Voor de omgeving kan het heel moeilijk zijn om een eetstoornis bij iemand te herkennen. Zoals al vaak is gezegd, kan je niet altijd aan iemand zien dat diegene een eetstoornis heeft. Niet iedereen met een eetstoornis heeft ondergewicht, eet nooit of sport extreem veel. De signalen dat iemand een eetstoornis heeft zijn daarom ook niet altijd zichtbaar. In deze blog zal ik 10 subtiele signalen noemen waaraan je kan herkennen dat iemand mogelijk een eetstoornis heeft.
1. Afzeggen van sociale activiteiten en zichzelf afzonderen
Een eetstoornis verandert het gedrag. Mensen zullen er alles aan doen om hun eetstoornis in stand en geheim te houden. De eetstoornis heeft een andere agenda en daarom zal iemand sociale activiteiten af gaan zeggen. Iemand zal zich dus wat meer af gaan zonderen. De momenten dat die persoon er wel is, kan het zo zijn dat hij of zij wat somberder of prikkelbaarder is dan normaal.
2. Obsessie met gezond zijn
Vandaag de dag zijn heel veel mensen bewust bezig met hun gezondheid. Sporten is een hype, gezonde voeding is een hype en hier is op zich natuurlijk niks verkeerd mee. Het is wel verkeerd als je in de gaten hebt dat het een obsessie bij iemand wordt. Als iemand zo gefocust is op die training, het nooit over wil slaan en alles ervoor laat schieten, dan is dat zeker wel aan puntje van aandacht.
3. Tellen van calorieën, zelfs in kleine etenswaren
Toen ik een eetstoornis had, was ik me bewust van de calorieën in echt alles wat ik at. Zelfs de dingen die maar een paar calorieën bevatte, was ik me van bewust. Ook het nemen van een hapje van andermans eten was uit den boze, want het waren dan toch weer extra calorieën. Een gezond persoon zal hier waarschijnlijk niet over nadenken. Dit is daarom wel een teken dat iemand misschien een probleem met eten heeft.
4. Dwangmatige eetgewoontes
Iemand met een eetstoornis kan langzaam maar zeker dwangmatige eetgewoontes gaan vertonen. Ik had tijdens mijn eetstoornis bijvoorbeeld opeens de rare, dwangmatige gewoonte ontwikkeld om alleen maar iets lekkers te mogen eten in de avond als het 19.57 uur was. Als het vroeger of later was dan dat, dan mocht het weer niet. Andere voorbeelden van dwangmatigheden die mensen met een eetstoornis kunnen hebben, is dat zij alleen maar vanaf bepaalde borden willen eten of het eten altijd in een bepaalde volgorde eten.
5. Dieet- en voedselobsessies
Wees alert als je vriend of vriendin zich telkens weer in een nieuwe voedseltrend stort. Dan weer een glutenvrij dieet, vegetarisch of een fruitdieet. Wees ook alerter wanneer je vriend of vriendin een obsessie heeft met kookshows en constant nieuwe recepten of gerechten wil proberen. Natuurlijk is dit niet bij iedereen een teken dat diegene een eetstoornis heeft, maar het kan wel een teken zijn. Ik vond het tijdens mijn eetstoornis bijvoorbeeld superleuk om taarten te bakken, maar ik at het zelf nooit op. Ik vond het geweldig om recepten te bedenken, maar ik at het zelf nooit op.
6. Hyperactiviteit
Iemand met een eetstoornis kan zich hyperactief gedragen. Zelf was ik altijd met mijn been aan het wiebelen. Lang stilzitten vond ik heel erg moeilijk. Ik was bang dat ik niet genoeg calorieën zou verbranden als ik dat niet zou doen.
7. Aankomen van gewicht
Bij een eetstoornis denken de meeste mensen aan gewichtsverlies, maar iemand kan van een eetstoornis juist ook heel erg aankomen. Niet iedereen met een eetstoornis valt af. Mensen met boulimia of binge eating disorder kunnen juist aankomen in gewicht door de eetbuien. Als een vriend of vriendin plotseling aankomt, dan zou je hier alert op kunnen zijn.
8. Lekker eten in grote hoeveelheden
Mensen met boulimia of BED hebben last van eetbuien en hebben hierdoor vaak veel en lekker eten om handen. Vaak worden er smoesjes gebruikt om maar te voorkomen dat je het idee krijgt dat al dat even van hun is. Ik heb zelf ook last gehad van eetbuien. Ik schaamde me altijd voor mezelf wanneer ik in de rij bij de kassa stond met al dat eten. Ik had dan al tien smoesjes klaar voor als iemand ernaar zou vragen.
9. Stemmingswisselingen
Mensen met een eetstoornis zijn voortdurend bezig met het plannen en geheimhouden van het eetgedrag. Dit kan veel spanning en stress veroorzaken. Door deze spanning kunnen mensen prikkelbaar, onzeker of dwingerig zijn. De stemming van iemand kan daarom plotseling volledig omslaan. Als je dit opmerkt bij je vriend of vriendin dan is dit wel iets om in de gaten te houden.
10. Obsessie met (lichaams)vetten
Mensen met een eetstoornis kunnen geneigd zijn constant aan hun eigen lichaam te zitten om te kijken of ze dikker zijn geworden. Ik zat bijvoorbeeld vaak te knijpen in de huid op mijn benen en buik, omdat ik vond dat ik daar te dik was. Elke keer hoopte ik een verschil te voelen. Daarnaast kunnen mensen met een eetstoornis geobsedeerd raken door de vetten in voeding. Als je vriend of vriendin opeens geen vetten meer wil eten, dan kan dat zo zijn omdat iemand aan de lijn is, maar het kan dus ook zo zijn dat diegene een eetstoornis heeft/ontwikkelt. Houd het daarom dus zeker in de gaten.
Nu is het natuurlijk zo dat niet iedereen die je herkent in deze punten meteen een eetstoornis heeft. Maar mocht je toch het vermoeden hebben dat je vriend of een vriendin een eetstoornis heeft, praat er dan over. Benoem de dingen die je ziet, geef aan dat je je zorgen maakt en ga het gesprek erover gaan. Het is voor iemand met een eetstoornis heel moeilijk om zelf toe te geven dat het niet zo goed gaat. Het kan daarom heel fijn zijn als iemand anders het gesprek erover begint.
Fotografie: Joe St. Pierre
Geef een reactie