Een beetje stress kan best goed zijn. Het kan je helpen om iets te bereiken en juist wat scherper te zijn voor die belangrijke presentatie bijvoorbeeld. Maar te veel stress is nooit goed en die grens is soms moeilijk aan te voelen. Natuurlijk zijn signalen van (langdurige) stress voor iedereen anders, maar er zijn wel een aantal terugkerende kenmerken waar je op kunt letten. En of die kenmerken voor jou aantoonbaar veranderen. Voel je je anders? Reageer je anders? Slaap je anders dan normaal? En zijn die veranderingen ook nog eens onprettig? Grote kans dat jij niet iets hoeft te veranderen aan jezelf, maar wél aan je planning of werkdruk.
Niemand – vooral jij niet – heeft er iets aan als je jezelf voorbij blijft rennen, maar zelf werkelijk op die rem trappen, is best een klus. Voor een ander heb je vaak het meest verstandige advies paraat, maar voor jezelf voelt het toch ‘anders’. De illusie dat het straks écht beter wordt, is namelijk groot en lijkt heel realistisch. Het wordt beter, even volhouden. Straks is er tijd voor rust. Straks wordt het anders, even wachten en vooral: even doorzetten.
Maar die tijd voor rust, die tijd voor jezelf en voor je leven, zul je zelf moeten maken. Anders wordt je geleefd en voor je het weet ben je heel wat tijd voorbij gerend. Tijd die je niet terugkrijgt en waarin je je anders had mogen voelen. Geen moment zal goed of perfect voelen, maar moet je daarop wachten? Of is het perfecte moment gewoon vandaag?
Bron: gabriellefaithhenderson
1. Je bent vergeetachtig
Die vergeetachtigheid kan in kleine dingen zitten, die je normaal gesproken nooit vergat. Dat kan natuurlijk best een keer gebeuren, maar als je structureel merkt dat je je sleutels vergeet, dat je vergeet terug te bellen, die oven niet aan of uit doet of de boodschappen voor de helft niet meeneemt… Dan kan er onbewust stress aan ten grondslag liggen. Een te vol hoofd, dus te weinig ruimte om de dagelijkse kleine dingen te onthouden.
2. Verandering van je eetlust en/of eetgedrag
De één ervaart meer eetlust, de ander voelt een periode even weinig tot geen hongergevoel. Als dat anders is dan normaal, kan dat een alarmbel zijn. Evenals de behoefte om meer makkelijke en snelle maaltijden te eten, omdat je de ruimte niet voelt om de tijd te nemen voor je avondmaaltijd. Je eetlust en behoefte kan in verschillende periodes best veranderen en dat hoeft niet altijd erg te zijn, maar het kan in veel gevallen ook een duidelijk signaal zijn. In ieder geval iets om serieus te nemen. Wat zegt dit over je leven op dit moment? Kan en wil je dat anders?
Zeker in eetstoornisherstel – wat al best een stressvolle periode kan zijn – is het goed om te kijken wat je hierbij nodig hebt. Om door de stress het niet te laten versloffen, om door de stress geen stap achteruit te zetten. Want die illusie dat het strakjes makkelijker en beter zal worden, gaat eigenlijk ook op als je het hebt over het oppakken van je eetpatroon. Hoe langer je ermee wacht, hoe moeilijker het wordt om het weer te veranderen. Ook, juist, in periodes van stress kan een extra helpende hand, een eetlijst of een afspraak met een diëtist, helpen om er zo goed mogelijk doorheen te komen.
3. Je stelt (kleine) werkzaamheden uit
Werkzaamheden of taakjes waar je normaal gesproken je hand niet voor omdraait, stel je nu tot in den treuren uit. Het voelt te veel, het voelt ineens veel te groot. En door het uitstellen van alle kleine taken, stapelt alles zich daadwerkelijk op.
4. Je bent meer prikkelbaar
Ineens een sneer naar je ouders of je liefje? Een botte reactie op je vrienden? Meer ongeduld in de gesprekken of korte reacties op Whats-App? Iets wat je misschien niet van jezelf gewend bent en zelfs van schrikt? Dat kan een teken zijn dat het je allemaal even te veel is. Dat je niet de ruimte hebt om rustig, zoals je gewend bent, te reageren op de dagelijkse opmerkingen of gesprekken met anderen.
5. Emotioneler en huiliger dan normaal
Eerder moeten huilen om dingen, sneller emotioneel betrokken raken of persoonlijk geraakt voelen door een gebeurtenis. Als dit meer (of juist minder) is dan normaal, kan dat een alarmbel zijn. Het kan duiden op een onderliggend emmertje dat vol is. Waar niets meer bij kan, want dan stroomt hij over. Of waar niets meer bij kan en dus ook niets meer binnen kan komen.
6. Overklaarbare lichamelijke klachten
Stress zit niet alleen in je hoofd, maar ook in je lijf. Dat kan voor iedereen persoonlijk zijn, maar vaak zijn het klachten die je moeilijker kan verklaren. Nu is stress een duidelijke verklaring als je het eenmaal weet, maar van te voren kun je hierdoor verrast worden. Zoals aanhoudende spierpijn, zonder duidelijke lichamelijke inspanning vooraf. Maar ook hoofdpijn en nekklachten komen vaak voor. Je lichaam kun je niet voor de gek houden en grote kans dat daar al dus een tijdje een bepaalde spanning op staat. Dat ga je voelen.
7. Wat eerst leuk was, boeit niet meer.
Waar je normaal gesproken misschien uitkeek naar het opzetten van je favoriete serie of het openslaan van een goed boek, lijkt het je nu minder te interesseren. Dat waar je normaal van oplaadt, doet je nu geen goed meer. Als je hoofd te vol zit, is er weinig ruimte om ergens van te genieten of even te ontspannen. Hobby’s en interesses kunnen door de tijd heen veranderen, maar als je een plotseling verschil bemerkt bij jezelf kun je ook te rade gaan of er in je leven iets verandert is? En als veel van je lievelingsdingen je niet meer lijken te boeien, is dat dan een positieve verandering?
8. Verandering van slaapritme en nachtrust
Ben je juist heel erg moe, wordt je moeilijk wakker en kun je overal in slaap vallen? Of merk je juist dat je constant ‘aan’ staat en maar niet kan ontspannen? Hoe je slaapt vertelt je vaak iets over hoe je leeft. Leef je onrustig, gespannen en gestresst, dan heeft dat vrijwel altijd een uitwerking op je nachtrust. Iets om serieus te nemen!
9. Je voelt je chaotisch
De een is nu eenmaal wat chaotischer dan de ander, daar hoeven we gelukkig niets aan te veranderen. Maar als je merkt dat je nu – in tegenstelling tot eerder – honderd taken tegelijk probeert uit te voeren, kan het duiden op stress. In ieder geval een signaal dat je het idee hebt honderd taken tegelijk uit te moeten voeren, terwijl je waarschijnlijk geen van allen goed afgewerkt krijgt. Misschien begin je halverwege je zin eigenlijk al weer aan de volgende? Het moet af, het moet klaar én het moet nu. Je wilt sneller dan je kunt. Misschien een goed idee om eens te kijken waar die chaos vandaan komt?
10. ‘Het komt niet meer goed.’
Een duidelijk signaal dat het allemaal te veel voor je is en je werkelijk te veel stress ervaart, is een uitzichtloos gevoel. Het gevoel dat er geen einde aan komt, dat het niet uitmaakt wat je doet en dat je merkt dat je er zelfs pessimistisch en cynisch van wordt. Het boeit toch niet. Het blijft toch druk. Waar haal ik die tijd vandaan!? In mijn dromen dat ik dat erbij kon doen ja…
Het kan voortkomen uit een gebrek aan vertrouwen, het gebrek aan hoop. Dat zijn de gebieden in de hersenen die worden verdrukt bij het langdurig ervaren van stress. Het is niet werkelijk uitzichtloos, maar het kan wel degelijk zo voelen en het is belangrijk om echt aan de bel te trekken als je dit merkt. Niet alleen bij dit signaal, maar bij elk signaal – of een combinatie – mag je jezelf serieus nemen. Nogmaals, je kunt jezelf vaak niet helpen door vast te houden aan een illusie. Je helpt jezelf niet door te blijven rennen, dan was je een paar meter terug al wel geholpen, toch? Het is niet normaal om je zo te voelen en ook al lijkt het soms ‘erbij te horen’, mag het wel degelijk anders!
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie