Tijdens mijn eetstoornis zag ik vooral de voordelen van mager worden. Het zou me iets opleveren en iets geven wat me zou helpen. In die tijd vond ik het totaal niet belangrijk dat slecht eten en ondergewicht mijn gezondheid zou verslechteren. Ik vond mezelf niet belangrijk en wilde gewoon afvallen. Dun worden.
Bijna iedereen met een eetstoornis wil dun zijn. Ik hoorde zelfs wel eens van groepsgenootjes die boulimia hadden dat zij liever anorexia wilden. Als je een eetstoornis hebt wil je graag mager zijn, afvallen, dun zijn. Bij anorexia is dit uiteindelijk een lichamelijk symptoom, bij boulimia of NAO niet altijd. Toch is er duidelijk vaak een motivatie aanwezig om af te vallen en ben je daardoor eeuwig met je lichaam in gevecht omdat je eigenlijk nooit dun genoeg bent.
Dun willen worden is bij een eetstoornis geen gezonde focus, maar een obsessie geworden. Het gaat niet meer om gewoon slank zijn of een paar kilo’tjes eraf. Zelfs ook al is het misschien wel zo begonnen. Je ziet enorm veel voordelen in het afvallen en denkt misschien wel serieus dat je hierin geluk zult vinden.
Voordelen die je in het hebben van een ongezond laag gewicht ziet kunnen zijn dat je denkt er mooier uit te zien, gelukkiger te kunnen zijn met je lichaam of je lichaam eindelijk te kunnen accepteren. Maar je kunt het ondergewicht ook belangrijk gaan vinden omdat je dan denkt minder te hoeven voelen, je eetstoornis te kunnen gebruiken als verdoving of om gevoelens te onderdrukken. Een ander voordeel is misschien wel dat anderen zien dat jij een eetstoornis hebt aan je uiterlijk, ze nemen je eindelijk serieus.
Omdat een ongezond ondergewicht juist helemaal niet brengt waarvan jij denkt dat het je gelukkig gaat maken, denk ik dat het goed is om je ook eens te verdiepen in de nadelen die het hebben van een ondergewicht door slecht eten met zich mee brengen. Ik heb er daarom tien voor je op een rij gezet.
1. Kleding zit niet mooier
Als je ondergewicht hebt, zit kleding echt niet mooier. Misschien vind jij van wel als je kijkt naar size zero modellen. Toch is dit echt een vertekend beeld. De kleding zit vaak vastgespeld op de rug, er is photoshop gebruikt of heel veel make-up en een goede haarstylist. Kleding in hele kleine maatjes is moeilijk te vinden en daarbij ziet het er niet mooi uit als het maar een beetje om je lichaam heen slobbert.
2. Harde en koude knuffels
Misschien vind jij het juist fijn om de botjes in je lijf te kunnen voelen of hoop je dat je dat zult bereiken. Toch is een lichaam dat weinig vet heeft echt helemaal niet fijn om aan te raken. Niet zelf, maar ook niet voor een eventuele partner. Kleding kan hierdoor niet fijn meer zitten, bandjes kunnen snijden, op een stoel zitten zorgt voor pijn in je heupen en billen en iemand knuffelen is ook veel minder fijn als het allemaal zo puntig en hard aanvoelt. Een koud lichaam is sowieso veel minder prettig om vast te houden dan een lichaam dat een beetje zacht is en warm door een gezond gewicht en goede doorbloeding.
3. Lichamelijke klachten
Hoe makkelijk je er nu misschien ook over denkt, een eetstoornis en ook ondergewicht hebben invloed op je gezondheid. Toch ontken je vaak veel van dit soort klachten en kunnen je bloedwaardes misschien nog lange tijd goed uitslaan. Hoe dan ook doet het hebben van een te laag gewicht iets met je lichaam. Je hebt meestal sneller buikklachten, last van misselijkheid, duizeligheid, tekorten, een lage lichaamstemperatuur, slechte nagels en slap of uitvallend haar.
Dit zijn echter slechts de klachten die je op dit moment eventueel kunt ervaren. Er zijn ook een hoop veel ernstigere klachten die op lange termijn kunnen volgen. Hartproblemen, ernstige haaruitval, hevige darm- of maagkrampen, een slecht gebit, niet goed werkende darmen, het uitblijven van de menstruatie en zelfs een hartstilstand of andere dodelijke gevolgen.
Denk er ook goed over na wat je in de toekomst mogelijk voor kinderwens zult hebben. Zwanger raken is met een ongezond laag gewicht niet alleen moeilijk en soms niet meer mogelijk, het brengt ook zeer ernstige risico’s voor moeder en kind met zich mee.
4. Je moet in de ban van eten blijven
Als je niet zo slank gebouwd bent als het gewicht dat je wilt bereiken of hebt door je eetstoornis, zul je altijd bezig moeten blijven met voeding. Je zult ongezond en te weinig moeten blijven eten en altijd moeten compenseren. Dit heeft een enorme weerslag op je functioneren, je gezondheid, je geluk en relaties. Je zult altijd gevangen blijven in eetgestoorde gedachtes en gedrag, want als je vrij met eten om zou gaan en gezond zou gaan leven, zul je dit ongezonde ondergewicht verliezen.
5. Je ziet er niet mooier uit
Als je op een ongezonde manier tot een veel te laag gewicht komt, zie je er niet gezond, stralend en mooi uit. Je kledingmaat is voor jou dan misschien ideaal wanneer je maatje 32 hebt, de wallen onder je ogen, je bleke droge huid, dunne uitgevallen haar, blauwe plekken en donshaartjes laten iets totaal anders zien. Een ongezond gewicht, zeker wanneer dit langer duurt, ziet er niet mooi uit. Je bent echt veel mooier en stralender wanneer je zonder eetstoornis en met een gezond, bij jou passend gewicht door het leven kunt gaan.
6. Je bent niet sterk als je kunt lijnen
Mij gaf het ook een kick als ik afgevallen was en het lukte om ondergewicht te krijgen, dat ontken ik niet. Die kick was alleen van zeer korte duur en de kracht die ik eruit haalde was niets waard. Ik vond het sterk van mezelf dat ik streng kon zijn. Maar wat is er nu eigenlijk zo stoer aan jezelf uithongeren, ziek zijn, jezelf kapot maken, kwetsbaar zijn voor lichamelijke klachten en jezelf helemaal wegstoppen? Niets.
7. Je komt onpersoonlijk en hard over
Veel mensen met een eetstoornis zitten in de knoop met zichzelf op emotioneel gebied. Ze weten zich niet goed te uiten, onderdrukken gevoelens met gedachtes over eten en streng lijnen of eetbuien. Wanneer je een ernstig ondergewicht wilt bereiken of hebt ga je ook echt niet vriendelijker, ontspannen of zelfverzekerd overkomen. Ik kwam in dit tijd juist best wel prikkelbaar, hard en soms zelfs een beetje onaardig over. Soms maakt een eetstoornis je een beetje een bitch.
8. Je wordt ongelukkiger dan je al was
Waarschijnlijk ben je er door je eetstoornis heilig van overtuigd dat je gelukkig gaat worden van een lager gewicht. Dat weinig eten, streng zijn en (schijn)control hebben jou geluk gaat brengen. Op de een of andere manier geloof je in die leugen en hou je jezelf voor dat dit echt een goed idee is. Ik dacht er ook jaren zo over, maar het enige wat het me heeft gebracht is een enorme lading ongeluk, verdriet, uitgestelde problemen, bezorgdheid en stress in mijn omgeving, een ongezond lichaam en somberheid. In ieder geval geen geluk dat echt was en langer duurde dan 1 minuut.
9. Je wilt dit niet je hele leven
Misschien denk je nu dat dit je goed zal staan, dat dit je gelukkig maakt of je gaat helpen om je zelfverzekerder te voelen, maar niets van dat gaat gebeuren. Je denkt nu misschien dat een ongezond laag BMI mooi zal zijn, maar uiteindelijk zul je er op terug kijken en jezelf niet meer begrijpen. Je wilt niet je hele leven bezig zijn met eten, afvallen en mager zijn als je straks een stuk ouder bent.
10. Je wordt minder serieus genomen
Mensen zien dan misschien wel aan jou dat je een eetstoornis hebt of in ieder geval niet gezond bent, maar buiten dat wordt je in veel situaties veel minder serieus genomen. Door je breekbare, jong-ogende figuur word je vaak jonger geschat. Dit is soms misschien fijn maar in veel situaties, vooral als je volwassen wordt en een baan zoekt of hebt is dit niet prettig. Mensen nemen dingen die jij zegt soms niet serieus of schatten je jong en ondeskundig in, terwijl je de kennis misschien echt wel in huis hebt. Onterecht, maar het kan door je magere uiterlijk wel gebeuren.
Ik weet heus wel dat ik deze tien punten tijdens mijn eetstoornis ook allemaal als onzin zou bestempelen. Ik zou tegenover ieder punt uit deze rij een eetgestoorde overtuiging kunnen zetten. Maar toch wil ik je deze nadelen meegeven. Het gaat je namelijk niet helpen. Ik heb enkel spijt van alles wat ik heb gedaan tijdens mijn eetstoornis. Niets ervan heeft me gebracht wat ik had gehoopt. Ongezond weinig eten, een eetstoornis en ondergewicht maken je enkel ongelukkig en kapot.
Dit waren tien redenen waarom een eetstoornis en ondergewicht je niet gaan helpen om een fijn leven te hebben. Wil je wel een leuk leven en gelukkig worden, zoek dan hulp en praat over hoe je met eten en je gewicht worstelt met anderen.
Geef een reactie