Iedereen heeft een bepaald beeld van hoe het leven eruit hoort te zien. Vaak krijgen we dat als kind al een beetje mee. We gaan naar school om later te kunnen studeren en dat doen we weer zodat we later een goede baan kunnen vinden om ons huis te kunnen betalen en gezin te kunnen onderhouden. Dit is allemaal onderdeel van bepaalde verwachtingen die mensen lijken te hebben van het volwassen leven. Als dat volwassen leven dan eenmaal daar is en het anders blijkt te zijn of anders loopt dan je dacht, dan kan dat voelen als een enorme teleurstelling of een enorm falen.
Gek eigenlijk, want voor ontzettend veel mensen loopt het leven helemaal niet zoals het zou moeten lopen en wat is nu eigenlijk ”hoe het zou moeten”? Wie bepaald dat? In deze blog beschrijf ik tien van die zogenaamde mythes van het volwassen leven. Dit zijn dingen waarvan veel mensen denken dat ze zo horen, maar die in werkelijkheid helemaal niet per se hoeven. Je leven kan ook prima zijn als het net even anders loopt, of dit nu bewust zo is of onbewust.
1. Je moet een goede baan hebben waarbij je minimaal van 9.00 tot 17.00 uur werkt en goed verdient
Dit is wat veel mensen verwachten, maar dat betekent niet dat je het ook moet doen. Sommige mensen willen geen kantoorbaan waarbij je altijd maar achter een computer zit en dagenlang moet werken. Het kan ook zijn dat je liever iets wil doen met muziek, een blog of dat je graag een eigen bedrijfje zou willen beginnen. Dat is wellicht anders dan de verwachtingen, maar dat betekent niet dat je het niet kunt of niet mag doen. Doe vooral wat je graag wil, wat haalbaar voor je is en waar jij jezelf ziet in de toekomst.
2. Je moet een huis kopen
Als je nog jong bent, dan vinden veel mensen het logisch dat je een tijdje op kamers woont en daarna in een kleine studio of een huurhuis, maar veelal wordt er kort daarna toch wel verwacht dat je een huis koopt. Toch is het helemaal niet logisch of vanzelfsprekend dat je dit gaat doen. Het kopen van een huis brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee en het is begrijpelijk als je besluit daar niet voor te kiezen en gewoon genoegen neemt met een mooi huurhuis. Grote gebreken worden dan immers bekostigd door de verhuurder en je hoeft niet bang te zijn dat je je huis ooit aan de straatstenen niet kwijt kunt. Als je de rest van je leven een huis wil huren, dan is dat prima.
3. Je moet trouwen
Voor veel mensen is het fijn om een partner te hebben in het leven die er altijd is, maar dit is geen verplichting. Er zijn ook genoeg mensen die wat meer op zichzelf zijn en dat gewoon prima vinden. Het kan ook zijn dat je misschien wel een relatie hebt maar niet de behoefte voelt om te trouwen. Misschien zie je daar niet de toegevoegde waarde van in of vind je het teveel geld kosten. Trouwen is geen verplichting en het maakt je niet meer volwassen.
4. Je moet kinderen krijgen
Het ouderschap lijkt een soort kers op de taart te zijn als het gaat om het volwassen leven. Toch is kinderen krijgen lang niet voor iedereen weggelegd. Sowieso omdat niet iedereen in die positie is, maar ook omdat niet iedereen kinderen wil. Kinderen kunnen immers leuk zijn, maar kinderen krijgen en opvoeden is ook keihard werken. Het is begrijpelijk dat er mensen zijn die er voor kiezen om die verantwoordelijkheid niet te willen dragen. Dat is niet egoïstisch of onvolwassen. Een kind verandert je leven nu eenmaal voor altijd en je mag er zelf voor kiezen of je dit wil of niet. Het kan juist heel veel volwassen zijn om bewust te keuze te maken om niet voor kinderen te gaan.
5. Je moet financieel onafhankelijk zijn
Wat je ook hebt gedaan qua school of werk, niemand weet precies hoe het leven loopt, ook niet wat betreft de financiën. Er zijn genoeg mensen die jarenlang een ruim inkomen hebben en daarna alsnog door allerlei omstandigheden in de schulden belanden. Er kan van alles gebeuren waardoor je een tijd krap komt te zitten, los van wat je verdient of wat hiervan de oorzaak is. Dit heeft niet altijd zozeer te maken met in hoeverre je volwassen bent of niet, geldzaken heb je deels zelf in de hand, maar lang niet altijd.
6. Je moet vriendschappen onderhouden met mensen die je kent van vroeger
We kunnen nog weleens de neiging hebben om vast te houden aan mensen die we al ons hele leven kennen. Het is immers heel bijzonder als je nog steeds contact hebt met iemand die je al jaren kent. Toch is dit niet altijd haalbaar. Levens veranderen immers, net als normen en waarden en sommige mensen blijken door de tijd heen dan niet meer zo te passen in je huidige leven. Soms komt er dan een moment waarop je die mensen moet laten gaan. Dit is niet onvolwassen omdat je geen tijd meer in iemand investeert of iets dergelijks, het is juist goed als je merkt dat het onderhouden van bepaalde vriendschappen vooral heel veel kost en je niet zoveel meer oplevert.
7. Je moet onafhankelijk kunnen zijn
Mensen zijn nu eenmaal sociale wezens. We zijn niet gemaakt om alleen te leven en alles alleen te doen. Natuurlijk is het prettig als je door de jaren heen jezelf zo dagelijks een beetje kunt redden, maar niemand doet alles helemaal alleen. Hulp vragen en ontvangen is onderdeel van het leven, net als elkaar helpen zonder verdere tegenprestaties te verwachten. Je hoeft niet alles alleen te doen en volledig onafhankelijk te zijn. Dat is geen enkele volwassene.
8. Je moet gemakkelijk belangrijke beslissingen kunnen nemen
Hoe ouder je wordt, hoe groter de beslissingen zijn die je moet nemen. Moest je vroeger nog kiezen of je vandaag een rode of een roze trui aan zou trekken, gaan de keuzes nu over het veranderen van baan, het doen van grote aankopen of het maken van keuzes binnen relaties. Deze keuzes zijn niet makkelijk en worden niet makkelijker omdat je volwassen bent. Het is logisch dat je hierover piekert en het moeilijk vindt, dit hoort bij het leven.
9. Je moet alles goed voor elkaar hebben
De vraag is natuurlijk wat ‘’goed voor elkaar hebben” eigenlijk betekent. Wanneer heb je het goed voor elkaar? Dit is een subjectief begrip en zal dus voor iedereen anders zijn. Ik denk dat je het goed voor elkaar hebt als je tevreden bent over hoe jij de dingen doet en hoe jij je leven probeert te leiden. Het goed voor elkaar hebben in deze context klinkt vooral alsof je alles moet doen zoals anderen het verwachten. Daar wordt je meestal niet gelukkig van. Als je volwassen bent en de dingen doet die bij jou passen en voor jou goed voelen, dan heb je het goed voor elkaar.
10. Je weet wat je wil
Er zijn genoeg mensen die niet weten wat ze willen. Dit zijn niet enkel mensen van een jaar of zeventien en die een keuze moeten maken voor een vervolgopleiding. Dit zijn ook mensen van twintig die bezig zijn met een studie geneeskunde terwijl ze eigenlijk geen arts willen worden. Dit zijn ook mensen van 25 die werken op een kantoor en het best leuk vinden maar voelen dat dit het niet echt is. Dit zijn ook mensen van 35 die een goede baan hebben als manager maar geen idee hebben hoe de toekomst eruit ziet. Toch zijn deze mensen allemaal volwassen. Onzekerheid over wat je precies wil en hoe de toekomst eruit moet gaan zien is begrijpelijk. De toekomst is vaak onzeker en genoeg mensen weten niet precies wat ze willen. Je kunt best twijfelen over wat je wil en tegelijkertijd volwassen zijn.
Geef een reactie