10 tips om je ochtend beter te maken

Het is 07:00 uur en mijn hele kamer wordt gevuld met het geluid van de wekker. Het moment dat ik hierdoor wakker word, ben ik direct van slag en vraag ik me af of ik überhaupt wel heb geslapen. Ik ben enorm moe terwijl ik toch bijna 9 uur heb geslapen en ik heb de grootste moeite om uit bed te komen. Tijdens moeilijke periodes in mijn leven en toen ik niet goed in mijn vel zat, was dit een onmogelijke opgave voor mij. Elke keer als ik wakker werd, was ik even een moment enorm ongelukkig. Ik zag op tegen nog een dag, een dag waarin ik allerlei verplichtingen had die ik het liefste wilde afzeggen of een dag waarin ik juist niks op de planning had staan. Ook op de ochtenden dat ik wakker werd en iets leuks zou gaan doen, wilde ik me het liefste nog een keer omdraaien en kon het me echt gestolen worden.

Dit had niks te maken met lui zijn want overdag functioneerde ik wel gewoon en deed ik wat ik moest doen. Het had echt te maken met doemdenken, angst en op zien tegen alles wat zou komen, alle verantwoordelijkheden en verplichtingen. Ik was onzeker over of ik het wel zou aankunnen en of ik anderen en mijzelf niet teleur zou stellen. Tegelijkertijd had ik tijd nodig om de nacht te verwerken, soms had ik nachtmerries of werd ik ‘s nachts om onverklaarbare redenen wakker.

Misschien herken je het wel, dat je zo met jezelf in de knoop zit en dat je op het moment dat je wakker wordt, geconfronteerd wordt met de realiteit. Dat je weer even met beide benen op de grond wordt gezet en je weer beseft wat de situatie is waar je in zit. Een nieuwe dag voelt niet altijd als een nieuwe dag, maar als een gevolg van gisteren. Ik ben echt geen ochtend mens maar inmiddels gaat het al veel beter met ‘s morgens opstaan zonder me extreem en soms ook buiten proportie slecht te voelen. De ochtend is nog steeds niet mijn favoriete moment van de dag maar ik kan hoe de dag loopt, wel wat meer op me af laten komen in plaats van dat ik ‘s morgens in bed al ga voorspellen hoe rampzalig het zal zijn. In deze blog deel ik 10 tips die mijzelf en/of anderen hebben geholpen om er voor te zorgen dat de ochtenden wat fijner zijn, want er zijn genoeg redenen om de dag te beginnen.

1. De ideale manier om wakker te worden
Als je moeite hebt met opstaan, kun je misschien niet echt een ideale manier bedenken om wakker te worden. Maar het moet nou eenmaal om te kunnen beginnen met je dag en om er wat van te maken. Dus wat zou in dat geval jouw ideale manier zijn om wakker te worden? Hoe ziet dat er uit? Het heeft misschien te maken met weinig verplichtingen, wakker worden zonder dat de wekker gaat, nog even tv kijken in bed of knuffelen met je partner. Dit is misschien niet de manier waarop het altijd kan, maar soms kun je wel een aantal van die dingen integreren in jouw ‘wakker wordt’ ritueel.

Zo kan ik ‘s morgens niet direct uit bed komen als mijn wekker gaat en heb ik daar wat meer tijd voor nodig. Hierdoor zet ik altijd de wekker een kwartiertje eerder zodat ik nog één keer kan snoozen. Daarna heb ik nog even de tijd om tegen mijn vriend aan te gaan liggen of even mijn telefoon updates te bekijken. Dat laatste is volgens mij niet heel gezond, maar dat is echt een gewoonte geworden van mij wat mij uiteindelijk wel helpt om uit bed te komen.

2. Fijn ochtend ritueel
Zorg voor een fijn ochtend ritueel. Het kan enorm helpen als je weet dat je wat fijne dingen gaat doen voordat je daadwerkelijk gaat beginnen aan je dag en bijvoorbeeld naar school of werk gaat. De ochtenden zijn voor mij vaak erg haasten en het hoognodige doen. Ik leg meestal de avond van tevoren mijn kleding al klaar zodat ik niet voor verrassingen kom te staan en niet nog hoef te strijken ‘s morgens vroeg. Verder kan je ochtend ritueel bestaan uit douchen, ontbijten samen met bijvoorbeeld een familielid of huisgenoot (dit kan ook een stok achter de deur zijn) en het lezen van een tijdschrift of krant.

3. Wakker worden met favoriete muziek
Toen ik nog op de middelbare school zat, werd mijn ochtendhumeur doorbroken door ‘Evers staat op’ op radio 538. Ik luisterde hier altijd naar als ik mijn kleding aantrok, me opmaakte en spullen inpakte om naar school te gaan. Ik werd hier altijd heel blij van en ik bewonderde het erg dat hij zo vrolijk kon zijn op de vroege ochtend. Het luisteren van je favoriete muziek kan hetzelfde effect hebben. Soms kun je ook je wekker zo instellen dat je wakker wordt met je eigen gekozen liedje.

4. Zorg voor een lekker en gezond ontbijt
Ik ben niet zo’n liefhebber van ontbijten maar ik doe het wel altijd omdat ik weet dat het belangrijk is en ik anders na een uurtje misselijk word omdat ik niks heb gegeten. Ik kan overigens wel enorm uitkijken naar een lekker zoet en gezond ontbijtje. Bijvoorbeeld havermout banaan pannenkoekjes of yoghurt met zelfgemaakte granola. De gedachte hieraan helpt mij meestal ook wel om mijn bed uit te komen ‘s morgens en daarnaast is het direct een eerste stap om goed voor jezelf te zorgen en zo de dag te beginnen.

5. Neem voldoende tijd
Als je geen ochtend mens bent, heb je misschien de neiging om zo laat mogelijk op te staan. Dat heb ik wel een hele tijd gehad en soms heb ik het nog steeds. Ik weet dat ik in een half uur gedoucht en aangekleed kan zijn, dat het me dan net nog lukt om iets mee te nemen als ontbijt voor onderweg en om mijn tas in te pakken. Het is altijd even haasten, maar het lukt dan meestal wel om een half uur later buiten te staan. Fijn, omdat ik dan misschien 10 minuten langer in mijn bed kan liggen, maar die 10 minuten maken dan ook niet zoveel uit dat ik dan erna wel met goede moed uit bed stap. Het kan helpen om jezelf net wat meer tijd te geven en de wekker bijvoorbeeld een kwartiertje eerder te zetten. Je kan dan net wat rustiger aan doen in plaats van dat je direct gestresst het huis verlaat.

6. Geen doemscenario’s
Vroeger betekende ‘s morgens wakker worden voor mij dat ik direct allerlei doemscenario’s in mijn hoofd had over hoe de dag zou gaan verlopen. Het kwam zelden voor dat ik de verwachting had een fijne dag te gaan hebben en dat ik er vertrouwen in had dat het wel goed zou komen. Het hielp niet om wat meer vertrouwen te krijgen en er iets fijns van te maken. Op die manier begon ik mijn dag juist niet op de goede manier en was ik me al druk aan het maken terwijl ik nog geen idee had hoe de dag er daadwerkelijk uit zou zien. Gelukkig hebben ervaringen met dat het ook anders kan lopen dan ik soms van te voren bedenk, mij wel geholpen hier iets realistischer in te zijn en een dag met een wat meer open houding in te gaan. Deze gedachtes kunnen daar misschien ook bij helpen.

7. Sta om dezelfde tijd op
Veel mensen staan elke dag om dezelfde tijd op om naar werk of school te gaan en worden ook in het weekend om die tijd wakker. Het schijnt heel goed te zijn voor je om elke dag op dezelfde tijd op te staan. Zeker wanneer je weinig dagbesteding hebt en bijvoorbeeld depressief bent of andere psychische problemen hebt, is dit belangrijk. De verleiding is misschien groot om dan gewoon in bed te blijven liggen maar inmiddels is wel bekend dat dat niet altijd goed voor je is. Om dezelfde tijden op staan zorgt juist voor wat meer structuur en dat is wel heel belangrijk.

8. Bedenk iets fijns voor jezelf
Veel mensen zijn ontzettend streng voor zichzelf en dat draagt ook niet bij aan een goed gevoel gedurende de dag. Om wat fijner de dag in te gaan en naar dingen uit te kunnen kijken, kun je in je ochtendritueel meenemen dat je één ding per dag bedenkt wat je voor jezelf doet. Natuurlijk mogen dat er ook meer zijn en dat ontstaat soms ook wel, maar als je een ding van tevoren bedenkt is dat misschien wat haalbaarder en kun je daar ook naar uitkijken. Als ik een heel drukke dag in het vooruitzicht heb, kan ik bijvoorbeeld heel erg uitkijken naar een avondje op de bank met een aflevering van mijn favoriete serie. Of dat je jezelf belooft om een lekker broodje te kopen als lunch.

9. Maak een to do list
Voor sommige mensen werkt dit juist averechts, maar ik vind het heel fijn om te werken met to do lists en om hier ook kleine dingen op te zetten die ik nog moet doen. Ook al kost het maar 2 minuten werk. Zet het erbij, dat mag ook genoemd worden en dan kun je lekker afstrepen.

10. Relativeer, je bent niet de enige
Als ik moeite heb met opstaan helpt het mij nog steeds wel om ook te relativeren. Het voelt soms echt alsof ik de aarde moet bewegen en soms helpt het dan om met wat humor naar mijzelf te kijken. Vroeger kon ik dan helemaal verdrinken in mijn gevoel en inmiddels kan ik mezelf veel beter tot de orde roepen en relativeren. Ik ben niet de enige die ‘s morgens op moet staan om de dag te beginnen en iets te betekenen voor de maatschappij maar vooral ook voor mezelf.

Als je je hierin herkent en ook moeite hebt met het beginnen van de dag, hoop ik dat je wat hebt aan deze tips. Het zal het niet direct makkelijker maken maar ik hoop dat het in ieder geval een verschil kan maken, ook al is het misschien maar soms. Spreek jezelf af en toe ook even streng toe en geef jezelf op andere momenten wat meer liefde.

Fotografie: Valentin Ottone 

Wat is jouw tip om de dag goed te beginnen?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

8 reacties op “10 tips om je ochtend beter te maken”

  1. Wat extreem herkenbaar, dat eerste stuk, Laura!
    Fijn dat deze dingen jou helpen. Ik heb dat ook met een aantal ervan.

    De ochtenden blijven moeilijk; volgens mijn psychologe zijn mensen het meest depressief aan het begin van de dag.

    Ik neem tegenwoordig een deel van mijn medicatie na het ontwaken (werkt pas na een ruim uur, maar toch), en heb een drukvest dat ik in de tussentijd draag (autisme ding).

    Liefs,
    AnaMan.

  2. Wat een fijne, herkenbare blog!! Die ga k uitprinten en nkg 500x overlezen en er dingen uithalen die k ook kan toepassen! Thanks!!

  3. Genoeg tijd nemen inderdaad, zodat ik niet hoef te haasten. Routines, zodat ik alles op de automatische piloot kan doen. Niet meer proberen te slapen als ik eens een half uurtje voor m’n wekker gaat wakker word. En niemand mag tegen me praten ‘s ochtends. Eerst omschakelen en zorgen dat ik klaar ben om weg te gaan en dan ben ik pas enigszins aanspreekbaar.

  4. 6 7 8 9 en 10 zijn erg helpend voor mij. Ook het kletsen met zijn zoontje en knuffelen met de katten. Koffie en gelijk lekker opfrissen en aankleden. Fijne blog lieve Laua, en de gedachte dat ik echt niet de enige ben geeft ook troost en vertrouwen in de dag! xxx

  5. Lol nummer 3. Ik heb altijd dat als ik een favoriet nummer gebruik als wekker ik dat liedje binnen no-time haat ;p

  6. Ik heb een wake-up Light deze zorgt ervoor dat ik niet in het donker wakker wordt. Verder heb ik op mijn telefoon voor elk soort dag en alarm met eigen liedje, ik kan dan aan het alarm horen of het weekend is, of ik moet werken, of dat het een doordeweekse vrije dag is. Na het opstaan neem ik ‘s ochtends de tijd voor het ontbijt.

  7. Leuke tips! Wat mij helpt is bedenken dat ik gewoon geen ochtend mens ben en dat het gevoel wat ik heb als ik opsta binnen een uur weer verdwijnt.

  8. Fijne en goede blog! Ik heb, net als petra en sumo, sinds kort een wake-up light. Heerlijk wakker worden omdat het langzaam licht wordt en de wekker bestaat uit kalme muziek met vogelgeluiden. Daarnaast gebruik ik ook de functie van de zonsondergang, waardoor het ‘s avonds langzaam donker wordt. Dit helpt mij heel goed om de dag langzaam los te laten en ontspannen in slaap te vallen 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *