist wel prima zo en lekker rustig. Die sociale norm is simpelweg niet voor iedereen hetzelfde. Het kan best zijn dat je je helemaal prima voelt bij het doen van de dingen op jouw manier, ook al is dat niet helemaal zoals de rest. 

6. Mensen met autisme kunnen nooit echt van iemand houden

Dat is niet waar. Het is misschien zo dat mensen met autisme hun liefde op een andere manier uiten dan wij gewent zijn, maar dat betekent niet dat ze niet van iemand kunnen houden of een relatie met iemand aan kunnen gaan. Mensen met autisme kunnen juist heel gevoelig en kwetsbaar zijn. Echter kan het wel iets lastiger zijn op gebied van communicatie, maar dat is iets waar je (samen) aan kan werken en mee kan leren leven.

7. Je kan over autisme heen groeien

Autisme is iets dat je voor je leven lang hebt. Het is iets dat je meekrijgt vanaf je geboorte. Je kan er niet van ‘genezen’, het is dan ook geen ziekte, maar je kan er wel mee leren omgaan met de juiste hulp en steun van je omgeving.

8. Wanneer je volwassen bent is het niet mogelijk om die diagnose nog te krijgen

Wanneer je volwassen bent en autisme hebt wat nog niet gediagnosticeerd is kan dat soms lastig zijn om nog te diagnosticeren. Dit, omdat je toch je eigen maniertjes hebt gevonden om je te manoeuvreren in de wereld om je heen zonder dat er echt naar voren komt dat je autisme hebt. Hierdoor is het niet altijd zichtbaar voor anderen en kan het zelfs niet meer zichtbaar zijn voor jezelf. Hierdoor kan je het gevoel hebben dat je steeds maar ergens tegenaan blijft lopen, maar niet je vinger erop kan leggen. De diagnose kan je echter nogsteeds krijgen, maar dan moet er ook gekeken worden naar hoe je als kind was.

9. Mensen met autisme kunnen niet functioneren

Dat is niet waar. Mensen met autisme kunnen wel degelijk functioneren. Het ligt er natuurlijk aan hoe ernstig je iets hebt, maar doorgaans valt er heel goed mee te leven. Echter functioneer je wel anders dan de andere mensen, maar dat is iets dat je kan leren. Sterker nog, sommige wereldberoemde mensen zoals Albert Einstein, Isaac Newton en Mozart schenen allemaal symptomen van autisme te hebben. Ook vandaag de dag zie je nog hoe autisme juist zorgt voor het talent dat mensen hebben als ze maar in de juist omgeving zijn en het op een juiste manier kunnen inzetten.

10. Mensen met autisme weten heel veel over maar één ding

Vaak is dat wel zo, maar het is niet altijd zo. Deze interesse kan namelijk best wisselen. Bovendien hoeft dit gegeven niet per se te duiden op autisme. Ook hoogbegaafde of heel creatieve mensen kunnen zich volledig op één onderwerp storten. Dat dit altíjd hand in hand moet gaan is intussen al achterhaald al zie je wel dat het vaak voorkomt. 

Mis jij nog iets in dit rijtje?

Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2018


Heb jij een eetstoornis (gehad) en heb je een vorm van autisme? Dan zijn we benieuwd naar jouw verhaal. Dit mag anoniem. Mail ons: redactie@proud2Bme.nl

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

30 reacties op “10 Misvattingen over autisme”

  1. Goede blog! Een kanttekening: ass is een koepelterm en geen stoornis op zich. Zegmaar net als dat bouliamia een eetstoornis is, is bijvoorbeeld asperger een autisme spectrum stoornis

    1. Tegenwoordige diagnostiek heeft het alleen nog over ass, niet meer de specifieke ‘namen’
      Best ‘stom’ eigenlijk.

      1. Dat komt doordat Autisme Spectrum Stoornis tegenwoordig de diagnose is, het is geen overkoepelende term meer. De diagnoses Asperger, PDD-NOS, Autistische stoornis ‘bestaan’ niet meer, alles is nu ASS.

  2. Leuk om eens iets over Autisme te lezen! Ik heb zelf de diagnose maar als je mij tegenkomt kan je dit zeker weten niet aan mij zien. Ik ken de sociale regels, ik focus niet altijd op één ding. Een kenmerk die heel veel voorkomt die ik hier niet zie staan is gevoeligheid voor prikkels. Veel mensen met autisme raken sneller overprikkeld door alle prikkels die op een andere manier hun hoofd ingaan.

    1. Goeie.. dat is inderdaad zo.

  3. Hele leuke blogpost en ook zeker herkenbare misvattingen die ik met m’n autisme vaak te horen krijg 🙂

  4. Mensen denken ook vaak dat mensen met autisme geen oogcontact kunnen maken. Dat geldt niet voor iedereen. Sommige mensen kunnen dat wel en je kan ‘trucjes’ aanleren waardoor het lijkt of je iemand aankijkt.
    Er wordt ook vaak gedacht dat mensen met autisme ongevoelig zijn. Het kan lijken alsof het iemand niet raakt. Alsof iemand ongeïnteresseerd is. Terwijl het soms juist enorm raakt. Zo erg dat iemand zich er uit zelfbescherming voor af kan sluiten.

  5. Goede blog, thanks!

  6. Ik kreeg mijn diagnose pas op mijn 52e! Autisten zouden geen inlevingsvermogen hebben? Nonsens, velen hebben juist heel veel inlevingsvermogen maar weten vaak niet hoe dan te handelen..

  7. “autisme en een hechtingsstoornis gaan niet samen wegens overlappende kenmerken”, en laat ik nu eens denken dat er door dit vooroordeel veel eetstoornissen weer aan deze combinatie gelinkt kunnen zijn.

  8. Ik denk niet dat het vaker bij jongens voorkomt. Meisjes en vrouwen met ass kunnen het beter verbergen waardoor ze minder gediagnostiseerd worden.
    Dit is tevens het dingetje wat ik toe wil voegen ah artikel. Ass uit zich heel anders bij vrouwen dan bij jongens. Vrouwen kunnen het beter camoufleren en sociale regeltjes oppikken. Heb zelf de diagnose op m´n 17e gekregen en ben nu 29.

    Autisme is niet iets wat je vanaf je geboorte meekrijgt. Je wordt er mee geboren. Big difference.

  9. Goede blog!
    Ik keek laatst een serie op netflix, Meteor garden,waar vind ik, autisme op een mooie manier wordt weergegeven. Het is niet het hoofd onderwerp, maar een van de hoofdpersonen heeft een lichte vorm van autisme wat soms even aan bod komt om bepaalde situaties te verklaren. Door de serie heen zie je er wel tekenen van, maar eigenlijk op een heel mooie manier. Juist het positieve, gevoelige (ja echt) en mooie er van komt goed naar voren. Misschien is het, omdat het een Chinese serie is en ze er in Azie een wat andere kijk op hebben dan hier in het westen, maar ik was aangenaam verrast om een keer autisme op deze manier in beeld gebracht te zien worden. Deze jongen is weliswaar wat dromerig en heeft soms een voor anderen onbegrijpbare invalshoek op bepaalde onderwerpen, maar is ook een talentvol muzikant, populair, slim en liefdevol en behulpzaam op een manier waar anderen soms niks van snappen. Autisme is dus nogmaals niet het hoofd onderwerp in deze serie, maar heeft mij wel geholpen ook het mooie van mijn eigen autisme in te zien. Wel een aanrader dus.

  10. Autisme hoeft niet aangeboren te zijn. Het kan ook komen door stoffen in vaccinaties die je hersenen een dusdanige oplawaaier geven dat bepaalde delen niet meer als voorheen functioneren. Er zijn filmpjes van ouders die zeggen dat ze hun kind niet meer herkennen qua doen en laten en contact maken, twee weken na een vaccinatie. Daar waar niet gevaccineerd wordt schijnt minder dan 1% autisme te hebben. Omdat kinderen jong worden gevaccineerd, kan zo het idee ontstaan dat autisme altijd aangeboren is.

    1. Daar zijn geen wetenschappelijke bewijzen voor. Helaas is dit wel de reden dat de vaccinatiegraad de laatste tijd zakt en mensen sterven aan ziekten terwijl dit totaal niet nodig is.

  11. Ik vind overigens dat autisme op latere leeftijd diagnosticeren grote zorgvuldigheid vraagt en de onderzoeker sterk rekening moet houden met andere diagnoses. Veel kenmerken van autisme kunnen bv ook bij ptss of persoonlijkheidsproblematiek horen. Ik denk dan bv aan behoefte aan voorspelbaarheid, controle/overzicht willen, niet van verrassingen houden, vaste structuren, moeite met contacten.

    1. Ook andersom. Er zijn zat mensen die eerst de diagnose van een persoonlijkheidsstoornis krijgen (bijv. bps) terwijl ze eigenlijk een ass hebben. Er kunnen veel overeenkomsten zijn, maar het komt ergens anders vandaan. Of je bijv. moeite hebt met kritiek kan uit angst voor afwijzing of omdat je niet begrijpt wat je fout doet, maakt een groot verschil.

      1. Begin van de laatste zin moet zijn;
        Of je bijv. moeite hebt met kritiek uit angst voor afwijzing….

  12. Ik heb zelf autisme (PDD-NOS) en een lichte verstandelijke beperking. Ik was blij toen ik hier las dat mensen met autisme ook ”gevoelig en kwetsbaar” kunnen zijn, want dat gaf bij mij het gevoel dat ik me niet meer als een ”autist” hoef te gedragen, zodat mensen weten met wie ze te maken hebben als zij me ontmoeten bijvoorbeeld. Als ik terugkijk naar mijn verleden, was ik als kind en puber ook een kwetsbaar en gevoelig persoon, en op een gegeven moment ging er een knop om bij mij of zoiets, om niet meer mijn kwetsbaarheid en gevoeligheid te laten zien. Nu lukt het voor mij steeds meer om dat wel te doen.

  13. Heb nog een 11e misopvatting. Dat er mensen zijn die denken dat het een trend is.

    Autisme uit zich ook vaak anders bij vrouwen dan bij mannen. Vrouwen kunnen het, ten koste van zichzelf, goed maskeren.

  14. -Dat mensen met autisme (als ze kunnen werken) alleen geschikt zijn voor routinematige, technische of ICT functies. Ik doe zelf een opleiding tot docent en ik weet dat er meer mensen met autisme zijn die werken in bijvoorbeeld het onderwijs, de zorg, cultuur, media etc.

    -Dat eventueel aanwezige obsessies altijd over kennis gaan (treinen, wetenschap etc.).
    Je kunt ook obsessief bezig zijn met dieren, films, een boek, een tv-serie, knutselen, puzzels, muziek maken etc. Het gaat om de intensiteit van de interesse, niet om hoeveel je er van weet of hoe goed je er in bent. Dit is een van de redenen waarom autisme bij vrouwen over het hoofd gezien wordt, omdat de obsessies niet als zodanig herkend worden. Ik ben bijvoorbeeld al sinds mijn 12e geobsedeerd door een boekenserie, en ben daar elke dag wel mee bezig (helemaal in het verhaal duiken, podcasts erover luisteren, oneindig herlezen, op internet dingen opzoeken). Ik weet dat het onderwerp andere mensen niet interesseert en dat het eigenlijk ook wel wat ongewoon is, dus houdt ik mijn mond erover (nog een reden waarom vrouwen onder de radar blijven: ze weten zich beter aan te passen).

  15. – Dat autisme alleen nadelen heeft.
    Positieve kenmerken die ook bij autisme horen:
    Authenticiteit
    Eerlijkheid
    Betrouwbaarheid
    Loyaliteit
    Goede focus
    Detailgerichtheid
    Nauwkeurigheid
    Creativiteit
    Gevoel voor humor
    Sterk rechtvaardigheidsgevoel
    Doorzettingsvermogen
    Goed geheugen
    Goed in observeren en analytisch denken
    Minder gevoelig voor groepsdruk
    Anders naar de wereld kijken
    Prikkels sterker ervaren (kan ook leuk zijn)
    En niet te vergeten: genieten van je obsessies

    1. 😊
      Precies !

    2. ❤️

    3. Thanks💛

    4. Mooi! 🧡

  16. Bedankt voor dit blog, dat zoals je schrijft buiten jullie persoonlijke ervaring ligt, maar het belang van neuro diversiteit onderstreept. We zijn allemaal anders maar als we de moeite nemen ons een beetje in elkaar te verdiepen en begrijpen kunnen we prima met elkaar samen leven.
    Ik heb de diagnose autisme gekregen toen ik 27 was. Nu ben ik 41 en heb de diagnose ptss kort geleden gekregen. Trauma’s zijn veelal ontstaan door het onbegrip van mijn autisme met wat daar op volgde en mijn camouflagegedrag, puur om te overleven. Mooi daarom ook de positieve punten te belichten in de reacties. Heel erg bedankt! 💜

  17. Om de blog up to date te houden. Alles is nu ASS. Geen Asperger, klassiek of niet anderzins omschreven (pdd-nos) meer. Er wordt daarnaast ook liever niet meer gesproken over "heftig" of "licht" autistisch. Je kan bij je diagnose wel een gradatie krijgen van de ondersteuning die je nodig hebt in het dagelijks leven. Ik weet niet of de 1 meisje op 2 jongens’nog klopt nu er steeds meer over ass bij vrouwen duidelijk wordt.
    En inmiddels hebben jullie wel een ass’er in het team. 🍀

  18. Nummer 6 is zo pijnlijk dat dat blijkbaar gedacht word door veel mensen.

  19. Lonneke heeft autisme

  20. Dat autisme bij vrouwen zich anders uit dan bij mannen. Vrouwen kunnen ´t beter maskeren, al kost dat bakken met energie.
    Ook kunnen vrouwen die later de diagnose autisme krijgen eerst fout gediagnostiseerd zijn met borderline.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *