Beter voor mezelf zorgen? Ach, het valt toch wel mee? Ik moet me gewoon niet zo aanstellen en even doorzetten. Dat doet iedereen toch? Ik voel me misschien niet op en top, maar als ik gewoon wat beter mijn best doe, dan komt het vast wel goed. Deze woorden heb ik vaak gedacht, maar klopten ze ook? In deze blog bespreek ik tien signalen die aanwijzen dat je echt beter voor jezelf mag zorgen. Hoeveel herken jij er?
1. Je bent prikkelbaar en snel geïrriteerd
Toen ik een eetstoornis had en niet lekker in mijn vel zat, reageerde ik mijn angst, stress en gevoel van onmacht vaak af op mijn omgeving. Zelfs een goedbedoelde vraag of opmerking kon me al volledig op de kast jagen, laat staan als die vraag of opmerking wat kritischer was. Ik kon er gewoon niks meer bij hebben en elke druppel deed mijn emmer overlopen. Nog steeds merk ik dat, als ik minder lekker in mijn vel zit, ik wat prikkelbaarder ben. Herken je dit op het moment ook? Grote kans dat het voor jou ook even te veel is. Een belangrijk teken om dus wat beter voor jezelf te mogen zorgen.
2. Je bent altijd druk of vind dat je altijd iets moet doen
Voor mijn gevoel had ik altijd haast. Deed ik nooit genoeg. Waren er altijd kansen die ik liet liggen. Ik voelde me schuldig als ik een dag vrij had of niks deed. Was ik nu mijn leven aan het vergooien? Ben ik wel nuttig? Stel ik wel iets voor? Hoe kan ik op deze manier ooit ‘goed genoeg’ worden? Nog altijd kan ik mijn dagen wel eens te vol plannen of dingen doen omdat ik denk dat anderen dat verwachten. Dat is misschien ook wel menselijk, zeker in onze maatschappij. Maar is het altijd nodig? Is zo veel en vaak wel gezond?
Nee, ik voel steeds meer van niet. Ik merk dat ik er zo veel baat bij heb om juist ook wat rustiger aan te doen. Om iets te doen omdat ik dat zelf wil en leuk vind en niet vanuit de angst dat ik anders niet voldoe. Sta goed stil bij wat jouw beweegredenen zijn om het altijd zo druk te hebben. Ren je jezelf niet voorbij? Dat die vrije tijd of dag zo ongemakkelijk en vreemd voelt, is eigenlijk een teken dat je het wel wat meer kunt gebruiken. Ontspanning is immers ook heel goed en zelfs belangrijk voor je!
3. Je hebt vaak het gevoel dat er heel veel op je af komt
Dit gevoel herken je misschien wel. Maar sta je er ook voldoende bij stil? Dat je het zo voelt, is waarschijnlijk ook een teken dat het zo is. In ieder geval dat er íets is! Dat hoeft niet altijd te zitten in de hoeveelheid dingen die je doet, maar ook met welke gedachte je dingen doet. Of wat er verder nog allemaal omgaat in je hoofd en lijf. Dat moet je niet onderschatten. Op sommige momenten in ons leven kunnen we ook echt meer rust nodig hebben dan op andere momenten. Wat mij eerder een paniekaanval kon bezorgen, zorgt nu bijvoorbeeld helemaal niet meer voor stress. En dat heeft niets met dat specifieke ding te maken, maar vooral met alles daaromheen. Goed om dan een stapje terug te mogen doen – als je het zo wilt noemen, want goed voor jezelf zorgen vind ik eigenlijk juist een stapje vooruit doen! Luister goed naar je lichaam.
4. Je voelt je vaak onrustig of zenuwachtig
Misschien heb je niet zo het idee dat er veel op je af komt, maar voel je je wel de hele tijd door onrustig of zenuwachtig. Dit kan toch betekenen dat je te veel hooi op je vork hebt, een uitlaatklep mist of op een andere manier wel wat meer zorg voor jezelf kan gebruiken.
5. Je hebt regelmatig hoofdpijn of spierpijn
Die spanning die je voelt wanneer je te veel van jezelf vraagt of niet goed voor jezelf zorgt, kan ook op je lichaam slaan. Dit kan bijvoorbeeld hoofdpijn of spierpijn als gevolg hebben. Heb je het te druk? Kom je wel genoeg buiten? Eet en drink je voldoende? Zorg je wel goed voor jezelf?
6. Je kookt geen volwaardige maaltijden voor jezelf
Toen ik een eetstoornis had, was eten al met al al ontzettend lastig. Maar ook nu merk ik dat, als ik minder lekker in mijn vel zit, ik meer zin heb in een snelle hap of wat onregelmatiger eet. Dan gooi ik liever even wat frietjes in de oven en voor ik het weet heb ik al allemaal kaasjes uit de koelkast gesnoept en zit ik vol. Oeps! Een ander vergeet misschien zelfs te eten doordat diegene zo veel aan z’n hoofd heeft. Iets dat mij eerlijk gezegd nooit overkomt, maar dat is voor iedereen anders. Of het nou is omdat je je zo gehaast voelt, gewoonweg geen energie hebt of een eetstoornis je ervan weerhoudt.
Geen volwaardige maaltijden koken is toch een teken dat er iets niet goed gaat. Natuurlijk kan je wel eens een dagje – of een paar dagen zelfs – hebben dat dit erbij inschiet en dat is helemaal niet erg (ik sta dat bij mezelf ook gewoon toe) maar het moet geen gewoonte worden. Volwaardige maaltijden koken voor jezelf is al zelfzorg op zich, dus het is goed te kijken naar waarom dit niet lukt als dat zo is.
7. Je vindt het lastig om het met een ander te hebben over hoe je je echt voelt
Hoe gaat het nou écht met je? Vind je het lastig om dat onder woorden te brengen? Is dat omdat je het niet zo goed weet, je eigenlijk helemaal niet stilstaat bij je gevoel, of omdat je het lastig vindt om er over te praten? Dat laatste is wel een teken dat er iets niet helemaal lekker zit.
8. Je ademhaling is ontregeld
Plotseling slaak ik een diepe zucht. Wow, dat was echt even nodig. Was ik wel goed adem aan het halen? Helemaal vergeten adem te halen zullen we niet doen, maar je ademhaling kan wel gespannen raken en moeizamer of juist sneller gaan wanneer je veel stress ervaart. Misschien valt het je wel eens op dat je je adem aan het inhouden bent? Of dat je juist heel snel en oppervlakkig aan het ademhalen bent. Merk jij wel eens dat je het benauwd krijgt?
9. Je komt slecht in slaap en/of slaapt niet goed
Als ik gestrest ben, merk ik dat meteen aan mijn slaap. Ik lig ‘s nachts te piekeren en kan maar niet ontspannen. M’n hoofd maakt maar overuren, soms zelfs over de meest onbenullige dingen. Het gaat misschien niet altijd echt over die onbenulligheden, maar wel over het gevoel grip verloren te zijn en dat ergens in terug te willen vinden. Niet alle slaapproblemen zijn te wijten aan dat het slecht gaat of zijn altijd simpel op te lossen, maar laat het wel een teken zijn dat je echt goed voor jezelf mag zorgen!
10. Maar je voelt je wel altijd erg moe
Als je niet makkelijk in slaap kan komen of steeds in de nacht – of veel vroeger dan je zou willen – wakker wordt, ben je misschien vaak moe. Het kan ook zijn dat je wel voldoende slaapt en toch ook heel erg moe bent. Hier kan ook van alles aan ten grondslag liggen. Dus goed om eens stil te staan bij hoe je je voelt en hoe dat komt. En of je wel goed genoeg voor jezelf zorgt.
Hoe kan ik beter voor mezelf zorgen?
Goed voor jezelf zorgen kan er voor iedereen anders uitzien. Het kan zelfs voor jezelf per dag verschillen. Voor jezelf zorgen kan betekenen dat je om hulp vraagt of je juist even terugtrekt. Dat je je mooi aankleedt of het comfortabel maakt in je joggingpak. Dat je een gezonde, volwaardige maaltijd voor jezelf gaat koken of lekker een keertje eten besteld. Dat je wat meer gaat bewegen of juist niet toegeeft aan die bewegingsdrang. Dat je even je schouders eronder zet of moet ontspannen. Dat je uitdagingen aangaat of het wat haalbaarder moet houden. Dat je relativeert of je gevoelens er laat zijn.
Het kan zijn dat je dit nog lastig aanvoelen vindt. Om goed voor jezelf te zorgen moet je dat leren aanvoelen ook ontwikkelen. Het is helemaal niet gek of erg dat je je dan een keertje ergens op verkijkt, maar blijf jezelf afvragen hoe iets je heeft laten voelen. Hoe je je over het algemeen of de afgelopen week hebt gevoeld. Wat je wilt en wat je nodig hebt. Probeer, reflecteer en leer jezelf kennen. Dat is ontzettend waardevol. Zie voor jezelf zorgen als een prioriteit – en niet als een luxe -, want dat is het.
Lees hier meer blogs over zelfzorg.
Zou jij wel wat beter voor jezelf mogen zorgen?
Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2021
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie