Eén van de voordelen van de zomer vind ik het heerlijke fruit. Ik kan echt genieten van de zoete aardbeien, allerlei soorten meloen of verse ananas door de yoghurt. Samen met bijvoorbeeld kiwi, nectarines, perziken en appels zijn dit de fruitsoorten waar ik het snelst op terugval. Onlangs las ik op internet echter ook een artikel over veel onbekendere, maar schijnbaar wel heel lekkere fruitsoorten en voor de fruitliefhebbers wil ik die graag met jullie delen.
1 Ackee
Deze vrucht komt oorspronkelijk uit West-Afrika en is ook te vinden in Jamaica, Haiti, Cuba en in de Caribische keuken. Deze vrucht wordt ook wel de ”vegetable brain” genoemd omdat het enige eetbare aan deze vrucht het binnenste gedeelte is dat er uit zou zien als hersenen. Klinkt in eerste instantie niet heel aantrekkelijk, maar toch zijn dit erg lekker fruit te zijn.
2 Gehoornde meloen / kiwano
Deze vrucht hoort tot de komkommerfamilie en is heel opvallend door uitstekende hoorntjes. De schil van dit fruit is wat oranje en de binnenkant is als deze vrucht goed rijp is, is de binnenkant fel groen. Qua smaak is het een mix tussen een banaan, meloen en komkommer. De gehoornde meloen is ook in Nederland te vinden.
3 Cherimoya
Deze tropische vrucht wordt ook wel de Jamaica-appel genoemd omdat het wat weg heeft van een appel en in tropische landen geteeld wordt. De cherimoya is vaak ovaal en wit van binnen. Aan de binnenkant is deze zo goed als wit, zitten er wat pit in en smaakt de vrucht erg zoet. In Nederland kun je de cherimoya in diverse toko’s terugvinden.
4 Cupuaçu
Deze vrucht wordt ook wel een superfood genoemd omdat er heel veel verschillende voedingsstoffen inzitten. Mensen omschrijven de smaak vaak als een combinatie van chocolade en ananas. Bovendien wordt het vruchtvlees, in dit geval een dikke substantie, vaak gebruikt als verzorgingsproduct voor de huid.
5 Mangosteen
De mangosteen is geen familie van de mango, al doet de naam dat wel vermoeden. Deze vrucht heeft een hele dikke schil en is ongeveer net zo groot als een tomaat. In landen als China en Thailand wordt deze vrucht al eeuwen gebruikt voor allerlei kwalen. Het vruchtvlees van deze vrucht is wit en aan de binnenkant heeft het mandarijnpartjes. Qua structuur is dit fruit te vergelijken met een lychee. Omdat een mangosteen heel snel gegeten moet worden als deze van de boom is, komen verse mangostenen in Nederland niet veel voor.
6 Mirakelbes
Deze vrucht komt uit West-Afrika en is heel erg bekend omdat het ervoor kan zorgen dat de smaak van andere gerechten kan veranderen. De bes zelf heeft weinig smaak en weinig mensen vinden dit dan ook een bijzondere vrucht. Als je na het eten van deze bessen echter ander voedsel of drinken tot je neemt, veranderen de sappen van de bes de smaak van dat eten of drinken. Een zure citroen smaakt dan ineens als een zoete sinaasappel. Persoonlijk zou ik dit graag een keer willen proberen!
7 Gatenplantvrucht
Deze vrucht komt van een kruipende klimplant en is als hij voor het eerst bloeit heel erg giftig. Dit komt omdat de vrucht op dat moment heel veel oxaalzuur bevat wat direct kan leiden tot blaarvorming, irritatie, zwellingen, jeuk en stemverlies veroorzaken. Dit fruitsoort is pas na een jaar rijp genoeg om veilig te kunnen eten. Helaas heb ik van deze vrucht geen duidelijk foto kunnen vinden. Wel zag ik een foto van de plant waar de vrucht aan groeit en de bladeren laten duidelijk zien waarom het een gatenplant is!
8 Pepino / meloenpeer
De pepino wordt ook wel de meloenpeer genoemd en is vaak vanaf ongeveer augustus rijp genoeg om te eten. Deze vrucht is heel sappig en rijk aan vitamine C, heel erg gezond dus! Net als een meloen kun je deze vrucht uitlepelen of in parten snijden.
9 Jodenkers
De jodenkers vind ik er heel bijzonder uitzien, als deze vrucht uitgegroeid is wordt deze namelijk omsloten door de plant waardoor het net een lampion lijkt. De plant waar de vrucht aan groeit heet dan ook een lampionplant. Deze vrucht lijkt een beetje op een tomaat en wordt daardoor minder snel gegeten als fruit, maar wel vaak gebruikt in salades.
10 Ramboetan / harige lychee
Deze vrucht groeit in trossen aan de ramboetanboom die wel 25 meter hoog kan worden. Het vruchtvlees is wit van kleur en in het midden zit een grote pit. De smaak van deze vrucht is zoet maar wel fris. Ramoet is trouwens Maleis voor haar, wat wel heel toepasselijk is voor deze vrucht.
Welke vrucht zou jij willen proberen?
Geef een reactie