Wanneer we het hebben over autisme denk je misschien al snel aan een type als Sheldon van ‘The Big Bang Theory’. Een onaangepaste jongen die het lastig vindt om te communiceren met z’n medemens en er merkwaardige interesses op nahoudt. Er zijn behoorlijk wat misvattingen over autisme. 10 daarvan bespreek ik in deze blog.
Niemand van ons op de redactie heeft ooit de diagnose autisme gekregen. Toch vind ik het belangrijk dat ook aan onderwerpen waar we zelf niet mee worstelen/geworsteld hebben aandacht wordt besteed. Je bent daarom ook altijd welkom om een gastblog in te sturen over een onderwerp dat je hier op de site mist of gewoon omdat je jouw verhaal of kijk op de zaak eens wilt delen. Zo hebben we gelukkig ook een hele hoop mooie blogs over autisme weten te verzamelen en kunnen we elkaar steeds een beetje beter leren begrijpen en herkenning vinden. Ik hoop dat deze blog daar ook een beetje aan bijdraagt.
1. Alleen jongens hebben autisme
Net zoals eetstoornissen vooral bij vrouwen voor lijken te komen, lijkt het bij autisme alsof het vooral bij mannen voorkomt. Het kan inderdaad zo zijn dat het vaker bij mannen/jongens voorkomt, maar het komt zeker ook bij vrouwen/meisjes voor. Om even een beeld te schetsen heeft 1 meisje op 2 jongens een vorm van autisme.
2. Autisme uit zich bij iedereen hetzelfde
Dat is niet zo. Net als bij eetstoornissen zijn er verschillende soorten autisme. Je hebt binnen het ASS (autisme spectrum stoornis) het klassieke autisme, asperger en niet anders omschreven autisme. Misschien heb je de documentaire ‘De regels van Matthijs‘ wel eens gezien. Een prachtige documentaire waarin het leven van Matthijs wordt geportretteerd. Matthijs heeft een heftige vorm van autisme, maar niet iedereen die autisme heeft heeft dat net zo als Matthijs. Het is belangrijk om daar bewust van te zijn.
3. Autisme kan je zien aan iemands uiterlijk
Hoe ziet iemand met autisme eruit? Je zou inderdaad iets kunnen zien aan de lichaamstaal en lichaamshouding van iemand, maar dit hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Zoals al eerder was gesteld zijn er meerdere vormen van autisme en heb je te maken met een spectrum. Niet iedereen heeft elke kenmerken van klassiek autisme. Er is dus niet zoiets als ‘er autistisch uitzien’.
4. Mensen met autisme ontwikkelen niet op sociaal gebied
Het is niet zo dat mensen met autisme helemaal niet ontwikkelen op sociaal gebied. Het is wel zo dat de ontwikkeling trager is dan bij mensen zonder autisme. Natuurlijk moet je daarnaast ook altijd uitgaan van het spectrum en dat autisme niet voor iedereen hetzelfde is. Sommige mensen ontwikkelen en functioneren wel goed op sociaal gebied. Puntje bij paaltje is dat deze stelling niet waar is.
5. Mensen met autisme zijn zielig
Het wordt al snel zielig gevonden als je wat meer op jezelf bent en misschien niet helemaal mee komt op sociaal gebied, maar is dat altijd wel zo? Misschien ervaart diegene dat wel helemaal niet zo en vindt hij of zij het leven juist wel prima zo en lekker rustig. Die sociale norm is simpelweg niet voor iedereen hetzelfde. Het kan best zijn dat je je helemaal prima voelt bij het doen van de dingen op jouw manier, ook al is dat niet helemaal zoals de rest.
6. Mensen met autisme kunnen nooit echt van iemand houden
Dat is niet waar. Het is misschien zo dat mensen met autisme hun liefde op een andere manier uiten dan wij gewent zijn, maar dat betekent niet dat ze niet van iemand kunnen houden of een relatie met iemand aan kunnen gaan. Mensen met autisme kunnen juist heel gevoelig en kwetsbaar zijn. Echter kan het wel iets lastiger zijn op gebied van communicatie, maar dat is iets waar je (samen) aan kan werken en mee kan leren leven.
7. Je kan over autisme heen groeien
Autisme is iets dat je voor je leven lang hebt. Het is iets dat je meekrijgt vanaf je geboorte. Je kan er niet van ‘genezen’, het is dan ook geen ziekte, maar je kan er wel mee leren omgaan met de juiste hulp en steun van je omgeving.
8. Wanneer je volwassen bent is het niet mogelijk om die diagnose nog te krijgen
Wanneer je volwassen bent en autisme hebt wat nog niet gediagnosticeerd is kan dat soms lastig zijn om nog te diagnosticeren. Dit, omdat je toch je eigen maniertjes hebt gevonden om je te manoeuvreren in de wereld om je heen zonder dat er echt naar voren komt dat je autisme hebt. Hierdoor is het niet altijd zichtbaar voor anderen en kan het zelfs niet meer zichtbaar zijn voor jezelf. Hierdoor kan je het gevoel hebben dat je steeds maar ergens tegenaan blijft lopen, maar niet je vinger erop kan leggen. De diagnose kan je echter nogsteeds krijgen, maar dan moet er ook gekeken worden naar hoe je als kind was.
9. Mensen met autisme kunnen niet functioneren
Dat is niet waar. Mensen met autisme kunnen wel degelijk functioneren. Het ligt er natuurlijk aan hoe ernstig je iets hebt, maar doorgaans valt er heel goed mee te leven. Echter functioneer je wel anders dan de andere mensen, maar dat is iets dat je kan leren. Sterker nog, sommige wereldberoemde mensen zoals Albert Einstein, Isaac Newton en Mozart schenen allemaal symptomen van autisme te hebben. Ook vandaag de dag zie je nog hoe autisme juist zorgt voor het talent dat mensen hebben als ze maar in de juist omgeving zijn en het op een juiste manier kunnen inzetten.
10. Mensen met autisme weten heel veel over maar één ding
Vaak is dat wel zo, maar het is niet altijd zo. Deze interesse kan namelijk best wisselen. Bovendien hoeft dit gegeven niet per se te duiden op autisme. Ook hoogbegaafde of heel creatieve mensen kunnen zich volledig op één onderwerp storten. Dat dit altíjd hand in hand moet gaan is intussen al achterhaald al zie je wel dat het vaak voorkomt.
Mis jij nog iets in dit rijtje?
Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2018
Heb jij een eetstoornis (gehad) en heb je een vorm van autisme? Dan zijn we benieuwd naar jouw verhaal. Dit mag anoniem. Mail ons: redactie@proud2Bme.nl
Geef een reactie